Een militaire coup is onwaarschijnlijk, schrijft Wassana Nanuam vandaag in een analyse over de huidige situatie in Bangkok Post.

Geruchten daarover doen de ronde, maar die circuleerden al eerder, onder andere toen de anti-regeringsgroep Pitak Siam vorig jaar november een rally hield, toen het rijsthypotheeksysteem debacle in volle omvang bekend werd en toen de controversiële audioclip met een gesprek van oud-premier Thaksin en staatssecretaris Yutthasak Sasiprasa uitlekte.

Tegen een mogelijke coup pleiten enkele aanwijzingen, redeneert Wassana. De verhouding tussen het leger en de regering Yingluck was de afgelopen twee jaar goed; de regering heeft het leger verwend met enkele aankopen (onder andere een nieuw fregat); een coup zou alleen gepleegd kunnen worden door het middenkader, maar dat heeft de medewerking van de legerleiding nodig, en als laatste argument schrijft Wassana dat het leger profiteert van het amnestievoorstel, waartegen duizenden gisteren te hoop liepen bij het standbeeld van koning Rama VI bij het Lumpini park.

Tot zover de analyse. Over die rally meldt de krant dat ze zonder geweld is verlopen. Velen droegen een wit masker als anti-regeringssymbool. Kernleider Chai Suwannaphap las een verklaring voor van een groep die zich ‘People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism’ noemt (weer een nieuwe naam). Die groep is een bundeling van bestaande anti-regeringsgroepen als Pitak Siam en V for Thailand (witte maskers). Kunnen we het nog een beetje volgen?

Coördinator Thaikorn Polsuwan maakte bekend dat de groep de ambassades van de VS en China en internationale organisaties gaat bezoeken om hen te informeren over het doel van de groep en de huidige politieke situatie. De anti-regeringsgroepen mogen verschillende namen hebben, zei hij, maar ze streven allemaal hetzelfde doel na: een eind maken aan het regime van oud-premier Thaksin, zoals ze de huidige regering noemen. Ze verzetten zich ‘op vreedzame wijze’ tegen elk amnestievoorstel waarvan Thaksin (veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf) zou kunnen profiteren.

Op woensdag 7 en donderdag  8 augustus debatteert het parlement over het eerste van zes amnestievoorstellen. Het kabinet heeft voor drie districten in Bangkok de veiligheidswet van kracht verklaard en de politie staat massaal klaar om de orde te bewaren.

(Bron: Bangkok Post, 5 augustus 2013)

Foto: Een van de leiders geeft het startsein voor de anti-regeringsrally.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bangkok Post: Militaire coup is onwaarschijnlijk”

  1. teun zegt op

    Het blijft toch moeilijk te begrijpen wat “democratie” betekent. De huidige regering is na verkiezingen tot stand gekomen. En dan is het dus weinig realistisch te denken, dat je via demonstraties en het zielige verhalen ophangen bij Chinese en US ambassades de huidige regering weg kunt krijgen. China en US zullen zich toch zeker niet met Thaise binnenlandse politiek bemoeien.

    Je moet gewoon bij de eerst volgende verkiezingen zorgen, dat je de meerderheid haalt en dus een regering kunt vormen. Dat is democratie. En dan kun je alsnog de eventuele amnestie-regeling terugdraaien.

  2. chris zegt op

    China en de USA bemoeien zich al decennia lang met de interne aangelegenheden van Thailand omdat het in hun belang is. De politieke partijen worden beheerst door het Thai bedrijfsleven; de Thai elite (van welke kleur ook) heeft absoluut geen boodschap aan de echte noden van de Thai bevolking. Als je wilt weten hoe de politiek er in dit land dagelijks voorstaat, moet je de beursindex volgen. De strijd tussen de elites gaat over wie er met zijn handen aan de regeringsknip zit, ter meerdere eer en glorie van zichzelf en zijn vriendjes.

    Vraag je eens af waarom al die kleine politieke partijen allemaal wilden aanschuiven aan de regeringstafel terwijl de Thaksin aanhangers al de absolute meerderheid hadden behaald in het parlement. Om wat waar te maken van hun ‘politieke ideeen’? Geloof je het zelf?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website