De bewoners in Bangkok beginnen eten te hamsteren en parkeren hun wagens op veilige grond. Een hevige regenval zaterdagnacht zette delen van de stad onder water.

De zorgen nemen toe, vooral ook omdat premier Yingluck vrijdag in haar tv-toespraak toegaf dat de regering ‘bijna ten einde raad’ is. De situatie in de hoofdstad wordt tussen 16 en 18 oktober kritiek, wanneer het hoogwater is, grote hoeveelheden water uit het Noorden arriveren en zware regens vallen, zoals voorspeld.

De belangrijkste nieuwsfeiten:

 • Scholen in de stad zullen worden gebruikt als schuilplaats.
 • De situatie in de 27 wijken buiten de vloedwallen wordt scherp in de gaten gehouden, alsmede het oostelijk deel van Bangkok, inclusief de districten Min Buri, Nong Chok, Lat Krabang en Klong Sam Wa.
 • Idem Vibhavadi Rangsit road en Ram Intra road.
 • Districtskantoren fungeren als noodcentra.
 • Gemeentepersoneel is naar Pathum Thani gestuurd om vloedwallen te versterken. Water uit die provincie bedreigt Don Mueang, Lak Si en Sai Mai.
 • Het water in de Chao Praya rivier heeft een hoogte bereikt van 2,03 meter en staat nog onder de vloedwal van 2,5 meter.
 • Het zaterdag geopende National Flood Relief Centre in Don Mueang heeft het leger gevraagd 100.000 zandzakken naar Pathum Thani te sturen. Daarmee moet het noordelijk deel van Bangkok (waarin Don Mueang ligt) beschermd worden.
 • Duizend boten met draaiende motor worden maandag bij de riviermond van de Chao Praya ingezet om de waterstroom naar zee te versnellen.
.

Kritische noot

In een ingezonden brief in Bangkok Post schrijft Dr Vichit Phanumphai weinig vertrouwen in de BMA (gemeentebestuur van Bangkok) te hebben. De Vibhavadi weg liep onder water nadat slechts 100 mm regen was gevallen. ‘Apparently, besides dummy CCTV cameras, the BMA also resorts to the use of dummy waterpumps.’ [Dat in Bangkok een vijfhonderdtal nepcamera’s hangen, werd onlangs bekend.]

Ander nieuws

 • De hoeveelheid water uit het Noorden neemt toe. Het Bhumibol stuwmeer ontvang 136 miljoen kubieke meter per dag en voert 100 miljoen kubieke meter per dag af, het maximum dat het kan verwerken. Het water staat 0,83 procent onder het overstromingsniveau.
 • De Ping rivier stroomt in de districten Muang, Ban Tak en Wang Chao (Tak) over.
 • Het centrum van de provincie Chai Nat is gisteren onder water gelopen. Het deel Chai Nat-Takhli van snelweg nummer 1 is gesloten.
 • Regen doet het waterpeil van de Wang rivier in Khampaeng Phet stijgen. Het overtollige water gaat naar de Ping rivier die al wassende is door regenval.
 • De reparatie van de Bang Chomsri stuw in de provincie Sing Buri vordert, maar het gaat langzaam. De stuw is belangrijk voor het beheersen van het water in de Central Plains. Verwacht wordt dat de stuw op 12 oktober weer in gebruik kan worden genomen.
 • Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij noemt het opzetten van het commandocentrum op luchthaven Don Mueang een positieve stap, maar het kwam wel laat. Chavanond riep de regering op de volgende keer mensen in risicogebieden vooraf te helpen en niet te wachten tot die gebieden overstromen en pas daarna actie te ondernemen.
.

www.dickvanderlugt.nl

5 reacties op “Bangkok, de zorgen om een overstroming nemen toe”

 1. Lara zegt op

  Ik poste de vraag net al ergens anders, maar dit bericht is recenter. Ik wilde deze week een ticket naar Bangkok boeken. Ik vertrek de eerste week van november voor een rondreis van drie maanden door Zuid-Oost Azie en wilde graag beginnen in Thailand. Nu vraag ik me af of ik niet beter op een ander land kan aanvliegen of moet wachten moet boeken (alhoewel tickets steeds duurder worden). Wat is jullie advies?

  Bij voorbaat dank.

  • Mooten zegt op

   Lara over die lange termijn valt er niets te zeggen. Ik vertrek morgenmiddag naar Bangkok en heb geen angst. Probeer juist de ‘goede’ kanten ervan te zien!

 2. Marcel zegt op

  Wees gerust ik ben op dit moment in Bangkok en er is helemaal niets aan de hand het regent zelfs amper. Ik ben vandaag naar Kanchanaburi geweest. Ik heb op deze route geen last gehad van overstroomde wegen.

  • Robert zegt op

   @Marcel en anderen – in de touristen gebieden is er op dit moment inderdaad niets aan de hand. Afgelopen weekend waren er echter wel overstromingen bij Lad Phrao/Rachadapisek road en Sri Nakarin road (in de buurt van Seacon) wat behoorlijke verkeerschaos veroorzaakte, ik weet niet hoe de situatie daar nu is.

 3. Michiel zegt op

  Hoi, Lara

  Wij gaan over 2 weken en vorig jaar zelfde tijd ,waren er ook overstromingen en ik had toen ook even twijfels.

  Wij willen ( als het mogelijk is naar Laos via Nongkia in het noord oosten per trein) .

  Maar als dat niet gaat verzin ik ter plaatse wel wat anders . Als je zelf wat flexibel ingesteld bent dan kom je vanuit Bangkok overal is het niet per trein/bus dan wel vliegtuig.

  Zolang Suvarnabhumi (vliegveld) niet onderloopt gaan wij gewoon. De rest zie ik daar wel.

  ps Met China Airlines kun je voor € 719,00 wel direct bij hun boeken, en als je met paypal betaald gaat er nog € 10,00 vanaf.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website