Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown, het verkiezingsnieuws plus aanverwant nieuws, zoals het boerenprotest. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Noodtoestand

Voor dertien overheidsgebouwen, gebouwen van staatsbedrijven en onafhankelijke bureaus, inclusief rechtbanken, geldt ‘Verboden toegang’ voor de bevolking. Het gaat om het Government House, parlement, Ministry of Interior, Chaeng Wattana government complex, Cat Telecom Company aan de Chaeng Wattana weg, TOT Plc, Thaicom satellite station en kantoor, Aeronautical Radio of Thailand Ltd, de Police Club.

Vijfentwintig wegen vallen eveneens onder dit verbod, maar dat geldt alleen voor personen, die ‘de neiging hebben om onrust te stoken’. Het gaat om de volgende wegen: Ratchasima, Phitsanulok en wegen rond het Government House en parlement, Rama I, Ratchadaphisek, Sukhumvit van Nana intersection tot Soi Sukhumvit 19, Ratchavithi van de Tukchai intersection tot de Din Daeng Triangle, Lat Phrao van de Lat Phrao intersection tot de Kamphaengphet intersection, Chaeng Wattana road en een brug, Rama 8, die bezet is door het  Dhamma Army.

[Bovenstaande lijstjes zijn overgenomen van de website van Bangkok Post; de lijstjes in de krant weken daar vanaf. De Noodverordening bestaat uit 10 maatregelen. Bovenstaande twee maatregelen zijn met onmiddellijke ingang van kracht.]

Waar moeten toeristen wegblijven?

  • Pathumwan
  • Ratchaprasong
  • Silom (Lumpini Park)
  • Asoke

en ook bij:

  • Het regeringcomplex op Chaeng Wattana Road
  • Phan Fa Bridge op Ratchadamnoen Avenue
  • Chamai Maruchet Bridge – Phitsanulok Road

Op bijgaande kaart zijn de locaties aangegeven:  http://t.co/YqVsqcNFbs. De locaties Lat Phrao en Victory Monument zijn opgeheven.


Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


Laatste nieuws

14:57 Protestleider Luang Pu Buddha Issara laat de teugels verder vieren op de protestlocatie Chaeng Wattana, waar zich het regeringscomplex bevindt. Vandaag ging hij ermee akkoord dat de Kiesraad en de collega’s van het Department of Consular Affairs hun kantoren vanaf vrijdag weer in gebruik nemen. Bij het ministerie van Justitie gingen vandaag al vijf diensten aan het werk, nadat Issara de toegang had laten vrijmaken. Voor paspoorten kunnen Thai vanaf maandag weer terecht bij consulaire zaken.

14:42 Het Constitutionele Hof heeft het er maar druk mee. Oppositiepartij Democraten wil het Hof de verkiezingen ongeldig laten verklaren en nu stapt Chuwit Kamolvisit, leider van de kleine Rak Thailand partij, naar hetzelfde rechtscollege met de vraag dat vooral niet te doen. En hij wil ook dat het Hof het bevel geeft dat binnen 180 dagen herverkiezingen dienen plaats te vinden in kiesdistricten waar zondag niet gestemd kon worden. Deze bevinden zich voornamelijk in het Zuiden. [Blijkbaar heeft Chuwit het vermoeden dat het allemaal wel eens langer kan gaan duren, voordat er herverkiezingen komen.]

Het Hof boog zich vandaag over een verzoek van een Democratisch parlementslid en een senator om een streep te halen door de noodtoestand. Die zou in strijd zijn met de grondwet. Het verzoek belandde in de prullenmand zonder dat het Hof er inhoudelijk op inging.

10:01 Behalve actieleider Suthep Thaugsuban moeten achttien andere PDRC-leiders met hun arrestatie rekening houden. Vandaag heeft de rechtbank het verzoek van de DSI om arrestiebevelen tegen hen uit te vaardigen, goedgekeurd.

De achttien plus Suthep worden beschuldigd van overtreding van de Noodverordening en daarvoor zijn volgens de rechtbank voldoende aanwijzingen. De arrestatiebevelen zijn een jaar geldig. Wanneer de heren ingerekend zijn, dient de rechtbank hiervan binnen 48 uur op de hoogte te worden gesteld.

09:01 De Democratische partij dient ontbonden te worden omdat ze in strijd met artikel 94 van de Political Party Act handelt, eist voormalig regeringspartij Pheu Thai in een petitie aan de Kiesraad. De partij speelt onder één hoedje met de PDRC-leiders, waaronder acht voormalige parlementsleden van de partij. Tegen één van hen, Suthep Thaugsuban, loopt al een arrestatiebevel wegens rebellie. Voorts probeert de partij de verkiezingen ongeldig te laten verklaren, hetgeen bewijs is van haar voornemen de regering op ondemocratische wijze ten val te brengen.

Behalve ontbinding van de partij eist Pheu Thai ook dat de bestuursleden 5 jaar worden uitgesloten van een politieke functie.

08:20 De uitwijzing van de Indiase zakenman Satish Sehgal kan de betrekkingen met India schaden, waarschuwt de PDRC in reactie op het besluit van het CMPO om Sehgal de deur te wijzen. De protestbeweging wijst erop dat Sehgal voorzitter is van de Thai-Indian Business Association.

Het CMPO wil hem weg hebben, omdat hij zich als buitenlander heeft bemoeid met de anti-regerings protesten. Hij voerde het woord op actiepodia en nam deel aan acties van het PDRC, waarmee hij de wet en de noodverordening zou hebben overtreden. Sehgal zegt dat hij zich heeft teruggetrokken toen de noodverordening werd ingesteld.

Volgens de PDRC-woordvoerder is bij de grensovergang in Nong Khai een bord geplaatst waarop staat dat het buitenlanders verboden is aan de protesten deel te nemen. Is dit intimidatie en in strijd met de basisrechten van mensen, vraagt Akanat Promphan zich af.

07:51 Als het blokkeren van wegen niet helpt, dan trekken we maar naar Bangkok en dat gaan de boeren doen die voor de vijfde achtereenvolgend dag de Rama II weg in Ratchaburi blokkeren. Ze hebben er echt genoeg van, want ze wachten al maanden op geld voor de rijst die ze hebben ingeleverd. De regering houdt hen maar aan het lijntje; de regeringsvertenwoordigers, om wie gevraagd was, kwamen niet eens opdagen bij de blokkade.

Boeren uit de provincies Prachuap Khiri Khan, Petchaburi, Nakhon Pathom, Kanchanaburi, Samut Songkhram en Suphanburi sluiten zich bij het protest aan. Morgenvroeg verzamelen ze zich tussen 7 en 9 uur in Ratchaburi om van daaruit in een lange colonne van allerlei types landbouwvoertuigen naar het ministerie van Handel te rijden. En daar blijven ze tot ze geld zien.

06:31 Ambtenaren van de ministeries van Werkgelegenheid en Justitie en de afdelingen Forest en National Parks, Wildlife and Plant Conservation zijn gisteren weer aan het werk gegaan, nadat met enig ceremonieel de hangsloten van de toegangshekken waren  verwijderd. Bij een aantal andere diensten bleef de voordeur gesloten, maar gingen ambtenaren via een zijdeur naar binnen.

Bij het ministerie van Justitie aan de Chaeng Wattanaweg gingen vijf diensten aan het werk, nadat protestleider  Issara de toegang had laten vrijmaken. Mensen van het ministerie hadden daarover met hem onderhandeld.

Actieleider Suthep Thaugsuban zei gistereravond dat de protestbeweging doorgaat alle overheidskantoren te sluiten. De kantoren die nog open zijn of open zijn gegaan, krijgen een bezoekje. CMPO-directeur Chalerm Yubamrung heeft gewaarschuwd dat demonstranten die overheidsgebouwen belegeren, onmiddellijk worden gearresteerd.

06:15 Oppositiepartij Democraten (die de verkiezingen boycotten) stapt maar weer eens naar rechter. De juridische experts van de partij studeren op vier rechtsgangen op basis van artikelen in de grondwet. De details laat ik maar achterwege; dat is voer voor juristen. Het uiteindelijk doel van de Democraten is om de verkiezingen ongeldig te laten verklaren door het Constitutionele Hof.

Verder roept de partij de hulp in van de National Anti-Corruption Commission en de afdeling Holders of Political Positions van de Supreme Court. Daar gaat het om de vraag of de regering zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim.

05:51 Vermijd een militaire coup tijdens de almaar voortdurende politieke onrust, is het dringend advies van de Verenigde Staten aan Thailand. De VS roepen de strijdende partijen andermaal op een echte dialoog te beginnen om de politieke verschillen op vreedzame en democratische wijze op te lossen. De oproep werd gedaan door Jen Psaki, woordvoerder van het Amerikaanse State Department.

Gevraagd of het State Department de verkiezingsresultaten als geldig beschouwt, antwoordde ze dat de VS ‘enige zorgen’ heeft over manier waarop de verkiezingen plaatsvonden, ‘met name het feit dat sommigen niet konden stemmen’.

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zei gisteren nog maar eens dat niemand hem kan dwingen een militaire coup te plegen. Naar verluidt zouden hoge en gepensioneerde legerofficieren daar om gevraagd hebben. Gevraagd of het leger brieven van hen heeft ontvangen met dat verzoek, hield Prayuth zich keurig op de vlakte: ‘Het leger ontvangt veel brieven. Die worden door het legersecretariaat beantwoord.’

05:33 Het is nog helemaal niet zeker of op 23 februari de herverkiezingen kunnen worden gehouden voor de verstoorde voorverkiezingen van 26 januari. Kiesraadvoorzitter Supachai Somcharoen zegt dat de herverkiezingen kunnen worden belemmerd door vragen over de rechtsgeldigheid van de verkiezingen, ruzies en protesten.  Hij verwacht ook problemen bij de verkiezingen voor de Senaat. Op 30 maart wordt de helft van de Senaat gekozen.

De kiesraaddirecteur van de provincie Songkhla zegt dat de protesten tegen verkiezingen niet zijn verstomd, dus ligt het in rede dat ze ook op 23 februari worden verstoord.

Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn wijst erop dat tegenstanders van de verkiezingen zich afvragen of herverkiezingen voor de voorverkiezingen, nadat de verkiezingen zelf zijn geweest, wel geldig zijn. [Kunt u het nog volgen?] De Kiesraad is er nog niet uit.

De kiesraaddirecteur in Samut Prakan ziet nog een ander probleem, maar dat laat ik maar weg anders raken we de draad kwijt.

05: 30 Volgens bronnen bij de Kiesraad heeft 16,47 procent van het electoraat zondag het hokje ‘No’ aangekruist. Dat zijn 3,23 miljoen kiezers. In 2011 stemde slechts 2,72 procent ‘No’. In dat jaar kwam de huidige regeringspartij Pheu Thai aan de macht. Het aantal ongeldige stemmen bedroeg zondag 2,3 miljoen (11,72 pct).

In de 68 provincies waar de verkiezingen probleemloos verliepen, was de opkomst 45,64 procent: ook al niet een percentage om over naar huis te schrijven vergeleken met de historisch hoge opkomst van 75,03 pct in 2011.

05:10 Evenals in Ratchaburi, waar de Rama II weg door boeren wordt geblokkeerd, wordt nu ook een weg in Kanchanaburi geblokkeerd. Driehonderd boeren hebben er de Nong Khao-Kanchanaburi  weg bezet, wat op de landelijke snelweg tot een enorme verkeerschaos leidde.

De boeren eisen dat ze uiterlijk 12 februari worden betaald voor de rijst die ze hebben ingeleverd. Ze wachten al maanden op het geld. Wanneer de regering in gebreke blijft, trekken ze naar Bangkok om daar te protesteren.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website