Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown, het verkiezingsnieuws plus aanverwant nieuws, zoals het boerenprotest. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Noodtoestand

Voor dertien overheidsgebouwen, gebouwen van staatsbedrijven en onafhankelijke bureaus, inclusief rechtbanken, geldt ‘Verboden toegang’ voor de bevolking. Het gaat om het Government House, parlement, Ministry of Interior, Chaeng Wattana government complex, Cat Telecom Company aan de Chaeng Wattana weg, TOT Plc, Thaicom satellite station en kantoor, Aeronautical Radio of Thailand Ltd, de Police Club.

Vijfentwintig wegen vallen eveneens onder dit verbod, maar dat geldt alleen voor personen, die ‘de neiging hebben om onrust te stoken’. Het gaat om de volgende wegen: Ratchasima, Phitsanulok en wegen rond het Government House en parlement, Rama I, Ratchadaphisek, Sukhumvit van Nana intersection tot Soi Sukhumvit 19, Ratchavithi van de Tukchai intersection tot de Din Daeng Triangle, Lat Phrao van de Lat Phrao intersection tot de Kamphaengphet intersection, Chaeng Wattana road en een brug, Rama 8, die bezet is door het  Dhamma Army.

[Bovenstaande lijstjes zijn overgenomen van de website van Bangkok Post; de lijstjes in de krant weken daar vanaf. De Noodverordening bestaat uit 10 maatregelen. Bovenstaande twee maatregelen zijn met onmiddellijke ingang van kracht.]

Waar moeten toeristen wegblijven?

 • Pathumwan
 • Ratchaprasong
 • Silom (Lumpini Park)
 • Asoke

en ook bij:

 • Het regeringcomplex op Chaeng Wattana Road
 • Phan Fa Bridge op Ratchadamnoen Avenue
 • Chamai Maruchet Bridge – Phitsanulok Road

Op bijgaande kaart zijn de locaties aangegeven:  http://t.co/YqVsqcNFbs. De locaties Lat Phrao en Victory Monument zijn opgeheven.


Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


Na drie weken heeft het verkeer weer vrij baan rond het Victory Monument (afgezien van files dan).


Aanvulling

(Aanvulling op de posting Verkiezingsuitslag: Willem Bartjens draait zich om in zijn graf)

De winst van regeringspartij Pheu Thai in de gebieden waar ze een grote achterban heeft, wordt overschaduwd door het ongebruikelijk hoge aantal nee-stemmen en ongeldige stemmen, alsmede de lage opkomst. Enkele cijfers:

 • Chiang Mai: opkomst 55 pct. Districts stemmen ongeldig 14 pct, nee 13 pct. Landelijke stemmen ongeldig 7,5 pct, nee 15 pct.
 • Phayao: opkomst 62 pct. Districts stemmen ongeldig 15 pct, nee 21 pct. Landelijk ongeldig 9 pct, nee 17 pct.
 • Phichit; opkomst 39 pct.
 • Nakhon Sawan: opkomst 41 pct.
 • Udon Thani: opkomst 54 pct, veel nee-stemmen.
 • Nakhon Ratchasima: opkomst 56 pct, ongeldig 9 pct, nee 11 pct.

Zuid-Thailand
De uiterst lage opkomst in het Zuiden wordt door analisten gezien als een indicatie dat het anti-regeringsprotest er aangeslagen is en dat de invloed van de regering Yingluck er tanende is. Normaal komt 70 procent van de kiezers op, nu slechts 44,9 procent.  Dat percentage heeft betrekking op de verkiezingen van districtskandidaten, want op landelijke kandidaten kon niet gestemd worden omdat de stembiljetten ontbraken.


Laatste nieuws

16:41 Het CMPO gaat de politie en het Immigratiebureau vragen de voorzitter van de Thai-Indian Business Association uit te wijzen omdat hij verschillende keren samen met PDRC-leiders de wet heeft overtreden, inclusief de noodverordening. Hij heeft ook op protestpodia het woord gevoerd.

Sathit Segal zegt zijn medewerking aan de protesten beëindigd te hebben toen de noodverordening werd uitgeroepen. Hij woont al 55 jaar in Thailand en is adviseur geweest van zes regeringen, waaronder de regering Chuan, Thaksin en Abhisit.

16:16 11.041 kiezers hebben een klacht ingediend bij de politie, omdat ze niet hebben kunnen stemmen. Verder is aangifte gedaan van 57 gevallen van overtreding van de Kieswet, aldus woordvoerder Piya Uthayo van de Royal Thai Police. De aangiftes hebben betrekking op het belemmeren van anderen om te stemmen, plichtsverzuim van overheidspersoneel, het verscheuren van stembiljetten, de verkoop van alcohol, overtreding van de noodverordening en aanvallen.

15:32 We gaan alle overheidsgebouwen sluiten, zodat onze voorgaande acties niet tevergeefs zijn geweest. En we gaan controleren welke kantoren nog open zijn. Dat zijn de volgende plannen van de protestbeweging, zei actieleider Suthep Thaugsuban vandaag in een speech op Silom.

Volgens hem heeft het sluiten van de overheidsgebouwen geen gevolgen voor het dagelijks leven van de inwoners van Bangkok. Om ambtenaren tegen te houden aan het werk te gaan, zal ook het verkeer worden geblokkeerd.

Suthep noemde nu een tweede reden waarom de bezetting van Lat Phrao en Victory Monument is opgeheven. Eerder heette het vanwege de veiligheid, nu zei hij dat dit ook gedaan is om de verkeerscongestie te verzachten. Om dezelfde reden wordt de Rama VIII brug ontruimd (zie 15:22).

15:22 De blokkade van Rama VIII-brug wordt morgen beëindigd. Dit maakte actieleider Suthep Thaugsuban vandaag bekend. Naar verwachting duurt het twee dagen om alle barricades op te ruimen. Volgens Suthep levert de bezetting te veel problemen op voor onderwijzers en schoolkinderen.

De brug werd op 13 januari bezet door het Dharma Army en Pefot, twee radicale takken van de protestbeweging.

15:07 Luang Pu Buddha Issara, die de leiding heeft van de locatie Chaeng Wattana, kan disciplinaire maatregelen verwachten.

Het National Office of Buddhism heeft zijn orde in Nakhon Pathom gevraagd hem te berispen vanwege de gevechten zaterdag in Lak Si en obstructie van de verkiezingen op 26 januari en 2 februari. Hij heeft daarmee de Sangha regels overtreden. Bovendien heeft hij ook de wet overtreden. De politie wil Issara laten vervolgen wegens rebellie.

De monnik haalt zijn schouders op over de actie van het kantoor. Volgens hem heeft het NOB geen mandaat om hem uit de orde te verwijderen.

07:48 CMPO-directeur Chalerm Yubamrung gaat met harde hand maar legale middelen optreden tegen demonstranten die regeringsgebouwen of woningen van bewindslieden belegeren. De politie slaat hen onmiddellijk in de boeien. Protestleiders worden vooralsnog niet gearresteerd uit vrees dat dit tot gevechten leidt.

Tegen demonstranten op de protestlocaties wordt niet opgetreden. Chalerm denkt dat ze er uiteindelijk genoeg van krijgen of hun geld raakt op en dan komt een einde aan de protesten.

‘Dit is de laatste waarschuwing. Traangas gaat niet gebruikt worden, wel schilden en gummistokken.’ Volgens Chalerm vinden de mensen de acties van de PDRC zo langzamerhand ondraaglijk.

06:46 Actieleider Suthep Thaugsuban, voorheen parlementslid voor oppositiepartij Democraten, heeft een vermogen van 210 miljoen baht en verplichtingen ten bedrage van 323 miljoen baht, aldus het nieuwsagentschap INN dat deze cijfers uit een rapport van de National Anti-Corruption Commission viste.

Premier Yingluck heeft een vermogen van 603 miljoen baht en 28 miljoen aan verplichtingen. Tijdens haar premierschap is haar vermogen met 50 miljoen baht gestegen.

Hoe actueel de cijfers zijn, vermeldt het bericht niet. Voor zover ik weet, publiceert de NACC jaarlijks deze cijfers van parlementsleden. Ze worden door betrokkenen zelf geleverd. Of ze gecontroleerd worden, weet ik niet.

05:56 De rijstboeren die voor de vierde dag de Rama II-weg in Ratchaburi blokkeren, eisen een gesprek met een minister of vice-premier (die beslissingen kan nemen) over eventuele beëindiging van hun blokkade. Met provinciale autoriteiten praten ze niet meer, want die hebben niets in de melk te brokkelen.

Boeren uit het zuidelijk deel van het Noorden zijn van plan zich bij het protest aan te sluiten. Daarna wordt over een datum overlegd om naar Bangkok te trekken. Doel van dit alles: Regering, kom eens met het geld over de brug voor de rijst die we aan je verkocht hebben. Daar wachten we al maanden op.

05:49 Bij een verkeersongeval op de Cha-am-Pran Buri bypass in Hua Hin (Prachuap Khiri Khan) zijn vier PDRC-supporters om het leven gekomen en zes gewond geraakt. Ze waren op terugweg naar huis, nadat ze hadden deelgenomen aan het protest in het Lumpinipark. De pickup truck waarin ze zaten, werd geraakt door een vrachtwagen, waardoor die tegen een boom in de middenberm botste.

05:17 De blokkade van de Rama II-weg naar het Zuiden door boeren begint zijn tol te eisen op het transport en de verscheping van goederen, zoals visproducten. De blokkade zorgt voor vertragingen van circa vijf uur.

Transporteurs zien nog wel kans de plaats van bestemming te bereiken, maar moeten daarvoor een tijdrovende omweg maken. De meeste visproducten komen uit de provincies Prachuap Khiri Khan en Chumphon.

Mogelijk leiden de transportproblemen tot prijsverhogingen en uiteindelijk kan er een tekort aan producten ontstaan, zegt Thongyu Khongkan, adviseur van de Land Transport Federation of Thailand. De blokkade ging vandaag zijn vierde dag in.

Hans Bos schrijft onder een andere posting: Bij sommige tankstations in Hua Hin was vanmorgen al geen benzine 91 meer te krijgen.

04:57 De Kiesraad en het CMPO hebben in een gesprek van een uur hun strijdbijl begraven. Het gesprek vond plaats nadat de regering de Kiesraad had opgeroepen binnen zeven dagen herverkiezingen te organiseren in de stembureaus waar zondag problemen waren.

Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn zegt dat politici moeten ophouden met commentaar te leveren over de gewenste datum. De Kiesraad vergadert daarover donderdag.

Gesproken wordt onder andere over herverkiezingen voor degenen die een week geleden hun stem niet konden uitbrengen bij de voorverkiezingen, omdat stembureaus werden geblokkeerd. Een ander heet hangijzer zijn de 28 kiesdistricten in het Zuiden, waar zondag niet gestemd kon worden op districtskandidaten, omdat demonstranten hun registratie in december hadden verhinderd.

04:24 CMPO-directeur Chalerm Yubamrung gaat zijn boekje te buiten met de opdracht aan de politie om stembureaupersoneel voor verhoor op te roepen, zegt gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok. Niet de CMPO maar de Kiesraad is de daarvoor verantwoordelijke instantie.

Volgens Chalerm zouden sommigen te gemakkelijk zijn vertrokken om ervoor te zorgen dat het bureau gesloten werd. Dat zou onder andere in Bang Kunthian zijn gebeurd, waar niet eens demonstranten roet in het eten gooiden.

Naar verluidt zouden 13 stembureaus zonder aanwijsbare reden zijn gesloten. Nog eens 503 stembureaus konden niet opengaan omdat stembussen en –biljetten ontbraken. De gemeente zal de zaak niet onderzoeken, want er was sprake van een ongebruikelijke situatie, zegt gemeentesecretaris Ninnart Chalitanon.

Sommige kiezers in Ding Daeng en Ratchathewi eisen het vertrek van de districtshoofden. Ze hadden meer moeite moeten doen om stembussen en –biljetten die in hun districtskantoor lagen opgeslagen, bij de stembureaus af te leveren. Demonstranten blokkeerden zondagochtend beide kantoren. Op de foto kiezers die gisteren het vertrek eisten van het districtshoofd van Din Daeng.

03:11 De protestlocaties Lat Phrao en Victory Monument zijn gisteren ontruimd. Om 7 uur ’s avond kon het verkeer weer gebruik maken van de Lat Phrao kruising en om 10 uur van het plein om Victory Monument (foto boven).

Beide locaties zijn sinds 13 januari bezet geweest, maar granaataanvallen deden de protestleiding besluiten ze op te heffen omdat ze moeilijk te beschermen zijn. Het zijn open ruimtes, die ze kwetsbaar voor aanvallen maken. Dat bleek zondagavond maar weer eens in Lat Phrao toen twee demonstranten door pingpong bommen licht gewond raakten.

De demonstranten van beide locaties hebben zich verspreid over de locaties Lumpini en Chaeng Wattana. De protestlocatie Lumpini bestaat uit de Ding Daengkruising, een deel van de Silomweg en de Thai-Belgian brug op de Rama IV-weg. Op de brug werd zondagavond een auto beschoten vanuit een bunker van zandzakken. De bestuurder raakte licht gewond door glasscherven van zijn voorruit.

De gemeentepolitie van Bangkok gaat de Pefot vragen de Rama VIII-brug te ontruimen, omdat de bezetting voor ernstige verkeersoverlast zorgt.

02:55 Na een overleg van drie uur tussen een topambtenaar van het ministerie van Justitie, legervertegenwoordigers en Luang Pu Buddha Issara [want lullen kunnen ze, die Thai], is de monnik ermee akkoord gegaan ambtenaren van Justitie vrije doorgang te verlenen naar hun kantoor aan de Chaeng Wattanaweg. Dat kantoor is onderdeel van het regeringscomplex, dat sinds het begin van Bangkok Shutdown wordt geblokkeerd.

Het leger heeft toegezegd de protestlocatie rond de klok de beschermen. Bij de ingang naar het gebouw wordt een detectiepoortje geplaatst. Alleen ambtenaren en bezoekers met een brief van het ministerie mogen naar binnen.

De ambtenaren die vandaag aan het werk gaan, zijn werkzaam op de afdelingen Probation, Juvenile Observation and Protection; Legal Execution; Rights and Liberties Protection en het Central Institute of Forensic Science. De monnik denkt nog na of hij ook ambtenaren van de afdeling Consular Affairs gaat toelaten. Verder worden zandzakken verwijderd om het autoverkeer te vergemakkelijken.

02:26 Vijfhonderd demonstranten hebben gisteren een kantoor van het ministerie van Defensie aan de Chaeng Wattanaweg, dat door premier Yingluck en enkele kabinetsleden als tijdelijke werkruimte wordt gebruikt, belegerd (foto homepagina).

Yingluck die aan het werk was in het kantoor, negeerde de oproep van de demonstranten om te vertrekken. Evenals de aanwezige kabinetsleden ging ze rustig door met werken. Aan het eind van middag vertrokken de demonstranten, waarna Yingluck verscheen en een kort interview gaf. Ze zei dat het kabinet vandaag niet zou vergaderen, maar ze zou wel weer in het kantoor werken.

Vice-premier Surapong Tovichakchaikul, adviseur van het CMPO, waarschuwt dat de protestleiders worden gearresteerd als ze het in hoofd halen het kantoor vandaag weer te belegeren. En dat zijn ze inderdaad van plan. Volgens Surapong droegen enkele demonstranten gisteren tijdens de belegering wapens.

02:04 Je moet geen praatjes rondstrooien, Wuthipong Kachathamkun! Het leger waarschuwt de hardline roodhemdleider (bijgenaamd Ko Tee) uit Pathum Thani dat hij moet stoppen met zijn beschuldigingen aan het adres van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Kotee (foto) beschuldigt de generaal ervan dat hij troepen opdracht heeft gegeven hem te doden. Die opdracht zou Prayuth gegeven hebben naar aanleiding van het vuurgevecht van zaterdag in Lak Si.

‘Ko Tee’s claim is ongegrond’, zegt legerwoordvoerder Winthai Suwaree. ‘Het commentaar tast de reputatie van generaal Prayuth aan en veroorzaakt ernstige schade aan het leger. Hij moet daarmee ophouden. Het leger bekijkt nu of de wet de mogelijkheid biedt actie tegen hem te ondernemen.’

Winthai ontkent ook dat het vuurgevecht in Lak Si het werk van soldaten was, een beschuldiging die is geuit door UDD-voorzitter Tida Tawornseth. De soldaten die de politie assisteren bij het bewaren van de openbare orde, zijn niet bewapend.

Ook Wuthipong is op de ontkenningsstour. Hij ontkent dat hij roodhemden heeft gemobiliseerd om naar het districtskantoor van Lak Si te gaan en daar de PDRC-demonstranten te verjagen. De demonstranten blokkeerden het kantoor om te voorkomen dat de stembussen en –biljetten die er lagen opgeslagen, verspreid zouden worden. Bij het vuurgevecht raakten zeven personen gewond.

Wuthipong bevestigt dat hij er geweest is, maar dat was voor een interview met buitenlandse media en om morele steun aan de wijkbewoners te geven. Daarna was hij vertrokken naar het politiebureau van Don Muang, waar hij voor verhoor moest komen.

Wuthipong zegt dat soldaten naar zijn community radio station in Pathum Thani zijn gestuurd om hem daar op te wachten. Het radiostation werd ook bestookt met twee reuzevoetzoekers. Volgens hem deed een andere leider, weliswaar via zijn radiostation, de oproep om naar Lak Si te gaan. Ook werd zijn geluidswagen daarvoor gebruikt.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Bangkok Breaking News + Verkiezingsnieuws – 4 februari 2014”

 1. Farang tingtong zegt op

  Nogal wrang als je de bank rekeningen van sommige Thaise politici ziet, de schuld RIJST de pan uit, de rijstboeren wachten nog steeds op hun beloofde geld, Thailand stevent af op een bankroet,de overheid is straks niet langer in staat zijn ambtenaren te betalen.
  Tja Politiek: betekent een uitstekend carrière, behalve als je betrapt word natuurlijk!

 2. Terry du Jardin zegt op

  de trubbelmakers hebben op de meeste plaatsen in Bangkok hun biezen gepakt, niets bereikt alleen ellende en een slechte economische situatie to stand gebracht nu, Suthep bedankt ! (not)

  • Farang tingtong zegt op

   @Terry du Jardin

   Dat u deze mensen afschilder als trubalmakers zegt over uw politieke (Thaise) kennis, u plakt met zo`n opmerking duizenden mensen in een etiketje op.
   Voordat u van die onzinnige uitspraken doet verdiep u eerst eens wat meer over wat er zich de afgelopen 10 jaar allemaal heeft afgespeeld in de Thaise politiek, dan begrijpt u misschien beter waarom dat deze mensen de straat op zijn gegaan, en wat trouwens hun goed recht is want het is hun land.
   En zij hebben de slechte economische situatie niet tot stand gebracht daarvoor moet je bij de huidige regering zijn.

 3. chris zegt op

  Wat Suthep en de zijnen hebben bereikt is volgens mij:
  – georganiseerde weerstand tegen een regering die drie keer de grondwet wilde overtreden (amnestiewet, directe verkiezing senaat; regering alleen kan contracten afsluiten met buitenlandse partners);
  – het aftreden van de regering;
  – het ter discussie stellen van de incompetentie en de corruptie van deze regering;
  – het bewust maken van de rode achterban van de regering van hun falen (rijstpolitiek, watermanagement);
  – een opkomst bij verkiezingen die niet groter is dan 50 %, zelfs in een aantal gebieden die van origine zeer trouw rood stemden (onduidelijk is nog hoeveel stemmers blanco hebben gestemd als protest tegen de regering Yingluck maar in sommige gebieden zou dat aantal het aantal stemmers op partijen wel eens kunnen overtreffen);
  – een stevige greep op het zuiden waar ook in de komende maanden waarschijnlijk nooit gestemd zal worden zodat de verkiezingen van 2 Februari ongeldig moeten worden verklaard;
  – de durf van de anti-corruptie organisatie om in de rijstpolitiek twee ministers te onderzoeken op corruptie en zeer waarschijnlijk een afzettingsprocedure te starten tegen de premier.

  Degene die deze resultaten afgelopen oktober zou hebben voorspeld kan ook de Thai loterij elke twee weken winnen. Noem het maar niks.

 4. Paul zegt op

  Eigenaardig om zien hoe sommigen hier het nodig vinden om de intriges van de amaat (de “betere” kringen rondom het hof) te bejubelen. Wat men nooit zou toestaan in België en Nederland, is blijkbaar goed genoeg voor de Thais…

  • chris zegt op

   Beste Paul
   Als je meer zou weten wat wat er zich achter de schermen afspeelt zou je zo’n opmerking niet maken. Beide kampen (als je je zo zou mogen noemen) proberen in het gevlei te komen bij het hof, alleen bij andere personen binnen het hof.

   • Tino Kuis zegt op

    Ik vermoed dat Paul, jij en ik heel goed weten wat er zich achter de schermen afspeelt en waar het huidige conflict echt om draait.
    Dat betekent tevens dat de politieke problemen die je hierboven noemde (hoe reeel ze op zich ook zijn) slechts de stok zijn om de hond te slaan. Het echte conflict gaat over welke amaat (elite) de baas wordt. Dat verklaart ook de geringe interesse van de ‘roden’. Die zijn namelijk tegen welke amaat ook. De echte revolutie moet nog komen.
    Sorry voor het chatten.

 5. Rob V. zegt op

  “Volgens hem heeft het sluiten van de overheidsgebouwen geen gevolgen voor het dagelijks leven van de inwoners van Bangkok. Om ambtenaren tegen te houden aan het werk te gaan, zal ook het verkeer worden geblokkeerd.” Dat is toch best knap als je het ambtenarenapparaat wil stil leggen en dat de burger er geen hinder van zal onder vinden: je zult maar net papierwerk moeten regelen bij een overheidsinstelling… en bij langere blokkades heb je natuurlijk ook invloed op de burger (denk aan allerlei zaken waar de overheid indirect of direct bij betrokken is). Ook knap dat men verkeer met daarin ambtenaren wil tegenhouden maar dat ook hier de burger zogenaamd geen hinder van zal ondervinden… de wonderen zijn de wereld nog niet uit!

  @Paul: Ik merk niets van een jubel stemming “omtrent de intriges van de amaat” , Suthep wordt hier niet op handen gedragen (en de Shinwatra’s gelukkig ook niet). Of je moet “anti Shinawatra’s regering” bestempelen als “pro betere kringen” (dat is veel te kort door de bocht: type verwijt “als je niet voor mij bent dan ben je tegen me”). Ik lees voornamelijk kritische reacties over dit Shinawatra kabinet, maar dat betekent nog niet dat men voorstander van Suthep & vrienden is!
  Maar als we aannemen dat er een paar pro Suthep mensen zijn -er zijn ook een paar mensen die pro Shinawatra’s lijken te zijn- , hoe moet ik dat koppelen aan “dat zouden we nooit toestaan in België en Nederland”? Bedoel je de absurde blokkades van stembussen, stembureaus, overheidsinstellingen etc. ? Dat is inderdaad een veel te ver naar mijn mening, van mij mogen ze mensen als Suthep, de Shinwatra’s en soortgenoten allemaal permanent uit de politiek verbannen en mensen aanstellen die het belang van het volk en het land op de eerste plaats zetten en niet het clanbelang (nepotisme, corruptie, zelfverrijking, populisme en de ander ongein die dit mooie land in zijn ontwikkeling afremmen).

  • Henriette zegt op

   Was Chuan Leekpai nog maar de eerste minister!

 6. Soi zegt op

  Beste Paul, als er in BE of NL in de afgelopen 10 jaar sprake was geweest van eenzelfde soort toestanden, eenzelfde soort politiek, waarbij de bevolking keer op keer met beloftes tevreden wordt gestemd, dan zou anno 2014 in NL of BE idem menigeen te hoop zijn gelopen. Echter, een politiek zoals in TH kan niemand zich in BE of NL voorstellen. Je kunt ten ene male TH politiek niet vergelijken met welk West-EU dan ook. Dus is het moeilijk te bepalen wat goed is voor TH. Laten zij dat gewoonweg maar zelf doen. Hun land, hun toekomst. Zij zullen zelf hun routes moeten uitstippelen.

  Overigens, in voormalig Oost-EU loopt Oekraine over. Komt het volk ook in verzet tegen een regering. Mag zeker ook niet? Maar krijgt wel een duwtje in de rug van de EU. Aldus: waarom TH niet? Kortom: dat ze hun best maar doen in hun pogingen de sociale en politieke verhoudingen te veranderen en voor het volk te verbeteren. En of Geel dat doet, of Wit, Rood, Paars of Oranje: wat maakt ons dat uit? Het liefst alle kleuren samen. En of er intriges zijn van een amaat of niet? Wie zit daarmee? Het zijn de Thai die daar mee van doen hebben en zij zullen zich daar rekenschap van moeten geven. Niet wij.

  Op dit blog en elders is een schat aan informatie te vinden waarom het in TH tot onrust is gekomen. Ook over het waarom van het verloop van de demonstraties, en ook over de betekenis van de uitkomsten van de verkiezingen. En wie zegt dat het niet zou kunnen zijn dat Rood haar eigen regering eens flink de oren wast. Heeft Geel dan toch maar eens mooi bereikt. Zou daar dan een begin van een hervorming in kunnen zitten? De demonstraties zijn het niveau van intriges al lang voorbij!

 7. Jan van Velthoven zegt op

  In 2011 verloor Abhisit tot zijn eigen verbazing ruimschoots de verkiezingen. Heeft hij nu weer een geweldige misrekening gemaakt? Nu door niet mee te doen? Als je de negatieve inschattingen over het verkiezingsresultaat van Peu Thai nu moet geloven, dan lijkt het daar ernstig op. Het gevolg? Peu Thai wordt niet afgestraft door een verkiezingsnederlaag, maar krijgt daarentegen een gratis kiezersadvies om het beleid bij te stellen, met behoud van haar parlementaire positie. En de ‘Democraten’ lopen een mogelijke winst mis en staan met lege handen. Door te weinig kijk op en geloof in het democratisch verkiezingsproces.

  • chris zegt op

   beste Jan
   Als, ALS Suthep en de zijnen niet de straat op waren gegaan en de Democraten mee hadden gedaan aan de verkiezingen waren de resultaten van de verkiezingen niet zo negatief voor de Pheu Thai uitgevallen. De opkomst – zelfs in de rode gebieden als bv. Udonthani – zou niet ZO LAAG en het aantal ongeldige en blanco stemmen zou niet ZO HOOG zijn geweest als er niet VOOR de verkiezingen zoveel rumoer en stennis zou zijn gemaakt over de noodzakelijke hervormingen (en niet alleen door Suthep en de zijnen). Zowel de Democraten als de Pheu Thai (en zijn voorgangers) hebben er nog nooit blijk van gegeven een aantal processen in dit land wezenlijk in het voordeel van alle Thai te willen veranderen. Regeren betekent hier in de praktijk NIET alles doen voor het landsbelang maar allereeerst alles doen voor de eigen clan.
   Einstein zei al: als je alles hetzelfde houdt en doet moet je geen andere resultaten verwachten.

   • David Hemmings zegt op

    nogal logisch als je de boel op stelten zet en puur blokkeert dat er veel afhaken om te stemmen , juist DAAROM heeft Suthep zo gedaan omdat het met democratische middelen niet ging om zijn zin te krijgen ( zal hij trouwens toch niet krijgen als je de internationale politiek zo beetje aanhoort , to Ban Ki moon toe )
    Engelstalig spreekwoord even aanhalen ;” it is somtimes better to follow the devil from today than to wait for the devil from tomorrow ”

    En nu maar stokken verder in de wielen steken om de regering boeren hun geld niet te kunnen geven , tot die het licht zien en zich tegen hem keren… Deze” Thai soap “is beter dan die van de TV .

    • Farang tingtong zegt op

     Er zijn heel wat politieke tinnegieters hier op het blog, nog een leuk engels spreekwoord, I learned more in my life by listening than by talking.

   • Jan van Velthoven zegt op

    Chris,
    Wat voor egocentrische doelstellingen de diverse partijen ook hebben, een verkiezingsmoment heeft zo zijn eigen dynamiek. Zelfs in Nederland zie je op het laatste moment grote, onverwachte verschuivingen. Het blijft koffiedik kijken met veel ‘als’ en ‘zou’. Feit blijft dat Abhisit zijn kans heeft laten liggen, zelfs niet gecreëerd heeft. Zijn groene lichten waren de hervormingsbehoefte, de falende rijstfinanciering, de stagnerende verbetering waterveiligheid, de wettelijke uitglijers van de regering inzake amnestie en senaatsbenoeming, de verbale zwakte van Yingluck en nog zo wat. Zijn zwaktes waren met name zijn demografische kiezersachterstand, het ontbreken van een eigen hervormingsagenda, zijn onvermogen Suthep in te kapselen, zijn juridische slagen in de lucht, zijn eigen bleke profiel. En wellicht ook de sluwe salamitactiek van het Yingluckkamp: geweld mijden, rode demonstraties minimaliseren, internationaal de kaart democratische verkiezingen spelen, taai het ongemak van de Bangkok Blokkade uitzitten, en uiteindelijk stap voor stap de protestleiders met juridische middelen inperken. De meeste genoemde factoren zijn overigens inderdaad niet van fundamentele, maar vooral van opportunistische aard. Jammer voor hen die door alle partijen als hun belangrijkste aflaat genoemd worden: het volk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website