Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown, het verkiezingsnieuws plus aanverwant nieuws, zoals het boerenprotest. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Noodtoestand

Voor dertien overheidsgebouwen, gebouwen van staatsbedrijven en onafhankelijke bureaus, inclusief rechtbanken, geldt ‘Verboden toegang’ voor de bevolking. Het gaat om het Government House, parlement, Ministry of Interior, Chaeng Wattana government complex, Cat Telecom Company aan de Chaeng Wattana weg, TOT Plc, Thaicom satellite station en kantoor, Aeronautical Radio of Thailand Ltd, de Police Club.

Vijfentwintig wegen vallen eveneens onder dit verbod, maar dat geldt alleen voor personen, die ‘de neiging hebben om onrust te stoken’. Het gaat om de volgende wegen: Ratchasima, Phitsanulok en wegen rond het Government House en parlement, Rama I, Ratchadaphisek, Sukhumvit van Nana intersection tot Soi Sukhumvit 19, Ratchavithi van de Tukchai intersection tot de Din Daeng Triangle, Lat Phrao van de Lat Phrao intersection tot de Kamphaengphet intersection, Chaeng Wattana road en een brug, Rama 8, die bezet is door het  Dhamma Army.

[Bovenstaande lijstjes zijn overgenomen van de website van Bangkok Post; de lijstjes in de krant weken daar vanaf. De Noodverordening bestaat uit 10 maatregelen. Bovenstaande twee maatregelen zijn met onmiddellijke ingang van kracht.]

Waar moeten toeristen wegblijven?

 • Pathumwan
 • Ratchaprasong
 • Silom (Lumpini Park)
 • Asoke

en ook bij:

 • Het regeringcomplex op Chaeng Wattana Road
 • Phan Fa Bridge op Ratchadamnoen Avenue
 • Chamai Maruchet Bridge – Phitsanulok Road

Op bijgaande kaart zijn de locaties aangegeven:  http://t.co/YqVsqcNFbs. De locaties Lat Phrao en Victory Monument zijn opgeheven.


Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


Zondag moest ‘picnic dag’ worden, had actieleider Suthep Thaugsuban gezegd. Dat was niet aan dovemansoren gericht, want tal van straten veranderden in picnicplaatsen. Deze man kwam goed voorbereid naar de Pathumwan kruising. In de zuidelijke provincie Trang is gegrild speenvarken een populaire lekkernij.


Samenvatting

Zuid-Thailand
In het grootste deel van Zuid-Thailand is niet gestemd. Omdat drie postkantoren in Nakhon Si Thammarat, Songkhla en Chumphon door demonstranten waren geblokkeerd, konden stembussen (eigenlijk dozen) en stembiljetten in de veertien zuidelijke provincies niet verspreid worden. Bovendien ontbrak in sommige stembureaus voldoende personeel.

In Surat Thani vervielen de verkiezingen in alle zes kiesdistricten omdat de stembiljetten voor de landelijke kandidaten ontbraken. Bovendien kon er niet op een districtskandidaat worden gestemd, omdat geen enkele kandidaat zich had geregistreerd om aan de verkiezingen deel te nemen. Surat Thani is de thuisprovincie van actieleider Suthep Thaugsuban.

Het hoofd van de provinciale Kiesraad heeft de 700.000 kiesgerechtigden gevraagd zich te melden bij hun districtskantoor en te verklaren dat ze niet konden stemmen. Als ze dat niet doen, verliezen ze hun politieke rechten.

Het hoofd van de Kiesraad in kiesdistrict 1 in de provincie Chumphon zegt tweemaal geprobeerd te hebben de demonstranten, die het postkantoor belegerden, te bewegen om te vertrekken, maar ze hielden voet bij stuk. Sinds 21 januari is het postkantoor afgesloten geweest. Nadat de Kiesraad bekend had gemaakt dat er niet gestemd zou worden, retourneerden ze de sleutel van de ruimte waar de stembussen en –biljetten lagen.

In Phangnga deed zich het probleem voor dat stembureaus niet volledig bemand konden worden. De wet vereist dat minimaal negen functionarissen aanwezig moeten zijn. In Songhkla lukte het slechts in negen van de tweehonderd stembureaus om voldoende personeel op te trommelen.

In Nakhon Si Thammarat heeft de Pheu Thai kandidaat een klacht ingediend bij de politie. Een stembureau bleef gesloten, alhoewel het niet eens geblokkeerd werd, maar het personeel kwam niet opdagen. In de provincie werd in slechts 5 procent van de stembureaus gestemd.

In Pattani werden de verkiezingen verstoord door een bomexplosie, die het leven kostte aan een assistent-districtshoofd en drie soldaten. De aanslag had overigens niets te maken met de verkiezingen, want bomaanslagen zijn aan de orde van de dag in het Zuiden.

Bangkok
In Bangkok verliepen de verkiezingen in 28 kiesdistricten (6.155 stembureaus) zonder problemen. In 516 stembureaus in vijf kiesdistricten kon niet gestemd worden vanwege verschillende redenen.

In kiesdistrict 5 (Ratchathewi) en 6 (Din Daeng) verhinderden demonstranten de bezorging van stembussen en –biljetten vanuit de districtskantoren.

In Laksi werden de verkiezingen geannuleerd vanwege het vuurgevecht op zaterdagmiddag.

Bang Kapi had als probleem dat in 38 stembureaus de bezetting niet compleet was. Dat gold ook voor Bung Khum.

En dan was er nog het probleem dat kiezers het stembureau niet konden vinden, omdat dit op een andere plaats dan de voorgaande keer was gevestigd. De stembureaus moesten verhuizen omdat de eigenaren geen toestemming hadden verleend voor gebruik van hun locatie uit angst voor geweld.

In Din Daeng vonden schermutselingen plaats tussen honderden boze kiezers en demonstranten die de distributie van stembussen en –biljetten verhinderden. Later trokken ze naar het districtskantoor en riepen de autoriteiten ter verantwoording.

Een tweede treffen vond plaats nadat de demonstranten waren vertrokken. Bij het Thai-Japans stadion gooiden de twee groepen gedurende zo’n vijf minuten stenen en waterflessen naar elkaar. Uiteindelijk dropen de demonstranten af naar het Victory Monument.

En nog was het niet afgelopen. De boze kiezers braken de deur van het districtskantoor open. ‘We willen het districtshoofd wegjagen’, zei een van hen. Het district besloot later met de politie samen te werken en de klachten van de kiezers in ontvangst te nemen.

Noorden en Noordoosten
In het Noorden (17 provincies) en Noordoosten (19 provincies), twee regio’s met een grote Pheu Thai-achterban, verliepen de verkiezingen probleemloos, maar de opkomst was magertjes, aldus politieke waarnemers.

Opwinding in Udon Thani. Roodhemdleider Kwanchai Praipana, gewond bij een schietpartij op 22 januari, arriveerde per ambulance bij het stembureau en werd op een brancard binnen gereden. Hij werd zwaar bewaakt door politie en eigen bewakers hadden eerder de omgeving verkend.

In Khon Kaen wandelde een man, die een masker van actieleider Suthep Thaugsuban droeg, een stembureau binnen. Het masker moest wel even af om te mogen stemmen.

In Chiang Mai werd een bom gevonden. Geen details.

Verder werd op verspreide plaatsen in enkele provincies gedemonstreerd door anti-regerings demonstranten. In Prakhon Chai (Buri Ram) verzamelden tien personen zich voor de city shrine en bliezen op fluitjes.


Laatste nieuws

15:08 Voormalig regeringspartij Pheu Thai verwacht met 300 zetels terug te komen in het Huis van Afgevaardigden (500 zetels), maar heeft haar supporters gewaarschuwd nog niet te gaan feestvieren. De partij denkt 240 van de 375 districtszetels en 60 landelijke zetels in de wacht te hebben gesleept. Indien dit klopt zou de partij een grotere meerderheid hebben dan tot nu toe, want in 2011 scoorde de partij 265 zetels.

Sompong Amornwiwat, die de verkiezingscampagne leidde, zegt dat feestjes nog niet kunnen vanwege juridische geschillen. De PDRC en voormalig oppositiepartij Democraten willen dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard.

Op 23 februari vinden herverkiezingen plaats voor de kiezers die een week geleden bij de voorverkiezingen hun stem niet konden uitbrengen. De Democraten boycotten de verkiezingen.

14: 50 Na drie weken kan het verkeer weer ongestoord (afgezien van de files) om het Victory Monument rijden en gebruik maken van het (ingewikkelde) kruispunt Lat Phrao. Vanochtend onruimden de demonstranten beide locaties om zich aan te sluiten bij de collega’s in het Lumpini park. Enkelen besloten naar de locatie op de Chaeng Wattanaweg te gaan.

De PDRC geeft als verklaring zorgen over de veiligheid omdat beide locaties met granaataanvallen te maken hebben gehad. Zondagavond is een demonstrant in Lat Phrao nog licht gewond geraakt door een voetzoeker.

Met de protestleider op de Chaeng Wattanaweg wordt door een functionaris van Justitie overlegd over het ontruimen van de locatie. Dat doet Lung Pu Buddha Issara vooralsnog niet; wel wil hij de werknemers vrije doorgang verlenen mits de veiligheid van de demonstranten wordt gewaarborgd.

14:35 De opkomst bij de verkiezingen van zondag bedroeg 45 procent; de hoogste opkomst scoorde de provincie Nong Bualamphu met 72,5 procent en de laagste Samut Sakhon met 20 procent. De percentages laten zich moeilijk vergelijken, want zo’n 12 miljoen Thai konden niet eens hun stem uitbrengen omdat hun stembureau gesloten was.

Qua regio deden het Noordoosten (56,14 pct) , het Noorden (54,03 pct) en de centrale regio (42,38 pct) het het beste, hetgeen geen verwondering kan wekken want hier werden de verkiezingen niet verstoord.

09:28 De strijd gaat door, zegt actieleider Suthep Thaugsuban. ‘We willen eerst hervormingen’, wijzend op de opkomst van 20 procent in Bangkok, een percentage dat niet eerder zo laag was.

Over de opheffing van de protestlocaties Lat Phrao en Victory Monument zei hij dat dit gedaan was vanuit de verwachting dat de overheid meer gewelddadige maatregelen zou gaan nemen tegen de demonstranten die er verblijven. ‘We willen niet dat mensen gewond geraken.’

De PDRC gaat door regeringsgebouwen te sluiten en die gaan pas open als de regering aftreedt om de weg te bakenen voor nationale hervormingen.

Volgens PDRC-woordvoerder Akanat Promphan hebben veel kiezers in Bangkok hun stembiljet niet ingevuld dan wel ongeldig gemaakt.

09:15 Wanneer er niet eerst een eind komt aan de problemen, wordt het verkiezingsproces nooit afgerond, ongeacht hoeveel herverkiezingen worden gehouden. Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn doet een beroep op alle partijen het politiek conflict bij te leggen zodat de samenleving zich niet weer in zulke groten getale verzet tegen verkiezingen.

Zoals bekend kon zondag in 10.283 stembureaus in 18 provincies niet gestemd worden omdat stembussen en stembiljetten ontbraken of omdat de bureaus niet bemand konden worden. De Kiesraad staat nu voor de taak herverkiezingen te organiseren, ook voor de voorverkiezingen van een week geleden toen stembureaus werden geblokkeerd.

Somchai stelt voor de herverkiezingen een maand of langer uit te stellen. De Kiesraad heeft geen greep meer op de situatie, zegt hij.

08:59 Vijfhonderd anti-regerings demonstranten hebben vandaag een kantoor van het ministerie van Defensie aan de Chaeng Wattanaweg belegerd. Dat kantoor wordt als werkruimte door premier Yingluck en kabinetsleden gebruikt.

De demonstranten voerden om beurten het woord en eisten het aftreden van Yingluck. Ze noemden de verkiezingen van zondag een flop omdat veel mensen niet zijn wezen stemmen. Verder vroegen ze het leger niet meer naar de bevelen van de regering te luisteren. De groep kreeg aan het begin van de middag versterking van een tweede groep.

Om te voorkomen dat ze naar binnen zouden gaan, werden drie rijen prikkeldraad uitgerold. Twintig soldaten houden bij het gebouw de wacht.

Actieleider Suthep Thaugsuban zegt dat hij met andere leiders zal overleggen of het beleg van de woning van de premier en enkele kabinetsleden de volgende stap wordt.

Naar verluidt zou de rallylocatie op de Ratchanakarin kruising op de Silomweg worden uitgebreid, zodat die aansluit op de Ratchaprasong locatie.

08:45 Alle regeringsgebouwen, die door de PDRC zijn gesloten, gaan vanaf 6 februari weer open, zegt CMPO-directeur Chalerm Yubamrung. Demonstranten die dat verhinderen, worden gearresteerd. Geweld wordt niet gebruikt; de politie probeert hen via onderhandelingen weg te krijgen.

Chalerm wil de Kiesraad graag helpen bij de organisatie van de herverkiezingen; hij stelt desgewenst manschappen ter beschikking en kan hulp bieden bij de levering van de stembiljetten aan de provincies waar zondag niet gestemd kon worden.

08:40 Voor de tweede keer is het winkelpand van PDRC-leider Yuthapol Pathomsathit in Muang (Ratchaburi) beschoten. Twee glazen deuren gingen aan gruzelementen. Buren zeggen zondagavond harde geluiden te hebben gehoord, maar ze besteedden er geen aandacht aan. Eveneens is de minimart van zijn ex-echtgenote beschoten. De politie vond zes kogelgaten.

06:06 De verkiezingen hebben twee verliezers opgeleverd, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar. Premier Yingluck heeft geen nieuw parlement gekregen en actieleider Suthep heeft de verkiezingen niet kunnen tegenhouden. Alleen deze twee politieke leiders kunnen een derde verloren wedstrijd voorkomen. Het is nu tijd dat ze aan politieke hervormingen gaan werken.

Er zijn al twee initiatieven: een groep van 194 vooraanstaande figuren, die zich Network of Servants for Reform through Political Means noemt, en een groep van 74 organisaties, Reform Now Network geheten. Beide hebben de goede bedoelingen: hervormingen langs democratische weg tot stand te brengen.

Maar goede bedoelingen alleen zijn niet genoeg. De krant pleit voor een hervormingscommissie die door alle politieke leiders wordt gesteund. Die heeft een kans om een belangrijk besluit over hervormingen te bereiken, die door het land worden gesteund. Minder dan dat levert alleen maar rapporten op die net als in het verleden worden genegeerd.

05:51 De algemene verkiezingen gisteren waren een verlies voor de PDRC en een teken van trotsering door veel kiezers die hun stemrecht wilden bevestigen, zegt Worachet Pakeerut, docent recht aan de Thammasat universiteit.

Omdat de verkiezingen in het grootste deel van het land konden worden gehouden, zal de volgende stap van de PDRC kunnen zijn om ze ongeldig te laten verklaren. ‘Maar het zal deze keer niet gemakkelijk zijn om de wens van de meerderheid van de bevolking te negeren.’

Worachet verwijt de Kiesraad dat hij te weinig heeft gedaan om voor de verkiezingen campagne te voeren. ‘Een kiesraadcommissaris heeft zelfs voorspeld dat veel stembiljetten ongeldig zullen zijn, maar het feitelijk aantal is vermoedelijk klein. De kiezers wilden graag stemmen en deden zelfs aangifte wanneer ze werden tegengehouden.’

Worachet beschouwt deze verkiezingen niet als een strijd tussen politieke partijen maar als een strijd tussen democratische en anti-democratische krachten. ‘De verkiezingen tonen aan dat Thailand zich nog steeds op het democratische pad bevindt. ‘ Redenen om de verkiezing ongeldig te verklaren ziet hij niet, want daarmee wordt de keuze van de kiezer getart.

03:33 De vingerwijzing van legerwoordvoerder Winthai Suvari, gisteren gemeld in Breaking News van Bangkok Post, ontbreekt in de krant van vandaag. Winthai zou de politie verweten hebben te snel met de conclusie naar buiten te zijn gekomen dat PDRC-bewakers het vuurgevecht van zaterdagmiddag in Lak Si waren begonnen. Wel schrijft de krant dat het leger het politieonderzoek afwacht.

Winthai zegt dat de soldaten, die het CMPO helpen om de orde te bewaren, niet zwaar bewapend zijn. Indien blijkt dat soldaten waren betrokken bij het vuurgevecht, zullen ze hun straf niet ontlopen. UDD-voorzitter Tida Tawornseth heeft dat gesuggereerd.

Oppositiepartij Democraten tikt in ieder geval de politie wel op haar vingers. Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut verdenkt de politie ervan partij te kiezen door deze zaak af te raffelen. Het onderzoek naar de andere incidenten verloopt uiterst traag. Verdachten zijn nog niet aangehouden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Bangkok Breaking News + Verkiezingsnieuws – 3 februari 2014”

 1. Keesausholland zegt op

  laf vrije om verkiezingen te blokkeren zoals Suthep en co doen, zulke mensen horen in de gevangenis thuis, of dienen in den Haag voor het international strafhof te verschijnen.

  • Farang tingtong zegt op

   Suthep en co, Dus alle geelhemden horen in de gevangenis thuis?. Gedurfde uitspraak.
   Geloof mij als er geen Suthep zou zijn dan was er wel weer een ander figuur naar voren geschoven.
   Laat de Thaise politiek aan de Thai over.

  • Soi zegt op

   Beste Kees, je kunt denken en zeggen van Suthep wat je wilt, moet je helemaal zelf weten, (trouwens: waarom zeg je niet gewoon Keesuitholland) maar je kunt niet ontkennen dat hij niet aan de kaak heeft gesteld hoe benadelend het huidige regeringsregime voor de TH mensen wel niet was. Ook die mensen die in den beginnen dachten door deze regering te worden bevoordeeld, bv de boeren die nog steeds op hun geld wachten. Een minstens zo belangrijk item is dat de Gele beweging aan de kaak heeft gesteld dat het niet meer kan dan één familie, één clan het reilen en zeilen van een natie bestierd. Goed, nou jij: wat stel jij aan de kaak? Geef eens een paar argumenten ipv maar wat roepen.

   • Patrick zegt op

    Beste Soi,

    Het grootste argument tegen Suthep is volgens mij……..
    Na de coup in 2006 is Suthep “aangesteld” dus NIET democratisch verkozen als vice-PM…..
    Hij heeft 3 jaar !!! de tijd gehad (en was aangesteld om dat te bewerkstelligen) om hervormingen door te voeren en corruptie aan te pakken……
    Nu beoogd hij dat in paar maand klaar te krijgen……vind ik persoonlijk raar……
    Ik zou veel achting hebben voor een demonstratie leider die een realistisch plan voorlegt….
    Alleen maar roepen dat een bepaalde familie weg moet vind ik toch wat mager hoor……
    En al 3 maand roepen”binnen paar dagen is “Victory-day”……
    Wie gelooft die man nog…….

    • chris zegt op

     Neen Patrick. Gewoon de geschiedenis terughalen. Suthep is NIET aangesteld na de coup. Na de coup werd een regering aangesteld van louter technocraten. Daar maakte Suthep geen deel van uit. Suthep en Abhisit kwamen aan de macht toen de regerende partij (de voorganger van de Pheu Thai) werd verboden door de rechter, en een deel van deze oude partij (de fractie Newin, nu beter bekend van Buriram United) overliep naar de oppositie (en daarmee de oppositie aan een meerderheid hielp). De regering Abhisit mag dan niet rechtstreeks gekozen zijn via verkiezingen, de regering steunde WEL op een meerderheid in het democratisch gekozen parlement.

     • Soi zegt op

      Beste Chris, prima uitleg, duidelijk. Goed dat je de geschiedenis erbij haalt, om de verhoudingen tussen Geel en Rood nog eens naar waarheid neer te zetten. Zoveel beter en van meer waarde. Men heeft nu vanaf oktober jl tijd gehad gal te spuwen op de Geelhemden als beweging, en op Suthep als een van de aanvoerders. Nu de verkiezingen hebben plaatsgehad, dat hoofdstuk in de annalen van Thailand is bijgeschreven, wordt het hoog tijd dat de gebeurtenissen in Bkk vanuit serieuzer politiek perspectief worden benaderd. Zo maar wat roepen is als een kip zonder kop wat rond kakelen. De beweging van Suthep is een machtsfactor van betekenis geworden, staat voor een aantal uitspraken die principes vertegenwoordigen, en bepaalt mede de toekomst van TH. Hervormingen zouden ook wel eens de positie van farang kunnen betreffen, al was het maar een verruiming van het visumbeleid, en het toestaan in deTH economie enige inbreng te kunnen hebben.
      Ik hoop op meerdere “historische” interventies en duidingen jouwerzijds.

     • danny zegt op

      beste Chris,

      Opnieuw bedankt voor je duidelijke uitleg gebaseerd op feiten.
      Met deze feiten hoop ik dat heel veel lezers hun onderbuik gevoelens inhouden.
      Het is goed dat Suthep een redelijk goed en geweldloze verkiezingsdag heeft gehad.
      Het is goed dat de mensen op de straat tegen de corruptie demonstreren en daar is nu eenmaal een leider bij nodig die organiseert , zonder dat hij ook een politiek leider wil worden in een nieuwe regering dat was niet zijn streven.
      een goede groet van Danny

     • Jan van Velthoven zegt op

      Formeel/bureaucratisch klopt het dat de regering Abhisit steunde op een meerderheid in het democratisch gekozen parlement. Maar wel nadat de regerende partij dus verboden was. Echt democratisch was de meerderheid natuurlijk pas geweest als er eerst nieuwe verkiezingen waren geweest. Het laat zich raden waarom die er niet kwamen: dan zou die meerderheid als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Het te pas en te onpas inzetten van juridische middelen is één van de oorzaken in Thailand van de alsmaar stagnerende ontplooiing van het democratisch proces.
      Wat betreft de geloofwaardigheid van Suthep zelf is natuurlijk de aard van diens aanstelling indertijd niet het meest belangrijke. Maar wel dat hij inderdaad drie jaar lang, terwijl hij daartoe in een uitstekende positie was, niets heeft gerealiseerd inzake hervormingen en corruptiebestrijding. Ook na zijn regeerperiode is hij nooit met een samenhangend veranderplan gekomen, met als gevolg dat toen zijn protestbeweging op stoom kwam, hij slechts onsamenhangende aanzetten voor veranderingen wist te improviseren. Suthep is inmiddels te betitelen als een machtsfactor, echter op basis van zijn staat van dienst niet als een veranderfactor. Op basis van deze feiten valt te vrezen dat hij, met de zijnen, dan ook slechts de macht zoekt. Het ligt in de lijn der logica dat hij dit ontkent. Hij is een politicus.

      • chris zegt op

       beste Jan
       Die verkiezingen waren niet nodig omdat alle parlementsleden van de regerende partij de bui al hadden aan zien komen en dezelfde dag nog een nieuwe partij oprichtten en daar lid van werden. HET BELANGRIJKSTE feit was dat een deel van de oude partij overstapten naar de oppositie. Thaksin was laaiend op Newin, en dat komt ook nooit meer goed. De coalitie-partijen kozen ook geld voor hun eieren en stapten ook over om aan de geldkraan te kunnen blijven draaien. Silpa Ban-ahaan, de grote man van een van de kleine coalitie-partijen verzuchtte toen de historissche woorden: niet meeregeren betekent op een houtje sappelen. In een eerder artikel heb ik al eens betoogd dat ALLE politieke partijen in Thailand geen vertegenwoordigers zijn van de bevolking.

       • Jan van Velthoven zegt op

        Chris, het gaat me te ver hier de hele (on)parlementaire geschiedenis in Thailand van de afgelopen tien jaar weer te geven. Eenieder kan die overigens vinden door in de (engelstalige) Wikepedia te zoeken op Thai Rak Thai, Democrat Party, People’s Power Party en Peu Thai. Je weet niet wat je leest als je alle feiten op een rijtje ziet.
        Uiteraard was de ‘overstap’ van Newin, openlijk daartoe aangezet door het leger, bij vorming van de regering Abhisit een belangrijk feit, nadat de PPP (én twee coalitiegenoten) ontbonden was. Abhisit werd toen alsnog door het parlement gekozen als regeringsleider. Gesteund door 235 van de parlementsleden, met 198 tegenstemmers. Het oorspronkelijk gekozen parlement telde … 480 leden. Gezien de stemverhouding kun je stellen dat Abhisit een meerderheid had; echter: gezien het oorspronkelijk totaal van het parlement steunde hij op een minderheid. In mijn waardeoordeel is niet staande te houden dat, na alle machinaties, de samenstelling van het parlement in 2008 nog een adequate uitdrukking was van een democratische verkiezing. Het resultaat van de eerstvolgende verkiezing in 2011 onderstreept dit. De pijnlijke verbazing van Abhisit over het resultaat van de verkiezing in 2011 maakt daar een dubbele streep van.

        • Tino Kuis zegt op

         Het overlopen van Newin, openlijk daartoe aangezet door het leger en vergezeld van een dikke envelop met, schat men, 1-2 miljard baht.

  • ton donders zegt op

   Keesausholland moet zich mischien eens wat meer verdiepen in wat er in Thaiand gebeurt voordat ie een oordeel geeft. Een echt belachelijk statement. Maar ja……….. daar barst het van hier.

 2. Soi zegt op

  Ondanks alle schermutselingen en of je het wel of niet eens bent met de een of de ander, toch moet gezegd: dat alle Thai in het algemeen en zij in BKK in het bijzonder een compliment hebben verdiend nu verkiezingsdag 2 feb 2014 zo rustig is verlopen.

 3. Gerrie Q8 zegt op

  Las dat er een lage opkomst was in het buitenland om te stemmen. Kan me er iets bij voorstellen als het volgende ook bij anderen is gebeurd. Mijn vriendin wilde hier in het dorp gaan stemmen, maar dat werd haar verboden, omdat ze in Nederland moest stemmen. (?) Nu is ze de afgelopen jaren 3 x 3 maanden in Nederland geweest, maar dan nog. Ik kreeg een week of 3 geleden,op mijn Nederlandse adres, een envelop van de Thaise Ambassade met 12 kantjes en mijn buurman kon er geen brood van bakken, want het was allemaal Thais. Ik denk nu dat dit de stembiljetten waren. Administratief klopte het dus, maar snappen doe ik het niet.

  • Rob V. zegt op

   Gerrie dat klopt, een week of 3 terug heeft de de TH ambassade een brief verstuurd met een stuk of 10 pagina’s. Alle in het Thai: een begeleidende brief, een reeks pagina’s met alle partijen erop, een pagina met foto’s van lokale districtkandidaten, een kaartje van wat steviger kartonachrig papier op ansichtkaart formaat om je stem op in te vullen en een voorgefrankeerde retour enveloppe met ook het adres van de ambassade erop. Die moest je 2 weken geleden al terug sturen. Misschien heb je mijn reacties in een tweetal breaking/verkiezingsnieuwd blogs zelfs gelezen waarin ik schreef over dat mijn vriendin zich had aangemeld voor stemmen in het buitenland en over de ontvangst van deze enveloppe (schreef toen dat ze “no vote” had ingevult).

   • Gerrie Q8 zegt op

    Beste Rob, mijn vraagteken bestaat eigenlijk uit het feit dat we allebei in Thailand zitten en mijn vriendin nooit een verzoek heeft ingediend om in het buitenland te mogen stemmen, omdat ze gewoon in Thailand woont. Maar ja, op 1 stem zal het ook niet steken. Bedankt voor de informatie in elk geval. Zal de documenten opslaan in mijn “rariteitenkabinet”.

    • Rob V. zegt op

     Jij ook bedankt Gerrie, nu weten we (wat eigenlijk wel logisch is i.v.m. fraude zoals dubbel stemmen: in TH en NL) dat als je via de ambassade wordt geacht te stemmen dit niet meer in Thailand kan. Iets om rekening mee te houden dus als je rond een verkiezingsperiode verwacht ergens anders te zijn dan waar je woont. Wel opmerkelijk dat je vrouw ” automatisch” is ingeschreven bij de ambassade, mijn vriendin moest zelf een formulier invullen om zich aan te melden. Misschien dat dit automatisch gebeurd als je je bij eerdere verkiezingen hebt aangemeld bij de ambassade of op enig ander moment hebt aangegeven in Nederland te wonen? Mocht het zo zijn dat bij toekomstige verkiezingen een Thai(se) wonend in Nederland verwacht in Thailand te zijn ten tijden van de verkiezingen dan is het zeker de moeite waard ruim van te voren –minstens een maand, dat was dit keer de deadline voor inschrijving bij de ambassade- bij de ambassade na te vragen waar men staat aangemeld om te kunnen stemmen.

  • top martin zegt op

   Zo raar is dat niet. Jouw vriendin heeft aangegeven dat ze naar Nederland gaat inkl. adres in Nederland. Ze heeft zich niet -terug van weg geweest- gemeld. Dus voor Thailand is jouw vriendin nog steeds in Nederland. Dus hebben de Thais in het stem buro korrekt gehandeld. Dat de Thais jouw Ned. adres kennen, hebben ze niet uit de krant. Als jouw vriendin zich weer -terug in Thailand- meldt is het probleem opgelost ?

 4. R Pluk zegt op

  Is de nachttrein tijdens de Bangkok Shutdown ‘gewoon’ naar het zuiden gegaan of is deze af en toe verhinderd? Wij komen op 16 februari vroeg in de avond aan op Suvarnabhumi en willen 17 februari vanaf Bangkok naar Chumphon reizen, maar weten niet of de nachttrein last van deze demonstraties heeft gehad? Zo ja, dan is het wellicht verstandiger om wat meer te betalen en vanaf Bangkok naar Koh Samui te vliegen?

  Alvast dank voor de informatie!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ R Pluk Er zijn geen berichten over verstoring van het treinverkeer en ander openbaar vervoer. Alleen rijden sommige bussen in Bangkok een andere route.

 5. Julia zegt op

  Is er een bus naar Chanthaburi vanaf Bangkok en van waar uit Bangkok vertrekt deze op dit moment (gezien evt veranderingen in busschema’s e.d. door shutdown)?

  dank alvast,
  Julia

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Julia Het interlokale busvervoer ondervindt geen hinder van Bangkok Shutdown. Tik Bangkok-Chanthaburi in op Google en u vindt het antwoord op uw vraag. Bussen naar Chanthaburi vertrekken zowel van Ekamai als Mor Chit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website