Op deze pagina houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de anti-regeringsdemonstraties in Bangkok. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

18:06 Het kabinet stelt voor om op 2 februari verkiezingen te houden. De komende dagen overlegt de Kiesraad met de regering over de stembusgang.

Pheu Thai-partijleider Charupong Ruangsuwan zegt dat Yingluck weer lijsttrekker wordt. Binnen een of twee dagen vergadert het dagelijks bestuur over de verkiezingsstrategie van de partij. Charupong verwacht dat Yingluck zich verkiesbaar stelt omdat hij denkt dat de mensen haar terug willen als premier.

De samenstelling van de kieslijst van Pheu Thai kan nog de nodige problemen opleveren, omdat 109 politici van Pheu Thai’s voorganger, die 5 jaar geleden een politieke ban kregen opgelegd, weer beschikbaar zijn voor het pluche.

16:27

Ook het demissionaire kabinet is ‘illegaal’, zegt actieleider Suthep Thaugsuban. Hij herhaalt zijn pleidooi voor de vorming van een ‘Volksraad’ en een ‘Volksparlement’. Volgens minister Surapong Tovichakchaikul, hoofd van het Centre for the Administration of Peace and Order, is wat Suthep wil echter in strijd met de grondwet.

Surapong bestrijdt dat het demissionaire kabinet illegaal is. De regering mag als interim-regering doorregeren totdat verkiezingen worden gehouden. Vanochtend maakte premier Yingluck bekend dat ze het Huis van Afgevaardigden had ontbonden.

15:41

Anti-regerings demonstranten hebben volgens de politie ingebroken in de afdeling Technology Crime Suppression. Ze hebben hard drives, laptops en andere eigendommen ontvreemd en bewakingscamera’s onklaar gemaakt. De politie ontdekte dit nadat de demonstranten het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg hadden verlaten om naar het Governement House te marcheren. Ook is in andere kantoren van het complex ingebroken.

15:32

Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) heeft de voor morgen geplande massa-rally in Ayutthaya afgeblazen. Een rally heeft geen zin, nu premier Yingluck het Huis van Afgevaardigden heeft ontbonden en er volgende maand nieuwe verkiezingen worden gehouden. Roodhemdleider in Ayutthaya Surachet Chaikosol weet één ding zeker: de huidige regeringspartij Pheu Thai wordt herkozen en vormt weer de regering.

09:30

Een moedige en verantwoordelijke politieke daad. Zo noemt regeringspartij Pheu Thai in een verklaring het besluit van premier Yingluck om het Huis te ontbinden.

‘De premier besloot het Huis te ontbinden om het verlies van levens en gewonden te voorkomen, zoals in het verleden is gebeurd [onder andere verwijzend naar 2010 toen bij de roodhemdrellen 90 doden vielen].  Ze heeft de juiste beslissing genomen. We hopen dat de bevolking dat begrijpt.’

De partij roept actieleider Suthep en zijn supporters op om het protest af te blazen en de bezette overheidsgebouwen te ontruimen, zodat de ambtenaren weer aan het werk kunnen.

08:42

We zijn er klaar voor, zegt regeringspartij Pheu Thai over de verkiezingen die er in januari aankomen. Partijleider Charupong Ruangsuwan denkt dat Yingluck gezien haar populariteit ook weer van de partij is. De verkiezingen krijgen een extra impuls omdat 109 politici van Pheu Thai’s voorganger, die 5 jaar geleden een politieke ban kregen opgelegd, weer mogen meedoen.

08:34

De rechtbank heeft het verzoek van de politie voor arrestatiebevelen tegen dertien protestleiders afgewezen. Als reden noemt de rechtbank de ontbinding van het Huis en de verbeterde situatie. Eerder keurde de rechtbank wel een arrestatiebevel tegen actieleider Suthep Thaugsuban goed. Hij wordt beschuldigd van rebellie, een vergrijp waarop als maximum de doodstraf of levenslang staat.

06:39

Uiterlijk 2 februari gaat Thailand naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dit zegt Sodsri Sattayatham, lid van de Kiesraad. De tussentijdse verkiezingen op 22 december vervallen. Die waren gepland omdat negen Democratische parlementsleden ontslag hadden genomen om hun handen vrij te hebben bij het leiden van de protesten.

Zondag maakte oppositieleider Abhisit bekend dat alle Democratische parlementsleden met onmiddellijke ingang hun functie ter beschikking stelden. Als ze willen, zitten ze in februari weer in het pluche (als ze tenminste gekozen worden).

06:34

Actieleider Suthep Thaugsuban legt vanavond een ‘belangrijke’ verklaring af bij het Government House, aldus protestleider Sathit Wongningtoey. Hij zal daarin uiteen zetten hoe het land het best geleid kan worden door een ‘Volksraad’ en een ‘Volksparlement’. Andere wensen zijn hervormingen bij het (corrupte) politieapparaat, verkiezing van provinciale gouverneurs en een sterkere publieke sector.

06:17

Het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo), het orgaan dat verantwoordelijk is voor de openbare orde, roept de demonstranten op terug te keren naar huis nu premier Yingluck het Huis [van Afgevaardigden]  heeft ontbonden. Capo-hoofd minister Surapong Tovichakchaikul zegt dat dit zou helpen het image van het land snel te herstellen.

06:03

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha ontkent dat het leger druk heeft uitgeoefend op premier Yingluck om het Huis [van Afgevaardigden] te ontbinden. Dit zegt een bron ‘close to him’. Volgens Prayuth heeft Yingluck het besluit zelfstandig genomen. Het besluit van Yingluck was gelijk al aanleiding voor speculaties over druk van het leger.

Prayuth vindt dat de rally’s nu wel kunnen eindigen. Hij zegt dat alle partijen om de tafel moeten gaan zitten om een oplossing voor de politieke impasse te zoeken.

05:45

Partijbonzen en leden van oppositiepartij Democraten plus supporters hebben het partijhoofdkwartier verlaten en zijn op weg naar het Government House om zich bij de overige demonstranten te voegen.

05:27

‘Een bewijs van verantwoordelijkheid van de regering voor de huidige politieke situatie.’ Zo noemt oppositieleider Abhisit het besluit van premier Yingluck om het Huis van Afgevaardigden te ontbinden. ‘De regering laat zien dat ze niet de intentie heeft zich aan de macht vast te klampen.’

04:57

Ontbinding van het Huis van Afgevaardigden is een korte-termijnoplossing , zegt Nipon Poapongsakorn van het Thailand Development Research Institute. ‘Lof voor de premier voor haar beslissing, omdat dit duidelijk maakt dat de regering naar de stem van de bevolking begint te luisteren en omdat ze geen geweld of verlies van levens wil.’

Nipon stelt voor dat de regering een commissie vormt van mensen die politiek neutraal zijn en door de samenleving worden geaccepteerd. Die zou de crisis moeten oplossen en werken aan politieke hervormingen.

04:40

De anti-regeringsbeweging eist het aftreden van premier Yingluck en haar kabinet om zo de weg vrij te maken voor de vorming van een ‘Volksraad’.

Toen Yingluck op de tv bekend maakte dat ze het Huis zou ontbinden, bliezen demonstranten die op weg waren naar het Governement House, op hun fluitjes en riepen ‘Yingluck get out’.

04:37

Premier Yingluck heeft vanochtend om 8.45 uur Thaise tijd in een tv-toespraak bekend gemaakt dat ze het Huis van Afgevaardigden ontbindt, zodat nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden. Ze blijft aan als hoofd van de interim-regering totdat er een nieuw kabinet is.

Voor actieleider SuthepThaugsuban is ontbinding van het Huis niet voldoende. De rally’s gaan door totdat het ‘Thaksin regime’ met wortel en tak is uitgeroeid.

Van de redactie
Breaking News wordt gemaakt door de redactie. Wat en wie is die redactie? In Bangkok een hotelkamer, een bureau, een laptop, een internetverbinding en een flat screen dat op Thai PBS staat. Dat is een publieke zender die de gehele dag live verslag doet van de marsen naar het Government House, afgewisseld met beelden van de afgelopen dagen. Op verschillende plaatsen staan verslaggevers die live verslag doen en met demonstranten praten. Rechtsonder in het beeld vertaalt een doventolk wat er wordt gezegd.

Alhoewel ik (Dick van der Lugt) niet kan verstaan wat er wordt gezegd, spreken de beelden voor zich: enorme mensenmassa’s, veel vlaggen, een 50 meter lange vlag die door de demonstranten omhoog wordt gehouden en zo te zien een ontspannen sfeer. Regelmatig raadpleeg ik de website van Bangkok Post om te zien of er weer nieuwer nieuws is.

De andere helft van de redactie is gevestigd in Nederland. Khun Peter houdt andere media in de gaten en plaatst wellicht vandaag nog een video met beelden van de marsen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Bangkok Breaking News – 9 december 2013”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Je zit er weer goed bovenop Dick. Zit hier in een garage met een lege accu en heb nu alle tijd om TB te lezen. Hier is ook TV te zien, weet niet welke zender, maar de doventolk staat links in een hoekje weggeduwd. Maakt niet uit, die gebaren begrijp ik net zo min, als ik de Thaise taal versta.

 2. chris zegt op

  Er wordt heel wat afgewandeld vandaag in Bangkok. Het Ministerie van Volksgezondheid dat waarschuwde dat protesteren slecht is voor de gezondheid vergat er bij te vertellen dat wat meer lichaamsbeweging voor veel Thai geen overbodige luxe is. En wandelen dus gezond is.

  In de afgelopen weken hebben beide partijen (de regering en de demonstranten) hun standpunten al duidelijk gemaakt. Ze bestrijden elkaar nu vooral in het op het laatste moment kenbaar maken van hun nieuwe besluit, zodat de tegenpartij snel met een tegenzet moet komen. Het lijkt op snel-schaken.

  PM Yingluck maakte vanmorgen om 07.40 uur bekend dat zij de koning heeft gevraagd het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De eerste groep demonstranten moest toen nog aan de wandeltocht naar Government House beginnen. Het was natuurlijk ijdele hoop te veronderstellen dat de demonstranten zich het momentum van de gedeeltelijke overwinning laten afnemen, de wandeltocht afblazen (daar zou de minister van volksgezondheid ook tegen moeten zijn) en naar huis zouden gaan.

  Die mededeling had zij ook gisteren kunnen doen maar dat had Suthep en consorten tijd gegeven om na te denken over een verandering van strategie voor vandaag. In plaats van een aftocht lijkt het op TV en Facebook op een vrolijke, gezellige tocht met gelijkgezinden, alsof het Thai voetbalteam de WK heeft gewonnen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En natuurlijk willen de feestvierders meer: het aftreden van de regering, die men niet meer vertrouwt, ook niet als het gaat om het organiseren van verkiezingen.

  Morgen komen de red shirts bijeen in Ayutthaya. Vanavond laat zal Suthep nieuws bekend maken over hoe de protestbeweging de toekomst ziet. Niet eerder want anders krijgen de leiders van de red shirts te veel tijd om na te denken wat zij aan de rode menigte moeten vertellen morgen. De bijeenkomst was georganiseerd om steun te betuigen aan de huidige regering maar daar is het te laat voor.

  Het zou een eerste verkiezingsbijeenkomst kunnen worden ware het niet dat de red shirts geen politieke partij zijn (maar een soort beweging) en er ook interne verdeeldheid is over steun aan de Pheu Thai. Sommige leiders hebben in het openbaar verklaard dat de Pheu Thai de red shirts heeft verraden en dreigen hun eigen partij op te zetten.

  Thaksin heeft zelfs een plan ontvouwd om meerdere partijen te stichten, die vervolgens de verkiezingen winnen en daarna in het parlement fuseren (tot een absolute meerderheid, naar hij als geldschieter hoopt). Naar buiten toe houdt men de gelederen gesloten (niemand valt Nattawut lastig over het feit dat hij zich van stemming onthield bij de stemming over de amnestiewet stemde omdat dan ook Abhisit en Suthep amnestie zouden krijgen) maar er is verdeeldheid intern.

  Daarnaast mort ook de red shirts achterban. Zoals Dick al meldde hebben rijstboeren de doorgaande weg naar het noorden bezet omdat zij nog niet geheel betaald zijn voor de rijst die zij aan de regering hebben verkocht. De protesten op de universiteit van Chiang Mai, de thuisbasis van Thaksin en Yingluck Shinawatra, zijn ook een teken dat de Pheu Thai een probleem heeft om de verkiezingen te winnen.

 3. danny zegt op

  beste Hans,

  Jij bent volgens mij nog een van de weinige op dit blog , die de corruptie van deze regering nog steunt.
  Natuurlijk is Thailand er nog lang niet ook al komen er nieuwe verkiezingen.
  Die verkiezingen zouden eerlijk moeten gaan verlopen zonder omkoop van de stemmen……bijna onmogelijk.
  Toch is het goed dat er zoveel mensen op de been komen tegen de corruptie.
  Suthep heeft in zijn verleden ook niet goede dingen gedaan ,maar misschien is dit een poging van hem om beter te doen. Het voordeel van de twijfel is op dit moment op zijn plaats.
  Niet al zijn ideeën zijn goed ,maar het is heel goed dat hij deze regering heeft kunnen laten vallen.
  Hij heeft zelf zeer grote risico s gelopen (gevangenis) met deze acties en dat is volgens mij te bewonderen.
  Ik heb geen idee wat jij zo goed vond aan deze regering /
  Yingluck is op geen enkel vlak een politicus en dat valt op dit blog dagelijks te lezen.
  een groet van Danny

 4. Renévan zegt op

  Voor mijn vrouw is Thaksin bijna een God. Haar enige reaktie op de huidige situatie was, dat ze bij nieuwe verkiezingen weer een paar duizend Thb in haar zak kon steken. Bij verkiezingen enige tijd terug in Suratthani (ik weet niet wat voor verkiezingen dat waren) 2000 Thb van Suthep in haar kontzak, volgens mij was dat toch een beetje haar ziel aan de duivel verkopen. Dus wat mij betreft kan Suthep beter zijn mond houden over corruptie.

  • danny zegt op

   Beste Renévan,

   Als je niet weet waar die verkiezingen over gingen kun je dus ook niet zeggen dat Suthep geld heeft betaald.
   De mooiste bijdragen aan dit blog moeten volgens mij worden geleverd door redelijk bewezen feiten door de media met elkaar te vergelijken en de geschiedenis van het land en de mensen te volgen.
   Dit kost natuurlijk de nodige inspanningen ,maar het voorkomt dat mensen persoonlijke onderbuik gevoelens plaatsen.
   De meeste mensen die nu protesteren krijgen niet betaald voor hun protesten.
   Dat is ook niet nodig want vele hebben een baan en de protesterende studenten zijn gericht op de politiek en niet op een financiële bijdragen. Dit in tegenstelling tot vele roodhemd acties.
   een groet van Danny

   • Renévan zegt op

    Als mijn vrouw mij verteld dat ze via een tussen persoon (ronselaar) 2000 Thb heeft ontvangen om op Suthep te stemmen dan geloof ik haar. Dit waren verkiezingen op provinciaal niveau. Onlangs bij de burgemeester verkiezingen hier op Samui wederom 2000 Thb van een van de kanditaten om op hem te kiezen. Ze staan niet zelf met geld te wapperen maar doen dit via tussenpersonen. Voor Thaien de normaalste zaak van de wereld, ze stemmen vervolgens toch hoe het hun uitkomt. Ik reageer trouwens alleen op een onderwerp als ik zeker ben van mijn zaak.

  • Soi zegt op

   Een goede vriendin van mijn ega, haar ouders en een kennis, bivakkeren al geruime tijd in BKK alwaar zij zich aansloten bij de protesten van de Geelhemden. Vriendin houdt ons op de hoogte van de wederwaardigheden, onder andere dat geld wordt ingezameld (de een 50 baht, de ander 100, weer een ander meer) om daarmee de dagelijkse leefbenodigdheden te bekostigen. Dit inzamelen wordt op vele plaatsen in de demonstratiemassa onderling georganiseerd. Er is op geen enkele wijze sprake van financiering van het verblijf van bovenaf. Ook is men ook niet gelokt met beloftes of betalingen. Ook zeer sympathiek is dat een toevallig bij hen in de buurt residerende Chinees restaurant elke ochtend een grote pan rijstepap klaar heeft staan, gratis en voor niets. Zo lang de voorraad strekt wordt verstrekt. En zo zijn er meerdere voorbeelden te noemen. De reis naar BKK bv. is idem een gezamenlijk initiatief van velen. Op een centraal punt spreekt men af, stapt in de minivan tot die volledig bemand/bevrouwd , reist af naar BKK, en betaalt ook gezamenlijk. Hutje bij mutje, zoals men in NL zegt. We hebben het hier dus over solidariteit, onderlinge saamhorigheid en betrokkenheid. Zo, nu jij weer!

 5. Soi zegt op

  Ik mag toch lijden dat ze het doet, en als het waar is wat we afgelopen weken allemaal in ogenschouw hebben gehad, dan zien we dat ook in de resultaten van komende verkiezingen!

 6. danny zegt op

  beste Hans,
  Opnieuw lees ik jouw enthousiasme over Yingluck ……de grootste zorg van Thailand op dit moment.
  De staatsschuld heeft in haar regering periode een ongekende hoogte aangenomen. Als ze opnieuw zou worden gekozen zou de staatsschuld de toekomst van Thailand in een triest dieptepunt storten.
  Het veel besproken corrupte rijstsysteem en haar ongeorganiseerde watermanagement zijn goede voorbeelden hoe je een land ten onder laat gaan.
  Om nog maar te zwijgen van het door haar bedachte belastingvrije (eerste eigenaar van een auto) autosysteem. Enorme veel mensen zijn daardoor in de financiële problemen geraakt. De mensen konden zelfs met die korting niet de kosten van een nieuwe auto betalen , laat staan dat de wegen nog groter werden belast waar de hele infrastructuur nog niet op was berekend laat staan de grote stijging van de uitstoot van schadelijke stoffen.
  Je hoort mij niet zeggen dat Suthep de nieuwe premier moet worden ,maar zijn bijdragen aan deze goede demonstraties zijn een goede stap in de richting voor het land.
  Al deze demonstrerende mensen doe jij tekort als jij opnieuw terug verlangt naar Yingluck en het is dan ook deze gedachte die mij doet reageren wijzende op haar falende beslissingen.
  Een goed lezer van dit blog weet dat de protesten echt niet zullen stoppen als Yingluck opnieuw “democratisch “wordt gekozen.
  Het land is de corruptie meer dan zat en dat zal voor iedere nieuwe leider van dit mooie land door het volk worden getoetst.
  een groet van Danny.

  • Rob V. zegt op

   Danny, dan raad ik je toch aan Hans zijn eerdere stukjes beter te lezen over wat zien blik op dit gebeuren is. Al spreekt de sarcastische zin “Verstandig besluit van Pheu Thai. Maakt ongetwijfeld een einde aan de protesten van de oppositie.” boekdelen. Ieder wel dekend mens weet dat de oppositie NIET tevreden zal zijn met Yingluck in een tweede termijn of lijsttrekker… 😉

   Alhoewel, je kan het ook als iets moois zien als daardoor genoeg mensen die voorheen op haar stemde nu een andere partij zulle kiezen, het zou mooi zijn als er wat meer partijen in het parlement komen zodat geen één partij de absolute meerderheid heeft en ook niet na de verkiezingen samengevoegd wordt om alsnog een absolute meerderheid te krijgen. De popular vote van PT lag op 47% niet? Om die reden al is het niet democratisch dat die partij een absolute meerderheid heeft. Maar hoe het zal verkeren in nieuwe verkiezingen… de democraten zullen geen meerderheid krijgen, dat is zeker. Laten we hopen dat PT (of een opvolger?) da ook niet haalt.

   • danny zegt op

    beste Rob,

    Laten we op dit blog duidelijk en helder blijven.
    Als mensen sarcastische zinnen en of woorden gaan gebruiken maakt dit de politieke meningen niet duidelijk voor de lezers.
    Ook verwijzingen naar eerdere geschreven inzendingen van Hans als gebruiksaanwijzing om zijn laatste visies te begrijpen worden er daardoor niet duidelijker op.
    Ik reageer op wat ik lees.
    Laten we er allemaal voor zorgen dat we duidelijke taal gebruiken ..dus zonder bijbedoelingen of sarcasme of dat we eerdere inzendingen moeten gaan bestuderen om de latere te begrijpen.
    De democraten zullen inderdaad waarschijnlijk opnieuw geen meerderheid krijgen en dat is een grote zorg want de buitengewone grote groep demonstrerende mensen verdienen een regering zonder corruptie. Abhisit heeft volgens mij nog een schoon verleden en heeft zich ook niet verrijkt door corruptie voor zover bekent.
    Miljardairs zullen volgens mij nooit een volk kunnen leiden naar tevredenheid. Ik ken in de wereld daar dan ook geen voorbeelden van.
    Een politiek leider moet volgens mij geïnteresseerd zijn in het gevoel van de mensen en niet in geld.
    Daar zijn wel veel voorbeelden van te noemen…waarvan Mandela misschien het beste voorbeeld is geweest.
    een groet van Danny

 7. ferdinand zegt op

  In elk echt democratisch land zal elke zich zelf respecterende politicus,als hij zij zo omstreden is echt aftreden en ruimte maken voor anderen. Het gaat niet om rood,geel of bont,maar het einde maken aan corruptie en prive familie belangen. Het echte probleem zijn natuurlijk de vele thaise kiezers die voor 500 bath bij verkiezingen hun ziel en zaligheid verkopen.
  Zolang de meerderheid v d thais met corruptie en eigenbelang kan leven verandert er niks. De volgende verkiezingen worden dankzij de voordeeltjes v d niet belastingbetalers i d Isaan voor 2 tot 500 bath per kiezer door rood gewonnen en niets opgelost.
  Een familie die 10 jr aan de bron v d verdeeldheid onder de thaise bevolking ligt,zou er wellicht goed aan doen zich volledig uit de politiek terug te trekken en plaats te maken voor minder omstreden politici. Maar zijn die te vinden.

 8. peter zegt op

  Yingluck is verdwenen en hopelijk voorgoed.Dat hele Taksin gedoe moet nu maar eens over en uit zijn.De meeste Thaise burgers beginnen genoeg te krijgen van deze corupte familie.Tijd dat men de rotte appels uit de mand gooid,en de overgebleven goede appels eens oppoetst dan verkopen ze zich van zelf.
  Het volk heeft de macht dat is nu bewezen laat ze dus zelf uitzoeken wat het beste is ,wij westerlingen hebben ons daar niet druk om te maken dat is een zaak van de miljoenen Thaise mensen .Een mening hebben is niet het zelfde als je in een buitenlandse politieke strijd mengen zeker niet als je gast bent in dat land.

 9. chris zegt op

  Voor de toekomst van Thailand kan ik alleen maar hopen:
  1. dat de regering Yingluck ook aftreedt zodat een waarnemend PM (NIET Suthep) de zaken kan waarnemen tot de verkiezingsdatum van 2 Februari 2014;
  2. dat de familie Shinawatra beseft dat – hoe goed of hoe slecht zij het in de ogen van de kiezers ook doen – zij dit land in tweeen splijt, en dat het daarom verstandig is zich alleen met zaken en nooit meer met politiek te bemoeien;
  3. dat alle politici en ex-poltici tegen wie in de een of andere vorm een onderzoek loopt (gerechtelijk, Department of Special Investigation (DSI), de nationale anti-corruptie commissie) zich niet verkiesbaar stellen totdat deze onderzoeken of rechtszaken zijn afgerond. Dat geldt met name voor Abhisit, Suthep, Nattawut en Jatuporn;
  4. dat de protestbeweging (en de reactie daarop) aanleiding is voor Thai om meer politieke partijen met verschillende opvattingen op te richten en aan de verkiezingen mee te doen, zonder financiele steun van het bedrijfsleven of rijke Thai (naar het voorbeeld van de partij van Beppe Grillo in Italie, die een internet en sociale media verkiezingscampagne voerde)
  5. dat de nieuwe politici beseffen dat in een volwassen democratie regering en oppositie elkaar nodig hebben voor een goed systeem van check-and-balances.

 10. monte zegt op

  heren jullie vergeten 1 ding ..dit land is zo uitgestrekt dat je corruptie er nooit uitkrijgt..hij zo super weinig verdient..
  een minister heeft geen vat op een politieagent 1000 km verder die geld probeert te vergaren
  en tegen automobilisten zegt.. ik denk dat je te hard rijd..200 bath
  wat thailand moet doen is eerst eens goed kijken naar Singapore.welke wetten daar gelden en systemen
  En de regering, politie en leger moeten nu eens en vooral duidelijk maken dat wet wet is
  en dat men uit overheids gebouwen moet blijven
  dat is prive van de regering.
  suthep is een dictator.die moeten ze gelijk opsluiiten.

  • Soi zegt op

   Als uitgestrektheid van een land maatgevend is mbt het voorkomen van corruptie, dan was in NL de publieke discussie allang verstomd, immers ruim 12 x minder in opp. dan TH. Maar neen, afgelopen week nog is een ex-VVD-gedeputeerde nog veroordeeld tot 3 jaar cel; en in P&W van gisteren wordt Hans Spekman van de PvdA onderhouden over het onderwerp Integriteit, (zo noemen we corruptie in beschaafde landen.) en kent ook deze partij een paar leuke voorbeelden.
   Regering, politie en leger gaan ook niet helpen, immers aanvoerders in deze materie.
   Geen-corruptie gaat om opvoeding en houding. En daar zit het vooralsnog niet mee, wat TH betreft: het zit volop tegen. Afgelopen jaar zijn 2 metingen verricht, en de uitkomsten waren schrikbarend. Lees: https://www.thailandblog.nl/nieuws/65-pct-peiling-vindt-corruptie-acceptabel/ Tweederde van de bevolking vindt corruptie prima. Je wordt er zelf beter van, is de nog geldende opinie. Nou lijkt me het kras, als niet 2/3 van alle demonstranten, zowel geel als rood, eenzelfde houding aanhangen, maar nu toch menen dat het met corruptie gedaan moet zijn. Het is afwachten, maar als het allemaal waar blijkt, is het een gunstig voorteken. Er zijn wetten genoeg in TH, hebben ze geen buurland voor nodig, en er zijn allerlei toezichthoudende anti-corruptieinstanties. Het gaat nu om verandering van mentaliteit in alle breedte. Gunstige voortekens of niet: TH gaat hier alleen al heel veel moeite mee hebben.
   Voor mij is ook niemand een dictator, niemand hoeft voor mij te worden opgesloten, van mij mag er gerust een gebouw meer of minder worden bezet (in de jaren 60/70 van verleden eeuw heb ik daar als student ook fiks aan meegedaan), de demonstratie verloopt tot nu vreedzaam en nagenoeg geweldloos, (kan menig ander land een voorbeeld aan nemen,) de Roodhemden waren zo verstandig en hebben zich teruggetrokken om verdere confrontaties te mijden. Er is nu een patstelling, maar zo gaan de dingen nou eenmaal. Dat weten we immers uit eigen ervaring en getrokken lering! Was Europa onlangs zelf niet een grote patstelling. Europa is altijd vergeven (geweest) van demonstraties, onlusten en politieke gevechten. Menig land is daar beter van geworden. Ook NL. In de jaren ’90 hadden we in de Europa nog een Balkan-oorlog. Pas in 1998 definitief beëindigd. Allemaal nog niet zo lang geleden. Om het over de patstellingen in de VS maar niet te hebben. As. feb ’14 is het weer zo ver!
   Veranderingen zoals een land ombouwen tot een rechtstaat, cq tot een echte democratie komen niet zomaar aanwaaien. Dat wordt je niet gegund, dat zijn te bevechten rechten. En ik zou niet weten waarom de Thai in hun eigen Thailand niet datgene zouden mogen doen waarvan zij menen dat het goed is voor hun Thai toekomst, juist ook omdat menigeen “zo super weinig verdient”. En hoe zij dat doen? Dat is een door hen zelf in gang gezette proces, die zij zelf helemaal dienen te doorlopen. Met schade en schande. Met vallen, maar ook met opstaan. Dat wij op Thailandblog onze gedachten over ganse materie kunnen uitwisselen is alleen maar prima. Werpt -hopelijk- nog meer licht óp en creëert idem begrip vóór de situatie en omstandigheden van gewone Thai mensen, met wie en waarmee in alle facetten wij dagelijks van doen hebben.

   • danny zegt op

    beste Soi,

    Je geeft een heel goede mening over de toestand in Thailand.
    En ik ben het heel erg met je eens dat dit blog een heel goed middel is om met elkaar hierover van gedachten te kunnen wisselen.
    Het valt me gelukkig wel op dat veel van de vaste schrijvers/bloggers niet veel van elkaar van mening verschillen , zodat vaak de gedachten worden aangevuld in plaats van worden bekritiseerd en dit heeft zo zijn meerwaarde van dit blog denk ik.
    Een goede groet van Danny

 11. Marco zegt op

  Ik denk dat we eerst eens onder ogen moeten zien dat Thailand helemaal geen democratie is,de situatie in Thailand staat niet op zichzelf er zijn voldoende voorbeelden in de wereld.

  Moderator: graag alleen bij Thailand houden, daarom rest van de tekst verwijderd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website