Op deze pagina houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de anti-regeringsdemonstraties in Bangkok. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

17:34

Zanger Jetrin ‘Jay’ Wattanasin geeft een gratis levenslang kaartje voor zijn concerten aan de man die zondag in zijn onderbroek bij de Chamai Maruchet brug de politie bevocht. De man heeft als bijnaam Kob of Auan (dikke). Hij werd bekend door een foto op de Facebook-pagina Ranger Thai. Kob liet zich niet afschrikken door het traangas, hij gooide traangasgranaten terug en spoot 15 brandblusappparaten leeg op de agenten achter de betonnen barrière.

16:10

Admiraal Narong Pipatanasai acht het onwaarschijnlijk dat de strijdkrachten een coup zullen plegen, zelfs wanneer de politieke onrust na de verjaardag van de koning doorgaat. Het hoofd van de marine zegt dat de drie legeronderdelen het erover eens zijn dat het leger geen leidende rol heeft bij het oplossen van het politieke conflict. ‘Politici, academici en mensen uit de particuliere sector zijn degenen die het land naar een vreedzame oplossing moeten leiden.’

16:00

Actieleider Suthep Thaugsuban moet zichzelf aangeven wanneer hij zijn plannen voor een ‘Volksraad’ met de regering wil bespreken, zegt minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken), die de leiding heeft van het Centre for the Administration of Peace and Order. Surapong waarschuwt functionarissen niet met Suthep te praten, want dat is strafbaar omdat tegen hem een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Er staat een straf van 3 tot 15 jaar op.

Surapong denkt dat de protesten na de verjaardag van de koning doorgaan, dus de betonnen barrières dienen te blijven staan en de Internal Security Act, een speciale noodwet, moet van kracht blijven.

08:14

Evenals gisteren bij het hoofdbureau van de gemeentepolitie en het Government House kregen demonstranten vandaag ook toegang tot het terrein van het hoofdbureau van het landelijk politiekorps. Ze overhandigden een brief aan de hoofdcommissaris met het verzoek het onderzoek naar de doden die zaterdagnacht in Ramkhamhaeng vielen, binnen een week af te ronden. Als er geen vorderingen worden geboekt, volgen ‘maatregelen tegen de politie’, zo dreigen ze.

Demonstranten van het Network of Students and People for Thailand’s Reform zeggen dat ze vanmiddag verhuizen van de Chamai Maruchet brug naar het terrein van het Government House.

06:33

Demonstranten en inwoners van Bangkok houden vandaag grote schoonmaak op de Ratchadamnoen Avenue zodat de weg er brandschoon bij ligt, wanneer morgen de verjaardag van de koning wordt gevierd. De gouverneur van Bangkok heeft tientallen water- en vuilniswagens laten aanrukken. Diverse sectoren [?] hebben voor bezems, zwabbers en schoonmaakmiddelen gezorgd.

04:42

Anti-regerings demonstranten zijn vanochtend naar het hoofdbureau van de Royal Thai Police, het landelijk politiekorps, getrokken. Daar staan tien compagnieën oproerpolitie klaar achter betonnen barrières en prikkeldraad. Er staan verder kraanwagens en brandweerwagens en luidsprekers zijn geïnstalleerd om met de demonstranten te onderhandelen. De verhoogde skywalk tussen BTS station Siam en Chidlom is afgesloten.

De demonstranten van het Network of Students and People for Reform of Thailand zijn verhuisd van Nang Loeng naar het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana Road. Ook de demonstranten bij het Democracy Monument zijn daar naartoe gegaan om ruimte te maken voor de festiviteiten ter gelegenheid van de verjaardag van de koning morgen.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk en leerzaam cadeautje voor kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bangkok Breaking News – 4 december 2013”

  1. Peter A. Scheffer zegt op

    Zolang je niet langs Democarcy hoeft, valt het verplaatsen wel mee in Bangkok. Taxis komen tot aan de brug bij het Mahakan fort, voor Democracy, en moeten daar omkeren, dus uitstappen.Schuin oversteken naar Phra Ahrtit road en daar dan weer een nieuw vervoermiddel zoeken, hetgeen meestal op een tuktuk uitdraait, taxis komen er liever niet. Voorgaande voor diegenen die rond Khao San slapen of re naar toe willen. De bussen naar Mo Chit rijden normaal, want niet via Rachadamnoen.
    ( zojuist uit BKK vertrokken)

  2. chris zegt op

    “Surapong waarschuwt functionarissen niet met Suthep te praten, want dat is strafbaar omdat tegen hem een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Er staat een straf van 3 tot 15 jaar op.”
    Degene van wie zeker is dat ze afeglopen week (dus NA het arrestatiebevel) met Suthep gepraat hebben (omdat ze dat zelf hebben toegegeven) zijn PM Yingluck en generaal Prayuth. Wordt tegen deze twee functionarissen nu ook een arrestatiabevel uitgevaardigd, of staan deze personen boven de wet?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website