Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown plus aanverwant nieuws. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Noodtoestand

Voor dertien overheidsgebouwen, gebouwen van staatsbedrijven en onafhankelijke bureaus, inclusief rechtbanken, geldt ‘Verboden toegang’ voor de bevolking. Het gaat om het Government House, parlement, Ministry of Interior, Chaeng Wattana government complex, Cat Telecom Company aan de Chaeng Wattana weg, TOT Plc, Thaicom satellite station en kantoor, Aeronautical Radio of Thailand Ltd, de Police Club.

Vijfentwintig wegen vallen eveneens onder dit verbod, maar dat geldt alleen voor personen, die ‘de neiging hebben om onrust te stoken’. Het gaat om de volgende wegen: Ratchasima, Phitsanulok en wegen rond het Government House en parlement, Rama I, Ratchadaphisek, Sukhumvit van Nana intersection tot Soi Sukhumvit 19, Ratchavithi van de Tukchai intersection tot de Din Daeng Triangle, Lat Phrao van de Lat Phrao intersection tot de Kamphaengphet intersection, Chaeng Wattana road en een brug, Rama 8, die bezet is door het  Dhamma Army.

[Bovenstaande lijstjes zijn overgenomen van de website van Bangkok Post; de lijstjes in de krant van zaterdag weken daar vanaf. De Noodverordening bestaat uit 10 maatregelen. Bovenstaande twee maatregelen zijn met onmiddellijke ingang van kracht.]

Waar moeten toeristen wegblijven?

 • Pathumwan
 • Ratchaprasong
 • Silom (Lumpini Park)
 • Latphrao
 • Asoke
 • Victory Monument

en ook bij:

 • Het regeringcomplex op Chaeng Wattana Road
 • Phan Fa Bridge op Ratchadamnoen Avenue
 • Chamai Maruchet Bridge – Phitsanulok Road

Op bijgaande kaart zijn de locaties aangegeven:  http://t.co/YqVsqcNFbs

Pro-verkiezingen rally in Kalasin.

Laatste nieuws

15:18 De civiele rechtbank besluit morgenmiddag of ze een voorlopige intrekking van de noodverordening gaat gelasten. Protestleider Thaworn Senneam, die de zaak heeft aangespannen, wil dat de noodverordening helemaal van tafel gaat. De rechtbank heeft Thaworn en een ander al gehoord. Op 6 februari hoort de rechtbank de gedaagden: premier Yingluck, CMPO-directeur Chalerm Yubamrung en Adul Saengsingkaew, hoofdcommissaris van politie.

14:57 Leden van de Democratische partij, die de verkiezingen boycot, zijn vrij om al dan niet hun stem uit te brengen. Partijleider Abhisit (foto) zegt dat stemmen het recht van ieder individu is en dat het niet aan de partij is om haar leden daarover te instrueren. Maar indien ze niet stemmen, moeten ze wel de juridische gevolgen accepteren. [Ze komen dan niet meer in aanmerking voor een politieke functie.]

Issara Somchai, een van de protestleiders en voormalig parlementslid (Democraten), zegt te zullen gaan stemmen om in het parlement tegen het Thaksin regime te kunnen vechten. Die opstelling wordt hem door collega’s niet in dank afgenomen.

14:45 Voor de tweede keer gaat de DSI proberen arrestatiebevelen van de rechtbank te krijgen voor de aanhouding van negentien PDRC-leiders. De eerste keer wees de rechtbank het verzoek af bij gebrek aan bewijs. De negentien worden beschuldigd van obstructie van de verkiezingen en overtreding van de noodverordening. Een van hen is Suthep Thaugsuban, tegen wie al een arrestatiebevel wegens rebellie loopt. Dat werd destijds door de politie aangevraagd [als ik me goed herinner].

14:32 Wanneer de protesten nog langer duren, gaan er ontslagen vallen bij bedrijven en hotels in Ratchaprasong, zegt voorzitter Chai Srivikorn van de Ratchaprasong Square Trade Association. De omzet van winkels en restaurants is sinds 13 januari teruggelopen met 60 procent en de hotelbezetting is gekelderd van 85-90 naar 20 procent.

Chai constateert dat het aantal Thaise en buitenlandse klanten, die het winkelgebied bezoeken, aanzienlijk is gedaald. De BTS en MRT voeren dagelijks nog maar 20.000 forenzen aan tegen normaal 30.000. De vereniging doet een dringend beroep op de PDRC om het protest in Ratchaprasong te beëindigen.

10:52 Voor de bewering van actieleider Suthep dat een speciale gevechtseenheid uit Cambodja is gekomen om demonstranten aan te vallen, zijn geen bewijzen, zegt het International Security Operations Command (Isoc) naar aanleiding van onderzoek naar grensbewegingen over de afgelopen drie maanden. Niettemin zouden gewapende buitenlanders het land kunnen zijn binnengekomen omdat de grens lang en poreus is, zegt Isoc-woordvoerder Banpot Poonpien.

Ook schout-bij-nacht Winai Klom-in heeft beweerd dat Cambodjanen het land zijn binnen gesmokkeld om demonstranten aan te vallen. Ze zouden in tien minibusjes de grens zijn overgestoken. Hij zegt dat in 2010 hetzelfde is gebeurd, voorafgaand aan de roodhemdrellen.

Het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt al die beweringen fabeltjes. De bedoelde Cambodjanen zijn in Thailand voor werk en om zaken te doen.

10:07 Het midden- en kleinbedrijf is pessimistisch over de vooruitzichten voor dit jaar. En dat komt niet alleen door de politieke strubbelingen, maar ook door de toegenomen concurrentie, toenemende productiekosten, het tekort aan arbeidskrachten en gebrek aan liquiditeit. Dit blijkt uit een peiling van de Federation of Thai Industries onder 350 MKB’s. Geen enkel bedrijf verwacht dit jaar beter te presteren dan vorig jaar en 70 procent verwacht zelfs slechter te presteren.

09:11 De PDRC heeft aangifte gedaan tegen DSI-hoofd Tarit Pengdith. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik door 28 banken opdracht te geven de bankrekeningen van Suthep en andere PDRC-leiders te bevriezen.

Tarit vaardigde de opdracht uit nadat de commissie speciale zaken van de DSI onderzoek naar de PDRC-leiding had gedaan om te zien of ze de strafwet heeft overtreden. Die commissie staat onder voorzitterschap van vice-minister-president Pracha Promnok. Tarit en de minister van Justitie zijn ook lid van de commissie. De PDRC is van plan ook de andere commissieleden voor de rechter te slepen. Op 21 april bekijkt de rechtbank het prima facie (op het eerste gezicht) bewijsmateriaal.

08:02 Twee bijkantoren van het Department of Consular Affairs gaan ook op zaterdag open om de problemen op te lossen die zijn ontstaan door de sluiting van het hoofdkantoor aan de Chaeng Wattanaweg. Dat kantoor is sinds 13 januari ontoegankelijk omdat demonstranten de toegang blokkeren. Normaal bezoeken 4.000 personen het kantoor per dag voor paspoortdiensten.

De twee bijkantoren zijn al die tijd open gebleven, maar de werkdruk is enorm. Bang Na kan 1.750 aanvragen per dag aan, Pin Klao 1.300. Vanaf maandag kunnen paspoorten ook worden aangevraagd in Khon Kaen, Chiang Mai en Songkhla.

Het CMPO heeft vorige week tevergeefs met de demonstranten onderhandeld om de toegang naar het hoofdkantoor vrij te maken.

07:53 De civiele rechtbank heeft een petitie van het PDRC in behandeling genomen, waarin gevraagd wordt de noodverordening in te trekken. Op 6 februari hoort de rechtbank de indieners en de gedaagden (premier Yingluck, de CMPO-directeur en de hoofdcommissaris van politie). Vanmiddag buigt de rechtbank zich al over het verzoek.

07:47 Stop het geweld, provocatie, confrontatie en haatcampagnes tegen mensen met andere opvattingen en ga in gesprek met elkaar. Dit pleidooi houdt een newetwerk van zestig organisaties, waaronder de Thai Chamber of Commerce en de Stock Exchange of Thailand. Het netwerk stelt dat geen enkel conflict kan worden opgelost zonder de deelname van alle betrokken groepen, ongeacht of er nu verkiezingen zijn of niet. Het biedt aan een centraal forum te vormen, waar alle partijen elkaar kunnen ontmoeten en meningen kunnen uitwisselen met als doel een oplossing te zoeken die voor allen acceptabel is.

05:11 Chinese toeristen, die het Chinese Nieuwjaar in Thailand willen vieren, lijken niet erg onder de indruk van de politieke onlusten. Airports of Thailand verwacht dat tussen 27 januari en 8 februari 2,03 miljoen Chinezen deze kant op komen: dat is slechts 0,64 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Luchtvaartmaatschappijen zetten gedurende die 13 dagen 658 extra vluchten in: 602 internationale en 56 binnenlandse. De meeste Chinezen komen via Don Mueang binnen. Op 31 januari begin het Chinese jaar van het Paard.

03:44 De demonstranten die overnachten op de rallylocatie Lat Phrao hebben dinsdagnacht geluk gehad. De granaat die op hen werd afgevuurd, raakte eerste een ventilatiepijp van het metrostation Chatuchak. Twee demonstranten werden slechts licht gewond door granaatscherven. Tevens werden voertuigen beschadigd.

De granaat werd vermoedelijk vanaf de Kamphaeng Phetweg, 200 meter verder, afgevuurd. Aanvankelijk werd gedacht dat de granaat vanaf de Don Mueang tolweg was gegooid, die boven de kruising loopt. De meeste demonstranten die in Lat Phrao kamperen, komen uit Nakhon Si Thammarat, Udon Thani en Bung Kan.

03:27 Pech voor de demonstranten die gisteren van Lat Phrao naar het Provincial Land Transport Office in Nonthaburi marcheerden. Ze hadden verwacht dat ambtenaren van het Land Transport Department er tijdelijk onderdak hadden gevonden, maar dat was niet het geval.

Op de terugweg marcheerden ze langs het kantoor van de Civil Service Commission, het Social Security kantoor en het ministerie van Volksgezondheid. Onderweg werd ook nog gestopt bij de Royal Thai Police Sport Club, waar het CMPO is gevestigd. De politie had er drie rijen betonnen barrières neergezet waarachter naar verluidt 5.000 agenten de wacht hielden. Tot ongeregeldheden kwam het niet. De demonstranten dropen na een uurtje af. [Volgens mij is Bangkok Post abuis, want het CMPO heeft zijn intrek genomen bij het Narcotics Suppression Bureau (foto).]

03:03 De politie zet over het hele land zondag 200.000 man in plus 1.450 rapid-deployment eenheden om de orde te bewaren. Ze worden gestationeerd bij 93.535 stembureaus. Niet eerder heeft het land zo´n gigantische operatie opgezet, zegt Amnart Unartngarm, adjunct-politiecommissaris. Extra personeel wordt gestuurd naar plaatsen met een hoog risico op ongeregeldheden, zoals de stembureaus in Bangkok en de tien zuidelijke provincies. In Bangkok worden 10.000 agenten ingezet.

Amnart verwacht weinig geweld omdat er nu veel meer stembureaus zijn dan afgelopen zondag tijdens de voorverkiezingen. Demonstranten zouden dan veel meer stembureaus moeten belegeren. ‘Als het aantal demonstranten kleiner is dan het aantal kiezers, zullen er geen problemen zijn’, zegt hij.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bangkok Breaking News – 30 januari 2014”

 1. Rachid zegt op

  Wij komen maandag 3 februari aan in Bangkok ( 1 dag na de verkiezingen). Raden jullie ons aan om Bangkok te vermijden of is dat iets te overdreven?? Alvast bedankt!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rachid Gewoon komen en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken volgen. Verder houden we je via Bangkok Breaking News op de hoogte. Veel plezier in Amazing Thailand, want dat is het.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website