Op deze pagina houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de anti-regeringsdemonstraties in Bangkok. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

11:11

De elektriciteits afsluiting dit weekend bij CAT Telecom door demonstranten heeft de internetbedrijven een schadepost van 1 miljard baht opgeleverd. Internet lag er 10 uur uit, waardoor de desbetreffende bedrijven een boete van 300 miljoen baht moeten betalen. De schatting van 1 miljard is gebaseerd op het aantal van 92.000 klanten dat gebruik maakt van CAT’s infrastructuur.

Adjunct-directeur Wanchai Vach-shewadumrong van Internet Thailand Plc denkt dat de afsluiting een inside job was omdat het datacentrum van CAT alleen toegankelijk is met een fysieke veiligheids clearance.

09:54

Docenten van de Thammasat universiteit hebben vandaag gewoon college gegegeven ondanks de sluiting van drie dagen die de rector had bevolen. Ze vinden dat de rector een knieval voor Suthep Thaugsuban maakt. De universiteit zou met de sluiting partij kiezen. Volgens de rector heeft hij de maatregel genomen uit zorgen over de veiligheid. (Bron: Khaosod)

09:33

De protestrally’s gaan door totdat er definitief een einde komt aan het ‘Thaksin regime’, zegt actieleider Suthep Thaugsuban. Suthep vertelde vanmiddag de demonstranten in het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanacomplex dat hun missie niet afgelopen is, nu het hoofdbureau van politie en het Government House zijn overgenomen. ‘We kunnen feestvieren, maar laat je niet meeslepen.’ Suthep herhaalde dat het ontslag van premier Yingluck en ontbinding van het Huis van Afgevaardigden niet voldoende zijn.

Het Network of Students and People for Thailand’s Reform laat weten ook te zullen doorgaan. Leider Uthai Yodmanee zegt dat de overwinning pas behaald is als premier Yingluck is teruggetreden, het Huis is ontbonden, de Shinawatra-familie het land heeft verlaten en een ‘Volksraad’ is gevormd.

9:27

Premier Yingluck heeft twee ministers de opdracht gegeven een forum met academici en juridische experts te te vormen die voorstellen moeten doen om de politieke conflicten op te lossen. Vier andere bewindslieden gaan de gewonden van de afgelopen dagen bezoeken en zorg verlenen. Het voorstel van Yingluck is een reactie op de eis van actieleider Suthep Thaugsuban een ‘Volksraad’ te vormen.

06:09

Bij de ongeregeldheden op maandag zijn 119 mensen gewond geraakt aldus het gemeentelijk Erawan Centre. Een soldaat die zaterdagavond bij de gevechten in Ramkhamhaeng gewond was geraakt, is overleden waarmee het dodental op vier komt.

06:00

Na onderhandelingen tussen protestleiders en de politie hebben de demonstranten toegang gekregen tot het hoofdbureau van de gemeentepolitie Bangkok. De politie hielp bij het verwijderen van prikkeldraad en de nog resterende betonnen barrière. Zie ook het bericht van 05:23.

05:48

Rond elf uur zouden anti-regerings demonstranten het Government House zijn genaderd (foto). Volgens berichten op Twitter zouden ze toestemming hebben gekregen de betonnen barrières te passeren. Politie zou geholpen hebben prikkeldraad en barrières te verwijderen. (Onder voorbehoud dus)

05:23

Hoofdcommissaris Kamronwit Thoopkrachang zegt dat de demonstranten welkom zijn in het hoofdbureau van de gemeentepolitie Bangkok en er onbepaalde tijd mogen blijven. De agenten die er gestationeerd zijn, is verboden traangas te gebruiken en zich te verzetten. ‘Het bureau behoort aan de bevolking en was met haar belastinggeld gebouwd.’

De agenten gaan zelfs de demonstranten helpen om de nog resterende betonnen barrière en het prikkeldraad weg te halen. Gisteren sloopten demonstranten al twee van de drie betonnen muren.

Adul Saengsingkaew, hoofdcommissaris van de landelijke politie, spreekt het bericht tegen. Kamronwit laat de demonstranten niet binnen.

03:42

Politiehelikopters hebben vanochtend leaflets uitgestrooid met de waarschuwing het gebied bij het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue en het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana Road te ontruimen. Vermoed wordt dat de autoriteiten van plan zijn de tegenaanval in te zetten.

Ook meldt de tekst dat tegen actieleider Suthep Thaugsuban een arrestatiebevel wegens rebellie is uitgevaardigd. De politie is van plan Suthep te arresteren. ‘Daarom vragen we de medewerking van onschuldige mensen om niet verwikkeld te raken in dit misdrijf en illegale protesten te vermijden.’

Vanmiddag wordt door militaire eenheden op een ander deel van de Ratchadamnoen Avenue geoefend voor de feestelijkheden ter gelegenheid van de verjaardag van de koning op 5 december.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Bangkok Breaking News – 3 december 2013”

 1. Monte zegt op

  Moderator: Reacties zonder leestekens, zoals beginhoofdletters en punten achter een zin, worden niet geplaatst.

 2. Rik zegt op

  En het is nog lang niet over. De huidige partij gaat gewoon door met de corruptie en het aannemen van geroyeerde politici. Ik heb het bericht even geprobeerd te vertalen maar zie de link voor het origineel :

  BANGKOK – Voormalig premier Somchai Wongsawat en voormalig vice-voorzitter van de ontbonden People Power Party zijn op dinsdag voor gedragen voor het Pheu Thai partijlidmaatschap.

  Hun verbod op vijf jaar politiek vervalt a.s. maandag

  Ze werden op het Pheu Thai hoofdkantoor door Pheu Thai leider Charupong Ruangsuwan en Pheu Thai secretaris-generaal Phutham Wechayachai welkom geheten.

  Charupong vertelde Somchai dat hij heeft gewacht op Somchai voor vijf jaar.

  Somchai zei dat hij besloot om lid worden van de Pheu Thai, want het is een partij die publiek vertrouwen verdient. Hij zei dat hij vertrouwen heeft in de partijleider, haar leidinggevenden en het beleid dus besloot hij lid worden van de Pheu Thai na het voltooien van het verbod periode.

  Bron: http://www.thaivisa.com/forum/topic/686220-former-pm-somchai-leads-former-people-power-executives-to-join-pheu-thai/

  Zoals ik dus al zei het is nog niet over, nog lang niet…..

 3. Soi zegt op

  Volgens mij laten de Thai horen en zien dat zij noch corruptie noch misleiding noch belangenverstrengeling noch machtsmisbruik langer tolereren. Welke regering dan ook, ze zal ervoor passen bij welke overweging dan ook een verkeerde kant op te slaan. Alle oppositie, niet alleen de politieke, verlangen hervorming. Het is een proces van lange adem. Niks mis mee. Beter dan half werk. Feit is dat de Thai haar politici nu in de smiezen hebben. En Thai snappen ook wel dat aanhoudende protestdemonstraties, en nog verdere politieke verdeeldheid het land niet verder brengen.

 4. Gerrie Q8 zegt op

  Overdrijven is een kunst, maar in Thailand kunnen ze het allemaal geloof ik. CAT internet lag er helemaal geen 10 uur uit, als het 4 uur was dan was het veel. Ik heb zelf CAT en kan het dus weten. Maar misschien dat er ergens geld te bekomen is, dus ……..

 5. chris zegt op

  Deze groep politici heeft zijn straf uitgezeten en kunnen dus weer verkozen worden. Op zich is daar niks mis mee. Iedereen heeft recht op een tweede kans. Of zij zo verstandig zijn en vanaf nu een eigen standpunt hebben over de politiek, of slaafs de partijlijn van de Pheu Thai (vooralsnog identiek met de lijn Thaksin) volgen staat nog te bezien.
  Gelet op de familiebanden van Somchai met Thaksin (deze oud-PM is getrouwd met een zus van Thaksin die nog niet zo lang lid van het parlement is voor de Pheu Thai) heb ik daar bij hem niet zo veel fiducie in.
  Daar naast moeten we niet vergeten dat slechts een handjevol Thai lid is van een politieke partij. Er zijn nauwelijks ledenvergaderingen en is dus ook geen sprake van een publieke discussie over de te volgen partijlijn. De partijbonzen maken daardoor de dienst uit, veelal binnenskamers.

 6. Fred Schoolderman zegt op

  Ik las op facebook, een opmerkelijke visie op de huidige onlusten in Bangkok.

  “What has been happening in Thailand is not about Thaksin or not even about conflicts among the elite — it’s socioeconomic change, enormous change that has taken place for the past two decades,” said Nidhi Eoseewong, one of the country’s leading historians.

  Mr. Nidhi says the country has changed in tandem with Asia’s rapid economic growth. Millions of erstwhile peasant farmers have risen into the middle class and are clamoring for more representation. “The old elite, including the established middle class, doesn’t want to tolerate their participation,” he said.

  The protests of the last week have put on full display how Thailand’s old establishment feels threatened by the power of the provincial masses.

 7. Jan van Velthoven zegt op

  Helemaal eens met mr. Nidhi. Thaksin markeerde de omwenteling van een feodale uitbuitingseconomie (houdt de armen arm) naar een meritocratische consumenteneconomie (zorg dat iedereen consumentenproducten kan kopen; in zijn geval speciaal: zijn belminuten). Uiteindelijk vraagt zo’n consumenteneconomie om een grote koopkrachtige en voldoende opgeleide middenklasse, met toegang tot communicatie/informatie, tot algemene ziekenzorg (de 30 Baht-regeling) en kapitaal (te beginnen met microkrediet).
  Het onderscheid tussen de partijen zit niet in corruptie (is algemeen), nepotisme (is algemeen) en stemmenmanipulatie (is algemeen). Analyseer de argumenten van beide kanten: er is niets meer democratisch te vinden bij de oppositie dan bij de regerende macht.
  Alle fracties (regering, oppositie, leger, politie) hebben het eigen belang het hoogst in het vaandel staan. In de huidige ontwikkelingsfase (van uitbuiting naar consumentisme) loopt het belang van de breedste lagen van de bevolking parallel aan dat van de Thaksinisten. Daarom zijn de zogenaamde Democraten de facto niet gediend met democratie en nemen ze hun toevlucht tot obstructie.

 8. KhunBram zegt op

  ‘Fantastisch’ Kado wat de Koning krijgt op zijn verjaardag.
  Meer dan 60 jaar Look After zijn volk, ELKE dag. En dan dit moeten aanschouwen.

  Zelf was ik gisteren midden in de Strike bij toeval. Moest ergens zijn, wegen afgesloten door demonstraten, ok by motorbike verder. Triest om deze kinderlijke massahisterie aan te zien.

  Het VOLK heeft met meerderheid gekozen bij de laatste verkiezingen.
  Laat deze regering zijn periode uitdienen. DEZE regering is aan zet.
  DAARNA kan men weer een alternatieve keuze maken.

  DAT is democratie.

  Lijken wel kleine kinderen in de box……..’dit speeltje WIL ik niet meer’ gooi maar weg. Ik wil een nieuwe…..

  Dit geld voor beide kleuren overigens,

  Schande, teleurstellend, fout.

  En maar afvragagen waarom de economie op zijn gat komt te liggen.

  Nou DAAROM. Het is niet alleen deze onzin, maar vooral het denken erachter bij een aantal oproerkraaiers.

  Ga terug naar je honk. Werk zoals het hoort, Slik je arrogante in. Kom in de avond moe maar voldaan van je werk thuis. Geniet van diegene die je dierbaar zijn. Wees gelukkig met familie en je omgeving.
  Doe niet een andere aan, wat jezelf niet wilt.

  Gelukkig in the Isaan met family.

  KhunBram.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website