Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Noodtoestand

Voor dertien overheidsgebouwen, gebouwen van staatsbedrijven en onafhankelijke bureaus, inclusief rechtbanken, geldt ‘Verboden toegang’ voor de bevolking. Het gaat om het Government House, parlement, Ministry of Interior, Chaeng Wattana government complex, Cat Telecom Company aan de Chaeng Wattana weg, TOT Plc, Thaicom satellite station en kantoor, Aeronautical Radio of Thailand Ltd, de Police Club.

Vijfentwintig wegen vallen eveneens onder dit verbod, maar dat geldt alleen voor personen, die ‘de neiging hebben om onrust te stoken’. Het gaat om de volgende wegen: Ratchasima, Phitsanulok en wegen rond het Government House en parlement, Rama I, Ratchadaphisek, Sukhumvit van Nana intersection tot Soi Sukhumvit 19, Ratchavithi van de Tukchai intersection tot de Din Daeng Triangle, Lat Phrao van de Lat Phrao intersection tot de Kamphaengphet intersection, Chaeng Wattana road en een brug, Rama 8, die bezet is door het  Dhamma Army.

[Bovenstaande lijstjes zijn overgenomen van de website van Bangkok Post; de lijstjes in de krant van zaterdag weken daar vanaf. De Noodverordening bestaat uit 10 maatregelen. Bovenstaande twee maatregelen zijn met onmiddellijke ingang van kracht.]

Waar moeten toeristen wegblijven?

 • Pathumwan
 • Ratchaprasong
 • Silom (Lumpini Park)
 • Latphrao
 • Asoke
 • Victory Monument

en ook bij:

 • Het regeringcomplex op Chaeng Wattana Road
 • Phan Fa Bridge op Ratchadamnoen Avenue
 • Chamai Maruchet Bridge – Phitsanulok Road

Op bijgaande kaart zijn de locaties aangegeven:  http://t.co/YqVsqcNFbs

Foto’s

Homepagina: Ongeïdentificeerd lichaam dat in de buurt van Lat Phrao is gevonden. De man was mishandeld en doodgeschoten. Hij had twee T-shirts aan. Op het buitenste shirt staat People’s Revolution. De politie vermoedt dat het tweede shirt later over het dode lichaam is aangetrokken.

Onder: Straatverkopers die geen cent meer verdienen. Zie 03:03.

Laatste nieuws

16:32 De komende dagen gaat de protestbeweging er hard tegenaan: het motto is nu niet Bangkok Shutdown maar Bangkok Paralysis. ‘We maken van alle straten in Bangkok voetgangersgebieden en picnicplaatsen’, zei actieleider Suthep Thaugsuban vanavond tegen zijn achterban op Pathumwan. Morgen staat een mars gepland van On Nut via Sukhumvit naar Asok en op 31 januari wordt gedemonstreerd in Lat Phrao, Ratchada, Yaowarat en Silom.

Op de verkiezingsdag, zondag, vinden ‘massale protestmarsen’ plaats. Kiezers die zondag niet stemmen, hoeven niet bang te zijn voor eventuele wettelijke gevolgen, want Suthep zegt nu al zeker te weten dat de verkiezingen door het Constitutionele Hof ongeldig worden verklaard, omdat in enkele provincies en kiesdistricten niet kan worden gestemd. [Evenals afgelopen zondag.]

15:09 Actieleider Suthep Thaugsuban wordt door politieagenten getipt als een poging wordt gedaan om hem te arresteren. Dit zegt hij in een interview met Bangkok Post. Politie, zowel in uniform als in burger, heeft geprobeerd hem tegen te houden en te arresteren door met bussen de straat te blokkeren, waardoor hij niet zou kunnen passeren. ‘Ik heb verschillende keren met zo’n situatie te maken gehad, maar het is me telkens gelukt te ontsnappen.’

14:51 Niet op twee postkantoren, zoals eerder bericht, maar op drie kantoren in het Zuiden liggen nog steeds de stembiljetten voor de verkiezingen van zondag. De kantoren zijn belegerd door demonstranten. Eveneens in tegenstelling tot een vorig bericht, heeft de Kiesraad tot 1 februari de tijd om de biljetten op de goede plaats te krijgen. Met de demonstranten wordt onderhandeld.

14:43 Over het hele land worden zondag 200.000 agenten ingezet om de verkiezingen ordelijk te laten verlopen. Ze staan bij 93.535 stembureaus in 375 kiesdistricten in 77 provincies. Geweld wordt niet gebruikt, wanneer er problemen ontstaan. Oom agent gaat de demonstranten dan eens ernstig toespreken. De politie houdt verder rapid deployment units achter de hand voor het geval er incidenten zijn, maar die zullen zich hooguit tot enkele gebieden beperken, verwacht Amnart An-artngam, adjunct-hoofdcommissaris.

11:02 Minister Charupong Ruangsuwan (Binnenlandse Zaken) verwacht dat de verkiezingen zondag in negen provincies worden verstoord, net als afgelopen zondag. ‘Negentig procent van de mensen wil stemmen.’ Hij heeft de permanent secretaris van zijn ministerie de opdracht gegeven via een videoconferentie met alle provinciale gouverneurs hen aan te sporen een ‘full throttle’ campagne pro verkiezingen te voeren. Ze moeten zoveel mogelijk mensen aansporen om zondag hun stem uit te brengen.

10:49 Het leger belooft alles te doen wat in zijn vermogen ligt om de bevolking te beschermen tegen anti-regerings en anti-verkiezings geweld. Legerwoorvoerder Winthai Suwari zegt dat daarom op meer plaatsen soldaten worden gestationeerd. Het leger heeft ook civiele actieteams gestuurd naar gebieden bij protestlocaties om medische diensten te verlenen en de verkeersstroom te regelen.

09:05 Het CMPO heeft een onderhandelingsteam gevormd dat van plan is vrijdagmiddag met de PDRC over de verkiezingen te overleggen. De onderhandelaars gaan actieleider SuthepThaugsuban en andere leiders vragen zondag stembureaus niet te blokkeren, zoals ze afgelopen zondag tijdens de voorverkiezingen hebben gedaan. Alle stembureaus krijgen politiebescherming.

08:58 De politie zet op verzoek van de gemeente Bangkok 10.000 man in om zondag de stembureaus te bewaken en te voorkomen dat kiezers door demonstranten worden tegengehouden. De politie zal er ook op toezien dat de stembussen veilig op de bureaus komen.

CMPO-directeur Chalerm Yubamrung heeft twee bedrijven gewaarschuwd die de protestbeweging steunen. Hij noemde geen namen, maar iedere Thai weet wel op welke bedrijven hij doelde: een grote bierbrouwer en een bedrijf van pluimvee. Chalerm dreigt de Belastingdienst te vragen nog eens goed te kijken naar de belastingaangiftes van beide bedrijven.

De media dienen te stoppen met verslag te doen van de PDRC-activiteiten, zei hij verder. [Geldt dat ook voor Thailandblog?]

08:51 Vijfhonderd demonstranten van de locatie Lat Phrao gaan vandaag het transportkantoor in Nonthaburi belegeren. Ze vermoeden dat ambtenaren van het Land Transport Department dat kantoor nu gebruiken als tijdelijk onderdak. Protestleider Issara Somchai zegt: ‘We willen niet dat ze het Thaksin regime dienen.’ De mars wordt geleid door twee andere leiders; zelf blijft hij op Lat Phrao vanwege de schietpartij bij de Army Club en de granaataanval vannacht op Lat Phrao.

07:40 De protestbeweging heeft het plan laten varen om het CMPO, dat onderdak heeft gevonden in het Narcotics Suppression Bureau aan de Vibhavadi-Rangsitweg, te belegeren. Vanwege zorgen over de veiligheid van demonstranten, aldus berichten. De PDRC-leider op Lat Phrao bevestigt de afgelasting. Naar zijn rallylocatie werd vannacht een granaat gegooid (zie 04:15).

04:48 Van de 41 shuttle bussen die het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok bij het begin van Bangkok Shutdown had ingezet om forenzen te vervoeren van parkeerterreinen naar de stad, rijden er nog maar twee. De overige zijn niet meer nodig.

04:22 Minister Chalerm Yubamrung is altijd goed voor pittige uitspraken. Was Suthep soms dronken toen hij dat dreigement uitte, vraagt Chalerm zich af [die zelf ook wel van een slok houdt]. Chalerm, directeur van het CMPO, doelde op Suthep’s dreigement dat de protestbeweging het CMPO zou sluiten. Hij had het centrum tot gistermiddag 3 uur de tijd gegeven zelf de deur op slot te doen. Vooralsnog heeft Suthep zijn dreigement nog niet uitgevoerd.

04:15 Een M79 granaat is dinsdagnacht naar de rallylocatie op de Lat Phrao kruising gegooid. Eén demonstrant werd gewond en twee voertuigen raakten beschadigd. De granaat werd vanaf de (verhoogde) Don Muang Tollway geworpen.

03:28 Ik begin de draad een beetje kwijt te raken, want nu is er weer een politiek hervormingsforum gevormd, ditmaal op initiatief van Thirayuth Boonmi (‘prominent academic’) en Somkiat Onwimon (media-expert). Het forum bestaat uit 194 academici, voormalige ministers, buurtleiders, zakenlui, ambtenaren, leden van de media, schrijvers en kunstenaars. Naam: Network of Servants for Reform through Peaceful Means. Weten we ook gelijk wat ze beogen.

Volgens Thirayuth zijn politici niet langer in staat hervormingen door te voeren. Het netwerk neemt zich voor wetten te wijzigen teneinde corruptie aan te pakken, de politieke structuur te wijzigen (decentralisatie) en de inkomenskloof tussen rijk en arm te verkleinen. Ook het rechtsapparaat moet op de helling en er moeten verbeteringen komen op het gebied van onderwijs, de massamedia, gezondheidszorg en het milieu.

‘Onbeperkte hebzucht en arbitrair machtsgebruik hebben het land naar een absolute catastrofe geleid’, zegt Thirayuth. ‘De laatste ontwikkeling is de ineenstorting van moraliteit en ethiek, omdat er nu op straat wordt gedood en geweld plaats vindt. Veel mensen schijnt het niet te kunnen schelen en dat is buitengewoon zorgelijk.’

03:10 De PDRC gaat proberen de door de DSI geblokkeerde PDRC-bankrekeningen heropend te krijgen. Een van de PDRC-leiders dient morgen een klacht in bij de Criminal Court. Hij beschuldigt het DSI-hoofd van een ambtsmisdrijf. De PDRC beschouwt de maatregel van de DSI als een oneerlijke poging om de financiële steun voor de protestbeweging af te snijden. Sinds de rekeningen zijn bevroren, stroomt het geld contant binnen bij de PDRC.

03:03 De straatverkopers bij het ministerie van Energie verdienen geen cent meer, sinds demonstranten de Lat Phrao kruising hebben bezet. Ze hebben bij de afdeling Crime Suppression van de politie een klacht ingediend en vragen de regering hen te helpen (foto).

‘Ik begrijp het niet’, zegt een van hen. ‘Wie ook premier is, ik moet te eten hebben. Wat er gebeurt, heeft niets met mij te maken. En toch word ik door alle protesten gedupeerd.’

Ook andere bedrijven klagen over teruglopende omzetten. Het Muang Thong Thani tentoonstellingscomplex staat leeg. Northside Exhibitions Co bouwt er doorgaans stands; het verkeert nu in financiële moeilijkheden, zegt directeur Atisorn Oonhasegaka. Veel bedrijven hebben hun tentoonstellingsplannen opgeschort. Intussen moeten wel de twintig werknemers van het bedrijf betaald worden.

01:53 De man die bij de Army Club geschoten heeft, blijkt een politieagent te zijn, die de opdracht had er foto’s te maken. Hij zegt uit zelfverdediging te hebben geschoten omdat hij door demonstranten werd belaagd.

De agent probeerde daarna te vluchten, maar hij werd ingehaald, mishandeld en met een steen op zijn hoofd geslagen. De man die beschoten werd, kreeg een kogel in zijn buikstreek. De kogel verliet het lichaam via zijn rug. Beiden zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Demonstranten belegerden gisteren de Army Club omdat het kabinet er vergaderde en de regering er ’s middag overleg met de Kiesraad voerde over eventueel uitstel van de verkiezingen.

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Bangkok Breaking News – 29 januari 2014”

 1. Marcow zegt op

  Alle politiebureaus krijgen politiebescherming. >>> GEWELDIG 😉 🙂

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Marcow Sorry, stom foutje. Gecorrigeerd. Soms gaat het me duizelen, al die berichten en al die afkortingen.

   • Marcow zegt op

    Niets dan lof over jouw informatievoorziening … petje af.
    Vond het een prachtig foutje.

 2. Henk zegt op

  Asok staat ook op de lijst, maar geoff heeft dus een hele andere ervaring dan sommige media ons vertellen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Henk Asok is overdag zo goed als uitgestorven en ‘s avonds maakt het op mij de indruk van een gigantische openlucht bioscoop. Vanavond trad onder andere een kinderkoor op.

 3. Ben zegt op

  Beste luitjes kan iemand mij vertellen
  Of eastin hotel ik geloof in makasan
  O.k. Is
  Bvb
  Dank.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Ben Het hotel bevindt zich op loopafstand van station Makkasan (Airport Rail Link). Dus uitstekend te bereiken vanaf Suvarnabhumi, ook met de taxi via de New Petchaburi Road. Makkasan heeft een loopbrugverbinding met het MRT-station Petchaburi (ondergrondse). Idealer kan niet. In de directe buurt zijn geen protestlocaties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website