Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Noodtoestand

Voor dertien overheidsgebouwen, gebouwen van staatsbedrijven en onafhankelijke bureaus, inclusief rechtbanken, geldt ‘Verboden toegang’ voor de bevolking. Het gaat om het Government House, parlement, Ministry of Interior, Chaeng Wattana government complex, Cat Telecom Company aan de Chaeng Wattana weg, TOT Plc, Thaicom satellite station en kantoor, Aeronautical Radio of Thailand Ltd, de Police Club.

Vijfentwintig wegen vallen eveneens onder dit verbod, maar dat geldt alleen voor personen, die ‘de neiging hebben om onrust te stoken’. Het gaat om de volgende wegen: Ratchasima, Phitsanulok en wegen rond het Government House en parlement, Rama I, Ratchadaphisek, Sukhumvit van Nana intersection tot Soi Sukhumvit 19, Ratchavithi van de Tukchai intersection tot de Din Daeng Triangle, Lat Phrao van de Lat Phrao intersection tot de Kamphaengphet intersection, Chaeng Wattana road en een brug, Rama 8, die bezet is door het  Dhamma Army.

[Bovenstaande lijstjes zijn overgenomen van de website van Bangkok Post; de lijstjes in de krant van zaterdag weken daar vanaf. De Noodverordening bestaat uit 10 maatregelen. Bovenstaande twee maatregelen zijn met onmiddellijke ingang van kracht.]

Waar moeten toeristen wegblijven?

 • Pathumwan
 • Ratchaprasong
 • Silom (Lumpini Park)
 • Latphrao
 • Asoke
 • Victory Monument

en ook bij:

 • Het regeringcomplex op Chaeng Wattana Road
 • Phan Fa Bridge op Ratchadamnoen Avenue
 • Chamai Maruchet Bridge – Phitsanulok Road

Op bijgaande kaart zijn de locaties aangegeven:  http://t.co/YqVsqcNFbs

Laatste nieuws

29 januari, 01:53 De man die bij de Army Club geschoten heeft (zie 09:28) blijkt een politieagent te zijn, die de opdracht had er foto’s te maken. Hij zegt uit zelfverdediging te hebben geschoten omdat hij door demonstranten werd belaagd. De agent probeerde daarna te vluchten, maar hij werd ingehaald, mishandeld en met een steen op zijn hoofd geslagen. De man die beschoten werd, kreeg een kogel in zijn buikstreek. De kogel verliet het lichaam via zijn rug. Beiden zijn in het ziekenhuis opgenomen.

14:31 De verkiezingen gaan door. De Kiesraad heeft de regering vanmiddag niet kunnen overtuigen dat uitstel verstandig is omdat ze net als afgelopen zondag verstoord zullen worden en tot chaos leiden. Maar de regering houdt voet bij stuk. Er zijn geen aanwijzigen dat uitstel een einde maakt aan de PDRC-rally’s, aldus vice-premier Pongthep Thepkanchana na het overleg dat drie uur duurde.

Premier Yingluck weigerde de pers te woord te staan. Zij sprak 10 minuten onder vier ogen met de kiesraadvoorzitter alvorens de voltallige Kiesraad van vijf commissarissen in de clinch ging met de regeringsdelegatie.

11:16 ‘Dit land kent geen rechtvaardigheid. Ik wil het land splitsen.’ Een spandoek met die tekst hangt aan een voetgangersviaduct in Phayao, een provincie met een grote Pheu Thai en roodhemd aanhang. De provinciale UDD-coördinator zegt geen idee te hebben wie het spandoek heeft opgehangen. Het hangt over een aankondiging van het Chinese Nieuwjaarsfestival dat op 31 januari begint.

11:07 De rechtbank heeft geen arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de zestien protestleiders, die de noodverordening zouden hebben overtreden. De DSI had hierom gevraagd. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijsmateriaal dat arrestatie rechtvaardigt.

09:28 Bij de belegering van de Army Club vanmiddag is een demonstrant beschoten en in zijn been geraakt. De schutter is door PDRC-bewakers ingerekend. Toen hij probeerde te vluchten, kreeg hij klappen van demonstranten. Dus ook hij moest naar het ziekenhuis.

09:03 Het overleg tussen premier Yingluck en de Kiesraad over uitstel van de verkiezingen moet nog beginnen, maar minister en CMPO-adviseur Surapong Tovichakchaikul weet nu al wat het resultaat is: de verkiezingen zondag gaan door ondanks protesten van de PDRC en bedenkingen van de Kiesraad.

08:49 De aanhoudende protesten gaan niet alleen ten koste van de middenstand en het bedrijfsleven, maar ook van het onderwijs. Volgens minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs) zijn 934 scholen met 316.982 leerlingen en 18.164 leraren gedupeerd door de protesten. Alle scholen zouden weer open zijn. De gemiste lessen worden ingehaald. Chaturon meent dat de vooruitzichten van de kinderen en de toekomst van het land in gevaar komen, wanneer de protesten lang gaan duren.

05:57 Het huis van prominent PDRC-lid Samran Rodhet in Ram-intra (Bangkok) is maandagacht met een explosief bekogeld. Zeven ruiten gingen aan diggelen en de radiator van Samrans wagen werd beschadigd. Niemand raakte gewond. Op het tijdstip van de aanslag was Samran op de Ratchadamnoen Avenue. Zijn echtenote informeerde hem.

05:52 Demonstranten zijn naar de Army Club aan de Vibhavadi-Rangitweg getrokken, waar het kabinet vandaag zijn wekelijkse kabinetsvergadering houdt. Vanmiddag zou premier Yingluck er de Kiesraad ontmoeten om te overleggen over eventueel uitstel van de verkiezingen. Protestleider Putthipong Punnakant liet via een luidspreker weten dat ze de vergadering willen verhinderen omdat het kabinet legitimiteit mist.

05:48 Een man, gekleed in een T-shirt met het opschrift ‘Fight for Democracy’ en een armband in de nationale kleuren, is vermoedelijk gemarteld en daarna drie maal in zijn borst geschoten. De politie heeft het levenloze lichaam vanochtend gevonden bij de Wat Samian Nari in Chatuchak.

04:02 De VS zijn ‘deeply troubled’ over de incidenten van zondag met demonstranten die stembureaus blokkeerden, enkele schermutselingen en de beschieting van demonstranten. Het tegenhouden van kiezers is een schending van hun universele rechten en is in strijd met democratische waarden, zegt woordvoerder Jen Psaki van het US State Department.

Het Asian Network for Free Elections is ook bezorgd. Het heeft tot een onafhankelijk onderzoek naar de dood van protestleider Sutin opgeroepen. Het blokkeren van stembureaus noemt het ‘ontoelaatbaar en in strijd met de burgerlijke en politieke rechten van kiezers’.

Regeringspartij Pheu Thai gaat een protestbrief sturen naar de Veiligheidsraad van de VN, VN secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen. De partij beschouwt de blokkades als een grove mensenrechtenschending, aldus Noppadon Pattama, lid van de strategiecommissie van de partij.

03:42 Het ministerie van Transport houdt er rekening mee dat demonstranten nog meer bussen gaan kapen. Minister Chadchart Siittipunt (Transport) zei gisteren dat overwogen wordt het eind- en beginpunt van bussen bij rallylocaties te wijzigen. De chauffeurs hebben het consigne gekregen extra voorzichtig te zijn. Ze moeten ook niet in de nabijheid van rallylocaties komen.

Woensdag werden twee bussen van lijn 8 (Memorial brug-Bang Kapi) door demonstranten gekaapt. Ze dwongen de chauffeurs hen naar diverse locaties te brengen. Staatssecretaris Prin Suvanadat (Transport) waarschuwt de demonstranten dat het kapen van bussen onwettig is en inbreuk maakt op de rechten van passagiers. De bussen werden na enkele uren geretourneerd.

03:20 Het leger kan geen speciale eenheid vormen ter bescherming van demonstranten. Aan dit verzoek van actieleider Suthep Thaugsuban kan niet worden voldaan, daar het leger zich te houden heeft aan de wet en de noodverordening, zegt legerwoordvoerder Winthai Suvari.

Niet het leger maar het CMPO heeft de bevoegdheid het gebruik van geweld toe te staan. Wanneer het leger met harde hand zou optreden, zijn soldaten niet wettelijk beschermd tijdens die operaties, aldus Winthai. Suthep deed het verzoek naar aanleiding van de dood van protestleider Sutin Tharatin, zondag tijdens de voorverkiezingen.

Het leger heeft inmiddels wel het aantal soldaten bij controleposten van de politie uitgebreid. Verder staan rapid operations teams klaar om in noodgevallen in actie te komen, wanneer ergens geweld uitbreekt.

Winthai vindt dat de dood van Sutin niet als politiek middel gebruikt mag worden om het conflict aan te wakkeren. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha, gisteren op bezoek bij de Armed Forces Academies Preparatory School in Nakhon Nayok, heeft zijn manschappen gewaarschuwd niet bij bewakers van de PDRC te gaan staan. Het leger zou dan als bondgenoot van de protestbeweging kunnen worden gezien.

Foto: Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha (midden) en politiehoofd Adul Saengsingkaew (rechts) op bezoek in Nakhon Nayok.

03:04 PDRC-leider Thaworn Senneam is naar de Civil Court gestapt met het verzoek de noodtoestand op te heffen en de regering te verbieden anti-regerings demonstranten te verspreiden. Hij heeft ook om een spoedzitting gevraagd. Volgens Thaworn maken de premier, minister Chalerm Yubamrung (directeur CMPO) en politiehoofd Adul Seangsingkaew (adjunct-directeur CMPO) zich schuldig aan machtsmisbruik. De zaak komt donderdag voor.

Thaworn wijst erop dat het Constitutionele Hof eerder vaststelde dat de demonstraties vreedzaam zijn. Daarom is de noodtoestand niet nodig, redeneert Thaworn, want die maakt inbreuk op het recht van demonstratie.

Thaworn gaat vandaag niet met demonstranten [van de locatie Victory Monument] marcheren naar regeringsgebouwen. Ze zouden daarmee de noodverordening overtreden en aan dat risico wil Thaworn de demonstranten niet blootstellen. De noodverordening verbiedt bijeenkomsten van vijf personen of meer.

02:22 Je moet maar durven. Het CMPO beveelt de demonstranten uiterlijk vrijdag de locaties te ontruimen waardoor regeringsgebouwen ontoegankelijk zijn; slaat het PDRC terug met de opdracht aan de regering om het CMPO binnen 24 uur op te heffen ‘anders sluiten de demonstranten het’.

De tegenaanval is een reactie op een mededeling van minister en CMPO-directeur Chalerm Yubamrung dat hij een team van ‘raiders’ (politieagenten) heeft gevormd. Dat team heeft tot taak de demonstranten te arresteren die zich niets van zijn bevel hebben aangetrokken. Intussen probeert het CMPO wel middels onderhandelingen de zaak op te lossen.

Gisteren gingen onderhandelaars naar de protestlocatie op de Chaeng Wattanaweg om protestleider en monnik Buddha Issara te bewegen de locatie te ontruimen, met name de toegang tot het Consular Office, waardoor Thai hun paspoort niet kunnen ophalen.

Actieleider Suthep heeft al weten dat er niet onderhandeld wordt. Bangkok Shutdown gaat door om Thailand te bevrijden van het ‘Thaksin regime’. Suthep beschouwt het CMPO als een illegaal centrum, omdat het opgezet is door de regering Yingluck, die ‘voor Thaksin werkt en niet voor het land’.

DSI-hoofd en lid van het CMPO Tarit Pengdith ontkent het bericht, gisteren verspreid, dat het CMPO een groep acteurs en actrices, die het woord hebben gevoerd op actiepodia, voor verhoor wil oproepen. Dat heeft minister Surapong, adviseur van het CMPO, zondag gezegd. Geen sprake van, zegt Tarit.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Bangkok Breaking News – 28 januari 2014”

 1. Joris van der Hoeven zegt op

  http://www.nationmultimedia.com/politics/Firms-funding-PDRC-rallies-under-scrutiny-DSI-chie-30225369.html

  achter Suthep zitten rijke families die alles financieren, het zijn familie clans die om de macht strijden, alleen aceepteerd het buitenland met name bondgenoot USA geen machtsovername meer zonder verkiezingen.De suggestie dat het ‘een spontane volksopstand’ is, dat lees je wel eens soms, is net zo ridicuul als denken dat de Olympische winterspelen ooit in Thailand gehouden zullen worden. not

 2. Tino Kuis zegt op

  ‘Dit land kent geen rechtvaardigheid. Ik wil het land splitsen’, zegt een spandoek in Phayao, met de ‘ik’ in het Thais geschreven als กู ofwel ‘koe’, een ‘onbeleefd’ persoonlijk voornaamwoord, en dus een directe uitdaging naar ‘Bangkok’ en alles waar Bangkok voor staat.
  Ik heb al eerder gezegd dat ik dit vele malen hoorde hier in het ‘rode’ noorden. Soms werd er aan toegevoegd ‘dan kiezen we wel een president, net als in China’. Onderschat de frustatie hier niet.

 3. Guy zegt op

  Kom zondag 2februari aan in bangkok luchthaven , dag van verkiezingen in bangkok. Gaan er bussen rijden (bus vanuit luchthaven) en is er gevaar.wij moeten naar pattaya?

 4. janbeute zegt op

  Zo als ik al vaker probeerde te schrijven op dit weblog .
  En geluiden al soms vele malen hoorde , en zelfs enkele keren zelfs las .
  Zo als eener reactie in een posting , hier boven al aangaf .
  Ik wil het land splitsen stond op een spandoek in Phayao duit dus op een Noord en Zuid Thailand dialoog .
  Beste lezers van dit weblog .
  De onderlinge verschillen en haat gevoelens zijn in middels zo groot geworden .
  Dat om hier weer enige vorm van samenhorigheid van te kunnen maken , je wel van hele goede leidinggevende kwaliteiten mag zijn , en van goede huize mag komen .
  Om hier iets van te kunnen maken .
  Misschien zou een oplossing kunnen zijn dat de Wereld , met name de United Nations en of de EU / VS de zaak hier overnemen .
  Ik ben nog steeds bang dat de geschiedenis zich weer herhaalt .
  Denk aan de jaren 60 Noord en Zuid Vietnam .
  OK , de situatie is misschien niet het zelfde als toendertijd .
  Maar een burger oorlog kan snel ontstaan .
  Ook waar ik woon bespeur ik steeds meer strijd gevoelens en onenigheid .
  Ook zelfs al in families .
  Ik houd uit voorzorg mijn mond dicht als Hollandse Farang .
  02 – Februari- 2014 . weer verkiezingen In Thailand .
  Ik houd mijn hart vast ,
  Het zal zeker niet vreedzaam verlopen .
  Het begin van nog meer ellende .
  Een land leidend aan corruptie en onderlinge twisten , zal uiteindelijk ten onder gaan .
  Volg maar de geschiedenis lessen , simpel voorbeeld de val van het Romeinse rijk .

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website