Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Noodtoestand

Voor dertien overheidsgebouwen, gebouwen van staatsbedrijven en onafhankelijke bureaus, inclusief rechtbanken, geldt ‘Verboden toegang’ voor de bevolking. Het gaat om het Government House, parlement, Ministry of Interior, Chaeng Wattana government complex, Cat Telecom Company aan de Chaeng Wattana weg, TOT Plc, Thaicom satellite station en kantoor, Aeronautical Radio of Thailand Ltd, de Police Club.

Vijfentwintig wegen vallen eveneens onder dit verbod, maar dat geldt alleen voor personen, die ‘de neiging hebben om onrust te stoken’. Het gaat om de volgende wegen: Ratchasima, Phitsanulok en wegen rond het Government House en parlement, Rama I, Ratchadaphisek, Sukhumvit van Nana intersection tot Soi Sukhumvit 19, Ratchavithi van de Tukchai intersection tot de Din Daeng Triangle, Lat Phrao van de Lat Phrao intersection tot de Kamphaengphet intersection, Chaeng Wattana road en een brug, Rama 8, die bezet is door het  Dhamma Army.

[Bovenstaande lijstjes zijn overgenomen van de website van Bangkok Post; de lijstjes in de krant van zaterdag weken daar vanaf. De Noodverordening bestaat uit 10 maatregelen. Bovenstaande twee maatregelen zijn met onmiddellijke ingang van kracht.]

Waar moeten toeristen wegblijven?

 • Pathumwan
 • Ratchaprasong
 • Silom (Lumpini Park)
 • Latphrao
 • Asoke
 • Victory Monument

en ook bij:

 • Het regeringcomplex op Chaeng Wattana Road
 • Phan Fa Bridge op Ratchadamnoen Avenue
 • Chamai Maruchet Bridge – Phitsanulok Road

Op bijgaande kaart zijn de locaties aangegeven:  http://t.co/YqVsqcNFbs

Laatste nieuws

16:27 Hij zei het eerder op vrijdag en nu herhaalt hij het weer. Actieleider Suthep Thaugsuban zegt in een interview met Bangkok Post dat de protestbeweging de verkiezingen aanstaande zondag niet gaat blokkeren. ‘We voeren campagne voor de stembureaus, maar we blokkeren niet de verkiezingen. Kiezers kunnen wel moeite hebben om binnen te komen. Het belangrijkste doel van de PDRC is te voorkomen dat de regering doorgaat met deze verkiezingen.’ [Tijdens de voorverkiezingen afgelopen zondag werden ondanks Suthep’s uitspraak van vrijdag 83 stembureaus geblokkeerd (foto).]

14:33 Geen onderhandelingen. Actieleider Suthep Thaugsuban is onverzettelijk. Er wordt niet onderhandeld met het CMPO over ontruiming van de protestlocaties waardoor overheidsgebouwen ontoegankelijk zijn. Het CMPO heeft een ultimatum van drie dagen gesteld.

‘Demonstranten op alle locaties zullen zeker niet onderhandelen’, zei Suthep vanavond. ‘Verspil je tijd niet door contact met ons op te nemen, want we praten niet met jullie. We gaan door met ons protest totdat overheidsfunctionarissen niet langer een speelbal van het Thaksin-regime zijn en het land schaden.’

Suthep vroeg zijn achterban zich met blote handen te verzetten tegen eventuele ontruiming en geen wapens mee te brengen. Het CMPO gaf hij een dag de tijd om te sluiten ‘want de bevolking raakt erdoor in verwarring en het centrum is niet in staat om de vrede te bewaren’.  Wanneer het CMPO open blijft, gaat hij het morgen belegeren.

Directeur Chalerm Yubamrung van het CMPO heeft gewaarschuwd dat de politie over drie dagen demonstranten gaat verwijderen en arresteren. Geweld wordt daarbij niet gebruikt, zegt hij. ‘Dit is geen dreigement, maar een waarschuwing 72 uur tevoren.’

Vandaag gingen onderhandelaars naar de protestlocatie op de Chaeng Wattanaweg om protestleider en monnik Buddha Issara te bewegen de locatie te ontruimen, met name de toegang tot het Consular Office, waardoor Thai hun paspoort niet kunnen ophalen. Of dit gelukt is, is nog niet bekend.

09:55 Niet te verdedigen, een duidelijke daad van onwettig en onbehoorlijk gedrag van Thais tegen mede Thais. Zo betitelt de hoofdredactie van Bangkok Post de blokkades van de stembureaus gisteren. De krant wijst er nog eens fijntjes op dat actieleider Suthep vrijdag gezegd heeft de verkiezingen niet te zullen blokkeren. ‘Maar die belofte is snel vergeten.’

09:48 Dertig bedrijven die de protestbeweging helpen met fondsen, voertuigen en tenten moeten daar onmiddellijk mee ophouden. Het CMPO zegt dat ze de strafwet, de noodverordening en de Anti-Money Laundering Act overtreden.

09:43 De DSI heeft de rechtbank gevraagd tegen zestien protestleiders een arrestatiebevel uit te vaardigen wegens overtreding van de noodverordening. Een van de zestien is actieleider Suthep Thaugsuban, tegen wie al een arrestatiebevel liep wegens rebellie. DSI-hoofd Tarit Pengdith is opgeroepen om het verzoek vanmiddag toe te lichten.

09:38 De politie gaat binnen 72 uur een eind maken aan de belegering van overheidsgebouwen door demonstranten. Directeur Chalerm Yubamrung van het CMPO zegt dat er niet met harde hand zal worden opgetreden omdat er geen wapens aan te pas komen. Wanneer demonstranten tegen die tijd niet hun biezen hebben gepakt, worden ze gearresteerd. De noodverordening voorziet daarin.

09:28 Sinds het begin van de anti-regeringsprotesten eind oktober zijn tien personen gedood en 571 gewond geraakt, aldus gegevens van het gemeentelijk Erawan Centre. Het eerste dodelijk slachtoffer viel op 30 november bij gevechten rond het Ramkhamhaeng stadion, waar een roodhemdrally werd gehouden. Het laatste zondag bij een stembureau. Daar werd een protestleider van de NSPRT doodgeschoten.

08:12 Een bom maken is dankzij internet een fluitje van een cent. Wie kwaad in de zin heeft, vindt er gebruiksaanwijzigingen voor molotov cocktails, pingpong bommen en reuzevoetzoekers. De politie waarschuwt daarom de demonstranten dat ze niet alleen het risico lopen bestookt te worden door een professionele granaat maar ook door een IED (improvised explosive device).

Op internet is informatie te vinden over elf verschillende types IED. Bijvoorbeeld een pingpong bom: dat is een tafeltennisbal volgestopt met kruit, of een molotov cocktail: een afgesloten fles met benzine en een lont. Hoe je buskruit maakt, wordt ook uitgebreid uitgelegd. De voetzoekers (giant firecrackers) worden gevuld met spijkers en glasscherven.

Met sommige projectielen hebben de demonstranten al kennis gemaakt. Op 29 december werden vijf bewakers gewond, van wie één ernstig, toen zo’n voetzoeker naar hen werd gegooid. Op 16 januari hoorde de NSPRT het geluid van voetzoekers. En verder zijn er nog granaataanvallen en beschietingen geweest. Het laatste dodelijk slachtoffer viel gisteren bij een stembureau.

Aan de internetinformatie kan de politie niet veel doen; het enige wat resteert is bezoekers te fouilleren. Op de Chaeng Wattanaweg zijn netten opgehangen die granaten zouden moeten tegenhouden.

07:42 De regering Yingluck heeft het moeilijk; niet alleen heeft de PDRC een deel van Bangkok lam gelegd, maar ze voelt ook de hete adem van de boeren in haar nek. Veel boeren hebben nog geen cent gezien voor de rijst, die ze in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst hebben ingeleverd en waarvoor ze een garantieprijs krijgen.

De blokkade van de Asian Highway door driehonderd boeren uit Ang Thong is gisteren beëindigd nadat de gouverneur hen namens de regering had beloofd dat ze uiterlijk vrijdag betaald krijgen. De regering probeert een lening af te sluiten [wat ze niet mag omdat ze demissionair is] bij een bank waarvan de naam niet wordt bekend gemaakt, voor het geval dat demonstranten de bank gaan belegeren. Staatssecretaris Yanyong Phuangrach zegt daarentegen dat de boeren binnen een maand worden betaald.

Het hypotheeksysteem [in feite een subsidieprogramma] was een verkiezingsbelofte van Pheu Thai waarmee ze in 2011 veel stemmen van boeren heeft getrokken. De boeren ontvangen een prijs die 40 procent boven de marktprijs ligt. Inmiddels liggen de silo’s barstensvol, want Thaise rijst is te duur. Thailand verloor in 2012 zijn positie als ’s werelds grootste rijstexporteur. Dit jaar komt er nog eens bij dat er een ruim aanbod van rijst is op de wereldmarkt.

In Buri Ram demonstreerden boeren gisteren bij een stembureau tegen de verkiezingen en ze blokkeerden snelweg 226. Het geld dat aan de verkiezingen wordt besteed, 3,8 miljard baht, kan beter naar de boeren gaan, vinden ze. Alleen al in Buri Ram wachten vijfduizend boeren op in totaal 4 miljard baht.

In voorbereiding is een rechtsgang met steun van de Lawyers Council of Thailand. De boeren eisen betaling plus rente. Velen hebben leningen bij geldwoekeraars moeten afsluiten om het hoofd boven water te houden. Exclusief rente gaat het om 130 miljard baht.

07:25 De winkel en woning van de PDRC-leider in de provincie Ratchaburi is vannacht beschoten. De politie heeft in de stalen roldeur van het pand tien kogelgaten gevonden. Vorige week belegerde de lokale PDRC-afdeling onder zijn leiding het Provinciehuis. Dat zou de beschieting kunnen verklaren, maar die zou ook verband kunnen houden met de protesten tegen een project op de rivier Mae Klong.

07:00 Het CMPO gaat een groep acteurs en actrice, die de protestbeweging steunen, voor verhoor oproepen. Volgens minister Surapong Tovichakchaikul, adviseur van het CMPO, hebben ze de noodverordening overtreden door op de actiepodiums van de protestbeweging kritiek te uiten op de regering. Een van de acteurs heeft gelijk teruggeslagen door op zijn Instagram een portretje van Surapong, voorzien van twee horens, te plaatsen.

Surapong waarschuwt demonstranten niet het kantoor van de permanent secretaris van het ministerie van Defensie te belegeren. In dat kantoor heeft premier Yingluck tijdelijk onderdak gevonden, omdat ze niet terecht kan in haar eigen kantoor in het Government House. Wanneer demonstranten zich er vertonen, worden ze onmiddellijk in de boeien geslagen, dreigt Surapong.

Actieleider Suthep Thaugsuban heeft de belegering van het CMPO-hoofdkwartier aangekondigd. Het CMPO maakt gebruik van het kantoor van het Narcotics Suppression Bureau.

06:36 ‘De demonstranten gebruiken hun recht om te demonstreren. Waarom kan ik mijn recht niet gebruiken om te stemmen?’ Dit noteerde Bangkok Post uit de mond van vrouw uit Roi Et, die gisteren in stembureau Chatuchak wilde stemmen, maar door demonstranten werd tegengehouden.

Bij sommige stembureaus kwam het tot ‘chaos’, zoals de krant schrijft. In Don Muang vervloekten demonstranten de districts kiescommissie. De adjunct-directeur van het districtskantoor, waar het stembureau was ondergebracht, zou door een boze vrouw zijn aangevallen. ‘We want elections’, schreeuwden de kiezers en sommige braken in het districtskantoor in om op zoek te gaan naar de directeur.

Bij het districtskantoor in Bang Khunthian verzamelden zich 500 pro-verkiezingen demonstranten en honderd ontevreden kiezers begonnen de Rama II weg te blokkeren. In Sai Mai blokkeerden 300 mensen een weg en in Prawet demonstreerden 300 kiezers.

In Nonthaburi, de aangrenzende provincie van Bangkok, verliepen de verkiezingen gladjes. Hier geen blokkades van stembureaus.

De politie had het gisteren druk met aangiftes opnemen van mensen die niet konden stemmen. In het bureau Phahon Yothin ging het al om 110 aangiftes.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bangkok Breaking News – 27 januari 2014”

 1. Tjaco van Duijvensteyn zegt op

  Het is nu echt wenselijk dat de regering samen de uitvoerende organen, de demonstranten verwijderd. In elk land met een gerijpte democratie heeft een overheid de middelen om anarchie in de straten tegen te gaan
  Dat het Shinawatea era zijn/haar langste tijd gehad heeft is eenieder wel duidelijk
  Maar verwachtingen dat na Thaksin Thailand zal verworden tot een volwassen democratie met gelijke rechten, studiemogelijkheden, geen xenofobie…..dat is een utopie. Suthep vertoond ernstige narcistische trekken.

  • alma borgsteede zegt op

   wij komen nu al 11 jaar in thailand
   de roodhemden doen het volgens de geelhemden niet goed
   en als de geelhemden regeren doen die het niet goed volgens de roodhemden
   het is zonde dat er geen oplossing is die het land goed kunnen besturen
   maar de tijd zal het leren
   zo als het nu gaat gaat thailand naar de ratsmedee


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website