Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Quizvraag

Enigszins tot onze verbazing heeft de quizvraag om Bangkok Shutdown te vertalen een groot aantal reacties opgeleverd. Alle inzenders worden bedankt. Inzenden kan niet meer. De jury beraadt zich nu. Morgen de uitslag.

Netten ter bescherming tegen granaataanvallen op de Chaeng Wattanaweg.

Noodtoestand

Voor dertien overheidsgebouwen, gebouwen van staatsbedrijven en onafhankelijke bureaus, inclusief rechtbanken, geldt ‘Verboden toegang’ voor de bevolking. Het gaat om het Government House, parlement, Ministry of Interior, Chaeng Wattana government complex, Cat Telecom Company aan de Chaeng Wattana weg, TOT Plc, Thaicom satellite station en kantoor, Aeronautical Radio of Thailand Ltd, de Police Club.

Vijfentwintig wegen vallen eveneens onder dit verbod, maar dat geldt alleen voor personen, die ‘de neiging hebben om onrust te stoken’. Het gaat om de volgende wegen: Ratchasima, Phitsanulok en wegen rond het Government House en parlement, Rama I, Ratchadaphisek, Sukhumvit van Nana intersection tot Soi Sukhumvit 19, Ratchavithi van de Tukchai intersection tot de Din Daeng Triangle, Lat Phrao van de Lat Phrao intersection tot de Kamphaengphet intersection, Chaeng Wattana road en een brug, Rama 8, die bezet is door het  Dhamma Army.

[Bovenstaande lijstjes zijn overgenomen van de website van Bangkok Post; de lijstjes die de krant vandaag geeft, wijken daar vanaf. De Noodverordening bestaat uit 10 maatregelen. Bovenstaande twee maatregelen zijn met onmiddellijke ingang van kracht.]

Laatste nieuws

16:52 Tweehonderd demonstranten hebben de basis van de Border Patrol Police in Muang (Chumphon) omsingeld, omdat ze vermoeden dat daar stembiljetten liggen opgeslagen. Verder geen details.

Diverse kiesraadfunctionarissen hebben er in het Zuiden de brui aan gegeven vanwege druk door de PDRC, aldus het districtshoofd van Muang.

In Surat Thani trokken 50 demonstranten naar een trainingscentrum van de provinciale politie in Muang. Ze hebben er een kamp opgeslagen. De demonstranten denken dat in het centrum de stembiljetten worden bewaard. Zondag krijgen ze versterking.

In Bangkok verzamelden demonstranten zich bij het districtskantoor van Lak Si. Morgen willen ze kiezers tegenhouden om daar hun stem uit te brengen.

Zondag worden voorverkiezingen gehouden voor de verkiezingen van 2 februari. Twee miljoen kiesgerechtigden brengen hun stem uit. In 28 kiesdistricten in het Zuiden kunnen kiezers alleen op een landelijke kandidaat stemmen, omdat demonstranten de registratie van districtskandidaten hebben geblokkeerd.

16:08 De voorverkiezingen zondag gaan door, maar de Kiesraad vreest dat die met name in het Zuiden verstoord zullen worden. Verwacht wordt dat demonstranten er wegen naar de stembureaus gaan blokkeren en kiezers zullen tegenhouden om hun stem uit te brengen. Wanneer stembureaus noodgedwongen moeten sluiten, kan de Kiesraad een tweede ronde uitschrijven, die een week later wordt gehouden.

Kiesraadcommissaris Theerawat Theerarojanawit zegt dat de Kiesraad ‘bedroefd’ is dat de voorverkiezingen zondag moeten doorgaan. Hij verwacht dat de verkiezingen zelf, gepland op 2 februari, wel zullen worden uitgesteld gezien de huidige politieke situatie.

Dinsdag heeft de Kiesraadvoorzitter een gesprek met premier Yingluck. Het Constitutionele Hof bepaalde gisteren dat de verkiezingen mogen worden uitgesteld, maar Kiesraad en regering moeten onderling maar uitzoeken of dat gaat gebeuren en zo ja, wanneer.

15:55 Een AK-47, een RPG raketlanceerder, een M-61 handgranaat, 60 patronen en nog wat meer van dat spul heeft de politie vrijdagavond bij een controlepost in Thanya Buri (Pathum Thani) in een auto gevonden. Volgens de chauffeur moest hij de wagen voor het pretpark Dream World overdragen aan iemand anders, die hem naar Bangkok zou rijden. De politie onderzoekt of de wapenvondst verband houdt met de politieke strijd tussen regering en demonstranten.

15:25 Tegen zestien protestleiders gaat het CMPO maandag [bij de rechtbank] een arrestatiebevel aanvragen.  Tevens wil het CMPO dat de blokkades van overheidsgebouwen worden opgeheven. Overheidsfunctionarissen, politie en leger zullen daarover overleggen met de protestbeweging. Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation, zegt dat geen geweld zal worden gebruikt om de demonstranten te verwijderen.

Het CMPO wijst erop dat het betreden van ‘restricted’ gebieden een overtreding van de noodverordening is. Een lijstje van die gebieden is vrijdag bekendgemaakt. Dat geldt ook voor het tegenhouden van kiezers bij stembureaus.

In totaal wil het CMPO tegen 58 protestleiders een arrestatiebevel aanvragen.

10:20 Het heeft maar zijdelings met de anti-regeringsprotesten in Bangkok te maken, maar we melden het toch maar even. Drieduizend rijstboeren uit vijf provincies hebben vandaag in Nakhon Sawan de Asian Highway geblokkeerd. De boeren verkeren in grote geldnood omdat velen sinds oktober nog geen satang hebben gezien voor hun ingeleverde rijst. Ook elders in het land zijn al boeren in opstand gekomen. Het boerenprotest vormt een extra probleem voor de regering, want in 2011 stemden die massaal op Pheu Thai. Blijven ze dat doen? That’s the question.

09:19 De ambassadeurs van de EU, dus ook onze eigenste Joan Boer, hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin ze hun zorgen uitspreken over de verkiezingen van 2 februari. Meer aandacht besteedt Bangkok Post er niet aan [wat toch een minpuntje is]; wel aan uitspraken van de Amerikaanse ambassadeur Kristie Kenney, de EU High Representative en het regionale kantoor voor Zuid-Azië van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten.

Kenney zegt zich niet te willen bemoeien met de Thaise politiek. Ze vraagt de strijdende partijen geweld te voorkomen en de democratie te versterken. Amerikaanse burgers hebben het advies gekregen weg te blijven van de protestlocaties, een advies dat – zo heb ik zelf mogen constateren – door tallozen in de wind wordt geslagen.

De overige organen spreken ook hun bezorgdheid uit en roepen op tot een vreedzame dialoog.

08:30 De protestbeweging roept de kiezers op thuis te blijven? Dan roepen wij de kiezers toch op om vooral te gaan stemmen en zo hun wensen kenbaar te maken. Die aansporing komt – hoe kan het ook anders – van voormalig regeringspartij Pheu Thai. Ga stemmen, zegt woorvoerder Prompong Nopparit, en laat zien dat je tegen de anti-regerings rally’s bent, die maar door blijven gaan. En mocht iemand je tegenhouden het stembureau te betreden, aarzel dan niet om aangifte te doen bij de politie, drukt hij hen op het hart. (Illustratie: Farang of falang, that’s the question.)

Zondag worden voorverkiezingen gehouden. Of de verkiezingen op 2 februari doorgaan, hangt af van overleg tussen Kiesraad en regering. Pheu Thai heeft alvast van zes vragen opgesteld, die de regering aan de Kiesraad moet voorleggen. Volgende week weten we meer. Dit zijn de zes vragen (sorry dat ik ze niet vertaal):

 1. Whether or not the PDRC would end its anti-government rallies
 2. Whether or not the Democrat Party would again boycott the next election
 3. How the EC would help compensate the damages of 53 political parties filling candidates for MP seats in the planned Feb 2 polls
 4. Whether or not the EC will take responsibility for expenses spent in election campaigns by these political parties
 5. If the government proposes a royal decree for a postponement of the election, is there any guarantee that the PDRC, Mr Suthep, the Democrats and the government’s opponents would not file complaints against the government for violating the charter and negligence, and
 6. How the EC would do with the disappointment of the people in 69 provinces, about 48 million, or 92.5% of total population, who had no problem with the planned Feb 2 election and ready to vote.

05:52 Zou u eens uw taalgebruik willen kuisen? Die oproep van mediagoeroe Somkiat Onwimon aan actieleider Suthep Thaugsuban is niet aan dovemansoren gericht geweest. Suthep heeft beterschap beloofd. Hij gaat zich op advies van Somkiat ook verdiepen in de geweldloze strategieën (ahimsa) van Mahatma Gandhi. Suthep geeft toe uit woede over aanvallen op demonstranten soms woorden te hebben gebruikt die niet beleefd zijn. Ik moet een beetje dimmen, om Suthep’s ‘tone down my speeches’ vrij te vertalen.

Het begrip ahimsa betekent volgens Somkiat vrede, liefde en burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat is beter dan tegenstanders met haattaal te bestoken, aldus Somkiat. Hij roept de demonstranten ook op vriendschap met de roodhemden te sluiten, ‘zodat we samen kunnen leven als nette burgers’.

05:39 Demonstranten zijn om 10 uur vanaf de rallylocatie Ratchaprasong een mars begonnen om de 80 procent van de inwoners van Bangkok, die zich nog niet hebben vertoond, warm te maken voor hun actie. Ze lopen over de Sri Ayutthayaweg, Phaya Thaiweg en gaan naar de Ratchathewi kruising, New Phetchburi weg, Chidlom, Ploenchit en daarna terug. Aan de kop van de mars loopt actieleider Suthep Thaugsuban.

05:20 Wat bracht gisteren aan nieuws (deels al gemeld)?

 • Demonstranten blokkeerden de ingang van het Phaya Thai districtskantoor aan de Phahon Yothinweg. Daar zouden voorbereidingen voor de verkiezingen plaatsvinden. Pech voor de demonstranten, want de bijeenkomst van een kiescommissie was geannuleerd.
 • Het Thai Labour Solidarity Committee sloot zich aan bij PDRC-demonstranten voor een tijdelijk kantoor van het ministerie van Werkgelegenheid in Taling Chan. Ze demonstreerden tegen het (vermeende) plan van de regering een greep te doen in de kas van het Social Security Fund om de rijstboeren te kunnen betalen, die al sinds oktober op het geld wachten voor hun ingeleverde rijst. De permanent secretaris van het ministerie heeft de demonstranten verzekerd dat het Social Security Office daar geen toestemming voor zal verlenen. Na die geruststellende mededeling werd het protest opgebroken.
 • Het NSPRT belegerde de Public Administration and Fine Arts Departments, het Cabinet Publishing and Gazette Office en het kantoor van TOT Plc in Sam Sen. De demonstranten riepen het personeel op het werk neer te leggen. Sommigen deden dat, anderen bleven.
 • Voormalig regeringspartij Pheu Thai heeft het Constitutionele Hof gevraagd de rally’s van de PDRC en NSPRT te verbieden.
 • Demonstranten blokkeerden gisteren twee rijstroken van de Thai-Belgian flyover op de Rama IV weg.

05:06 De bekende groep van 40 tegendraadse senatoren en enkele voormalige Democratische parlementsleden hebben een verzoekschrift ingediend bij het Constitutionele Hof. Ze stellen dat de Noodverordening in strijd is met de grondwet. Volgens de indieners overtreedt de regering artikel 68 omdat de protesten vreedzaam zijn en de demonstranten ongewapend zijn.

Artikel 68 luidt: No person shall exercise the rights and liberties to overthrow the democratic regime of government with the King as Head of State or to acquire the power to rule the country by any means not in accordance with the modes provided in the constitution.

03:08 De protestbeweging zal de voorverkiezingen morgen niet blokkeren, maar ze zal de kiezers die van deze mogelijkheid om te stemmen gebruik maken, vragen niet te stemmen en zich in te zetten voor politieke hervormingen.

Actieleider Suthep Thaugsuban heeft zijn achterban opgeroepen morgen vroeg bij een van de 50 stembureaus in Bangkok te gaan staan om daar met kiezers te praten. Niettemin zei Suthep ook dat de inwoners van Bangkok maar beter niet kunnen gaan stemmen ‘omdat jullie alleen maar zullen ontdekken dat wij de stembureaus hebben overgenomen’.

Gisteravond herhaalde Suthep de eisen van de protestbeweging [dat was nog voor het aanbod van de regering de verkiezingen onder voorwaarden uit te stellen, zie 02:31]: uitstel van de verkiezingen, eerst politieke hervormingen, en aftreden van de regering Yingluck.

02:31 Wanneer de protestbeweging haar rally’s beëindigt, is de regering bereid de verkiezingen uit te stellen. Dit aanbod heeft de regering gisteren gedaan, nadat het Constitutionele Hof had bepaald dat de grondwet zich niet verzet tegen uitstel. Het Hof heeft premier Yingluck opgeroepen met de Kiesraad over een nieuwe datum te onderhandelen.

Tot nu hield de regering vol dat ze wettelijk verplicht was de verkiezingen te laten doorgaan, maar het Hof wijst erop dat gebruikmakend van artikel 108 van de grondwet de verkiezingen kunnen worden uitgesteld. Dit is eerder vertoond in 2006, toen Thaksin nog aan het bewind was. Artikel 108 zegt in welke gevallen dat kan: bij een onverwacht obstakel of wanneer verkiezingen de natie zouden kunnen schaden.

Volgende week vindt overleg tussen regering en Kiesraad. De protestbeweging heeft nog niet gereageerd. Het UDD zegt bij monde van roodhemdleider en voormalig staatssecretaris Nattawut Saikuar dat het zich zal beraden, wanneer de protestbeweging en oppositiepartij Democraten garanderen dat er een eind komt aan de protesten en dat ze deelnemen aan het verkiezingsproces.

Politiek analist Anek Laothammathat noemt de uitspraak van het Hof ‘fair’ voor alle partijen, alhoewel die wellicht niet geheel bevredigend is. De vice-voorzitter van de Federation of Thai Industries legt nog eens uit wat de uitspraak van het Hof inhoudt: de verkiezingen kunnen worden uitgesteld, maar of dat gebeurt hangt af van gesprekken tussen regering en Kiesraad.

De voorverkiezingen op zondag gaan gewoon door.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Bangkok Breaking News – 25 januari 2014”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Geen alcohol due to “erection”? Dan kan ik dus nooit alcohol drinken! En Dick; vanaf Nana tot en met soi 19 is dat jouw deel van Sukumvit? Dat wordt behelpen dan.

 2. Rex zegt op

  Je schrijft: ‘Het begrip ahimsa betekent volgens Somkiat vrede, liefde en burgerlijke ongehoorzaamheid.’ Maar je bedoelt waarschijnlijk burgerlijke GEHOORZAAMHEID.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rex Nee, burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat was de enige actievorm die Gandhi toepaste. Burgerlijke ongehoorzaamheid bestaat uit geweldloos verzet. In de film Gandhi is daarvan een navrant voorbeeld te zien. Demonstranten lopen in rijen naar een hek, worden door de politie in elkaar geslagen, laten zich oplappen door vrouwen en sluiten achter weer aan. Ik meen dat het een protest was in verband met de textielindustrie.

 3. Jan Burghoorn. zegt op

  Himsa betekent schade berokkenen, ahimsa doet dat dus niet.

  Bron: Ganesha, klein woordenboek

 4. Eddy oet Sang Khom zegt op

  Ahimsa is een religieus of spiritueel filosofisch concept van geweldloosheid en eerbied voor al het leven. Ahimsa is Sanskriet (अहिंसा ahiṁsā) voor het vermijden van himsa (letsel). Het wordt meestal geïnterpreteerd als het tonen van vrede en ontzag voor alle voelende wezens. Ahimsa is de kern van het jaïnisme en een waarde in het boeddhisme.

  Gr. Eddy.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website