Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Quizvraag

Elke actie kent slogans. Een goede slogan kan het verschil betekenen tussen succes en mislukking. De acties in Bangkok worden gevoerd onder de slogans Bangkok Shutdown, Restart Thailand en No Violence. In een vorige Breaking News vroegen we suggesties voor een vertaling van Bangkok Shutdown. Zelf dachten we aan Bangkok Potdicht.

Inmiddels zijn de volgende suggesties ingeleverd: Bangkok Plat (Jan van Velthoven); Bangkok Op Slot, Bangkok Boos, Bangkok Blokkeert (Soi); Bangkok Gegijzeld (Hemelsoet Roger); Bangkok Zucht, Bangkok Kreunt (Rob Piers); Bangkok Beloken (RonnyLadPhrao); Bangkok blokkeert democratie (TC); Bangkok Stillegging, Bangkok Blokkade (khmer); Bangkok Comateus, Bangkok Gesloten (Chris, N.B. Twee suggesties gekozen); Bangkok kookt, Bangkok Boet (jeewee); Khun Suthep Mahanakorn (Popiang); Bangkok Stremming, Bangkok Lamlegging (Rob V.); Bangkok stuck town (Joris Hendriks); Bangkok’s Voices (mima); Bangkok Terug Bij Af (Farang tingtong); Bangkok no way (Jan Geluk); Bangkok tild (top martin); Bangkok op tilt (Cornelis); Bangkok in spoed-opname (Dre); BangNoThak (danny). Er kunnen nog steeds suggesties worden gedaan. Het wordt een moeilijke keuze voor de jury om te bepalen welke slogan het beste de lading dekt.

Het had het logo van de vredesbeweging moeten worden maar het werd het logo van Mercedes Benz en dat leidde tot allerlei grappige commentaren op de social media. Een pro-verkiezingen groep, de zogeheten withemden, in Thanyaburi (Pathum Thani) maakte het logo met brandende kaarsjes. De deelnemers wilden met hun actie ook protesteren tegen geweld en een potentiële militaire coup. De verkiezingen op 2 februari moeten doorgaan, vinden ze.

Laatste nieuws

15:48 De Kiesraad heeft zijn plan laten varen om speciaal getrainde padvinders en padvindsters in de zuidelijke provincies in stembureaus in te zetten. Te gevaarlijk vindt de Kiesraad nu, want het is niet denkbeeldig dat er op de dag van de verkiezingen geweld uitbreekt.

Dat zou kunnen gebeuren in de Nakhon Si Thammarat, Chumphon, Surat Thani, Krabi, Trang, Songkhla, Phuket en Phatthalung: provincies waar eerder demonstranten de registratie van districtskandidaten verhinderden. In Nakon Si Thammarat was al begonnen met de training van 160 scouts. Die is inmiddels geschrapt.

De verkiezingen zijn gepland op 2 februari; op zondag vinden voorverkiezingen plaats voor kiezers die op 2 februari verhinderd zijn. Of de verkiezingen doorgaan, is op dit moment niet te zeggen. Het Constitutionele Hof heeft vandaag gevonnist dat ze uitgesteld kunnen worden, maar de Kiesraad en regering moeten onderling maar uitvechten wie daartoe bevoegd is.

15:48 De luchtmacht wilde hem geen onderdak verlenen, dus nu is minister Chalerm Yubamrung met zijn CMPO maar ingetrokken in het kantoor van het Narcotics Suppression Bureau, een onderdeel van de Royal Thai Police.

Aanvankelijk zou het CMPO worden ondergebracht in het kantoor van de permanent secretaris van het ministerie van Defensie, maar ook daar was de CMPO niet welkom. De luchtmacht gaf als reden voor haar weigering beveiligingsproblemen en het feit dat de basis al gebruikt wordt door het kabinet en de Defensieraad voor hun vergaderingen.

Chalerm had de eerste vergadering van de CMPO gepland in zijn eigen ministerie (Werkgelegenheid), maar dat werd door demonstranten belegerd enkele uren voordat hij de vergadering had uitgeschreven.

13:52 De verkiezingen kunnen worden uitgesteld, maar wie daarover mag beslissen, moeten Kiesraad en regering maar uitzoeken. Dat is in het kort de uitspraak van het Constitutionele Hof in een zaak die was aangespannen door de Kiesraad. Erg veel opgeschoten met die uitspraak is de Kiesraad niet, want die zegt dat de regering bevoegd is de verkiezingen uit te stellen en de regering zegt dat ze die bevoegdheid niet heeft. Kortom: de bal ligt in het midden.

De PDRC heeft haar achterban opgeroepen de verkiezingen te boycotten en geen stem uit te brengen, ook niet ‘None of the above’ aan te kruisen op het stembiljet. Dat is dan een duidelijk signaal dat de bevolking verkiezingen op dit moment verwerpt. Of stembureaus worden geblokkeerd, laat de PDRC aan de lokale afdelingen over.

PDRC-leider Sathit Wongnogtoey zegt nog eens ten overvloede: ‘We zijn niet tegen verkiezingen, maar verkiezingen dienen na hervormingen plaats te vinden.’

De verkiezingen van zondag gaan sowieso door en Thais in het buitenland hebben al hun stem uitgebracht.

10:00 Anti-regerings demonstranten hebben vanmiddag het districtskantoor van Phaya Thai belegerd en de ambtenaren die er werkten, gesommeerd te vertrekken. Binnen 20 minuten, want daarna zou er een groot hangslot op het toegangshek komen. Het personeel, dat bezig was voorbereidingen te treffen voor de voorverkiezingen op zondag en de verkiezingen op 2 februari, verliet geleidelijk het kantoor.

Demonstranten van het NSPRT demonstreerden voor het Cabinet Publishing and Gazette kantoor aan de Samsenweg. Ook hier kreeg het personeel het consigne: wegwezen. Of dat gebeurde, vermeldt het bericht niet. Wel dat ze mogen terugkomen, wanneer de regering haar ontslag heeft ingediend.

08:32 De Tourism Council of Thailand (TCT) roept de regering op de noodverordening in te trekken omdat die het toerisme schaadt. Het verlies in de eerste helft van het jaar wordt door de TCT op 82 miljard baht geschat; het aantal toeristen zal met 1,8 miljoen krimpen, waardoor de target dit jaar van 28,1 miljoen aankomsten niet wordt gehaald. De TCT vindt dat de huidige situatie niet dermate ernstig is dat de noodtoestand nodig is.

Volgens TCT-president Piyaman Techapaiboon pluk de toerisme-industrie in Greater Bangkok nu al de wrange vruchten van de protesten en de noodtoestand zal daar nog een forse schep bovenop doen. De sector denkt dat het buitenland zijn reiswaarschuwingen zal verscherpen. [Enkele landen hebben dat al gedaan, zie 05:09]

07:51 De eerste verboden, gebruikmakend van de noodverordening, zijn uitgevaardigd: 13 gebouwen en 25 wegen zijn verboden gebied. Alleen personen en groepen die daarvoor toestemming hebben, mogen er komen.

Het gaat om het Government House, parlement, Ministry of Interior, Chaeng Wattana government complex, Cat Telecom Company aan de Chaeng Wattanaweg, TOT Plc, Thaicom satellite station en kantoor, Aeronautical Radio of Thailand Ltd, de Police Club, overheidsdiensten, gemeentelijke diensten en andere diensten.

Bij de wegen gaat het om Ratchasima, Phitsanulok en wegen rond het Government House en parlement, Rama I, Ratchadaphisek, Sukhumvit van Nana intersection tot Soi Sukhumvit 19, Ratchavithi van de Tukchai intersection tot de Din Daeng Triangle, Lat Phrao van de Lat Phrao intersection tot de Kamphaengphet intersection, Chaeng Wattana road en een brug, Rama 8, die bezet is door het  Dhamma Army.

06:06 Tachtig procent van de 1.018 respondenten in een peiling van Bangkok Poll gaat op 2 februari stemmen en 56 procent is tegen een militaire coup, zelfs wanneer de anti-regerings rally’s gewelddadig worden.

06:00 De anti-regerings campagne trekt veel volk uit het Noordoosten, zegt Issara Somchai, voormalig Democratisch parlementslid uit Ubon Ratchathani. Volgens hem zijn duizenden naar Bangkok getrokken. ‘Ze blijven bij me in Lat Phrao om premier Yingluck en haar regering te verjagen. […] De campagne is een wekroep voor de mensen uit het Noordoosten. Velen komen op eigen initiatief om zich bij ons aan te sluiten.’

Bangkok Post zegt in Lat Phrao veel mensen te hebben aangetroffen uit Nakhon Phanom, Yasothon, Roi Et, Maha Sarakham en Udon Thani. Ze zeggen gekomen te zijn omdat het Huis van Afgevaardigden het amnestiewetsvoorstel heeft aangenomen, omdat ze genoeg hebben van corruptie en vanwege vertraagde betalingen in het hypotheeksysteem voor rijst.

In hun thuisland durven ze hun mond niet open te doen omdat de roodhemden en Pheu Thai er heer en meester zijn. ‘Als we kritiek hebben op de regering, vallen ze onze huizen aan en de overheid treedt tegen hen niet op.’ De PDRC geeft de noordoosterlingen een platform om hun mening in alle vrijheid te geven.

05:45 Tien jaar gevangenisstraf kunnen 21 demonstranten van het NSPRT krijgen, omdat ze woensdag de lettering van de Royal Thai Police van de muur hebben gesloopt en met een spuitbus hun naam erop hebben gespoten alsmede enkele aanstootgevende woorden. Vernieling van staatseigendom, heet dat. De politie heeft camerabeelden van de vandalen en gaat hen vervolgen.

Volgens politiewoordvoerder Piya Uthayo was de NSPRT-actie een poging de politie te provoceren om geweld te gebruiken. ‘Het was een lakmoesproef om de tolerantie van de politie te testen.’

De naamsvermelding is in 2004 door de toenmalige Supreme Patriarch ingezegend. De NSPRT heeft aangeboden de beschadigde letters door nieuwe te vervangen, maar dat heeft de politie afgewezen.

05: 28 De Democratische partij krijgt van de regering op haar kop omdat anti-regerings demonstranten begin deze week zich in een moskee onbehoorlijk hebben gedragen. Ze bliezen er op fluitjes, dansten onfatsoenlijk en dronken alcohol. De demonstranten dwongen eerst een school op het terrein om de deuren te sluiten.

De regeringswoordvoerder zegt dat partijleider Abhisit en actieleider Suthep hun excuses dienen te maken aan de moslimgemeenschap in Thailand.

Suthep zegt dat hij de schooldirecteur al zijn excuses heeft gemaakt. ‘We hebben niet de bedoeling moslims en de Islam te onteren.’ Lokale Democraten hebben ook al met islamische leiders en de school gesproken.

05:09 Maleisië, de Filipijnen, China en het Verenigd Koninkrijk hebben hun onderdanen afgeraden naar Bangkok en omgeving te reizen, waar de noodtoestand geldt.

‘Alhoewel er pogingen worden gedaan het normale leven te laten doorgaan, blijft de situatie onvast en wisselend met name in anti-regerings protestgebieden’, schrijft het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website. Filipino’s die per se in Thailand of Bangkok moeten zijn, wordt geadviseerd rallyplaatsen en grote bijeenkomsten te vermijden en zeker niet deel te nemen aan de protesten of andere politieke activiteiten.

Ook Maleisië raadt niet-noodzakelijke reizen af. Landgenoten die in Thailand wonen, wordt geadviseerd de aanwijzingen van de Thaise autoriteiten te volgen. Engeland noemt de politieke situatie onvoorspelbaar en wisselend.

04:17 Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn voorziet grote problemen bij de verkiezingen van 2 februari, wanneer die doorgaan. In 28 kiesdistricten in het Zuiden kan niet gestemd worden op een districtskandidaat omdat demonstranten de registratie van hen heeft tegengehouden. In 22 kiesdistricten worden mogelijk te weinig geldige stemmen uitgebracht. Als gevolg daarvan blijven te veel zetels in het Huis van Afgevaardigden leeg.

Maar ook bij de landelijke lijst doemen problemen op, wanneer niet alle stembiljetten Bangkok bereiken. Verder zouden mensen kunnen eisen dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard omdat die niet in het hele land op dezelfde datum kunnen worden gehouden. [In die 28 districten moeten immers herverkiezingen plaatsvinden.]

Intussen gaat de Kiesraad wel door met de voorbereidingen. In Bangkok en 15 zuidelijke provincies gaat dat niet van een leien dakje. Secretaris-generaal Puchong Nutrawong van de Kiesraad is bang dat de voorverkiezingen er verstoord worden. Zondag zet de politie 129.000 agenten in om de orde te handhaven.

Een woordvoerder van de landelijke politie zegt dat gisteren in Bangkok en 24 provincies anti-verkiezingen demonstraties zijn gehouden en in zes provincies pro-verkiezingen: Lampang, Nakhon Sawan, Chanthaburi, Phitsanulok, Khon Khaen en Lop Buri.

04:02 Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) gaat woensdag in verschillend provincies in het land rally’s houden als steun aan de verkiezingen op 2 februari. Die aankondiging deed UDD-voorzitter Tida Tawornseth gisteren, nadat het Constitutionele Hof een petitie van de Kiesraad in behandeling had genomen.

De Kiesraad wil weten of de verkiezingen kunnen worden uitgesteld en wie dat besluit kan nemen: de raad of de regering. Naar verwachting hakt het Hof de knoop vandaag door. De Kiesraad wijst erop dat de verkiezingen geen functionerend parlement opleveren omdat in 28 kiesdistricten in het Zuiden districtskandidaten ontbreken.

Tida verwacht dat het Hof ten gunste van de anti-regerings demonstranten vonnist (die eveneens voor uitstel pleiten) en dat het Hof de regering bevoegd verklaart de verkiezingen uit te stellen, alhoewel de datum bij KB is vastgelegd.

Volgens Tida zijn verkiezingen de enige manier om uit de huidige politieke crisis te geraken. Het UDD zal op 29 januari Bangkok en aangrenzende provincies mijden, omdat de noodtoestand er van kracht is; de rally’s vinden op provinciaal of regionaal plaats; dat moet nog beslist worden.

Zondag gaat een deel van het electoraat al naar de stembus; dan vinden zogeheten voorverkiezingen plaats voor kiezers die op 2 februari verhinderd zijn. In het buitenland wordt al op de desbetreffende ambassades gestemd.

Het PDRC heeft aangekondigd de verkiezingen, zowel op zondag als op 2 februari, te zullen verhinderen. Suthep: ‘We gaan elke weg naar de stembureaus blokkeren. Je hoeft niet te kiezen tussen niet stemmen of een No Vote uit te brengen, omdat er die dag geen verkiezingen zijn.’ [Het Thaise stembiljet biedt de mogelijkheid No te stemmen.]

03:36 De regering heeft gisteren zes maatregelen genomen om de protesten aan te pakken. De belangrijkste: een verbod op bijeenkomsten van vijf personen of meer. Zo formuleert de krant dit edict, maar de website voegt er een beperking aan toe: bijeenkomsten waarin wordt aangespoord tot onrust.

Verder: de media mogen geen nieuws brengen dat de angst van de bevolking vergroot of verdraaide informatie brengen die de nationale veiligheid in gevaar brengt; bepaalde routes of het gebruik van voertuigen kunnen verboden worden; de toegang tot gebouwen en terreinen kan verboden worden en het CMPO kan evacuaties bevelen.

De noodtoestand geldt sinds woensdag gedurende een periode van 60 dagen voor Bangkok en Nonthaburi en de delen van aangrenzende provincies, waarin Suvarnabhumi en het Thaicom satelliet station zich bevinden.

CMPO-hoofd Chalerm Yubamrung kan het leger en de politie het bevel geven de beveiliging op te voeren. Chalerm zegt dat de regering geen geweld zal gebruiken tegen demonstranten. Ze wil alleen de vrede handhaven. Het hoofd van de landelijke politie heeft de leiding bij de operaties. Luchtmachtchef Prajin Jantong heeft het CMPO verboden het RTAF-hoofdkwartier als basis te gebruiken. De basis kent strenge regels en is geen geschikte plaats voor de CMPO.

Volgens PDRC-leider Sathit Wongnongtoey heeft Chalerm agenten in burger naar Asok en Pratunam gestuurd om actieleider Suthep Thaugsuban te arresteren. Hij heeft de supporters op die locaties gevraagd goed uit te kijken naar politie.

De PDRC stapt naar de rechter om de noodtoestand ongedaan te maken. Alleen moet nog even worden uitgezocht bij welke rechtbank ze moet zijn. De National Human Rights Commission heeft de regering gevraagd de noodtoestand te schrappen. Maakt de situatie allen maar erger, zegt ze.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Bangkok Breaking News – 24 januari 2014”

 1. Soi zegt op

  Nog eentje: Bangkok Blokkeert, om daarmee de geestes- zowel als de gemoedsgesteldheid aan te geven van alle partijen, niet in staat zijnde met z’n allen om tot een oplossing te komen.

 2. Farang tingtong zegt op

  Quizvraag,

  Bangkok Terug Bij Af

 3. ralph zegt op

  Ik zal vandaag ook wel eens in Bangkok gaan kijken.

 4. Rob V. zegt op

  Bangkok Blokkeert vind ik een mooie Soi, maar Bangkok Blokkade vind ik ook best wat hebben.

  Hier thuis is het stembiljet op de post gegaan naar de ambassade in Den Haag. Was nog een lastige keus voor mijn vriendin. Phue Thai moet ze niets van hebben (Thak-i etc.), maar Suthep vind ze maar een rare onbetrouwbare snuiter, Abbhisit doet niet mee. Ze is vóór hervormingen van de politiek, tegen corruptie, tegen een volksraad… Uit de andere 50 partijen kom ze niet kiezen omdat ze ofwel kansloos zijn of ronduit belachelijke standpunten (partij tegen rente op leningen?). Ik heb een foto gemaakt van de formulieren maar kan geen Thai lezen, weet iemand een pagina met alle deelnemende partijen in het Engels (of Thai, kun ik het door thai-language.com vertaalmachine halen). Uiteindelijk heeft ze No Vote, blanco stem dus, gekozen.

  Ik moet van mijn vriendin overigens wel oppassen met openbaar kritische vragen stellen (over Suthep etc.), want dat kunnen sommige nog al eens kunnen opvatten als pro-Shinawatra.. Beetje zwart wit. “Shinawatra’s en Suthep pai, corruption pai” mag ik dan ook niet op mijn Facebook plaatsen.. :p

 5. HansNL zegt op

  De domonstratie in Khon Kaen was heel goed bezocht.
  Wel wat minder dan verwacht.
  Eigenlijk heel veel minder.

  De groep demonstranten die sinds hedenmorgen 12 uur onderweg zijn naar Bangkok was aanmerkelijk groter.
  En volgens hun zeggen ex-redshirts……

  • Eddy oet Sang Khom zegt op

   Dit zijn berichten waar ik vrolijk van word.

 6. Trajectum zegt op

  Quizvraag: Bangkok in de houdgreep

 7. Jos zegt op

  Gisteren was er veel ophef in Thailand omdat Yingluck niet de zuster van Thaksin blijkt te zijn, maar zijn dochter.

  Een vader dochter relatie heeft in Thailand een heel andere verhouding dat broer-zuster.
  het wordt namelijk een gezagsverhouding.

  Volgens “kenners” bewijst dit dat Yingluck handelt in opdracht van pa.

  • Khun Peter zegt op

   Volgens mij is het een ‘broodje aap’ verhaal. Dit soort geruchten worden door tegenstanders de wereld in geholpen.

 8. Eddy oet Sang Khom zegt op

  Quizvraag; Bangkoktoe

 9. henk allebosch zegt op

  Quizvraag :

  Bangkok Ontploft !

  (maar hopelijk komt het terug niet zo ver als in 2010…)

  • Rob V. zegt op

   Een ontploffing van geweld, meer granaten, meer doden etc. zit niemand op de wachten, dan voor mij toch maar Bangkok Op Stelten (kan Nederland ook meteen een delegatie sturen onder leiding van Ivo, al denk ik dat de Thai liever de goedlachse mark zien in plaats bromsnor Ivo).

 10. Gerrie Q8 zegt op

  Niet origineel, maar wil toch meedoen: Bangkok peace. Met dank aan minister lawaai papagaai.

 11. Ab Stolk zegt op

  Is het verantwoord om Cinees Nieuwjaar in Bangkok ,China Town,te vieren.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Ab Stolk Dat is moeilijk te voorspellen. Het Chinese Nieuwjaar begint op 31 januari, dus er kan nog van alles gebeuren in de tussentijd. Drie landen waaronder Engeland hebben hun onderdanen afgeraden naar Bangkok te gaan. Zie Breaking News van vandaag.

 12. Jan Geluk zegt op

  Slogang
  Bangkok no way

 13. Dre zegt op

  Quizvraag : Bangkok in spoed-opname

 14. ralph zegt op

  Net aangekomen op vliegveld van Bangkok met de auto. Niets aan de hand hier hoor. Alles is zoals normaal. Ook op de weg niks bijzonders net gezien.

 15. danny zegt op

  beste bloggers,

  Om de goedwillende , vredelievende demonstranten een hart onder de riem te steken is een Bangkok zonder Thaksin dus …….BangNoThak………..ligt lekker in de mond en zowel de Thai als de farrang kan de lading goed weer geven.

 16. Jack zegt op

  Eind volgende week en eind februari zijn wij twee dagen in Bangkok. Nu kan ik niet vinden of ons hotel binnen het afgesloten gedeelte ligt. Kan iemand mij daar informatie over geven?
  Het betreft: Narai Hotel, 222 Silom Road, Bangkok 10500,

  Mijn voorkeur gaat uit om vanuit de luchthaven met de taxi naar dit hotel te gaan. Is dat goed te doen?
  (volgens de tips een taxi bij de aankomsthal zoeken)

  Tot slot, weet iemand een goed restaurant met mooi uitzicht over de stad in de buurt van dit hotel?

  Alvast bedankt voor de reactie’s

  Jack

 17. Henk zegt op

  Quizvraag : Bangkok wordt BangKnok

 18. Henk zegt op

  Quizvraag : Thailand land van de Glimlach

  wordt Thailand land van de Tegenslag

 19. peter k zegt op

  Quiz.
  “Bangkok op stap.”
  Yinluck stapt op.
  Suthep stapt dan ook op
  en de toeristen kunnen weer gaan stappen.

 20. Farang tingtong zegt op

  Quizvraag : nou nog eentje dan,

  Omdat er aan politiek altijd een luchtje zit, en het rijmt lekker..Bangkok..zweetsok!

 21. Chris zegt op

  Quiz
  Chaos City

 22. Walter zegt op

  Wat zou goedkoper zijn hotels of resorts boeken bij een organisatie vanuit nederland bv ebookers of zelf doen ter plekke in bv koh samui.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website