Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (het voormalige orgaan dat verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Belegering Provinciehuis Samut Prakan.

Laatste nieuws

Eigen observatie Wat zijn de slogans? Bangkok Shutdown natuurlijk, meestal gevolgd door Restart Thailand. Vanavond zag ik een nieuwe op kartonnen hoofddeksels: No violence. Quizvraagje: Wie bedenkt de beste vertaling voor Bangkok Shutdown. Ik ga voor Bangkok Potdicht.

14: 53 Admiraal Narong Pipattanasai van de Royal Thai Navy heeft indirect schout-bij-nacht Winai Klom-in op de vingers getikt voor diens uitlatingen over buitenlanders die in Thailand zijn geïnfiltreerd om geweld te plegen.

Marinepersoneel dat niet betrokken is bij de protesten in Bangkok, dient zich volgens Narong te onthouden van commentaar omdat de gevoeligheid van de situatie het image van de marine kan beïnvloeden.

’De Royal Thai Navy behoort aan de natie, de religie en het volk’, liet Narong via een woordvoerder weten. De woordvoerder noemde de uitlatingen van Winai ‘een persoonlijke zaak’.

14:23 Ondanks de politieke onrust en Bangkok Shutdown blijven de rentetarieven ongewijzigd. Het Monetary Policy Committee van de centrale bank heeft besloten de policy rate (waarvan de banken hun rentetarieven afleiden) op 2,25 procent te laten. Maar de meningen waren verdeeld met 4 voor-stemmers en 3 tegen. Koffiedikkijkers hadden een verlaging met een kwart procentpunt voorspeld om de economie te stimuleren.

De MPC baseert haar besluit op de relatief lage inflatie, waardoor het monetair stimuleringsbeleid van de bank, wordt verlicht. Zodra de economische groei wordt verstoord, zal de MPC desgewenst ingrijpen.

14:09 De Noodtoestand is geen garantie dat de verkiezingen op 2 februari ongehinderd plaatsvinden, want de protestbeweging blijft opstandig, zegt Kiesraad-commissaris Somchai Srisutthiyakorn. Vandaag buigt het Constitutionele Hof zich over de vraag van de Kiesraad of de verkiezingen kunnen worden uitgesteld, hetzij door de regering of door de Kiesraad. De regering zegt niet bevoegd te zijn, de Kiesraad bestrijdt dat. Breaking News van Bangkok Post meldt nog niets over de uitspraak.

13:13 ‘Peace for Bangkok’ is de slogan waarmee minister Chalerm Yubamrung, hoofd van het Centre for Maintaining Peace and Order (CMPO) dat verantwoordelijk is voor handhaving van de Noodtoestand, een eind wil maken aan de straatrally’s.

Of de slogan een olijftak is of een dreigement, valt te bezien. Chalerm heeft de demonstranten al gewaarschuwd overheidsgebouwen niet binnen te dringen, want die zullen beschermd worden door de autoriteiten. Maar geweld wordt daarbij niet gebruikt, zei hij op een persconferentie, die gehouden werd nadat demonstranten Chalerm’s ministerie korte tijd hadden belegerd.

De Noodtoestand geldt voor Bangkok en Nonthaburi en de districten Bang Phli (Samut Prakan met Suvarnabhumi) en Lat Lum Kaeo (Pathum Thani met het Thaicom satellietstation). Hulpjes van Chalerm zijn Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, en Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI). Adviseur is minister Surapong Tovichakchaikul, voormalig hoofd van Capo.

12:38 U krijgt een week de tijd om uw biezen te pakken. Dit kreeg een schoolhoofd in Kantang (Trang) te horen van PDRC-demonstranten. Die zijn ontevreden omdat hij zich afzijdig van anti-regerings protesten houdt. Vanmiddag omsingelden zo’n 200 demonstranten de school. De vice-voorzitter van de TAO (tambon administration organisation) sprak met hen en beloofde de eis over te brengen. De leerlingen mochten naar huis. Naar verluidt zou de directeur hebben toegezegd te vertrekken.

11: 55 Een roodhemd rallyplaats is dinsdagavond in Muang (Chiang Mai) met een Molotov cocktail bekogeld. Die werd door twee mannen op een motorfiets gegooid. De benzinebom kwam tegen een muur terecht en brak daar in brand uit. Niemand raakte gewond. Via camerabeelden hoopt de politie de daders te kunnen achterhalen.

11:45 Het ‘Royal Thai Police Headquarter’ aan de Rama I weg heeft zijn naamsaanduiding verloren. Demonstranten van het NSPRT hebben de letters, zowel de Engelse als de Thaise, vanochtend van de muur verwijderd. Daarna spoten ze er de naam van de groep op.

De politie heeft op haar Facebook-pagina een video van het incident gezet en de daders gewaarschuwd dat ze zich hebben schuldig gemaakt aan vernieling van staatseigendom.

De demonstranten eisten dat het personeel het gebouw zou verlaten. Na de lunch vertrokken ze weer. Er is niet geprobeerd het terrein en het gebouw binnen te dringen.

07:45 Het ontbreken van communicatie tussen de regering en haar opponenten is zorgelijk en kan leiden tot een escalatie van geweld, want aan beide zijden bestaan radicale elementen, zegt Human Rights Watch.

Volgens Sunai Phasuk, vertegenwoordiger Thailand van HRW, heeft de Thaise regering het afgelopen jaar op het gebied van de mensenrechten weinig vorderingen geboekt. Hij zei dit gisteren bij de presentatie van het World Report 2014. Sunai geeft als voorbeeld het doordrukken van het amnestievoorstel, waardoor wetsovertreders hun straf zouden ontlopen.

Sunai zegt dat zowel het NSPRT (bij de Ramkhamhaeng universiteit) als de politie (bij het Thai-Japans stadion) zich schuldig hebben gemaakt aan buitensporig geweld. Dat gebeurde niet alleen ’s nachts maar ook open en bloot in het volle daglicht en in publieke ruimtes.

Volgens de PDRC zijn er tot nu toe 30 aanvallen op demonstranten geweest en heeft de politie geen enkele vorderingen gemaakt bij haar onderzoek ernaar.

07:26 De politie van Bang Khen (Bangkok) heeft twee mannen (18 en 27 jaar) aangehouden die in het bezit waren van 23 kleine zelfgemaakte bommen, een vuurwapen, 38 kogels, een mes en een boksbeugel. Ze liepen (of beter gezegd: reden, want ze zaten op een motorfiets) op de Phahon Yothinweg soi  52 tegen de lamp. Het bericht vermeldt geen tijdstip, maar uit de vermelding dat ze vervolgd gaan worden op grond van de Internal Security Act valt af te leiden dat dit niet vandaag was, want sinds vandaag is de Noodtoestand van kracht.

06:36 Demonstranten van de rally-locatie Ratchaprasong hebben de weg voor het kantoor van de Defence Permanent Secretary in Muang Thong Thani geblokkeerd. Ze arriveerden er in een convooi van pickup trucks en minibusjes. Vanaf een geïmproviseerd podium worden de demonstranten toegesproken. Het desbetreffende kantoor is sinds het begin van Bangkok Shutdown door de regering in gebruik als tijdelijk onderkomen. Vandaag is de Noodtoestand van kracht geworden.

06:29 Kwanchai Praipana (foto), voorzitter van de roodhemd Rak Udorn groep uit de provincie Udon Thani, is ernstig gewond geraakt toen een man schoten met een M16 op zijn huis afvuurde. Kwanchai zat voor zijn huis de krant te lezen toen hij werd geraakt. De politie heeft 30 patronen gevonden bij het hek van de woning. Volgens de laatste berichten is Kwanchai buiten levensgevaar.

04:43 Niet alleen circuleren allerlei geruchten, maar mensen worden ook beschuldigd. Ratchata Wongyod bijvoorbeeld. Hij is een voormalige assistent van Khattiya Sawatdipol, beter bekend als Seh Daeng, die in 2010 tijdens de roodhemdrellen de leiding had over de beveiliging en door scherpschutters werd doodgeschoten.

Ratchata zou zondag bij Victory Monument de twee granaten hebben gegooid. Kan niet, zegt hij, want ik ging die dag samen met mijn zwangere vrouw naar her ziekenhuis in Chai Nat en daar zijn camerabeelden van als bewijs. De leider van een roodhemd radiostation in Pathum Thani zou de opdrachtgever zijn geweest. Ook hij ontkent.

04:33 ’t Is weer eens iets anders dan lopende demonstranten, demonstranten op motorfietsen met vlaggen en demonstranten op vrachtwagens met luidsprekers, die slogans uitbraken. In de provincie Surin, die een bolwerk van regeringspartij Pheu Thai is, trekken PDRC-demonstranten vandaag op olifanten door de stad en houden ze een rally voor het Provinciehuis.

04:15 De protestbeweging heeft de beveiliging van protestlocaties opgeschroefd om granaataanvallen, zoals op vrijdag en zondag, te voorkomen. Op de Chaeng Wattanaweg is een bunker van 200 autobanden en netten gebouwd en in Lat Phrao fouilleren de bewakers alle bezoekers bij binnenkomst. Vijfhonderd beveiligers patrouilleren er dag en nacht. De protestbeweging vermoedt dat de tegenpartij zich voordoet als demonstrant.

Zaterdag werd op Lat Phrao een bewaker bij een beschieting ernstig gewond, en afgelopen nacht werden weer schoten gehoord bij het bankgebouw van de TMB aan de Phahon Yothin weg. Niemand raakte gewond.

Bij het Victory Monument, waar een man zondag twee granaten gooide, zijn 30 bewakingscamera’s geïnstalleerd. Zestien camera’s van de gemeente zijn afgedekt. De bewakers zijn bang dat ze bespioneerd worden. Gouverneur Sukhumbhand Paribatra wil dat de afdekkingen verwijderd worden. De camera’s hangen er ten gunste van het publiek, zegt hij. De politie heeft rond het plein vier controleposten ingericht met elk vijf agenten.

03:48 De granaataanvallen van vrijdag (39 gewonden, 1 dode) en zondag (28 gewonden) waren waarschijnlijk het werk van dezelfde personen die in 2010 tijdens de roodhemd ongeregeldheden voor geweld zorgden, zegt schout-bij-nacht Winai Klom-in. Hij zegt ook berichten te hebben ontvangen dat ‘buitenlanders’ maandag in tien minibusjes de oostgrens zijn gepasseerd om geweld in Bangkok te ontketenen. Winai vraagt zich af waarom de politie dit niet weet.

‘Maak er gewoon een eind aan. Degenen die buitenlanders het land hebben binnengeloodst om Thais te doden, hadden hier niet geboren mogen zijn. Er loopt heel veel politie rond. Waarom kunnen ze niemand arresteren?’

De roodhemden ontkennen de aantijgingen over het geweld in 2010. Ze blijven volhouden dat er geen zogeheten ‘mannen in zwarte kleding’ waren. Roodhemdleider Arisman Pongruangrong zegt dat de toenmalige regering Abhisit de roodhemden valselijk heeft beschuldigd.

03:31 De Thaise Kamer van Koophandel zegt dat de noodtoestand het politieke conflict verergert en dat het bedrijfsleven er op de lange termijn door wordt geschaad. De zakenwereld roept de regering op haar besluit te heroverwegen. ´Wanneer een uitgaansverbod wordt ingesteld, zullen de verkopen op Silom, dat nu een voetgangersgebied is vanwege de politieke bijeenkomsten, dalen. De maatregelen maken geen einde aan de protesten, maar schaden de handel´, zegt vice-voorzitter Pornsil Patchrintanakul.

President Piyaman Techapaiboon van de Tourism Council of Thailand verwacht dat de maatregel ‘dramatische’ gevolgen voor het toerisme zal hebben, vooral groepsreizen en zakenreizen, die in de verboden gebieden moeten zijn. Morgen vergadert de raad met zijn leden om de gevolgen van het besluit te bespreken.

Tanit Sorat, vice-voorzitter van de Federation of Thai Industries, denkt dat het geweld kan toenemen parallel aan het niveau aan veiligheidsmaatregelen. ‘Over vertrouwen gesproken: daarover hoeven we niet meer te praten, want er is geen vertrouwen meer. Thailand is een failed state en een staat in anarchie in de ogen van buitenlanders.’

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Bangkok Breaking News – 22 januari 2014”

 1. keesvanhooyen zegt op

  Rust komt terug, troep,podia,tenten van straat, er moet orde zijn. Dus prima deze actie nu, die tijdelijk is.

 2. Anneke zegt op

  Ik wil graag raad van praktische aard. Normaal als ik hier ben, is de afspraak geen bericht, goed bericht. Nu worden ze thuis toch wat ongerust. Ik wil graag bellen met Nederland, maar via Skype heb ik een slechte verbinding. Kan iemand me raad geven welke sim card ik het best kan kopen en het voordeligst naar Nederland bel?

  • Soi zegt op

   Bij de meeste 7/11 winkels kun je van True een zgn InterSim (simcard) kopen. Kost 49 baht. Je belt dan ongeveer iets meer dan 1 baht per minuut naar Nederland.

  • Wij gebruiken “Line” en de verbinding is tot op heden altijd van een zeer goede kwaliteit. De andere kant moet dan ook dit progje downen en installeren. (is gratis) Bevalt ons beter als Skype.

 3. Petros chamos zegt op

  Wij gebruiken viber om te bellen via internet en het werkt prima met een goede verbinding. Of het appje “tango” met beeld, beter dan skype. Succes!

 4. marc zegt op

  Deze regering is een regelrechte schande voor het land en de Thaise bevolking, krampachtig vast houden aan de macht,van een marionettenregering die gedirigeerd wordt van uit Dubai, waarschijnlijk wil men liever een burgeroorlog (want die gaat er komen) als deze dommeriken niet inbinden.

 5. henk J zegt op

  Bellen met een simkaart is goedkoop maar niet voor 1 bath. Check de tarieven even op de site.

  Tevens moet je een code gebruiken. 004 voor Dtact, 006 voor True en 005 voor AIS.
  Gemiddelde kosten 5 bath voor vaste nummers en 10 bath voor vaste nummers met gebruik van deze code’s

  Viber, Line, Skype zijn tevens allemaal te gebruiken.
  Afhankelijk van je verbinding is het ontvangst goed of slecht.

  Ik gebruik skype om naar vaste nummers te bellen in nederland.Hiervoor gebruik ik de internetverbinding in huis.
  Ik heb een abonnement voor ongeveer 4.90 per maand.
  kan dan onbeperkt naar Nederland bellen.
  Daar veel “oudere” mensen geen smartphone hebben valt viber en Line gauw af en is skype een goede oplossing.
  In de noodgevallen dat dringend gebeld moet worden is het telefoontje ook snel gepleegd met mijn smartphone.
  advies: afhankelijk wat de tegenpartij gebruikt een keuze maken.

 6. Reinier Bakels zegt op

  Kan ik zaterdag overstappen op Hua Lamphong vraagteken

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Reinier Bakels De luchthavens, metro en spoorwegen worden ongemoeid gelaten tijdens Bangkok Shutdown. Dus het antwoord is: ja.

 7. Eddy zegt op

  Wat zijn de slogans?

  Bangkok Shutdown natuurlijk, meestal gevolgd door Restart Thailand.
  Vanavond zag ik een nieuwe op kartonnen hoofddeksels: No violence.
  Quizvraagje: Wie bedenkt de beste vertaling voor Bangkok Shutdown. Ik ga voor Bangkok Potdicht.

  Ik ga blijf bij “Re-start Thailand”,…..maar laat a.u.b. de Isaan buiten schot !!, want ik heb het zóó naar mijn zin hier !

 8. ralph zegt op

  Ik ben ook hier in Thailand als Nederlander. Voel mij volkomen veilig. Vliegveld is gewoon Open en vele wegen kan je gewoon gebruiken.

 9. Jan van Velthoven zegt op

  Slogan ‘Bangkok Shutdown’? Shutdown is een zelfstandig naamwoord en betekent ‘afsluiting’. Dit afsluiten heeft daarbij niet als eerste betekenis ‘dicht maken’, maar wel (al dan niet tijdelijk) ‘beeindigen’. Nou klinkt ‘Bangkok Afsluiting’ totaal niet, vergeleken met ‘Bangkok Shutdown’. Het voorgestelde ‘potdicht’ bekt stoerder, maar dekt de lading niet. Als je dan toch de overstap naar een bijvoeglijk naamwoord wilt maken moet je eerder denken aan ‘plat’. In de betekenis zoals die bij de shutdown van een fabriek gebruikelijk is: de fabriek gaart dan plat. ‘Bangkok Plat’.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website