Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (het orgaan dat verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Eigen observatie

De walkway (verhoogd voetpad) boven het kruispunt Asok is aan de kant van de Asoke Montriweg in de lengterichting voor de helft afgezet: ‘for safety reasons’. Er zitten ook enkele bewakers.

Verder valt het op dat tal van toeristen het advies om protestlocaties niet te bezoeken, in de wind slaan; dat heb ik althans vanochtend op Asok geconstateerd.

Foto boven: Uitvaart van Prakong Chuchan, die aan zijn verwondingen overleed na de granaataanval van vrijdag op de Banthat Thongweg. De ceremonies duren twee dagen en vinden plaats in Wat Thep Sirintharawat.

Foto onder: Demonstratie van Thaise expats zondag voor het kantoor van CNN in Los Angeles tegen eenzijdige berichtgeving.

16:03 Een roodhemd motortaxibestuurder is zondagnacht 12 januari op de Rachadamnoen Avenue door een groep PDRC-bewakers ernstig mishandeld, aldus UDD-leider Weng Tojirakarn. Toen hij op weg was naar Wat Ratchanadda werd hij tegengehouden door de bewakers, die hem fouilleerden en een lidmaatschapskaart van het UDD vonden. Hij zou geslagen en geëlektrocuteerd zijn, waarbij hij twee gebroken ribben opliep. Het UDD heeft aangeboden de medische kosten te vergoeden.

15:49 Thaise expats hebben zondag gedemonstreerd voor het kantoor van CNN (foto) in Los Angeles. Ze riepen de tv-zender op ‘fair and balanced’ verslag te doen van de politieke situatie in Thailand. Dus niet alleen het pro-regerings standpunt weergeven, maar ook aandacht besteden aan de acties van de demonstranten.

15:42 De politie gaat ervan uit dat de granaataanvallen op vrijdag en zondag het werk waren van dezelfde groep. Ze baseert dit op het feit dat hetzelfde type granaat is gebruikt, een hoog-explosieve RG-5 van Russische of Chinese makelij.

De politie beschikt over beelden van bewakingscamera’s. Van de man die zondag twee granaten gooide, zijn heldere opnamen. Capo en de politie hebben een bedrag van 500.000 baht op zijn hoofd gezet als beloning voor informatie die tot zijn aanhouding leidt.

Op vrijdag werden 39 personen gewond en 1 overleed later aan zijn verwondingen, en op zondag werden 28 personen gewond.

15:16 De masseurs en masseuses aan de Silom Road zitten niet met hun duimen te draaien, nu de klanten wegblijven vanwege de bezetting van Silom. Sommigen zijn som tam (hete papaya salade) gaan verkopen.

Smart Wangsakran, manager van een homo massagesalon, zegt dat het aantal klanten met 70 procent is gedaald. Sinds vorige week dinsdag verdient hij 2.000 tot 3.000 baht per dag met de verkoop van som tam en omeletten. Een omelet met rijst kost 20 baht, een bordje som tam 30 baht.

Een andere salon die voornamelijk Japanners bedient, kampt ook met een teruggelopen omzet. De vaste klanten blijven weliswaar komen, maar het aantal klanten uit Japan, China, Singapore en Maleisië is ‘dramatisch’ gedaald. Een van de masseuses zegt dat ze amper het minimumloon verdient aan commissie; normaal zou ze per dag 700 tot 800 baht vangen.

De Kangaroo club in Patpong, een go-go bar, trekt 40 tot 60 procent minder klanten. Een vrouw die in een buitenbarretje bier verkoopt, zegt dat haar inkomen met 60 procent is gedaald. ‘Mijn haar begint grijs te worden omdat ik niets heb om te eten.’

Daarentegen draait DJ Station, de belangrijkste attractie aan Silom Soi 2, als vanouds. Woensdagavond stroomde de gay club vol en die bleef afgeladen tot sluitingstijd.

10:23 Het midden- en kleinbedrijf lijdt zwaar onder Bangkok Shutdown. Jirachayuth Amyongka, vice-president bij de CIMB Thai Bank, zegt dat veel MKB’s meer krediet hebben opgenomen om hun liquiditeit op peil te houden. De rally’s veroorzaken transportproblemen  en andere zakelijke ongemakken.

Sommige bedrijven zitten al aan het plafond van hun krediet. ‘Als de rally’s nog een week duren of zelfs een maand, droogt de al krappe liquiditeit van MKB’s op.’

Thakorn Piyaphan (Krungsri) zegt dat sommige bedrijfseigenaren een persoonlijke lening hebben afgesloten boven op hun al overschreden kredietlimiet.

Siam Commercial Bank meldt dat er 20 tot 30 procent minder geld wordt gewisseld, omdat het aantal toeristen is afgenomen.

09:18 Bangkok Post gaat in haar hoofdredactioneel commentaar vandaag flink tekeer tegen de seksistische en beledigende taal die door sprekers op de PDRC-podia wordt gebruikt. Die gewoonte om riooltaal te gebruiken begon al bij de geelhemden, zette zich voort bij de roodhemden en wordt nu door de PDRC-sprekers gepraktiseerd.

Suthep zegt tegen Yingluck dat ze haar zoon in veiligheid moet brengen, een hoogleraar refereert aan Yingluck’s zwangerschap en inlegkruisjes en een Kiesraadcommissaris doet in verhulde termen een oneerbaar voorstel, en de toehoorders lachen en juichen.

Bangkok Post noemt het de taal van ‘drunken louts’ (zatlappen).  ‘Het wordt tijd om taal te gebruiken die zelfs een moeder mag horen.’

08:32 En weer duiken geruchten over een mogelijk coup op. Dat komt: de tanks die naar Bangkok zijn gerold om daar deel te nemen aan de Armed Forces Day op 18 januari zijn nog niet teruggekeerd. En dat is ‘verdacht’, maar niet volgens legerwoordvoerder Winthai Suwari want ze zijn hier gebleven voor trainingsdoeleinden.

07: 31 51 procent van de bevolking steunt het idee van de PDRC om een ‘Volksraad’ te vormen, blijkt uit een peiling van Nida. Die krappe meerderheid is ook een voorstander van een neutraal persoon als minister-president om het land gedurende de politieke crisis te leiden. 32 procent van de 1.250 respondenten is tegen een Volksraad. Over de vraag of de verkiezingen vooraf gegaan dienen te worden door politieke hervormingen houden de percentages elkaar in evenwicht: 38, 8 procent zegt voor de verkiezingen, 38,4 zegt erna.

07:25 Ondanks de aanwezigheid van een stevige roodhemd aanhang gaan PDRC-demonstranten in Nonthaburi vandaag overheidsgebouwen belegeren, te beginnen met het Provinciehuis. Elektriciteit en water worden afgesneden. Pro-regerings roodhemden hebben bij het Provinciehuis een kamp opgeslagen om het te beschermen. Volgens Rachen Trakulwieng, protestleider in Nonthaburi, gaat er niet gemat worden tussen beide groepen. Er zijn ‘vredesgesprekken’ geweest, die model staan voor geweldloos verzet, zegt hij.

07:08 Drukkerij Kurusapa, die vorige week werd bestormd door demonstranten, is nog steeds in staat de stembiljetten te drukken die nodig zijn voor de verkiezingen van 2 februari, zegt een bron bij de Kiesraad. Enkele demonstranten drongen vrijdag het gebouw binnen en probeerden het controlesysteem van de drukpersen te vernielen, maar ze lieten de al gedrukte stembiljetten ongemoeid.

Kurusapa heeft tot nu 90 procent van de biljetten gedrukt. Het zegt de resterende 10 procent ook op tijd te kunnen drukken, maar dat gebeurt in een andere drukkerij. Een probleem vormt nog het vervoer. Uitgezocht moet worden hoe de stembiljetten veilig op de plaats van bestemming te krijgen.

07:00 PDRC-demonstranten in Phuket trekken vandaag naar het Provinciehuis en omwikkelen het met zwart zeildoek. Ook andere overheidsgebouwen worden op die manier versierd.

In Nakhon Si Thammarat kwamen gisteren leiders en supporters uit 23 districten bijeen om hun strategie voor vandaag te bepalen. De gouverneur heeft gezegd dat ambtenaren tijdelijk dienen te stoppen met werken wanneer hun kantoor wordt belegerd teneinde geweld te voorkomen.

Ook in Satun en Phatthalung komen PDRC-ers in actie.

In Trat reden gisteren vijftig auto’s getooid met de nationale vlag en gele vlaggen en de koplichten aan door de stad. Nakhon Ratchasima kampt met te weinig demonstranten, dus daar gebeurt niets. Veel supporters zouden naar de hoofdstad zijn getrokken. In Tak verzamelden verpleegsters en medisch personeel zich voor het Mae Sot ziekenhuis. Ze pleitten voor politieke hervormingen.

06:10 Premier Yingluck hield haar lippen stijf op elkaar toen haar vanochtend werd gevraagd of de huidige situatie het instellen van de noodtoestand rechtvaardigt. Die vraag werd haar gesteld toen ze om 10 uur bij het kantoor van de Defence Permanent Secretary aan de Chaeng Wattanaweg arriveerde. Dat kantoor fungeert als commandopost van de regering. Ook andere kabinetsleden en hoge ambtenaren arriveerden er.

05:59 De protestbeweging gaat vandaag het kantoor van de Government Lottery (GLO) in Nonthaburi en de Government Savings Bank belegeren, zegt protestleider Chumpol Julasai. Het GLO wordt geblokkeerd omdat daar ambtenaren van het Budget Bureau van het ministerie van Financiën tijdelijk zouden werken.

De GSB wordt belegerd om te voorkomen dat de regering geld van de bank gebruikt om boeren voor hun ingeleverde rijst te betalen. Verder wordt gecontroleerd of kantoren aan de Phahon Yothinweg, die eerder zijn gesloten, weer stiekem zijn opengegaan.

Motorrijders van de NSPRT gaan de kantoren checken die zij hebben gesloten.

05:51 Voor het kantoor van de Democratische partij in Ratchaburi is zondagavond een pickup aangetroffen die doorboord was met kogels. De auto is eigendom van een 42-jarige vrouw, die de wagen er ’s ochtends had geparkeerd om zich aan te sluiten bij het PDRC-protest. Wellicht dacht de schutter dat de wagen eigendom was een kernlid van de PDRC, oppert de vrouw.

05:42 Zondagnacht is door motorrijders geschoten op bewakers die voor Thailand Post op de Chaeng Wattanaweg stonden. De bewakers beantwoordden het vuur met vuurwerk. Niemand raakte gewond. Kort daarna vond een soortgelijke aanval plaats op bewakers bij soi Chaeng Wattana 14.

De politie heeft twee arrestaties verricht van mensen die wapens bij zich hadden. Op de Kamphaengphetweg in Chatuchack werd een motorrijder aangehouden. Hij had een vuurwapen en munitie bij zich. Op de Phra Phuttha Yodfa brug hield de politie een voertuig aan en vond messen, sikkels, houten planken, stalen stangen, katapulten en namaak granaten. Dat vond de politie maar verdacht.

02:18 De meeste scholen in Bangkok gaan vandaag weer open na een week gesloten te zijn geweest. Alleen de Wat Pathum Wanaram school, die ligt ingeklemd tussen tussen twee protestlocaties, houdt de deuren gesloten. De scholen worden ondanks zorgen over de veiligheidssituatie heropend omdat de leerlingen te veel lessen zouden moeten inhalen wanneer de scholen langer gesloten blijven.

De Srinakharinwirot universiteit gaat ook vandaag weer open. De universiteit bevindt zich vlakbij de protestlocatie in Asok. Staf en studenten die de universiteit niet kunnen bereiken, dienen hun faculteit te informeren. Drie demonstratiescholen van de universiteit gaan eveneens vandaag open, maar de leerlingen gaan eerder naar huis.

01:05 Een NSPRT-bewaker is zondagavond op de Ratchadamnoen Nok Avenue beschoten. Hij werd geraakt in zijn borst en is opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de eerste berichten gebruikte de aanvaller een vuurwapen met een geluiddemper. Verdere details zijn nog niet bekend.

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Bangkok Breaking News – 20 januari 2014”

 1. Carlo zegt op

  Ben vandaag vertrokken uit Bangkok. Ik verbleef in een hotel in Asok. De Thai klagen hier echt over het wegblijven van de toeristen.
  Denk dat het ongevaarlijk is, maar de situatie kan toch explosief worden.

 2. mark zegt op

  Ben vandaag in Bangkok MBK geweest , het is er minder druk dan normaal . Minder toeriesten buiten veel betogers . Was niet gevaarlijk , maar je weet nooit wat er kan gebeuren .

 3. Rob V. zegt op

  “Begrafenis van Prakong Chuchan, die aan zijn verwondingen overleed na de granaataanval van vrijdag op de Banthat Thongweg.”

  Het zal toch een uitvaart zijn (en daarop volgend een crematie)? Begrafenissen zijn niet echt gebruikelijk.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rob Uiteraard zal het een crematie worden, maar de krant gebruikt het woord ‘funeral’ en dat heb ik overgenomen. Uitvaart lijkt me een goed woord om voortaan te gebruiken. Bedankt voor de tip.

   • Soi zegt op

    Dick, ook een begrafenis als sluitstuk van de uitvaart is mogelijk als betrokkene van Chinese afkomst blijkt.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Soi Klopt. Ik heb die Chinese begraafplaatsen wel gezien. Het rare is dat Bangkok Post het altijd over een ‘funeral’ heeft, zelfs als uit het bericht blijkt dat het om een crematie gaat en daar is toch een Engels woord voor.

  • chris zegt op

   Misschien was hij een christen?

 4. rob zegt op

  Als je meer bath.voor je euro krijgt hoef je toch minder euro,s te wisselen,of zie ik dat verkeerd??

 5. Kees zegt op

  23 januari hopen we aan te komen in ons hotel bij Asok , 200 meter van station Asok v/d Skytrain , is hier normaal te komen ?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Kees In beide richtingen ‘hangt’ onder de metrolijn een walkway (verhoogd trottoir) ver boven de protestlocatie. Aan de ene kant tot iets voor soi 23, aan de andere kant tot soi 19. Vandaar ondervindt u geen problemen.

 6. Kees zegt op

  Bedankt Dick, het is soi 23 inderdaad tai pan, beste met openbaar vervoer misschien? Normaal pak ik een taxi, maar dat word moeilijk misschien, of zouden zij de weg er om heen weten?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Kees In soi 23 is in één richting verkeer mogelijk, dat slaat bij Sukhumvit linksaf, want rechts is de protestlocatie. Soi 23 kan niet vanaf Sukhumvit worden ingereden, wel van de andere kant, maar die situatie ken ik niet. Ik denk dat een taxi wel mogelijk is, maar hang me er niet aan op.

 7. Teun zegt op

  Dank voor de voortreffelijke wijze van informatie over de huidige
  situatie in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website