Op deze pagina houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de anti-regeringsdemonstraties in Bangkok. We houden de Nederlandse tijd aan, tenzij anders vermeld. In Thailand is het 6 uur later. 

17:39

Het leger staat niet aan de kant van de regering. Zo interpreteert actieleider Suthep Thaugsuban de woorden ‘the armed forces stand by Thailand’ van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Prayuth zei dit tijdens een gesprek van Suthep, premier Yingluck en legerleiders op zondag.

Premier Yingluck legt de woorden van Prayuth echter anders uit. Vandaag zei ze dat het leger neutraal blijft. Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) zei hetzelfde tijdens een briefing van diplomaten vandaag.

16:56

Tegen actieleider Suthep Thaugsuban is een arrestatiebevel wegens rebellie, verstoring van de openbare orde en huisvredebreuk uitgevaardigd. De maximumstraf bedraagt levenslang of de doodstraf. Ook tegen vier andere protestleiders zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

16:34

Tot maandag 16 uur (Thaise tijd) zijn 97 burgers in ziekenhuizen behandeld aan verwondingen, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Eén man bevindt zich ik kritiek toestand. Hij ligt op de IC van het Ramathibodi ziekenhuis. De man is door kogels geraakt, maar het ministerie meldt niet of het om rubber kogels of dat er met scherp was geschoten. Volgens het gemeentelijk Erawan Centre bedraagt het aantal gewonden 74.

16:28

Het is vandaag niet gelukt, maar morgen gaat het zeker lukken: de belegering van het hoofdbureau van de gemeentepolitie Bangkok, zei actieleider Suthep Thaugsuban vanavond, nadat de demonstranten zich er hadden teruggetrokken. Ook het hoofdbureau van de landelijke politie is morgen een doelwit.

Beelden van de rellen vandaag

[youtube]http://youtu.be/e5zZEuAaAcs[/youtube]

14.00 uur

Demonstranten moeten wachten op ‘goed nieuws’. Protestleider Amorn Amornrattananon heeft een demonstratie bij de Chamai Maruchet Bridge geannuleerd en hij heeft de demonstranten gevraagd zich terug te trekken. Het “goede nieuws” zou om 20.30 uur Thaise tijd onthuld worden.

Volgens Amorn zou Suthep vanavond Yingluck voor de twee keer ontmoeten voor een gesprek. Na dit gesprek om omstreek 21.00 uur zou Suthep een persconferentie geven.

Yingluck liet eerder aan verslaggevers weten dat ze bereid was om een gebaar te maken. Toch wil ze niet instemmen met het voorstel van Suthep voor een volksregering, omdat zoiets ongrondwettelijk is (Bron: The Nation).

09:57 uur

De demonstranten zetten groot materieel in. Thai PBS toont beelden van een bulldozer met demonstranten. (Bron: Journaal Thai PBS)

09:29 uur

De anti-regerings demonstranten zijn van plan het traangas van de politie te beantwoorden met gier (faeces). Protestleider Chumpol Jullisai maakte dat plan bekend op het actiepodium op de Ratchadamnoen Avenue. ‘We gaan een chemisch wapen inzetten tegen het traangas van de politie.’  Naar verluidt zouden de demonstranten over gierwagens beschikken.

09:14 uur

Premier Yingluck is bereid af te treden, wanneer daarmee een eind komt aan de protesten en de demonstranten huiswaarts keren. Dit zei ze vanmiddag in een tv-toespraak. Het voorstel van actieleider Suthep Thaugsuban om een ‘Volksraad’ in te stellen noemde ze onacceptabel omdat dit in strijd met de wet is. (Bron: Thai PBS)

Suthep zei eerder dat Yingluck’s aftreden en ontbinding van het Huis van Afgevaardigden niet voldoende zijn om de protesten te beëindigen. Hij wil het ‘Thaksin regime’ met wortel en tak uitroeien.

08:16 uur

Demonstranten hebben kans gezien een arrestantenwagen van de politie buit te maken. (Bron: Eigen waarneming tv-journaal Thai PBS)

08:12 uur

De hoofdcommissaris van de landelijke politie waarschuwt zijn ondergeschikten voor het lekken van informatie naar de demonstranten. Wie dat doet, wordt beschouwd als een verrader en dient te worden geëxecuteerd, zegt hij. De commissaris heeft het vermoeden dat sommige agenten demonstranten informeren over de politiestrategie. De leiding heeft de opdracht gekregen streng op te treden tegen agenten die de kant van de demonstranten kiezen.

05:55 uur

Demonstranten proberen op de Rama V weg en de Chamai Maruchet brug prikkeldraad en betonnen barrières weg te halen. De oproerpolitie bestookte hen met traangas granaten. Ze dreigt demonstranten te arresteren die de wegversperringen verwijderen.

05:50 uur

Anti-regerings demonstranten proberen vandaag het hoofdbureau van de gemeentepolitie, Government House en parlementsgebouw te belegeren. Andere overheidsgebouwen komen misschien later aan de beurt

03:30 uur

De baht stond vanochtend om half negen op 32,225 per dollar tegen 32,285 eerder, hetgeen neerkomt op een daling met 0,5 procent. De huidige koers is de laagste sinds begin september. Wanneer de protesten voortduren, kan de baht verder zakken, verwacht Bloomberg. De afgelopen maand verloor de baht 2,9 procent, de grootste daling in één maand sinds mei.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Bangkok Breaking News – 2 december 2013”

 1. JacquesKoppert zegt op

  Dat worden weer overuren voor onze verslaggever ter plaatse.
  Doorgaan, Dick. Koffie en nicotine houden je op de been.
  Morgen kom ik je morele steun verlenen.

  • Khun Peter zegt op

   Jacques, goede reis morgen. Je vertrekt op tijd, eind van de week verwachten ze hier sneeuw en andere winterse ongein.

   • Robbie zegt op

    Andere winterse ongein? Bedoel je Sinterklaas en zwarte Piet?

    • Khun Peter zegt op

     Nee, vooral ijzige wind, regen, hagel, natte sneeuw, nachtvorst, files, vertraagde treinen en glibberige voetpaden.

  • Gerrie Q8 zegt op

   Hoi Jacques en Soi, ook vanuit Isaan een goede reis toegewenst. Ondanks alle onrust in BKK kom ik 5 december naar de hoofdstad om de 6e een vorkje met jullie te prikken en te praten over de ontwikkelingen binnen de Stichting ter ondersteuning van Smile. Want ook dit blijft gewoon doorgaan.
   En Dick, neem wat extra bahtjes mee, want ik heb een pint verdiend van je. Niet vergeten!!

 2. Khun Peter zegt op

  De anti-regerings demonstranten zijn van plan het traangas van de politie te beantwoorden met gier (faeces).

  Wel ja, met stront gooien. Dat ontbrak er nog maar aan. Ach ja, dat kunnen Thaise politici wel goed. Dus dat soort troefkaarten met je zeker uitspelen. De zoveelste declassering van de machtswellustelingen. En dat soort figuren willen een land besturen? Ze kunnen nog geen kleuterklas in toom houden…

 3. BA zegt op

  Arriveer zelf ook de 5e in Bangkok. De dagelijkse updates worden zeker gewaardeerd!!

  Heeft er iemand toevallig een update over hoe het er aan toe gaat rond Khao San Road? Is behoorlijk in de buurt van de protestlocaties maar ik heb nog nergens gelezen dat het daar ook daadwerkelijk gebeurd.

 4. Jan VC zegt op

  Op 5 december wordt er schijnbaar een ware invasie verwacht! Ook wij komen aan in BKK en hopen met jullie dat de toestand niet verder escaleert. Intussen alvast een goede vlucht voor iedereen!
  Jan & Supana

 5. Harrie zegt op

  wij komen woensdag aan, als ik de beelden zie op onderstaande link van de NOS,
  lijkt het wel oorlog, heftig,
  maar we gaan toch, Bangkok is zo groot,

  http://nos.nl/video/581612-demonstranten-thailand-opnieuw-de-straat-op.html

 6. Kimbo zegt op

  Is de ambassade in bkk voor het interview voor visum voor België open op vrijdag 6 december?
  Mijn vriendin heeft een afspraak dan maar moet zeker zijn alvorens ze hotel en vliegticket boekt.

  Mvg
  Kim

  • Khun Peter zegt op

   Misschien een idee om op de website van e ambassade te kijken? Of ze een e-mail te sturen? Bellen kan ook… Dan krijg je vast een bevredigend antwoord.

 7. Marianne Das zegt op

  Ik wil op 18 december vanuit Hong Kong naar Bangkok vliegen, maar weet het nu niet zo goed wat te doen met die huidige onlusten. Wat is wijsheid??

  • Khun Peter zegt op

   Gewoon doen, waarom niet? Als er in Maastricht rellen zijn kan je nog wel Groningen bezoeken. 95% van de Bangkokkianen merkt niets de onrust en moet de beelden op TV bekijken om te weten wat er speelt.

 8. Bert zegt op

  Wat is het goede nieuws van 20.30hr thaise tijd? Dat is toch allang geweest?

  • Khun Peter zegt op

   Weinig goed nieuws. Alleen wat stoere taal van Suthep. Als er nieuws te melden valt dan lees je het hier.

 9. Daan zegt op

  Wij komen de 4e aan in BKK en vliegen de 6e naar Ciang mai. We hebben in BKK een hotel buiten het gebied met de rellen. Is het beter om bij het vliegveld een hotel te nemen?

  • Bangkokker zegt op

   Als je een hotel hebt buiten de gebieden met rellen dan kun je er met een gerust hart naar toe. Zelf ben ik ook in BKK en merk je er nagenoeg niets van als je het niet opzoekt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website