Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (het orgaan dat verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

16:33 Staatsoliebedrijf PTT Plc functioneert normaal, alhoewel het hoofdkantoor maandag gesloten is. Hetzelfde werk wordt nu op een aantal andere plaatsen gedaan. Zolang de situatie onvoorspelbaar blijft, wordt het hoofdkantoor niet heropend.

PTT heeft ook 20 benzine- en gasstations in het protestgebied gesloten en uitrusting verwijderd. In 2010 werden tijdens de roodhemdrellen enkele stations vernield en in 2011 tijdens de overstromingen was het hoofdkantoor twee maanden gesloten.

16:22 De Export-Import Bank of Thailand heeft gisteren de deuren gesloten en het personeel naar huis gestuurd, nadat de bank door het NSPRT was belegerd. De bank gaat pas weer open als de politieke spanningen zijn verminderd. Volgens Exim-directeur Kanit Sukonthaman verkeerden de belegeraars mogelijk in de veronderstelling dat de kantoren tijdelijk door het ministerie van Financiën werden gebruikt, maar dat gold slechts voor een klein aantal ambtenaren.

16:21 De omzet van de middenstand in de wijk Ratchaprasong is de afgelopen twee dagen met 60 procent teruggelopen en de bezettingsgraad van hotels kelderde van 85 naar 30 procent. Winkels en hotels bieden nu enorme kortingen aan, variërend van 30 tot 80 procent, om klanten te bewegen terug te keren. Vooral het Novotel Platinum Hotel en het Platinum winkelcentrum, die het van Chinese toeristen moeten hebben, zijn gedupeerd.

Maandag en dinsdag waren goede dagen, met name in de voedselsector, maar daarna sloeg de stemming om. Inmiddels lijken toeristen uit Japan, Singapore en Hong Kong weer richting Bangkok af te reizen.

15:51 Na de granaataanval van vrijdag, waarbij 39 demonstranten werden gewond en 1 demonstrant ’s nachts aan zijn verwondingen bezweek, hebben 1.200 mensen bloed gedoneerd. Het Thaise Rode Kruis deed de oproep voor bloeddonors al snel na de aanval. Veel mensen die bloed gaven, waren PDRC-demonstranten, aldus Thai Rath online. Sinds de sluiting van wegen in de buurt van het National Blood Centre is het aantal donoren teruggelopen, waardoor de bloedvoorraad met de helft is ingekrompen.

15:16 Ruim tweeduizend demonstranten hebben vandaag het terrein van de landelijke politie bestormd. Ze overhandigden een brief met de eis snel de dader te vinden die vrijdag een granaat afvuurde op een PDRC-mars. Vrijdagnacht is een van de 39 gewonden overleden aan zijn verwondingen, waarmee het dodental sinds de rally’s begin november begonnen op negen is gekomen. Het aantal slachtoffers bedraagt inmiddels 521, aldus cijfers van het Erawan Centre in Bangkok.

10:09 Ze hebben het er toch maar druk mee: mediaberichten ontkennen. Nu opperbevelhebber Thanasak Patimaprakorn, die ontkent een militaire coup te beramen, zoals de website Than Setthakij beweert. Het bericht mist elke grond en heeft alleen maar tot doel onrust te stoken, zegt hij. Thanasak is geen voorstander van het uitroepen van de noodtoestand. Daarvoor is de situatie nog niet kritiek genoeg. Bovendien, zegt de generaal, die maatregel heeft geen effect tenzij mensen zich aan de wet houden.

09:24 Honderd kamnans en dorpshoofden verzamelden zich vandaag voor het districtskantoor van Tha Rua (Ayutthaya) als protest tegen Bangkok Shutdown. Ze droegen spandoeken waarop actieleider Suthep de wind van voren kreeg omdat hij demonstranten aanmoedigt de hoofdstad plat te leggen met economische schade voor het land als gevolg. Suthep werd symbolisch gecremeerd door zijn nep lijkkist te verbranden.

09:15 Het treinverkeer van en naar het Zuiden is vanmiddag weer op gang gekomen, nadat het vanochtend na een bomexplosie was stilgelegd. Om 4 uur ontplofte een vermoedelijk C4 explosief 600 meter ten noorden van station Cha-am, nadat de trein naar Bangkok was gepasseerd. Acht treinen moesten noodgedwongen in Hua Hin, Wang Pong en Pranburi wachten, totdat de rails waren gerepareerd. Doel van de aanslag zal wel geweest zijn om mensen uit het Zuiden te ontmoedigen zich aan te sluiten bij Bangkok Shutdown. Het Zuiden van Thailand is een bolwerk van oppositiepartij Democraten.

05:59 Onder leiding van actieleider SuthepThaugsuban zijn demonstranten vandaag weer aan een mars begonnen. Wat het marsdoel is, vermeldt het bericht niet.

Gisteren liepen ze naar Ratchathewi, over de New Petchaburiweg en de Banthat Thongweg, waar een granaat naar hen werd gegooid.

Onder leiding van Thaworn Senneam gingen demonstranten gisteren naar een drukkerij aan de Lad Praoweg waar stembiljetten worden gedrukt. Thaworn beschuldigt de autoriteiten ervan meer biljetten te drukken dan er kiesgerechtigde Thai zijn (48 miljoen). De drukkerij zou 90 miljoen biljetten van de persen laten rollen.

De woning van roodhemdleider en staatssecretaris Nattawut Saikuar in Sanam Bin Nam (Nonthaburi) kreeg bezoek van weer een andere groep demonstranten. Nattawut was niet thuis. Nadat een verklaring was voorgelezen, keerden de demonstranten terug naar hun locatie bij het ministerie van Volksgezondheid.

05:24 Volgens Blue Sky (en veel sirenes in de omgeving van een expat die er woont) heeft premier Yingluck vanmorgen haar toevlucht gezocht tot de marinebasis Sattahip. ‘De premier voelt zich in Bangkok niet langer veilig’, aldus het televisiekanaal van oppositiepartij Democraten. De basis wordt geacht een bolwerk van UDD-sympathisanten te zijn.

05:20 Het PDRC-protest is lang niet zo vreedzaam als actieleider Suthep Thaugsuban beweert, zegt Tida Tawornseth, voorzitter van het UDD. ‘Hoe kunnen de demonstranten vreedzaam zijn als Suthep hen beveelt de premier “op te jagen” en “gevangen te nemen” en ministeries te bezetten?’

Tida wijst er ook op dat de politie heeft geconstateerd dat een aantal demonstranten wapens draagt. Ze ontkende ten stelligste dat de roodhemdbeweging in Bangkok wapens heeft opgeslagen voor het geval er een coup wordt gepleegd, zoals de media hebben bericht. ‘Het UDD heeft nooit plannen gemaakt om wapens te gebruiken en zich daarmee tegen een coup te verzetten.’

De UDD-voorzitter haalde ook uit naar Kiesraad-commissaris Somchai Srisuthiuyakorn, die een uiterst suggestieve opmerking over premier Yingluck had gemaakt. [Voor de kenners: refererend aan het Four Seasons schandaal.]

05:05 Het zwaargewonde slachtoffer van de granaataanval op de Banthat Thong Road is vanochtend in het ziekenhuis overleden. Bij de aanval werden 37 personen gewond, terwijl ze vrijdagmiddag meeliepen in een mars, geleid door actieleider Suthep Thaugsuban.

04:40 Blue Sky vindt niet dat het bevooroordeeld is. Het tv-station van oppositiepartij Democraten wuift ook kritiek weg op alle ‘hate speeches’ die het uitzendt. ‘We kunnen meer details over Bangkok Shutdown bieden dan de traditionele televisiezenders, die maar een beperkte tijd voor nieuwsuitzendingen hebben’, zegt oprichter en directeur Takerng Somdap over de non-stop uitzendingen. Blue Sky is een belangrijke speler; de zender heeft op Facebook al 500.000 likes gescoord en bedient vijf miljoen kijkers.

Takerng verdedigde het beleid van de zender gisteren tijdens een forum van de Foreign Correspondents Club of Thailand. Gespreksonderwerpen waren de huidige politiek crisis, de nieuwsverslaggeving, de rol van de social media en het feit voor sommigen de media net zo’n grote vijand zijn als de tegenpartij.

Vittayen Muttamara (ook Blue Sky) klaagde gisteren dat de buitenlandse media de protestbeweging ten onrechte het etiket ‘anti-verkiezingen’ opplakken, omdat ze pleit voor een benoemde ‘Volksraad’ als interim-regering. ‘Ze willen alleen politiek hervormingen voordat er verkiezingen worden gehouden. Jullie suggereren ook dat de PDRC op een coup uit zijn, maar daar verzetten ze zich juist tegen.’

04:04 Stop met Bangkok Shutdown en breng je hervormingsagenda op 2 februari in stemming. Bewoners in Sukhumvit, de zogenaamde withemden, doen dat pleidooi omdat ze bang zijn voor hun leven nu de protesten maar doorgaan en voortdurend ultimatums worden gesteld. De groep withemden bestaat voornamelijk uit roodhemden, die pro-verkiezingen zijn. Ze houden candle-light bijeenkomsten, zoals gisteren op de Krung Thep brug en bonden er witte linten aan.

03:55 Het Amerikaanse congreslid Michael Turner vraagt president Obama zijn steun voor de verkiezingen van 2 februari uit te spreken. Turner zegt dat Thailand als belangrijke bondgenoot van de VS een cruciale rol speelt in de democratische stabiliteit in Azië. Die wordt volgens hem bedreigd door een ‘anti-democratische opstand’.
Washington Post denkt dat blijkbaar ook, want die krant schrijft: Thailand’s anti-democracy protests should provoke a harsh rebuke from the US.

03:47 Zonder verkiezingen geen democratie en daarom moeten de verkiezingen op 2  februari doorgaan, heeft premier Yingluck gisteren in een ontmoeting van 45 minuten met buitenlandse journalisten uitgelegd.

‘Verkiezingen zijn de beste oplossing. Mijn regering is vastbesloten in functie te blijven tot het volgende bestuur het overneemt. […] De Kiesraad heeft de plicht de verkiezingen te organiseren en mijn regering zal de organisatie daarvan faciliteren.’

Yingluck zei dat de verkiezingen zullen worden herhaald, wanneer niet voldoende kamerleden zijn gekozen, net zo lang totdat er een voldoend aantal is. [Tenminste 95 procent van de kamerzetels moet bezet zijn wil het parlement kunnen functioneren. Dat aantal wordt niet gehaald omdat in 28 kiesdistricten in het Zuiden geen districtskandidaten zijn. De registratie van hen is geblokkeerd door demonstranten.]

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bangkok Breaking News – 18 januari 2014”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Afgaande op de berichten Dick, gebeurt er maar weinig. Is dat de bekende stilte voor de storm, of gaat het op zijn eindje lopen?

  • harry zegt op

   beste gerrie.
   De grote verwachte aanloop is weggebleven.
   En nu hopelijk het eind in zicht van een in mijn vriendenkring een domme uitbartsting naar macht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website