Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (het orgaan dat verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

15:18 PDRC-bewakers hebben de politie drie M16 geweren overhandigd, die nog niet gemonteerd waren, vier walkie-talkies en een pet, die ze in het gebouw hebben gevonden van waaruit vermoedelijk geschoten is. De bewakers hadden geweigerd de politie tot het gebouw toe te laten omdat ze bang waren dat bewijsmateriaal vernietigd zou worden. Actieleider Suthep zegt dat de pet van een politie-eenheid in Nonthaburi is. Een van de gewonden is er ernstig aan toe.

14:51 Het aantal gewonden van de granaataanval – wat dat was het – op de Banthat Thongweg is inmiddels opgelopen tot 36. Het is de eerste keer dat overdag een aanslag is gepleegd. Na de ontploffing werd actieleider Suthep Thaugsuban naar de rallylocatie bij Lumpini park gebracht.

De politie zegt dat de route van de mars op het laatste moment werd gewijzigd, waardoor ze geen behoorlijke bescherming voor de groep kon bieden. Hoofdcommissaris Adul Narongsak van de gemeentepolitie Bangkok vraagt zich af waarom dit was gedaan.

Demonstranten hebben de politie tegengehouden om in het gebouw, van waaruit de granaat werd gelanceerd, onderzoek te doen. Alleen soldaten mogen naar binnen.

10:46 In een verlaten gebouw van waaruit vermoedelijk op de Banthat Thongweg de bom naar demonstranten is gegooid, heeft de politie geladen wapens, voedsel , kleding en koelkast gevonden, die op een langdurig verblijf wijzen. De elektriciteit was niet afgesneden en de koelkast werkte nog. Getuigen hebben om circa 13 uur een man in het gebouw gezien. Het aantal gewonden is inmiddels opgelopen naar 31.

09:55 Aan de achterzijde van het gebouw van waaruit de bom (zie 07:45) vermoedelijk is gegooid, hebben zich enkele honderden mensen verzameld. Zij vermoeden of weten dat de daders van de naar de demonstranten gegooide bom zich in dit in aanbouw zijnde complex bevinden. Thai PBS English News spreekt van een handgranaat. Het aantal gewonden is inmiddels opgetrokken naar 28.

Politie en militairen hebben deze omstanders gewaarschuwd het gebouw niet te betreden wegens gevaar van daar aanwezige bommen. Politie en militairen zouden zelf evenmin in het gebouw zijn.

07:45 Niet acht, zoals eerder gemeld, maar twintig demonstranten zijn vanmiddag gewond geraakt toen tijdens een mars een kleine bom ontplofte. Actieleider Suthep Thaugsuban liep op 200 meter [eerder 100] afstand en is ijlings door bewakers naar een onbekende plaats gebracht. De bom, mogelijk zelf gemaakt of een groot stuk vuurwerk, ontplofte toen de demonstranten over de Banthat Thong weg marcheerden en een straatje bij de Charoen kruising passeerden.

06:19 Tachtig procent van de inwoners van Bangkok heeft op 13, 14 en 15 januari niet deelgenomen aan Bangkok Shutdown, aldus een peiling van Nida onder 1.975 personen. Slechts 19,9 procent van de stedelijke bevolking is de straat opgegaan. Het officiële inwonertal van Bangkok bedraagt 8.249.117; in Greater Bangkok wonen 14.565.520 personen (volkstelling 2010).

05:22 Twee regeringsgebouwen zijn vandaag belegerd: het Land and Revenue Department en het ministerie van Cultuur, beide in het district Muang Thong Thani (Bangkok).

04:51 De politiek onrust kan ernstige gevolgen hebben voor de export van Thaise producten naar Europa. In 2015 loopt het Generalised System of Preferences van de EU af, maar de vrees bestaat dat de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Thailand, waarover onderhandeld wordt, dan nog niet van kracht is omdat de onderhandelingen vertraagd zijn door de politieke commotie.

Er dreigt nog een tweede gevaar: buitenlandse investeerders laten Thailand links liggen en gaan naar andere Aziatische landen. ‘Politieke instabiliteit voorkomt altijd de instroom van investeringen’, zegt Rolf-Dieter Daniel, president van het European Asean Business Centre. ‘Een voor de hand liggende sector is het toerisme, maar nieuwe investeringen zullen ook naar andere Aziatische landen stromen. De demonstraties hebben ongetwijfeld negatieve gevolgen voor de Thaise economie. En dat is al gebeurd. Of de demonstraties nu een week of een maand duren, maakt geen verschil. Het gaat erom hoe ernstig die zijn.’

De Joint Foreign Chambers of Commerce in Thailand deelt de opvattingen van Daniel. Om buitenlandse investeringen te trekken zijn voorspelbaarheid en een stabiel politiek klimaat vereist, een rechtsorde en nul tolerantie van corruptie.

De president van Toyota Motor Thailand zegt dat de situatie niet vergelijkbaar is met de overstromingen van 2011. Toen bleven de meeste buitenlandse investeerders Thailand trouw, maar nu maken ze zich zorgen en willen ze dat de situatie zo snel mogelijk naar normaal terugkeert.

04:23 Seksistische opmerkingen, beledigingen en grove taal door zowel pro- als anti-regerings personen zijn in het verkeerde keelgat geschoten van de Coalition on Democracy and Sexual Diversity Rights en het Women’s Network for Reshaping Thailand.

Het meest bruin maakte Prasert Wasinanukorn, assistent-hoogleraar aan de Songkhlanakarin universiteit, het tijdens een rallyspeech met opmerkingen over de menopauze leeftijd van Yingluck en inlegkruisjes. Zijn woorden kregen een nog wijdere verspreiding via de social media.

‘Onaanvaardbaar in beschaafde samenlevingen en in strijd met de opvattingen over gelijkheid, mensenrechten en de Thaise democratische normen’, zegt de coalitie. Ze veroordeelt alle vormen van seksuele intimidatie en het gebruik daarvan als politiek strijdmiddel om anderen aan te vallen.

04:00 De weigering van premier Yingluck om af te treden, verlengt de problemen. Haar onmiddellijk ontslag zal daarentegen de angel uit het conflict halen. Dit betoogde Thirapat Serisangsan, voorzitter van de Political Development Council, gisteren tijdens een forum, georganiseerd door het kantoor van de premier en de National Economic and Social Development Board.

Aan het forum namen 28 organisaties deel, voornamelijk uit de particuliere sector en de academische wereld. Ook enkele ministers woonden het forum bij, dat onder voorzitterschap stond van premier Yingluck.

In antwoord op Thirapats betoog zei premier Yingluck dat de regering de keuze had tussen ontslag nemen en het Huis van Afgevaardigden ontbinden. Ze koos voor het laatste zodat er nieuwe verkiezingen zouden komen en de bevolking haar mening kan geven. ‘Er is vandaag geen minister-president. Er is alleen een minister-president die conform de wet haar taken moet vervullen. Ik wil geen conflicten veroorzaken, maak ik blijf om de regels te handhaven.’

03:15 Een protestleider in Nonnthaburi zegt met een roodhemdleider te hebben gesproken over een overeenkomst om geweld te voorkomen. In Nonthaburi wonen veel roodhemden. Volgens hem reageerde de roodhemdleider positief en zou hij met andere leiders overleggen. Het streven is de afspraak zwart op wit vast te leggen.

De rallylocatie in Nonthaburi is gisteren ingericht nadat honderden demonstranten uit Nonthaburi besloten de Chaeng Wattanaweg te verlaten en in hun eigen provincie een podium op te bouwen. Niet alleen wordt de actieradius van de PDRC daardoor vergroot, maar de demonstranten kunnen vanuit die locatie ook gemakkelijker andere doelwitten bereiken.

01:36 Actieleider Suthep Thaugsuban heeft de commandanten van de strijdkrachten gevraagd op de televisie hun steun aan de demonstranten te betuigen. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha kreeg van Suthep gisteravond een pluimpje omdat hij zich verzet had tegen het uitroepen van de noodtoestand.

Vandaag leidt Suthep de demonstranten die  op de locatie Lumpini park bivakkeren op een mars en morgen de demonstranten in Pathumwan. Waar die marsen naartoe gaan, vermeldt het bericht niet.

Gisteren gingen demonstranten naar vijf kantoren van de Belastingdienst en gelastten personeel te vertrekken. Velen gingen ’s middags naar huis.

Volgens Capo-woordvoerder Piya Uthayo is het aantal demonstranten sinds maandag ‘dramatisch’ gedaald. Zes personen die in het bezit waren van een vuurwapen, zijn op de Chaeng Wattanaweg aangehouden. Ze hebben bekend PDRC-bewaker te zijn.

01:25 Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha maakt zich zorgen over de sporadische aanvallen in de nachtelijke uren van Bangkok Shutdown. Hij denkt dat die het werk zijn van een gewapende groep. Dinsdagavond en – nacht werden twee personen bij de Chalerm La 56 brug beschoten, naar het huis van oppositieleider Abhisit werd een bom gegooid en een bus werd in brand gestoken.

Gisteren werd ontsierd door twee incidenten: naar het huis van protestleider Issara Somchai werd een pingpong bom gegooid en op de Rama V weg werden luide vuurwerk knallen gehoord bij de rallylocatie van de NSPRT.

De generaal doet een beroep op alle partijen om zelfbeheersing te tonen. Geweld leidt alleen maar tot haat. Dat is heel gevaarlijk voor het land, aldus Prayuth, geciteerd door een legerwoordvoerder.

Foto: Een soldaat houdt de wacht op de walkway naar BTS-station Ploenchit .

01:13 De arrestatie van actieleider Suthep Thaugsuban wacht op de juiste tijd, zegt minister Surapong Tovichakchaikul, hoofd van het Capo. Suthep wordt beschuldigd van rebellie, een vergrijp waarop als maximumstraf de doodstraf staat. Tegen hem is al een arrestatiebevel uitgevaardigd, maar tot nu toe huppelt Suthep nog vrolijk rond.

Volgens Surapong reist Suthep doorgaans in een convoy van acht voertuigen en wordt hij beschermd door veertig bewakers. Volgens de politie logeerde hij woensdag in een hotel bij de Ratchaprasong kruising. De minister lijkt het geen goed idee op Suthep op de protestlocatie aan te houden. Surapong reageert met zijn verklaring op een dreigement van Suthep, een dag eerder geuit, dat de protestbeweging premier Yingluck en haar kabinetsleden ‘in hechtenis’ gaat nemen.

Een ander protestleider, Sathit Wongnongtoey, zei gisteren op het protestpodium op Pathumwan dat hij vijfhonderd demonstranten gaat recruteren om de verblijfplaats van Yingluck te traceren. ‘Hun missie is om Yingluck overal te volgen.’

Surapong riep gisteren Suthep op om protestleider Phra Buddha Issara, die verantwoordelijk is voor de blokkade op de Chaeng Wattanaweg, te gelasten de demonstranten te laten vertrekken bij het Consular Affairs Department. Als gevolg van die blokkade hebben 16.000 personen niet een paspoort kunnen aanvragen.

Gemiddeld wordt het kantoor door 4.000 personen per dag bezocht. ‘Suthep moet stoppen met een groot aantal mensen overlast te bezorgen en zowel verkeersopstoppingen te veroorzaken.’

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Bangkok Breaking News – 17 januari 2014”

 1. john zegt op

  Ja , blijkbaar beven ze allemaal van Suthep hier in Thailand , ze laten hem steeds maar verder doen precies of hij beschermd wordt ! Hij moest al lang gearesteerd zijn en de protesten gingen niet zo ver gekomen zijn . Komaan Thailand ……neem verantwoordelijkheid …

  • Mathias zegt op

   Thailand neem verantwoordelijkheid?…..Las ik niet even eerder dat de anti corruptie commisie er zeker van was dat een paar leden van het kabinet schuldig was aan corruptie? Dat men er bijna zeker van weet dat yingluck hier van afwist? Leg mij dan maar uit waarom die minister van justitie hier niet tegen in aktie komt? Ging het hier niet om demonstraties tegen o.a de corruptie. Als ik dit lees bekruipt mij toch het gevoel dat de demonstranten recht van spreken hebben. Hoe mooi het land ook mag zijn, het is ziek en alle gezwellen zullen eerst verwijderd moeten worden wil de patient in de toekomst voor eens en altijd genezen zijn!

   • danny zegt op

    beste Mathias ,

    Het doet mij goed dat je het nieuws op dit blog goed leest en volgt zodat je beter begrijpt waarom er zo massaal en al maanden lang wordt gedemonstreerd in Bangkok.
    Mensen die zich zo inzetten tegen de corruptie zonder geweld te gebruiken hebben recht van spreken.
    Als er in de regering van hoog tot laag door corruptie geplaatste personen zitten , aangesteld door een voortvluchtig ex premier (Thaksin) , dan heeft het natuurlijk weinig zin om verkiezingen te gaan houden ,als je alleen maar op deze foute personen kunt stemmen.
    Dat betekent dat er eerst schoon schip moet worden gemaakt voor er verkiezingen worden georganiseerd.
    Er is nog een lange weg te gaan ,maar de eerste stap is gezet.
    een groet van Danny

  • danny zegt op

   beste John,

   Ik ken nog 5 aanhangers op dit blog van jouw arrestatie team oproep , gelukkig ben je daarin geen meerderheid en dat geeft dan ook het goede beeld ,waarom de politie niet optreedt tegen de vreedzame protesten.
   Ik hoor je niets zeggen over de democratisch gekochte radicale roodhemden ,die opnieuw met bommen en granaten hun “‘democratische” gekochte regering met geweld weer terug willen.
   Zoals je in het nieuws leest lopen er nog enige rechtszaken tegen Yingluck ,ze heeft er al drie verloren en er zullen er nog meer volgen , waarvan het door Thaksin bedachte rijstsysteem de belangrijkste is.
   Suthep heeft nog geen enkele veroordeling op zijn naam staan ,maar de demissionaire premier heeft haar aanklachten al in ontvangst kunnen nemen.
   Suthep leidt de protestacties tegen de corruptie en hij gaat daarna de politiek niet meer in , waarschijnlijk wordt hij vroeg of laat gearresteerd ,maar hij vreest dat niet. Hij zal niet naar het buitenland vluchten.
   Er is ook een grote kans dat hij een aanslag op zijn leven niet overleefd , maar hij vreest dat niet en neemt dit grote risico , hij gelooft dat eerlijkheid uiteindelijk zal overwinnen van de corruptie …en dat denk ik ook.
   Gelukkig neemt nu het volk al maanden zijn verantwoordelijkheid tegen de corruptie.
   Het leger zal pas optreden als de “democratisch “gekochte radicale roodhemden zich met meer wapengekletter laten horen ,maar zelfs dan zal een coup in hun nadeel zijn.

   Een groet van Danny

 2. wibart zegt op

  Het is duidelijk dat er veel niet klopt in Thaise politieke omgeving. Corruptie is zoals overal in Thailand ook daar alom aanwezig. Anderzijds dient de Thaise overheid volgens het democratisch principe een goede representatie te zijn van de bevolking. Aangezien corruptie in allee lagen van de samenleving is terug te vinden is dat in ieder geval hiermee wel geslaagd lol :). Natuurlijk is het verre van perfect, maar noem mij ergens in de wereld een perfect werkend politiek systeem? Utopia zoals beschreven door Thomas Moore is en blijft een utopie. De democratie van Thailand is relatief nog jong en dat dikt groeien naar een doorkneed volwassen systeem gepaard gaat met groeistuipen is niet verwonderlijk. Belangrijk is nu hoe men omgaat met al deze conflicten en niet te vergeten met de Thaise culturele geen gezichtsverlies willen lijden mentaliteit. Ik volg alles met belangstelling en benieuwd wat de komende weken aan acties en reacties laten zien.

 3. henry zegt op

  Het Revenue dat vlak tegenover mij deur ligt is helemaal niet belegert, er is gewoon een karavaan met betogers gepasseerd en er is een toespraak gehouden vanop enen vrachtwagen door een monnik. N een kwartiertje zijn alle betogers in alle vrolijkheid vertrokken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website