Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (het orgaan dat verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

18:09 Internationale toeristen mijden nog niet Thailand, maar laten Bangkok links liggen. Ze nemen een transitvlucht naar populaire bestemmingen als Phuket, Koh Samui, Krabi, Chiang Mai of Chiang Rai, of ze boeken een directe vlucht naar Phuket of Chiang Mai. Het passagiersvolume van Thai AirAsia krimpt, maar de maatschappij boert nog steeds goed. Wel neemt het aantal reserveringen af.

17: 20 Voor het einde van de week moeten alle ministeries en overheidsdiensten gesloten zijn. Dat is de opdracht die actieleider Suthep woensdagavond aan zijn supporters gaf. Suthep zei er zeker van te zijn dat de regering voor de geplande verkiezingen van 2 februari vertrekt. Volgens hem stoppen steeds meer ambtenaren met werken en steunen ze de PDRC. Nadat alle overheidskantoren gesloten zijn, komen de woningen van de kabinetsleden aan de beurt.

Suthep riep het NSPRT op af te zien van de belegering van Aerothai en de beurs, en hij vroeg Luang Pu Buddha Issara, die de leiding heeft van de locatie op de Chaeng Wattanaweg, zijn leiding op te geven en adviseur van de PDRC te worden. ‘Ik wil niet dat hij wordt beschuldigd van rebellie zoals ikzelf.’

Suthep prees (90 procent van) de media met uitzondering van de thaistalige kranten Matichon en Khao Sod en tv-presentator Sorayuth Sutassanachinda van kanaal 3, die hij beschuldigde pro-regering te zijn. Hij dreigde demonstranten te mobiliseren om de studio te omsingelen en hem om een ontmoeting te vragen. ‘Maak je geen zorgen. We steken kanaal 3 niet in brand, we willen ze alleen bezoeken.’

16:50 Als het Sahara Srisawad ligt, mag Bangkok Shutdown nog een jaar duren. Zijn inkomen is met 30 tot 40 procent gestegen. Sahare is motortaxibestuurder en die doen momenteel goede zaken. Neem Take Oun (34). Hij heeft al 200.000 baht gespaard voor zijn zoon en met een beetje geluk lukt het hem zijn droom waar te maken: een pick-up truck. Normaal werkt hij in Taling Chan en verdient 1.000 baht per dag; nu werkt hij in Ratchadamnoen en bij Siam Center en maakt 5.000 tot 6.000 baht per dag. Maar hij maakt wel lange uren: van 7 uur ’s ochtends tot ’s avonds laat.

15:13 Ex-massagesalon eigenaar Chuwit Kamolvisit en leider van de kleine partij Rak Thailand is altijd goed voor enige reuring. Ook vandaag zorgde hij daarvoor aan het begin van een vergadering met zeventig organisaties, die de regering had uitgeschreven. Enige agendapunt: moeten de verkiezingen doorgaan? Chuwit stond op, zei dat het zinloos was door te gaan omdat protestleider Suthep en oppositieleider Abhisit ontbraken en verliet de zaal.

Over de vergadering zelf valt weinig te melden. Iedereen bereed zijn stokpaardje en natuurlijk moesten de verkiezingen doorgaan.

Een interessant geluid kwam van Sonthi Boonyaratglin, leider van de Matubhum partij en van de militaire coup in 2006 waarbij Thaksin werd weggebonjourd: De commandanten van de strijdkrachten zullen geen coup plegen. ‘De beste oplossing voor het probleem is als men zich aan de wet houdt. Alle partijen moeten met elkaar praten zodat het land vooruit kan gaan. En nog belangrijker, de politiek moet hervormd worden, want de huidige problemen zijn veroorzaakt door politici.’

12:01 Protestleider Seri Wongmontha heeft dinsdagmiddag tijdens een speech op het Asok-podium zijn gal gespuwd over buitenlanders. Hij was net geïnterviewd door een verslaggever van de Britse tv-zender Channel 4 en was blijkbaar niet gediend van diens kritische vragen. ‘Denken ze dat we stom zijn?’, raasde Seri. ‘Het is een bewezen feit dat mensen met een gele huid slimmer zijn dan mensen met een witte huid. Thais die in het buitenland studeren, krijgen betere cijfers dan hun klasgenoten.’

05: 40 Da’s nou jammer: wil je een ministerie afsluiten en heeft het ministerie zelf al de deuren gesloten. Dat merkten demonstranten vandaag die bij het ministerie van Social Development and Human Security arriveerden. Het ministerie was sinds dinsdagavond dicht, aldus een bord.

Misschien hebben andere demonstranten meer succes. Die zijn onderweg naar het kantoor van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Verder hebben demonstranten zich verzameld bij het ministerie van Energie; ze gaan in voertuigen naar het huis van de minister in Huai Khwang. Weer een andere groep wandelt naar het hoofdkantoor van de Royal Thai Police.

05:31 Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok meldt dat het aantal reizigers met 58 procent is afgenomen: van 3,1 miljoen per dag naar 1,8 miljoen. Het aantal passagiers op de veerdienst op het Saen Saeb kanaal is met 15 procent teruggelopen en op de Chao Phraya rivier met 10 procent. De metro daarentegen doet goede zaken. BTS: plus 27 procent (van 670.000 naar 925.000 per dag), MRT: plus 20 procent (260.000 naar 324.750 per dag). Thai Airways International meldt geen vertragingen

05:14 Een vuilnisman en een vrouw zijn dinsdag kort voor middernacht bij het hoofdpodium van de PDRC in Pathumwan gewond geraakt door schoten. De man werd in zijn enkel geraakt en raakte aan zijn hoofd gewond. De vrouw werd in haar rechterarm geraakt.

Volgens ex-parlementslid Kuldej Puapattanakul is er meerdere keren vanuit BTS-station Ratchathewi geschoten. Dat is 20 minuten doorgegaan. Een Bangkok Post-verslaggever zeg dat hij tot 3 uur ’s nachts schoten heeft gehoord. Van de beschieting is een videoclip: http://youtu.be/3RyIlC166vo.

05:06 Vandaag wordt vergaderd over mogelijk uitstel van de verkiezingen, maar vier hoofdsrolspelers ontbreken: protestbeweging PDRC, oppositiepartij Democraten, het UDD en de Kiesraad, die nota bene de voorzet heeft gegeven.

Premier Yingluck heeft voor de vergadering zeventig vertegenwoordigers van diverse groepen uitgenodigd. De meesten aanwezigen steunen de verkiezingen, zo is de verwachting. De vergadering zal daardoor uitmonden in druk op de Kiesraad om de verkiezingen op 2 februari te laten doorgaan.

De Kiesraad heeft Yingluck voor een gesprek morgen uitgenodigd. De raad stuurt vandaag wel zijn secretaris-generaal naar de vergadering om luistervinkje te spelen.

Oppositieleider Abhisit noemt de vergadering zinloos. ‘Niemand wil meer een werktuig van mevrouw Yingluck zijn. Ze heeft geen recht de discussie te organiseren omdat ze gezegd heeft dat ze niet bevoegd is de verkiezingen te organiseren.’ Het UDD verzet zich tegen uitstel.

04: 14 De rivalen maken zich op voor een slijtageslag. Zo noemt Bangkok Post in een analyse de huidige situatie. De PDRC begint wanhopig te worden en de regering probeert de provocaties te negeren.

Actieleider Suthep Thaugsuban zei gisteren dat de PDRC de komende dagen alle overheidsgebouwen gaat afsluiten en hij dreigde de premier en alle kabinetsleden ‘in hechtenis’ te nemen.

Volgens hem heeft de regering uitstel van de verkiezingen aangeboden in ruil voor beëindiging van Bangkok Shutdown. ‘Maar we gaan door met het gevecht. Wanneer we niet winnen, stoppen we niet. We gaan niet met lege handen naar huis.’

De eis blijft: aftreden van het kabinet, een neutrale interim-premier en de vorming van een ‘Volksraad’ om nationale hervormingen tot stand te brengen.

De regering houdt vooralsnog vast aan verkiezingen op 2 februari en Yingluck is niet van plan af te treden. De Kiesraad pleit voor uitstel. Minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs) vreest dat een militaire coup wellicht onvermijdelijk wordt, omdat een compromis met de PDRC onwaarschijnlijk lijkt. ‘Maar die [coup] zet het land tientallen jaren terug.’

Volgens de krant is de positie van de regering in toenemende mate precair omdat ambtenaren op verschillende ministeries niet meer naar haar luisteren. De permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid heeft al openlijk zijn steun aan de betogers uitgesproken.

Een groep legerofficieren, die bekend staat als Burapha Payak (Tigers of the East), waar leger bevelhebber Prayuth Chan-ocha ook toe behoort, zou achter Suthep staan. Zelfs de roodhemden lijken weinig energiek in hun verzet tegen de PDRC.

03:26 Een ‘violent night’ noemt Bangkok Post de dinsdagavond. Naar het huis van oppositieleider Abhisit werd kort voor middernacht een explosief gegooid. Niemand raakte gewond. Het dak van de woning werd beschadigd en ruiten gingen aan diggelen. Abhisit en gezin waren overigens niet aanwezig. De politie heeft vier verdachten, die waren aangehouden, al weer vrijgelaten.

Rond middernacht werden vanuit een gebouw bij de Hua Chang brug in Ratchathewi schoten afgevuurd. Twee personen, van wie één een bewaker van de PDRC, raakten gewond.

’s Nachts werd in Nang Loeng een bus uit Phatthalung in brand gestoken. Met de bus waren zondag demonstranten uit die provincie naar Bangkok gekomen. De bus stond bij de rallylocatie van de NSPRT.

Bij een bomaanslag op de woning van voormalig Democratisch parlementslid Rangsima Rodrassamee in Samut Songkhram zijn alleen het toegangshek en om de omheining beschadigd. Rangsima was niet thuis; zij is in Bangkok.

Kort voor middernacht gisteren werd vuurwerk naar het Government House afgeschoten. En later belandden enkele traangasgranaten tussen demonstranten van de NSPRT en PDRC op de Ratchadamnoen Avenue. Tien personen maakten met het prikkelende gas kennis.

In Ban Pong (Ratchaburi) werd vuurwerk gegooid naar het huis van de lokale PDRC-leidster. Niemand raakte gewond. De leidster en haar gezin lagen op dat moment te slapen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Bangkok Breaking News – 15 januari 2014”

 1. john zegt op

  Dit ziet er allemaal niet zo goed uit voor de toekomst van Thailand en zeker ook niet voor ons (farangs ) die hier wonen . Een militaire coup is onvermijdelijk aan het worden als dit zo verder gaat anders eindigd dit hier in een burgeroorlog . Blijkbaar is het leger ook al verdeeld in twee kampen , aanhangers van Suthep ( en in het noorden en noord oosten van yingluck. )
  Verkiezingen moeten doorgaan dit is democratie , de winnaar aan de macht en geen dictator die zichzelf op de troon plaatst .

 2. chris zegt op

  beste John
  Ik denk dat de situatie niet of nauwelijks van invloed is op het woon- en leefklimaat van de buitenlanders. Dat had het een aantal jaren geleden met de demonstrates van de red shirts in Rachaprasong ook niet.

  Volgens mijn informatie is het volgende aan de hand. Het leger grijpt niet in zolang de demonstraties zonder grof geweld gepaard gaan. Dat is impliciet een aanval op de regering Yingluck die graag zou willen dat het leger helpt bij het handhaven van de orde. Dat doet het leger nauwelijks. Men laat dat werk aan de politie over die dan ook de zwarte piet krijgt als er wat fout gaat. Het leger blijft letterlijk en figuurijk buiten schot.
  De red shirts verkeren in een patstelling. Oprukken naar Bangkok en de strijd aangaan met de Suthep-aanhangers betekent niet alleen dat het leger ingrijpt (en de regering van de ‘darling of the nation’ afzet) maar ook dat zij de schuld krijgen van de ongeregeldheden. Het leger zal zeggen dat het niets anders kon.
  Eigenlijk gaat de strijd tussen Suthep en Thaksin. Thaksin heeft de laatste maanden al menige nederlaag geleden (amnestiewet, verkiezing senaat, wet op contracten afsluiten met het buitenland, ontbinding van het parlement) maar Suthep wil hem op de knieen zien, en hem zijn macht afnemen. Het wachten is op het moment dat Thaksin zijn zus toestemming geeft om af te treden. Die volksraad komt er niet en ook Suthep’s rol is uitgespeeld op het toneel dan. Daar zorgt het leger wel voor. Die zijn wel pro hervormingen maar niet pro Suthep persoonlijk.
  Er gloort echter aan de horizon een meer eervolle manier om af te treden. Als Yingluck (en ook een paar andere ministers en onder-ministers zoals Nattawut) morgen in staat van beschuldiging worden gesteld ( door de anit-corruptie commissie) voor fraude in de rijst zal (de regering) Yingluck naar alle waarschijnlijkheid aftreden. Zij kan dan vertrekken zonder dat Suthep wint.
  Zo is het ook gegaan met de zwager van mevrouw Yingluck, oud-premier Somchai. Ondanks alle demonstraties wilde hij ook niet weg (hij gebruikte zelfs dezeldfde termen als: “ik moet de democratie verdedigen”) maar toen zijn partij werd ontbonden door de rechter moest hij ontslag nemen. Yingluck kent het scenario van dichtbij dus.

 3. Rob V. zegt op

  Ben benieuwd wat die vragen aan Seri dan waren dat hij zo dom reageerde. Zegt natuurlijk genoeg over zo’n man. Blijven er weinig comptabele mensen over om het parlement plaats te nemen. De Shinawatra’s, Suthep en Seri vallen bijvoorbeeld al per definitie af (hun uitlatingen, acties of gebrek daaraan zegt genoeg). Heel jammer natuurlijk voor de gewone Thai en het land als geheel. Echt verassend is het niet als je hier op TB het (politieke) nieuws volgt maar toch spijtig en frustrerend.

  @Chris 9 uur 36: Mooie bijdrage.

  • Siamees zegt op

   Moet je effe gaan kijken op you tube, ik viel bijna van mijn stoel.

   • Rob V. zegt op

    Ik ben weer thuis, op werk kan ik geen video’s bekijken maar ik heb even gegoogled en kwam deze video tegen op BP:

    http://www.bangkokpost.com/news/local/389708/protest-leader-seri-wongmontha-accused-of-anti-foreigner-slur

    Directe link naar de video “Onstage interview with Dr Seri Wongmontha”
    http://www.youtube.com/watch?v=r1gF5QLOFoM

    Tja, wat moet je daar nu van zeggen? ….

    • Khun Peter zegt op

     Wat je daar van moet zeggen? Die man spoort niet…

     • Rob V. zegt op

      Inderdaad, dat is overduidelijk. Zijn eerste paar antwoorden over wat ze nu willen is inhoudelijk nog best aardig (de toon echter al opgefokt), maar zodra hij begint over dat een beetje corruptie (door Gelen) okay is, en dat de journalist “Thailand/protesten niet begrijpt” moet je je als toeschouwer toch afvragen waarom die man op het podium kan staan… Jammer dat de vermeende racistische uitlatingen niet op tape staan. Denk dat hij letterlijk ontploft zou zijn als de journalist erop had gereageerd met de wedervraag “kijk naar de staat van het Thai onderwijs, moet daar niet iets aan gebeuren?”.

 4. ralph zegt op

  Het valt dus allemaal wel mee. Wat schermutselingen heb je toch al snel.

 5. Jos zegt op

  2Februari zijn er verkiezingen, dan spreekt de THai van ook buiten Bangkok, daarna moet er een brede coalitie komen , de Premier zal dan van de grootste partij zijn. Gewoon een democratisch process, de partijen die niet mee doen staan dan aan de zijlijn.

 6. Peter zegt op

  Ben weer in town ! Taxi genomen via bovenste aankomst hal ! Via hyway nog eerder dan normaal in m’n hotel nabij khao san ! Drukte alhier als vanouds !…no problems ….zelfs het weer is weer genieten !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website