Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Foto: Situatie bij het MBK shopping centre in Pathumwan.

17:23 Roodhemden in het Noordoosten hebben een beloning van 500.000 baht uitgeloofd voor de arrestatie van anti-regerings protestleider Suthep Thaugsuban. Het geld is verzameld door de Rak Udon en Rak Yingluck-Thaksin groep en andere roodhemd supporters. (Bron: Thaivisa)

16:33 Militair personeel dat op het Royal Thai Army hoofdkwartier werkt, mag in burger naar kantoor komen om te voorkomen dat ze een doelwit worden wanneer de protesten escaleren. Er mag ook geschoven worden met diensten zodat ze om beurt op kantoor en de rest van de week vanuit huis kunnen werken.

Aan het begin van maandagmiddag blokkeerden demonstranten de Wisut Kasat kruising die achter het hoofdkwartier ligt. Het leger positioneerde twee extra compagnieën en bracht extra prikkeldraad aan om het terrein te beschermen.

16:23 Buiten de media-schijnwerpers op Bangkok Shutdown waren er gisteren in den lande ook tegendemonstraties van  diverse groeperingen die voor het houden van verkiezingen zijn.

Volgens het nieuwsagentschap Khaosod (pro-regering) waren er in zestien provincies ruim 30.000 mensen op de been, de meesten van hen in de noordelijke en noordoostelijke delen van het land.

Meest populaire teksten op spandoeken: ‘Tegen geweld, voor verkiezingen’, ‘Stop de coup’. De langste leus was ongetwijfeld ‘Respecteer mijn grondwettelijke rechten en bedankt voor geen coup’.

In Pathum Thani, even buiten Bangkok, trok een manifestatie van de roodhemden vijfduizend mensen. Zij lieten witte ballonnen op om hun voorkeur voor verkiezingen aan te geven en steun aan het provinciebestuur. Gouverneur Pongsathorn Sajjachonphan hield de demonstranten voor dat hij geen geweld wilde zien. ‘Iedereen wil een vreedzame natie’, zei hij.

De kleinste demonstratie was in Chang Rai, georganiseerd door de roodhemden in samenwerking met de actiegroep ‘Laotiaanse Moeders Houden van Democratie’. Driehonderd mensen namen deel.

Op de foto de manifestatie in Ayutthaya.

16:13 ‘We doen de stad op slot. Dat doen we elke dag en we blijven het elke dag doen totdat we winnen.’ Dit was het antwoord van actieleider Suthep Thaugsuban vanavond op de voorspelling van regering en veiligheidsdiensten dat Bangkok Shutdown na drie dagen doodbloedt. Roodhemden voorspellen een week; ze zeggen dat de inwoners van Bangkok er dan genoeg van hebben vanwege de gevolgen die de campagne voor hun leven heeft. Suthep: ‘We zullen bewijzen dat ze geen gelijk hebben.’

Alhoewel Suthep niet bereid is tot een compromis, wil hij wel dat er een eind komt aan de impasse. Over de gesprekken die hij met regeringsvertegenwoordigers voert, zei hij slechts: ‘Geen onderhandelingen. Geen compromis.’

14:01 Op drie van de zeven plaatsen die bezet zijn, bestaat het risico dat schermutselingen kunnen uitbreken tussen demonstranten en mensen die door de afsluiting worden gedupeerd. Het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de veiligheidssituatie) noemt de Chaeng Wattanaweg, Lat Phrao en Victory Monument. De eerste twee bevinden zich vlakbij het district Muang, dat een roodhemd bolwerk is.

Capo doet onderzoek naar drie incidenten die zondagnacht plaatsvonden: de beschieting van een bewaker op de Chaeng Wattanaweg, de granaataanval in Nonthaburi en de beschieting van het hoofdkantoor van oppositiepartij Democraten (zie verder de desbetreffende items).

11:25 Wanneer demonstranten zoals aangekondigd woensdag het kantoor van Aerothai blokkeren, komt het luchtverkeer op alle Thaise vliegvelden en over Thailand stil te liggen. Woradej Harnprasert, hoofd van het Civil Aviation Department, waarschuwt de demonstranten dat op hun actie een gevangenisstraf van 15 jaar staat. De blokkade is aangekondigd door het agressieve Network of Students and People for Reform of Thailand. Dat wil ook de Stock of Exchange belegeren. De NSPRT beschouwt de beurs als het hart van het ‘Thaksin regime’. Beide gebouwen worden bewaakt door soldaten.

10:38 Voormalig vice-premier en thans minister van Arbeid Chalerm Yubamrung was vanmorgen doelwit van een grote groep demonstranten van het Volkscomité voor Absolute Democratie met de Koning als Staatshoofd (PCAD). Zij belegerden het ministerie van Arbeid, sloten de toegangshekken met ijzeren kettingen af, en riepen de ambtenaren op het werk neer te leggen en zich bij het protest aan te sluiten.

De van zijn voetstuk gevallen Chalerm, die onlangs meldde dat hij op verzoek van premier Yingluck in het hoofdkwartier van politie de protestbeweging volgde, werd door de betogers uitgemaakt voor ’dienaar van het Thaksin-regime’.

Chalerm dreigde recentelijk nog met arrestatie van protestleider Suthep. Het ministerie stuurde uit veiligheidsoverwegingen 200 ambtenaren naar huis, aldus meldde de engelstalige Khaosod website. De demonstranten zouden van de protestleiding opdracht hebben gekregen het ministerie niet binnen te dringen.

10:26 Het is nog niet nodig de noodtoestand uit te roepen omdat de rally’s op de eerste dag van Bangkok Shutdown zonder incidenten zijn verlopen. Dit zegt minister Surapong Tovichakchaikul, hoofd van het Centre for the Administration of Peace and Order, dat verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid. Er waren verkeersproblemen vandaag, maar geen geweldsincidenten.

10:17 De social media, zoals Facebook en Line, en applicaties doen goede zaken dankzij de demonstraties. Het dataverkeer is deze maand met 300 procent toegenomen. Teera Kanokkanjanarat, analist bij Frost & Sullivan, verwacht dat de sociale media de belangrijkste nieuwsbron worden, wanneer tv-stations en kranten door demonstranten worden bezet. Hij dringt er bij gebruikers op aan geen onzin te verspreiden (vrij vertaald).

10:05 Twee nog voortvluchtige personen probeerden afgelopen nacht een aanslag te plegen op een provinciale protestleider in Nonthaburi. Zij hingen een granaat type RGB 5 aan het toegangshek bij zijn woning. De daders vluchtten per motor, de handgranaat is door de politie onschadelijk gemaakt. De granaat was bedoeld voor Rachen Trakulviang, provincie coördinator voor het Volks Comité Absolute Democratie met de Koning als Staatshoofd (PCAD). Het incident werd gemeld door de nieuwssite Khaosod (Engels).

09:50 Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) wil 55 protestleiders laten vervolgen wegens rebellie, verstoring van de openbare orde en het veroorzaken van chaos. Ze moeten op 22, 23 en 24 januari bij de DSI op het matje komen.

08:34 Nos Nieuws meldt ‘Veldslag dreigt in Bangkok’. Zou de koppenmaker een glazen bol hebben? De NOS heeft ook gemeld dat er sinds november 500 doden zijn gevallen (die mededeling is inmiddels geschrapt) en dat het leger aan de kant van de demonstranten staat. Stelletje beunhazen daar in Hilversum.

08:14 Demonstranten van het militante Pefot (People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism)  hebben de Rama VIII brug geblokkeerd. Ze hebben er iglotentjes neergezet en zijn van plan er te overnachten. Er staat een tot podium omgebouwde vrachtwagen, waarop sprekers het woord voeren en muzikale shows worden gegeven.

04:19 Aan de lijst met geblokkeerde kruispunten en wegen kan de Vibhavadi-Rangsitweg voor het kantoor van Thai Airways International worden toegevoegd. De weg werd om half tien (Thaise tijd) geblokkeerd. De erboven gelegen tolweg is niet geblokkeerd.

Megawinkelcentra CentralWorld en drie andere complexen in Ratchaprasong gaan vanavond om 20 uur dicht, twee uur eerder dan normaal, als gevolg van verkeersproblemen Die drie zijn Siam Discovery, Siam Centre en Siam Paragon. Winkelcentrum MBK sluit om 22 uur, het normale sluitingstijdstip.

04:15 Geheel tegen de verwachtingen in valt de verkeerschaos honderd procent mee. Op de hoofdwegen is maar weinig verkeer, vermoedelijk omdat veel mensen thuis zijn gebleven. Op de social media en in tweets aan twee verkeersradiostations wordt gemeld dat het rustiger is op de weg dan op andere maandagen.

03:48 Mensenmassa’s, mensenmassa’s, mensenmassa’s: dat is het beeld op de tv, die ik met een half oog volg. Veel vlaggen en borden, toespraken vanaf vrachtwagens en podia en natuurlijk gefluit, de herkenningstune van de anti-regerings demonstranten. De twee presentatoren van Thai PBS praten tussendoor met studiogasten, maar helaas spreek ik geen Thais dus wat voor verstandige of onverstandige dingen ze zeggen, weet ik niet. Verder de bekende straatinterviewtjes met willekeurige demonstranten, in het journalistieke jargon vox pop geheten.

01:13 Vanuit het land arriveren anti-regerings demonstranten in Bangkok. De krant noemt Mae Sot, Phitsanulok, Pichit, Nakhon Ratchasima, Sukothai, Pichit, Nakhon Sawan en Kamphaeng Phet. De treinen vanuit het Zuiden zaten gisteren vol met demonstranten. In Kanchanaburi werd voorafgaand aan het vertrek naar de hoofdstad gedemonstreerd. Verder kwamen duizenden mensen met bussen en minibusjes uit Chanthaburi en Trat.

01:00 Voor vandaag staan 50 rally’s van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) bij Provinciehuizen op het programma. Er worden ook marsen gehouden en ’s avonds vinden grote rally’s plaats in Ayutthaya, Chiang Mai, Udon Thani en Khon Kaen.

De roodhemdbeweging laat sinds vrijdag van zich horen in het land. In Nonthaburi (foto rechts) werd gisteren gemarcheerd onder leiding van UDD-voorzitter Tida Tawornseth. Ook in Pathum Thani (700 personen) en Samut Prakan (200) werd gedemonstreerd.

Voormalig Pheu Thai parlementslid Worachai Hema (de indiener van het controversiële amnestievoorstel) zei in Samut Prakan dat de UDD-demonstranten niet naar Bangkok gaan en ook niet anti-regerings demonstranten in andere provincies zullen belagen.

00:47 Onbekenden hebben zondagnacht vanuit een Toyota sedan acht 9 mm salvo’s afgevuurd op het hoofdkwartier van oppositiepartij Democraten. De koffieshop van de partij werd beschadigd. Zoals bekend boycot de partij de verkiezingen.

00:31 Protestleider Suthep Thaugsuban is door verschillende ‘prominente’ personen benaderd met het verzoek Bangkok Shutdown af te blazen. Dit zei hij zondagavond tijdens een toespraak bij het Democracy Monument. Hij heeft hen geantwoord: ‘Er is geen compromis in de strijd. Het enige wat onze beweging kan stoppen is wanneer het Thaksin regime geëlimineerd is.’

00:19 Zeven wegen en kruisingen en acht overheidsterreinen zijn verboden gebied voor onbevoegde personen en voertuigen. Deze maatregel is uitgevaardigd door het Centre for the Administration and Peace and Order, dat op basis van een speciale noodwet verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid. Het gaat om de kruispunten Pathumwan, Ratchaprasong, Asoke en Lat Phrao, Victory Monument en aangrenzende gebieden. De acht locaties zijn onder andere het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg en telefoonkantoren.

12 januari, 23:41 De verkiezingen op 2 februari gaan door ondanks de zes bezwaren die de Kiesraad in een brief aan de regering opsomt. Daarin pleit de Kiesraad voor uitstel. De bezwaren behelzen onder andere het ontbreken van districtskandidaten in 26 kiesdistricten [omdat demonstranten hun registratie verhinderden], de kosten waarop de Rekenkamer heeft gewezen en het feit dat in 16 kiesdistricten [eerder schreef de krant 22] slechts één kandidaat zich heeft geregistreerd. Als die niet voldoende stemmen krijgt, blijft ook die kamerzetel leeg. Het Huis van Afgevaardigden kan pas functioneren, wanneer 95 procent van de zetels bezet is. Er mogen maximaal 25 zetels leeg blijven.

Regeringspartij Pheu Thai is niet onder de indruk. De Kiesraad moet doorgaan de verkiezingen te organiseren en dat gaat de Kiesraad ook doen.

12 januari, 23:10 De 6.000 taxi’s die op luchthaven Suvarnabhumi passagiers mogen oppikken, zijn voorzien van een oranje sticker als bewijs dat ze toeristen vervoeren. Airports of Thailand, de beheerder van de luchthaven, heeft de protestbeweging gevraagd deze taxi’s vrije doorgang te verlenen op de plaatsen die gebarricadeerd zijn. De luchthaven adviseert vertrekkende toeristen met de Airport Rail Link te komen. Wie per auto of taxi komt, dient vier uur voor het vertrektijdstip op pad te gaan.

12 januari, 22:22 Een 20-jarige man is zondagavond kort voor middernacht bij de barricade op de Chaeng Wattanaweg beschoten. Volgens de politie was de man geen bewaker van de protestbeweging. Onbekend is of het om een demonstrant of een tegenstander gaat. De afsluiting is een van de acht geplande afsluitingen.

Op de Chaeng Wattanaweg zijn twee podia gebouwd: een voor het kantoor van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) en een bij de Vibhavadi Rangsitweg. De normaal drukbereden weg is daardoor grotendeels afgesloten.

12 januari, 17:16 Bangkok Shutdown is al begonnen. Zondagmiddag om 5 uur begonnen demonstranten de Chaeng Wattanaweg met zandzakken en autobanden te barricaderen (foto). Aan die weg ligt het regeringscomplex. Om 17.40 uur volgden de Lat Phrao kruising (five-way intersection) en de Pathumwan kruising; voor de bekende Chatuchack weekendmarkt werd een podium geplaatst. Victory Monument volgde om 18.20 uur.

Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok besloot enkele busroutes te verleggen en begon de expressway te gebruiken om passagiers af te leveren bij andere vormen van openbaar vervoer, zoals de BTS (bovengrondse metro) en MRT (ondergrondse metro).

12 januari, 17:00 Wanneer het leger een coup pleegt, dreigt de leider van de minder bekende Thaksin’s Friends Group de twee dochters van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha te (laten) ontvoeren. Op zijn Facebook-pagina schrijft Sudchai Boonchai : ‘Hen levend in gijzeling nemen, is heel goed. Maar hen dood gevangen nemen, is het ook waard.’

Het leger heeft de oproep sterk afgekeurd. ‘Een kwaadaardige houding van iemand die geweld aanbidt. Heel gevaarlijk voor de samenleving.’

De tweeling die een bloemenwinkel runt, heeft twee gewapende soldaten als bodyguard.

De redactie heeft begrepen dat de gewraakte bedreiging op Facebook inmiddels is verwijderd.

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Bangkok Breaking News – 13 januari 2014”

 1. Brenda zegt op

  Bedankt voor de duidelijke uitleg ik lees alles met veel intresse dit omdat ik donderdag zelf vertrek naar bangkok en daar drie nachten verblijf in het eastin hotel makkasan New Petchburi Road . Dit is dicht bij een afzetting. Dus hopen dat alles rustig blijft.

 2. Nynke zegt op

  Bedankt weer voor deze heldere uitleg! Wordt zeer gewaardeerd! Ik vertrek over 3 weken naar Bangkok en zal vlakbij de Lat Phrao kruising verblijven, dus ik volg Thailandblog nauwlettend.

 3. Rene zegt op

  Sawadee krap,
  Mooi om te zien dat er ook een NL blog is die “the shutdown” volgt.
  Heb zelf jarenlang in Bangkok gewerkt en steeds keer op keer het doorzettingsvermogen
  en samenhorigheid van thai people bewonderd.
  Hier in NL kennen ze dat niet. Als er hier gedemonstreerd moet worden dan krijgt men met
  veel moeite 1000 man op de been en die moeten dan om 15.00hr naar huis toe want dan staat
  de koffie thuis klaar. Wel op verjaardagen etc de mond vol hebben en kritiek spuien.
  Maar wanneer het er echt op aan komt dan…..nee bedankt toch maar niet.
  Succes met jullie blog.

  • kees 1 zegt op

   Moderator: u bent aan het chatten.

 4. monique zegt op

  Ook wij volgen het nieuws op de voet! Hartelijk dank voor de duidelijke info. Wij vertrekken donderdag en hopen zonder problemen te kunnen reizen.

 5. Tonnie Argante zegt op

  Ik was vandaag in mijn eentje op pad in Bangkok. Als afsltuing van een fietstocht van drie weken door Thailand en Laos. En natuurlijk wil ik mijn ene dag Bangkok benutten om er iets van te zien. Ik koos voor het Lumphiniparc en voor winkelen in en om het Siamcenter. Om er te komen had ik twee uur nodig, de tuktuk die er niet door kon, de boot en de skytrain en ik was meteen in het centrum van Shut Down Bangkok. Het hele park stond vol tenten en de straten rond de winkels waren overbezet! De sfeer voelde goed. Ook demonstranten hebben het heet, hebben honger, hebben slaap en willen iets van Bangkok zien.
  Ik heb een fijne dag gehad. Ik mocht vrijuit foto,s maken en werd zelf ook op de foto vastgelegd. De mensen lieten wel weten waar ze voor kwamen.

  Een Tuktuk heeft me in vliegende vaart weer bij het hotel afgezet. Een geslaagde dag. Ik hoop dat dat ook geldt voor de demonstranten. Het verkeer viel inderdaad mee in de namiddag. Maar iedereen demonstreert nog….

  Lady Tonnie

 6. gerrit zegt op

  Ik heb bewondering voor de samenstellers van dit blog.
  Om het geheel te lezen is al een tour laat staan het verzamelen en het schrijven van
  deze artikelen.
  Hulde !

  Gerrit

 7. Somchai zegt op

  Vanmorgen zou de NOS onjuiste info hebben gemeld. Na even zoeken is dit wat de NOS had vermeld:

  In Bangkok loopt de spanning op nu duizenden tegenstanders van premier Yingluck Shinawatra zeven belangrijke kruispunten hebben bezet.

  De demonstranten zijn van plan om de hoofdstad volledig plat te leggen en de elektriciteit- en de watertoevoer naar regeringsgebouwen af te sluiten.

  De Thaise regering heeft 15.000 militairen en politieagenten gemobiliseerd.

  Het conflict
  De demonstranten eisen het aftreden van premier Shinawatra. Zij beschouwen haar als een marionet van haar broer, oud-premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 werd afgezet wegens corruptie.

  Yingluck Shinawatra weigert op te stappen en wil op 2 februari nieuwe verkiezingen houden. De betogers willen die verkiezingen niet omdat ze die waarschijnlijk gaan verliezen.

  Zij willen een raad aanstellen die uiteindelijk een nieuwe regering moet vormen. De betogers eisen een totale hervorming van het systeem, zodat de familie van Thaksin niet meer aan de macht kan komen.

  Het leger steunde in 2006 het verzet tegen de broer van de premier en zette hem toen af. In het huidige conflict heeft de legertop zich enigszins neutraal opgesteld, zonder duidelijk partij te kiezen.

  Onvoorspelbaar
  Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt de situatie in Bangkok gespannen, explosief en onvoorspelbaar. Afgelopen weekend werden betogers door onbekenden beschoten. Er viel een aantal gewonden.

  VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak met Shinawatra en ook met oppositieleider Abhisit Vejjajiva. Ook hij maakt zich grote zorgen en denkt dat het conflict vandaag kan escaleren.

  Verdeeld
  De Thaise bevolking is politiek al jaren scherp verdeeld. De partij van Shinawatra heeft de steun van een groot deel van de armen; de achterban van de oppositie is vooral te vinden onder de middenklasse, de elite en boeren in het zuiden van het land. “Bron NOS”

  Zoals te lezen staat hier niets over 500 doden te lezen.

  • Khun Peter zegt op

   Ik denk dat ze zelf ook wel door hadden dat ze fout zaten. Het artikel is later aangepast.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Somchai In dit bericht wordt Yingluck aangeduid als premier Shinawatra. Een Thailandkenner dient te weten dat ze premier Yingluck heet, zoals haar broer Thaksin. Er worden altijd voornamen gebruikt. De zinsnede ‘Er viel een aantal gewonden’ duidt niet op een grondige research. In een ander bericht is gemeld dat het leger aan de kant van de demonstranten staat. Het leger is neutraal, staat niet aan de kant van de demonstranten en is ook niet ‘enigszins neutraal’, zoals dit bericht meldt. Journalistiek is een vak. Alleen Michel Maas van de Volkskrant is een professional die betrouwbare berichten schrijft. Thailandblog pleit voor zorgvuldige verslaggeving, ook in Nederland.

   • Rob V. zegt op

    Helaas is de inbreng van Michel Maas nogal beperkt bij de NOS, Michel’s bijdrages zijn tot nu alle duidelijk en correct qua inhoud en formuleering (ook de enige die de namen correct uitspreekt). Gevoelsmatig (ik ga het niet opzoeken en natellen…) laat de NOS hem nu een stuk minder aan het woord dan 2 jaar geleden. Waarschijnlijk moet de vlam eerst in de pan slaan voordat ze bij Freelancer Michel dagelijks aakloppen. Gemiste kans van de NOS. Wel goed voor de cijfers van TB en dan in bijzonder voor Dick’s artikelen (vertalingen e.d.). Hulde.

 8. Elie zegt op

  Vooreerst wil ik mijn dank uiten aan zij die deze site zo goed bijhouden.
  De info is nuttig en accuraat.
  Ik kwam hier vorige week toevallig op omdat ik donderdag naar Thailand vertrek en dus ongerust ben.
  Als we niet in Bangkok kunnen landen , of niet aldaar naar ons hotel kunnen , valt de reis waar we al zo lang naar uitkijken in het water.
  Het laatste bericht van vandaag is dus zeer verontrustend (bezetting van Aerotha).
  Uiteraard heeft iedereen het recht om te protesteren .
  Maar aldus de economie (toeristen nu en ook voor later afgeschrikt) schade toebrengen betekent ook schade toebrengen aan zovele gewone mensen in Thailand en dat lijkt mij niet verantwoord.
  Hopelijk mag het gezond verstand zegevieren.
  Trouwens het valt te hopen dat er geen geweldescalaties komen en ser geen lachtoffers vallen onder de demonstranten of de officiele diensten.
  Wij volgen julie dus op de voet!
  Elie, Gent.Belgie.

 9. Lucy zegt op

  vandaag voor het eerst op deze site gekomen.

  Valt mij al op dat de site duidelijk en naar mijn idee betrouwbaar is.
  ik ga later dit jaar naar Thailand, waardoor deze situatie mij meer is gaan interesseren.

  Hoop dat het allemaal uiteindelijk mee valt en mensen krijgen wat hen toekomt.

 10. Eugeen zegt op

  Dank voor het overzicht!!!!!!

 11. TH.NL zegt op

  “Wanneer demonstranten zoals aangekondigd woensdag het kantoor van Aerothai blokkeren, komt het luchtverkeer op alle Thaise vliegvelden en over Thailand stil te liggen”
  Deze zin maak ik mij ernstig zorgen want dat zal dan inhouden dat niemand geen kan meer op kan. Niet Thailand in maar er ook niet weer uit.
  Wat denkt U hier van, zal het zo ver komen?

  • Khun Peter zegt op

   Suthep heeft beloofd de luchthavens met rust te laten. Het gaat hier om een groepje radicalen. Het is de vraag of zij naar Suthep luisteren. Maar zelfs als dat niet het geval is zullen ze dat niet zomaar kunnen doen, Aerothai wordt streng bewaakt.

 12. Hans-Chang zegt op

  Shut dow…. sja…

  Ben net terug van BKK Downtown…met de fiets, ja echt!, van Nonthaburi naar BKK en terug, doe ik vaak, gaat sneller dan met de auto ook !

  Het is erg gezellig de diverse demonstraties, veel muziek en vlaggen en onder weg kwam ik zowaar bij Tha Nam Non (De Nonthaburi pier) een uit gebreide demonstratie tegen van de ‘Roden’ zeg maar…op weg naar. Chaeng Wattana alwaar een overheids park is.
  Zowel de ‘Roden als de Gelen zien er hetzelfde uit, even enthousiast alleen naast de vele thaise vlaggen hebben ze of Gele of Rode…
  De Slogan voor de roden is ‘Respect my Vote !’ …zit ook wat in

  Voor ‘Farang’ geen enkel probleem, alleen trek niet per ongeluk een rood shirt aan, onhandig is dat.

  Die Suthep is wel een mannetje hoor !..echte volksmenner, maar geen volkse man.
  De organisatie krijgt veel geld van grote bedrijven en dat begint te steken….toch de macht van het grootkapitaal met gebruik maken van de mensen.

  Enfin het is te hopen dat ze elkaar niet tegen gaan komen want dan is het plezier gauw over.

  Het doet me een beetje denken aan Frank Boeijen…met zwart-wit, denk niet zwart, denk niet wit, maar denk in de kleur van je hart.
  Mijn Thaise vrienden heb ik gezegd dat ik Als Farang geen voorkeur heb voor Geel of Rood, maar als je die 2 gaat mengen in 50:50 dan krijg je ….. juist ORANJE !…en dat is de kleur van Phrateed Hollan !

  Dus zolang Geel en Rood niet Oranje gaat denken…blijft dit door gaan !

  Vanuit een Broeierig, het weer dan, Nothaburi/BKK waar de wegen uitermate rustig zijn!

  Hans/Chang van den Broek

 13. Cornelis zegt op

  Het is niet te hopen dat inderdaad zowel het vliegverkeer als de aandelenbeurs stil komen te liggen. Dat zou een slecht signaal zijn richting toeristenindustrie en investeerders……………..

 14. kees 1 zegt op

  Beste Redactie
  Mijn stukje geplaatst op 12-12-2013 Politiek maakt meer kapot dan je lief is.
  Komt dichter bij de waarheid als dat me lief is.Gezien de ontwikkelingen de laatste paar dagen op het Blog
  Zo ook in huize Roijter waar voor heen het leven redelijk rustig voort kabbelde. En we nog met elkaar
  communiceerden is dat schier onmogelijk geworden. Pon begint om 2 uur in de middag op haar werk
  Het grootste gedeelte van de ochtend loopt ze met die koptelefoon op en volgt het Thaise nieuws
  Ik volg Dick een beetje op het Blog zo dat ik in grote lijnen weet wat er gaande is
  Vragen stellen over de situatie doe ik niet meer aan Pon als ik dat doe krijg ik een stort vloed aan informatie over me heen waar ik naar 10 minuten geen touw meer aan vast kan knopen
  Naar nog eens 10 minuten komt er rook uit mijn oren en begin ik ademhalings moeilijkheden te krijgen
  Van daar dat ik mijn vraag maar even stel op het Blog.

  Begrijp ik het niet goed of lees ik het verkeerd.

  Mag je in Thailand er openlijk mee dreigen dat je iemands dochters gaat ontvoeren
  Of zelfs dood gevangen nemen is ook goed
  Dat gaat mijn bevattingsvermogen te boven

 15. danny zegt op

  beste blog lezers,

  Valt het jullie ook op hoeveel expats of toeristen ontzettend bang zijn geworden voor hun eigen trein die te laat komt of vliegreis ,die misschien wat anders wordt gepland dan verwacht.
  Of mensen die keer op keer de behoefte hebben om op dit blog te melden dat door het wegblijven van de toeristen Thailand ernstig in de problemen zal komen.
  Veel reacties gebaseerd op onderbuik gevoelens en angsten en dit blog gaan gebruiken om zich af te reageren zonder enige bijdragen aan iets positiefs…vreselijk ,vreselijk.
  Ik benijd dan de redactie , die al die frustraties moeten gaan lezen.
  Ik woon al vele jaren in de Isaan midden tussen fanatieke roodhemden ook in de familie van mijn vriendin zijn ze alom vertegenwoordigd.
  Mijn vriendin heeft een goede opleiding gehad en leerde Nederlands spreken ,daarnaast spreekt ze goed Engels en wij bezochten al tientallen keren de demonstraties in Bangkok tegen de corruptie , een mooiere bijdragen kun je niet leveren aan dit land.
  We spraken met tientallen mensen, die daar al maanden keer op keer werden afgewisseld door familie en vrienden , die een baan of een gezinsleven hadden ,maar wel op toer-beurt in tentjes op straat bleven slapen elke keer weer op andere locaties.
  We spraken met de mensen , die het eten kookte en het water uit deelde het zijn geen mensen , die liegen als je vraagt of ze betaald krijgen. Je voelt het goede van deze mensen tot op je botten.
  We kunnen iedereen wat veldwerk aanraden , voordat ze hier , op dit blog , zich afreageren.
  We maakten 2500 foto s.
  Ik wilde alles weten van wat er nu precies door de sprekers op de podia werd gezegd, mijn vriendin kon het prima vertalen.
  Je zou willen dat de Bangkok Post ook veld -journalisten zou inzetten voor een goede verslaggeving ,opnieuw benijd ik de redactie van dit blog om het zonder dit te moeten stellen.
  Er wordt door de kranten of door de mensen op dit blog veel op de man gespeeld , op Suthep met al hun leiders er om heen , maar is het ook niet eens goed om vooral in ogenschouw te nemen , wat het volk wilt namelijk GEEN corruptie en om dit te uit te spreken zijn er leiders nodig in dit geval Suthep ,maar ontwikkelde mensen zijn prima instaat om ook zelf te denken net als jij en ik , terwijl ook wij een regering hebben met leiders.
  Heel veel blog lezers zien beide niet meer zitten en reageren op alles en iedereen af en dat is jammer , want het gaat niet om deze twee namen ,het gaat om het volk die momenteel massaal de straat op is gegaan tegen de corruptie en daar zou toch iedereen voor moeten zijn lijkt mij ?
  Het afreageren op Suthep of andere politiek leiders , die veel bloglezers niet meer vertrouwen , maakt het vertrouwen van het volk in de straten van Bangkok ondergeschikt en dat is jammer.
  De mensen in de straten zijn vaak goed ontwikkeld en veel spreken Engels. Niemand laat zich betalen om te demonstreren , het tegendeel is waar , nu moeten ze zelf geld inzamelen om de acties verder te voeren omdat door enkele banken de rekeningen werden geblokkeerd.

  De reacties van de roodhemden , zowel in de familie van mijn vriendin , als de omgeving waar ik woon bestaat vooral uit de behoefte om te gaan vechten , dat heb ik nooit op de demonstraties in Bangkok gehoord.
  Agressie komt vooral van de politieke kant van de regering en is tot nu toe niet te vergelijken met de af en toe misplaatste opmerking van Suthep.
  Bij grote aantallen mensen zoals in Bangkok kan het altijd tot wat schermutselingen komen ,maar de massa gaat echt niet op de vuist en het leger zal dan goed optreden op die enkele plaatsen.
  Er zal pas een mogelijkheid ontstaan voor een militaire coup als de roodhemden massaal op de vuist gaan zoals in 2010 . Onnodig om daar nu over te gaan zeuren.
  Ik geloof in de goede wil van de massa en dat zal altijd overwinnen ,het heeft alleen wel zijn tijd nodig en vele toeristen hebben daar in hun vakantie of pensioen- rust al heel gauw genoeg van. Het zijn vooral deze mensen , die vooral met hun eigen belang bezig zijn , vaak gevoed door angst….een slechte raadgever.
  Zullen we dat zwartgallige echoistisch denken in 2014 even opzij zetten en ruimte maken voor mogelijkheden ?
  Het zou mooi zijn als we samen op dit blog ook iets kunnen en willen toevoegen aan het politiek denken en dat lijkt mij ook beter voor de redactie.
  een groet van Danny

  • Soi zegt op

   Beste Danny, goede tekst! Een mooie opsteker voor de mensen in het veld. Goed gedaan. Laat ook eens een andere kant zien dan enkel het ontevredene van menig reageerder. De eerste dag is zeer rustig verlopen. Hadden vele niet willen denken. Toch zie je opnieuw hoe groot veerkracht en organisatievermogen is. Ga zo door. Soi.

 16. Teun zegt op

  Sinds enkele weken ben ik op de hoogte van Thailandblog.
  Wij gaan 1 maart voor de 5e keer naar Thailand, gezien de huidige ontwikkelingen, volgen wij nu dagelijks de berichtgeving en informatie via Thailandblog.
  Wij bedanken alle samenstellers van dit Blog voor de berichtgeving/informatie en soms ook de leuke informatie, die ons soms weer een bredere of andere kijk geven op bepaalde onderwerpen.

 17. Pep zegt op

  Wij vertrekken de 20e naar BKK. Hebben 9 dagen hotel in centrum en volgen deze pagina. Dank!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website