Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown plus aanverwant nieuws, zoals het boerenprotest. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Noodtoestand

Voor dertien overheidsgebouwen, gebouwen van staatsbedrijven en onafhankelijke bureaus, inclusief rechtbanken, geldt ‘Verboden toegang’ voor de bevolking. Het gaat om het Government House, parlement, Ministry of Interior, Chaeng Wattana government complex, Cat Telecom Company aan de Chaeng Wattana weg, TOT Plc, Thaicom satellite station en kantoor, Aeronautical Radio of Thailand Ltd, de Police Club.

Vijfentwintig wegen vallen eveneens onder dit verbod, maar dat geldt alleen voor personen, die ‘de neiging hebben om onrust te stoken’. Het gaat om de volgende wegen: Ratchasima, Phitsanulok en wegen rond het Government House en parlement, Rama I, Ratchadaphisek, Sukhumvit van Nana intersection tot Soi Sukhumvit 19, Ratchavithi van de Tukchai intersection tot de Din Daeng Triangle, Lat Phrao van de Lat Phrao intersection tot de Kamphaengphet intersection, Chaeng Wattana road en een brug, Rama 8, die bezet is door het  Dhamma Army.

[Bovenstaande lijstjes zijn overgenomen van de website van Bangkok Post; de lijstjes in de krant weken daar vanaf. De Noodverordening bestaat uit 10 maatregelen. Bovenstaande twee maatregelen zijn met onmiddellijke ingang van kracht.]

Waar moeten toeristen wegblijven?

 • Pathumwan
 • Ratchaprasong
 • Silom (Lumpini Park)
 • Latphrao
 • Asoke
 • Victory Monument

en ook bij:

 • Het regeringcomplex op Chaeng Wattana Road
 • Phan Fa Bridge op Ratchadamnoen Avenue
 • Chamai Maruchet Bridge – Phitsanulok Road

Op bijgaande kaart zijn de locaties aangegeven:  http://t.co/YqVsqcNFbs


Pro-verkiezingen demonstranten slaan terug. Symbolisch, niet letterlijk: ze branden kaarsjes en sturen witte ballonnen de lucht in. Op de foto zo’n bijeenkomst bij het districtskantoor van Don Muang met de demonstranten in het wit gekleed.


Laatste nieuws

– Tussendoor: Wie het Breaking News deprimerend begint te vinden, adviseer ik 3:40 te pauzeren met deze goddelijke muziek: http://youtu.be/4g5Q1p6C7ho

16:01 Het leger heeft extra soldaten naar de Lat Phrao kruising gestuurd  vanwege zorgen over mogelijk oplaaiend geweld na de gevechten rond het districtskantoor van Lak Si. Bij de gevechten tussen anti-en pro-regerings demonstranten werden zes personen gewond. De verkiezingen in het district Lak Si zijn afgelast.

15:46 De Kiesraad heeft besloten de verkiezingen in het district Laksi (Bangkok) af te gelasten omdat de 158 stembureaus in het district niet bevoorraad kunnen worden. Anti-regerings demonstranten hebben het districtskantoor afgegrendeld, waar de stembussen en –biljetten liggen.

15:40 (Nog meer over de schietpartij bij Laksi) De politie heeft foto’s van de schietpartij in Laksi op haar Facebook-pagina geplaatst met het verzoek de gewapende personen te identificeren. Omdat de foto’s ook van een persbureau zijn, kunnen ze hier niet geplaatst worden wegens copyright-schending.
Zie: http://www.bangkokpost.com/breakingnews/392714/lak-si-gunmen-pictured

– Tussendoor: Sekstoeristen zullen vanavond ander vertier moeten zoeken, want de gogo bars in Patpong, Nana en Soi Cowboy gaan vanavond niet open. Zoals gebruikelijk bij verkiezingen mag er de avond tevoren evenals op de dag van de verkiezingen geen alcohol worden verkocht.

14:37 De rechtbank heeft arrestatiebevelen goedgekeurd voor drie anti-regerings demonstranten, omdat ze de voorverkiezingen afgelopen zondag verstoorden. Een van hen is Issara Somchai, een PDRC-leider die de leiding heeft in Lat Phrao, de tweede is een man die bekend staat als ‘Little Sadam’ en nummer drie een man die gespot is toen hij probeerde een kiezer te wurgen.

Woensdag buigt de rechtbank zich over 19 arrestatiebevelen voor PDRC-leiders. Het is de tweede keer dat de DSI toestemming probeert te krijgen hen in de boeien te mogen slaan. Zij worden verdacht van verstoring van de verkiezingen en overtreding van de noodverordening. De eerste keer betrof het 16 leiders; later zijn er 3 toegevoegd.

14:13 (Vervolg van 10:27) Zoals te verwachten was, is de vlam in de pan geslagen rond het districtskantoor van Laksi. Omstreeks 4 uur werd het geluid van een ontploffende bom gehoord en een uur later schoten. Zo’n half uur is er geschoten met zes gewonden als gevolg.

Omstanders zochten dekking op een nabijgelegen voetgangersbrug alsmede in de winkelcentra Lak Si Plaza en IT Square Mall. Soldaten werden naar Laksi gedirigeerd om de politie te assisteren. Rond half zeven was de rust weergekeerd.

Onder de gewonden is een verslaggever van de Thaise krant Daily News en een Amerikaanse fotograaf. Naar verluidt zouden zowel PDRC- als pro-regerings demonstranten dezelfde kleur armband dragen als journalisten. De Thai Journalistst Association heeft er bij de PDRC op aan gedrongen de perskleur te wijzigen.

10:27 In het district Laksi (Bangkok) loopt de spanning op tussen anti- en pro-verkiezingen demonstranten. De anti’s kamperen sinds gisteren bij het districtskantoor om te voorkomen dat het als stembureau wordt gebruikt [alhoewel de centrale actieleider Suthep heeft gezegd dat stembureaus niet zouden worden geblokkeerd] en de pro’s zijn hen op 500 meter afstand genaderd. Vrouwen en kinderen mochten het kantoor in om bescherming te zoeken voor het geval het tot matten komt.

Overleg met de protestleider ter plekke, monnik Luang Pu Buddha Issara, heeft geen resultaat opgeleverd. Issara heeft het districtspersoneel gezegd te vertrekken. Het gebouw gaat tot zondagavond op slot en water en elektra worden afgesloten.

Als de situatie niet verandert, kan er in het gehele kiesdistrict 11 niet worden gestemd.

10: 20 De kiezers in de zuidelijke provincie Chumphon kunnen morgen wel thuisblijven, want de stembureaus blijven leeg: geen stembussen, geen stembiljetten. Die liggen, in ieder geval tot nu toe, nog in een politiebureau en dat wordt omsingeld door tweeduizend demonstranten. Het is de autoriteiten niet gelukt hen op andere gedachten te brengen.

Chumphon is een van de acht provincies met 28 kiesdistricten waar de registratie van districtskandidaten vorige maand door demonstranten werd verhinderd. Kiezers kunnen er alleen op een landelijke kandidaat stemmen.

Ook in Nakhon Si Thammarat en Songkhla doet zich hetzelfde probleem voor. Daar worden de postkantoren omsingeld.

09:19 ‘Hoezo zijn de verkiezingen ongrondwettelijk?’ Die vraag stelt premier Yingluck aan oppositieleider Abhisit, die dit op zijn Facebook-pagina beweert. ‘Wat betekent “ongrondwettelijk”? De verkiezingen voldoen aan de grondwet van 2007, alhoewel die het resultaat is van een militaire coup. En die grondwet is – met name het onderdeel over verkiezingen – door de Democratische regering [van Abhisit]  gewijzigd.’

‘Wanneer we niet de regels volgen die in de grondwet zijn vastgelegd, hoe kunnen we dat dan uitleggen aan de internationale gemeenschap en hoe kunnen we het land leiden’, besluit Yingluck haar aanval op haar politieke rivaal.

06:40 Demonstranten zijn onder leiding van actieleider Suthep Thaugsuban op weg naar Yaowarat (China Town). Suthep en andere leiders dragen een rood jack in verband met het Chinese Nieuwjaar dat vrijdag is begonnen. In China staat rood voor geluk en voorspoed. De mars van 5 kilometer eindigt in Lumpinipark.

06:35 Oppositieleider Abhisit, die zich eerder op de vlakte hield of hij morgen gaat stemmen, maakt op zijn Facebook-pagina bekend dat hij niet stemt. Deze verkiezingen zijn ongrondwettelijk en ze dienen niet het verwachte doel, schrijft hij. Demonstranten hoeven hem dus ook niet tegen te houden. Normaal zou Abhisit in de Swasdee Wittaya school zijn stem uitbrengen. Abhisit woont in Sukhumvit soi 31. Abhisit’s partij, de Democraten, boycot de verkiezingen.

06:26 Australië, Nieuw Zeeland en Japan hebben hun onderdanen afgeraden op 1 en 2 februari naar Thailand te gaan, daar er geweld zou kunnen uitbreken tussen anti-verkiezingen demonstranten en de autoriteiten.

In totaal hebben 48 landen reiswaarschuwingen afgegeven; Laos was het laatste met het advies Thailand te mijden  en met name de gebieden waar de noodtoestand heerst alsmede de rally-locaties. Hong Kong en Taiwan waarschuwen voor reizen naar Bangkok.

De Tourism Authority of Thailand schat de schade voor de toerisme-industrie op 30 tot 40 miljard baht.

05:25 Op de protestlocaties Lat Phrao en Chaeng Wattana is vannacht geschoten. Niemand raakte gewond. Op de Chaeng Wattanaweg soi 10, waar demonstranten voor het districtskantoor van Lak Si overnachten, werd een vrachtwagen met spandoeken door acht kogels geraakt. In Lat Phrao werd vanuit een auto die op de flyover reed zesmaal geschoten en werd een reuzenvoetzoeker gegooid. Twee uur later werd er weer geschoten.

02:39 De blokkade van het districtskantoor van Laksi door demonstranten onder leiding van Luang Pu Buddha Issara is nog niet ten einde. Het districtshoofd heeft het CMPO gevraagd met hen te onderhandelen over beëindiging. In het kantoor liggen de stembiljetten en –bussen voor de 130 stembureaus in het district. Die moeten wel tijdig afgeleverd worden. Het districtshoofd heeftook het leger om hulp gevraagd.

01:55 Bangkok moet, als het aan de PDRC-leiding ligt, morgen één uitgestrekte picnicplaats worden met muziek en kunstzinnige activiteiten à la Montmartre. Kiezers worden niet tegengehouden om te gaan stemmen, maar via deze ‘zachte aanpak’ aangespoord de stembus te mijden.

Zou het? Niet iedereen is daarvan overtuigd. Roodhemden zeker niet, want in het district Don Muang bewaken ze sinds vrijdag dag en nacht het stembureau uit angst dat het belegerd gaat worden. Ook bij het districtskantoor van Sai Mai wordt gekampeerd.

Grote woorden weer van actieleider Suthep Thaugsuban: de rally van zondag wordt de ‘biggest ever’. Hij vroeg zijn supporters gisteravond om morgen alle straten van Bangkok in bezit te nemen en hun auto’s er te parkeren.

Foto: Gisteren marcheerden demonstranten van Lat Phrao naar Fortune aan de Rama IX-weg.

Suthep vond het best dat in het Zuiden drie postkantoren worden begelegerd om te voorkomen dat stembussen en –biljetten bij de stembureaus worden afgeleverd. ‘Vlucht en vecht niet en bid wanneer de autoriteiten komen.’

Wie een gratis Chinese maaltijd zoekt, moet naar de Henri Dunantweg gaan. Daar houden PDRC-supporters van de Chulalongkorn en Thammasat universiteit een toh chin. Bezoekers zitten er aan tafel en kregen Chinese hapjes geserveerd. Ook op de Rama I-weg, tussen de kruisingen Pathumwan en Ratchaprasong, wordt gratis eten uitgedeeld.

Het plein voor Siam Centre verandert in het Parijse Place du Tertre. Thaise kunstenaars schetsen er portretten van voorbijgangers (mits ze even stil staan/zitten).  Op de kruising Pathumwan worden nepverkiezingen gehouden met ‘stembiljetten’ waarop supporters hun gedachten over de verkiezingen kunnen neerpennen.

01:21 De Noodverordening blijft van kracht, maar de overheid mag geen goederen, voorraden en materialen, die eigendom zijn van de anti-regerings demonstranten, in beslag nemen. PDRC-leider Thaworn Senneam boekte dus gisteren een nederlaag en een succes bij de burgerlijke rechter.

De rechter verwierp de claim van Thaworn dat de regering van plan is met 16.000 man oproerpolitie een eind aan de demonstraties te maken. De regering heeft dat niet geprobeerd, dus is er geen aanleiding om een dwangmaatregel op te leggen.

De zaak is overigens nog niet ten einde. De rechter wil premier Yingluck, de CMPO-directeur en fe hoofdcommissaris van politie donderdag horen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Bangkok Breaking News – 1 februari 2014”

 1. Farang tingtong zegt op

  Ben 18 januari samen met mijn teerak weer terug gekomen van een paar maanden durende vakantie in Thailand.
  Wij wonen zelf in BKK en hebben wij de rally ofwel de mop zoals de Thai zegt bezocht.
  In eerste instantie wilde ik niet meegaan omdat ik vind dat een farang daar niets te zoeken heeft dit is naar mijn mening iets wat het Thaise volk aangaat en ook omdat ik zelf helemaal niets met politiek heb, want kan je een regering vertrouwen? vraag het de indianen!(is mijn mening).
  Maar goed na enig aandringen van mijn vrouw ben ik toch meegegaan naar de rally, en ik moet eerlijk bekennen ik was toch ook wel nieuwsgierig hoor, daar ik vroeger de havenstakingen in Rotterdam had meegemaakt was ik toch ook wel benieuwd hoe het er hier aan toe ging.

  Eerst Siam square-MBK bezocht daar viel de drukte mij mee maar het was nog vroeg in de middag in de avond zou het absoluut drukker worden zo werd mij verzekerd, daarna hebben wij ons te begeven naar familie en vrienden die hun basis bij het Victory Monument hadden.
  Daar aangekomen en de familie te hebben op gezocht, was mijn vrouw binnen 5 minuten geheel voorzien van een rally uitrusting polsbandje strik in het haar-fluitje-tshirt- en haar gezicht geschminkt met de Thaise vlag.
  Ik ben de gehele avond gebleven want er was gewoon een geweldige leuke sfeer harstikke gezellig heel gemoedelijk het had iets weg van Koninginnedag, overal werd er drinken en eten aangeboden er was muziek en je kon als je geluk had ook nog eens met beroemdheden die ook aan de rally meededen op de foto, iets waar mijn vrouw dankbaar gebruik van heeft gemaakt, voor op facebook zij ze breed glimlachend.

  Tja en dat het op een geven moment zal gaan escaleren daar kun je je klok op gelijk zetten, er zijn zoveel partijen bij betrokken, het is een kruitvat wat elk moment kan exploderen, ik ben ook bang dat het zondag uit de hand gaat lopen, ik hoop dat ik het mis heb.

  En dan al die kleuren je politieke opvattingen worden bepaald door de kleur van je kleding, nu weer wit en kaarsjes, witte ballonnen pro-verkiezingen demonstranten, rood, oranje, geel, blauw, paars, zwart het word voor Thaise mensen ook steeds moeilijker om te bepalen met wat je aantrekt zoals een Thaise vriendin van ons kort geleden ondervond zij moest naar het stadsdeel kantoor maar zij had op die dag een rode jurk aangetrokken en was niet op de hoogte dat in de buurt een gele rally plaatsvond en dat terwijl zij zelf anti Thaksin is? maar goed, toen zij het in de gaten kreeg en snel met de taxi weer naar huis wilde om zich om te kleden, weigerde taxi chauffeur om haar mee te nemen, gelukkig is het allemaal wel goed gekomen maar het geeft aan dat je heel voorzichtig moet zijn met wat je draagt.
  Vandaag gaat Suthep en zijn aanhangers in het rood naar Chinatown dus vandaag kan onze vriendin haar rode jurk aan haha, dat de kleur van rood bij chinezen voor geluk staat is Suthep daarom in het rood vandaag? of heeft het weer een politieke reden ? ik vind zijn keuze om naar Chinatown te gaan wel een beetje jammer laat die mensen lekker nieuwjaar vieren effe geen politiek.

  Waar ik toch wel ongelofelijk veel respect voor heb is de eensgezindheid van de Thai, en wat je er ook van mag vinden de mensen staan hier vierkant achter elkaar en steunen elkaar daar waar mogelijk.
  Iets wat je ook bij ons in Holland had en nu helemaal verdwenen is, zoals in de jaren zeventig tijdens de havenstakingen in Rotterdam, die eensgezindheid samen er voor gaan dat vind ik toch wel mooi om hier te zien.

  En hoe dit af zal lopen niemand zal het weten en komt er snel een oplossing, maar het word een moeilijke zaak want men zit in een impasse, hopelijk loopt het een zondag niet uit de hand en lost men het op zonder nog meer bloedvergieten.
  En ik hoop dat als ik over 12 maanden weer ga afreizen naar dit waanzinnige mooie land de rust weer is terug gekeerd want hoe gezellig het ook bij de rally was, ik zie Thailand toch liever zonder!

  Wat ik nog wel kwijt wil want eigenlijk geef ik een heel slecht voorbeeld door toch een rally te hebben bezocht, doe dit niet!! geef gehoor aan het advies om demonstraties te mijden het is er heel gezellig en leuk maar het kan binnen de korstte keren omslaan, zeker nu de verkiezingen in aantocht zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website