De wijdverspreide overstromingen in Thailand bereiken een crisisniveau, ze zijn de ergste in tientallen jaren.

’Premier Yingluck erkende gisteren dat de regering bijna ten einde raad is, omdat de hoeveelheid water meer is dan geschat, de opslagcapaciteit van reservoirs overstijgt en waterstromen een aantal stuwen hebben beschadigd. Ze liet er geen twijfel over bestaan dat Bangkok en buurprovincies grimmige tijden tegemoet gaan.

Negenenvijftig provincies zijn nu getroffen door het water, waarvan 30 ernstige schade hebben opgelopen. 252 personen zijn om het leven gekomen. De gehele provincie Ayutthaya is tot rampgebied uitgeroepen.

Tussen 15 en 17 oktober wordt de situatie kritiek wanneer het water vanuit het Noorden bij hoogwater Bangkok bereikt. De gemeente heeft al 90 procent van haar stuwen opengezet en loost 1 miljoen kubieke meter water per dag naar zee. Meer kan de gemeente niet doen omdat het waterpeil in alle kanalen erg hoog is.

Prioriteit van de regering is de afvoer van water naar zee te versnellen voordat 7000 miljoen kubieke water die vanuit het Noorden in aantocht is, de centrale provincies bereikt via Sukothai, Kamphaeng Phet, Phitsanulok en Nakhon Sawan. De waterafvoer vanuit het Chao Praya stuwmeer wordt verhoogd om de gevolgen voor de benedenstroomse provincies Ang Thong, Chai Nat, Sing Buri, Lop Buri en Ayutthaya te verzachten. Het stuwmeer kan per seconde 3.570 kubieke meter afvoeren.

Ander nieuws:

 • Op het vliegveld Don Mueang is een commandocentrum ingericht dat 24 uur per dag stand-by is. De ministers van Justitie en Science and Technology en de permanent secretaris van BiZa hebben de leiding.
 • De minister van Defensie heeft alle militaire eenheden opgeroepen hulp te bieden en onderdak aan slachtoffers te verlenen. Mensen die hun woning hebben moeten verlaten, worden ondergebracht in militaire barakken.
 • Alle reservoirs in het Noorden zijn barstensvol; ze moeten water lozen, aldus de minister van Landbouw.
 • De meteorologische dienst waarschuwt dat Bangkok en de centrale provincies onder invloed zijn van een lagedrukgebied, dat tot volgende week voor meer regen zorgt.
 • Om de circa 100 fabrieken op industrieterrein Rojana (Ayutthaya) te behoeden voor overstromingen wordt een deel van de Asian Highway opgeofferd. De schade zou te groot zijn en honderdduizend arbeiders zouden gedupeerd worden, als het terrein onder water loopt. Ook zouden de industrieën op Map Ta Phu er onder lijden omdat het een belangrijke leverancier is van onderdelen aan andere industrieterreinen. Het water zou zich ook kunnen verspreiden in Rangsit (Pathum Thani).
 • Circa 10 kilometer van de Asian Highway, de belangrijkste verbinding met het Noorden, is vrijdag afgesloten nadat de weg eerder onder water was gelopen.
 • De fabrieken op industrieterrein Ban Wa in Bang Pa-in hebben het advies gekregen hun productie te staken om schade te voorkomen.
 • In Ayutthaya zijn veertig gebouwen ingericht als schuilplaats voor slachtoffers. Er kunnen 5000 mensen terecht; tot nu toe zijn er 250. De komende twee of drie dagen zal het water in Ayutthaya 70 cm stijgen, verwacht de gouverneur.
 • Een aarden dijk die Wat Kasattrathirat (Ayutthaya) beschermde, heeft het begeven. Tempel en nabijgelegen huizen liepen onder water.
 • Unesco heeft laten weten dat ze bereid is assistentie te verlenen om de Werelderfgoed sites in de provincie Ayutthaya te beschermen.
 • In Pathum Thani begaf een wal van zandzakken het, die diende ter bescherming van de Siriwatthana markt in het district Muang. De versmarkt liep tot 1 meter onder water.
 • City Hall Bangkok houdt vanmiddag een lai nam (water dispelling) ritueel: eerst een brahmaans en daarna een boeddhistisch. Eer wordt bewezen aan de Water Goddes en aan een Boeddhabeeld in de positie Stopping the Ocean.
 • Drie winkelcentra bieden gratis parkeerplaatsen aan voor slachtoffers van de overstromingen die hun wagen niet meer bij hun huis kwijt kunnen: Future Park Rangsit, Fashion Island Rangsit en Tang Hua Seng in Thon Buri. Ook luchthaven Don Mueang biedt deze service.
 • Honda heeft zijn wagens op Don Mueang geparkeerd die in afwachting van levering bij de fabrieken in Ayutthaya stonden. Honda heeft 2 fabrieken op industrieterrein Rojana. Ze hebben nog geen last van het water omdat ze op een terp zijn gebouwd en een preventiesysteem hebben. Maar de productie ligt wel stil omdat de toeleveranciers op Saha Rattanan Nakorn onder water staan.
.

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Bangkok wordt nu ook bedreigd door overstromingen; regering ‘bijna ten einde raad’”

 1. luc.cc zegt op

  Unesco gaat dus alles doen om ne hoop stenen te redden en geld te pompen in historisch erfgoed.
  Ongelooflijk, wat gebeurd er met de miljoenen mensen, die alles verloren hebben, NIETS.
  Een hoop stenen redden dat is mogelijk, maar het menselijk leed heeft geen tel

  • gerard zegt op

   ja maar was dat al niet langer bekend
   mensenleven is nit in tel alleen het (rijkere volk)
   dat zal altijd zo zijn
   dus geel of rood zou hun een zorg zijn

 2. Pujai zegt op

  @Dick van der Lugt

  Puike berichtgeving zoals we dat van je gewend zijn! Bedankt!

 3. marcos zegt op

  Luc, Laat ik eerst beginnen met jullie daar veel sterkte te wensen.Ik begrijp je boosheid, ik begrijp je onbegrip etc. etc. Maar het is ook nodig om alles goed te relativeren en in kaart te brengen. Unesco is een cultuur erfgoed organisatie, hebben niks met overstromingen van doen. in Thailand moet men eens gaan stoppen met iedere keer opnieuw smoesjes te verzinnen met we hadden deze hoogte niet verwacht vanuit het Noorden. Men kan het berekenen! Volgens mij is Bangkok ook de enige metropool in de wereld die iedere keer in het nauw komt bij teveel regen. Lekker dan met zoveel inwoners. Men kan die rivier in Bangkok om te beginnen eens gaan uitbaggeren! Ja het kost een vermogen en duurt jaren, nee nu iedere jaar miljarden aan noodfondsen en hulp uitgeven en nog belangrijker: je eigen volk geen veiligheid kunnen garanderen!
  Omdat de meeste uit Nederland komen moeten jullie maar eens googlen en dan de Rijn intypen ( wiki ) en dan kijken bij afvoer en veiligheid. Dan wordt het wat duideliker voor iedereen hoe je zo iets moet aanpakken. Ben zelf versteld van die gegevens en vooral trots! De Thai moet nu de schouders eronder gaan zetten EN het gaan oplossen en vooruit denken. Niet voor nu , niet voor 10 jaar, maar voor de komende 40 jaar! Een grote ultuuromslag, maar wel nodig om de veiligheid van de Thaise bevolking te kunnen garanderen. Veel sterkte voor iedereen die er nu is en er nog heen gaan!

  • Paul zegt op

   Uit mijn hart!
   geweldige reactie Marcos, Luc’s , zorgen niet te na gesproken

 4. Cor van Kampen zegt op

  Het gebeurd niet veel de laatste tijd, maar volkomen met je eens. Ze moeten hun schouders er onder gaan zetten. Ze hebben sterke schouders. Kijk alleen maar
  waar ze allemaal mee rondschouwen om wat te verkopen. Dit is niet als grapje bedoelt.
  De dappere Thai is niet lui en lopen soms kilometers om het een en ander te verkopen.
  Om toch uiteindelijk brood (rijst) op de plank te hebben.
  Laten ze nu eens eindelijk die wil om toch te overleven gebruiken om degene die het
  voor het zeggen hebben meer onder druk te zetten voor een betere toekomst.
  Cor.

  • marcos zegt op

   Ja Cor, dit is een serieus onderwerp en tja vrouwen…..55555
   Ik zeg altijd er zijn maar 2 slechte dingen op de wereld: “Vrouwen en Geld”.
   Waar doen we eind van de maand nou dat biertje?

 5. Cor van Kampen zegt op

  Natuurlijk Soi Bukaow. Markt dinsdag en vrijdag. Zuid Pattaya road. Rijden richting zee.
  Is voor de grote tempel rechts. Kan niet missen. We zitten altijd bij keyman.
  De hele wereld gaat aan je voorbij. Je zal het niet willen missen.
  Ik ga mijn telefoonnummer hier niet opgeven.
  Je kan mijn email opvragen bij de redactie. Ik geef daar toestemming voor.
  De redactie weet van onze discussie.
  Cor.

 6. Peter@ zegt op

  Hans is je reactie niet ietwat overdreven met je Bloody States of America moet je eens van Thailand zeggen en je komt er gelijk niet meer in.

 7. Peter@ zegt op

  Zo ben ik ook weer gerustgesteld maar nu moest ik het woord generositeit weer opzoeken, ja dat heb je als je geen doorsnee NRC-lezer bent maar ja daar ben ik dan wel weer blij om.

 8. ruud NK zegt op

  Gister op Don Muang geweest.Het oude nationale deel staat propvol auto’s met zowel de op- als af ritten vol. Paragon en andere grote winkels hebben al zandzakken voor de kelder ingangen liggen. Maar in de Klongs staat het water op het normale peil. Gister vroeg ik mijzelf af waarom dat niet naar een lager peil was gepompt uit voorzorg.

 9. h.j.w.ebbelinghaus zegt op

  Ik heb verschrikkelijk veel medelijden met die mensen die al een maand met hebben en
  houden in het water zitten, en met het vooruitzicht van hoelang zal het nog duren
  voor dat alles weer normaal is.
  Ik zou zelf voor dit moment niets zinnegs weten te verzinnen.
  Ik denk dat thailand voor de toekomst haast moet maken met uitvoeren van een
  soort deltawerken om deze ellende in de toekomst te voorkomen anders wordt het
  het land with a tear,in plaats van een smile.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website