De ‘Seven Dangerous Days’ rondom Songkran zijn voorbij dus de balans kan worden opgemaakt. Dit jaar zijn er meer ongelukken en meer gewonden te melden, het aantal doden ligt lager dan vorig jaar.

Van 11 tot en met 17 april vielen er 390 doden in het verkeer, 12 procent minder dan vorig jaar. Er raakten 3.308 personen gewond bij 3.690 ongelukken en er werden 7.512 voertuigen van de weg gehaald, waarvan 5.677 motorfietsen. Er zijn door de overheid 25.000 controleposten opgezet met 200.000 functionarissen.

Net zoals voorgaande jaren, is rijden onder invloed en overtreding van de maximumsnelheid de belangrijkste oorzaak van de ongelukken. Bij 85 procent van de ongevallen waren motorbikes betrokken. Ruim 447.200 bestuurders hebben een proces-verhaal gekregen.

De meeste verkeersdoden vielen in Nakhon Ratchasima, in Udon Thani vonden de meeste ongelukken plaats en raakten de meeste mensen gewond. Vier provincies melden geen ongevallen: Krabi, Mae Hong Son, Narathiwat en Samut Songkhram.

Vice-premier Prawit laat weten dat het aantal verkeersongevallen hoog blijft omdat Thai nog steeds met een slok op achter het stuur kruipen of op de motorbike gaan zitten. Premier Prayut is dan ook ontevreden met het aantal verkeersdoden dit jaar en laat weten door te gaan met de strijd om de wegen in Thailand veiliger te maken. De premier is daarnaast verontrust over andere problemen tijdens Songkran, zoals vuurwapengebruik, vechtpartijen en onzedelijk gedrag.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Balans van zeven gevaarlijke dagen: meer ongelukken maar minder doden”

 1. Jo de Boer zegt op

  Minder doden, betekent m.i. dat het wagenpark modern en veiliger wordt.

 2. NicoB zegt op

  Jaarlijks 25.000 verkeersdoden, gemiddeld bijna 70 per dag.
  Tijdens Songkraan 390 in 7 dagen, gemiddeld bijna 58 per dag.
  Hoezo seven dangerous days?
  Op het eerste gezicht lijkt het minder doden tijdens de Songkraan dagen dan tijdens normale dagen.
  Maar als er geen extra veiligheidsmaatregelen zouden zijn genomen lag het aantal doden tijdens Songkraan wellicht wel op het dubbele en dan gemiddeld aanzienlijk hoger dan op normale dagen.
  Dus hebben de extra inspanningen zin gehad, er zal meer nodig zijn om de droevige aantallen fundamenteel naar beneden te krijgen.
  NicoB

 3. teun zegt op

  Het aantal ongevallen blijft dus gewoon stijgen ondanks alle extra maatregelen. De oorzaak ligt gewoon in het (drunken) rijgedrag.

  Het handhaven van verkeersregels en drankcontroles moeten het hele jaar door op niveau van Songkran plaatsvinden. Waarbij overtredingen zwaar beboet moeten worden. En bij herhaald overtreden aanzienlijk zwaardere boetes/inname rijbewijs. Als dat niet gebeurt, zullen bij de komende Kerst/Oud en Nieuw weer meer ongevallen plaatsvinden.

  En vooral helmplicht afdwingen door substantiele boetes. En zeer regelmatige controles.

  Alleen controleren en beboeten tijdens 7 dangerous days is volstrekt onvoldoende.

 4. John Chiang rai zegt op

  Of er nu werkelijk een verbetering is ontstaan door het werkelijk omdenken bij de Thai,waag ik te betwijfelen.
  Door dat er meer ongelukken gebeurd zijn,waarbij meer gewonden en minder doden te betreuren zijn,zou je ook kunnen zeggen dat het rijden onder invloed helemaal niet minder geworden is. Het minder aantal aan doden is natuurlijk gelukkig te noemen,maar kan de komende jaren, gezien het meer aan ongelukken net zo goed weer stijgen. Eerst als men de komende 5 jaren een teruggang ziet in het aantal ongelukken,kan men eerst spreken van een werkelijke verbetering. Een verbetering die alleen ontstaan kan door een totaal omdenken inzake alcohol in het verkeer,en dat zie ik bij vele Thais nog niet zo snel gebeuren.

 5. brabantman zegt op

  Minder doden? Zou dit komen dat de Thai nu in een auto rijdt met de nieuwe uitvinding van 1 airbag in zijn auto? Verwonder mij er nog steeds over, wel grote spoilers en veel chroom maar niets op het gebied van veiligheid. In Nederland reed ik jaren geleden in een klein Frans autootje, al voorzien van 6 airbags. In mijn meest luxe verkrijgbare pickup (made in Thailand) tegen meerprijs 1 airbag in het stuur. Meer stond er niet op de accessoireslijst

 6. l.lagemaat zegt op

  Het aantal doden op de weg werd altijd geteld, niet het aantal in de ziekenhuizen, die ten gevolge
  van een ongeval alsnog overlijden.

  Of deze “telling”dit jaar weer zo is toegepast is mij onbekend.
  Het zou mij niet verbazen.

  • stevenl zegt op

   Dit is een sprookje dat op internet de ronde doet.

   Alle doden worden geteld, ook doden in ziekenhuizen als gevolg van een ongeval.

 7. teun zegt op

  Steven,
  Als jij gelijk hebt dan hoeven we dus niet meer te praten over “7 dangerous days”. Immers er vallen jaarlijks 24.000 doden in het verkeer (= 65 p/d) en in Songkran (7 dagen) vielen er 390 doden (= 55 p/d). Dus 10 doden per dag minder dan door het gehele jaar op dagbasis. Dat is ruim 15 % minder per dag.
  En er liggen nu vast en zeker nog slachtoffers in ziekenhuizen, die uiteindelijk alsnog overlijden. De bovengenoemde statistiek zal daarmee vast niet worden gecorrigeerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website