De grote rally op de Ratchadamnoen Avenue is maandag naar dertien plaatsen in Bangkok uitgewaaierd. De ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken en het Public Relations Department zijn bezet, wat de regering gisteravond noopte de speciale noodwet, die in drie districten van kracht was, tot de gehele stad uit te breiden.

Rallyleider Suthep Thaugsuban riep de demonstranten bij Financiën op om naar elke verdieping en elke kamer te gaan en ambtenaren bloemen te geven. ‘Verniel geen rijkseigendommen want dat is allemaal belastinggeld en pas op voor een “derde partij”, die probeert geweld uit te lokken.’

Suthep riep de ambtenaren op om zij-aan-zij naast de burgers te gaan staan en hij vroeg hen alle regeringsbudgetten te blokkeren. ‘Wanneer de regering niet terugtreedt, gaan we alle ministeries bezetten’, dreigde hij.

Volgens berichten verliep de belegering ordelijk. Sommige ambtenaren zwaaiden met vlaggen en bliezen op fluitjes ter begroeting van de demonstranten. De elektriciteit zou zijn afgesneden.

Bij het hoofdbureau van de gemeentepolitie eisten de demonstranten een gesprek met de hoofdcommissaris, maar die weigerde naar buiten te komen.

Bij het Supreme Command aan de Chaeng Wattana Road was de sfeer ‘amicable’, aldus protestleider Sakhontee Phattiyakul. De groep trok daarna naar het kantoor van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI), waar het personeel op een fluitconcert van 2 minuten werd getrakteerd. Andere groepen gingen naar tv-stations en ministeries.

’s Middags trokken de demonstranten terug naar Ratchadamnoen Avenue om te horen wat de volgende stap zou zijn. Suthep voorspelde ’s avonds de victorie binnen drie dagen. Senator Wanchai Sornsiri zei dat het bij een opkomst van 1 miljoen mensen op zondag voor Yingluck moeilijk zou zijn om zich aan de macht vast te klampen. ‘Ze kan niet blijven.’

Maar Yingluck wijkt niet. Ze riep alle partijen andermaal op rond de tafel te gaan zitten en een oplossing voor de politieke impasse te zoeken. Ze zei te hopen dat de spanningen zullen afnemen na het debat dat vandaag in het parlement begint. Oppositiepartij Democraten gaat Yingluck en de minister van Binnenlandse Zaken dan het vuur na aan de schenen leggen.

Speciale noodwet van kracht in geheel Bangkok

De regering breidde gisteravond de Internal Security Act (ISA)* uit tot geheel Bangkok, Nonthaburi en twee districten buiten Bangkok. Het besluit is een reactie op de bezetting van twee ministeries en het Public Relations Department. De demonstranten zeggen dat ze er blijven totdat de regering is afgetreden. De ISA gold al sinds 9 oktober voor drie districten van Bangkok. De ISA biedt de mogelijkheid een avondklok in te stellen, controleposten op te zetten en de bewegingsvrijheid van demonstranten te beperken.

Een Duitse freelance journalist is door bewakers in zijn gezicht gestompt toen hij foto’s van de demonstranten nam bij het hoofdbureau van de politie. Een protestleider en voormalig Democratisch parlementslid had naar hem gewezen en gezegd: ‘Dat is de buitenlandse roodhemd verslaggever. Jaag hem weg.’ De politie zag kans hem tijdig weg te trekken. Bij de aanval werden zijn bril en camera beschadigd.

* De ISA is een speciale noodwet, niet te verwarren met de Noodverordening (Emergency Decree), die bijvoorbeeld voor het Zuiden van Thailand geldt en de autoriteiten verregaande bevoegdheden geeft. De term ‘Noodtoestand’, die Thailandblog eerder gebruikte (zie Noodtoestand voor Bangkok uitgeroepen!) is dus strikt genomen onjuist. Maar dat is voer voor juristen.

(Bron: website Bangkok Post, 25 november 2013)

Meer nieuws later vandaag in Nieuws uit Thailand.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Anti-regeringsrally waaiert uit over de hoofdstad”

  1. Khun Peter zegt op

    Dick, ik ben afgeleid door die twee prachtige dames waar de fotograaf op inzoomde. Maar desondanks een goede weergave van de gebeurtenissen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website