Enthousiast onthaal voor premier Yingluck. Gisteren stapte ze op de trein van Surin naar Si Sa Ket om het opgeknapte baanvak te inspecteren.

De strijd tussen de anti-regeringsbeweging en de autoriteiten lijkt zich te verharden. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat de bankrekeningen van de protestleiders bevriezen. De protestbeweging zou van plan zijn de registratie van kandidaten voor de verkiezingen te saboteren.

De DSI heeft de vervolging van de protestleiders overgenomen van de gemeentepolitie. Het gaat om zeventien leiders. Tegen actieleider Suthep Thaugsuban loopt een arrestatiebevel. Tegen de anderen niet, want de rechtbank achtte dat eerder niet nodig omdat de spanning verminderd zou zijn.

De DSI eerbiedigt dit besluit, maar zal de leiders wel gelasten zichzelf aan te geven. Ze worden beschuldigd van samenzwering met als doel de bevolking te bewegen om de openbare orde te verstoren en tegen de regering in actie te komen.

Voor zondag heeft actieleider Suthep Thaugsuban een massarally gepland. Gisteravond zei hij dat de rally zich zal concentreren op ‘key areas’ van Bangkok, zoals het Democracy Monument, Victory Monument en de kruisingen Pathumwan en Ratchaprasong. De aanvoerroutes lopen via de Rama IV weg, Sukhumvit weg en Phetchaburi weg. In totaal beslaat het actiegebied een oppervlakte van 577 vierkante kilometer en biedt het plaats aan 1,73 tot 2,3 miljoen demonstranten.

Actieleider Witthaya Kaewparadai weigerde gisteren details van de marsen op zondag bekend te maken, maar Bangkok Post schrijft op gezag van een bron dat het People’s Democratic Reform Committee beoogt de registratie van kandidaten voor de verkiezingen te saboteren. Die registratie vindt maandag plaats in het Thai-Japan stadion. De bron zegt dat die locatie belegerd zal worden, zodat de kandidaten niet naar binnen kunnen. Ook zou het hoofdbureau van de Royal Thai Police belegerd worden, zodat veiligheidsmaatregelen worden bemoeilijkt.

De Kiesraad laat weten dat alles in het werk zal worden gesteld om de registratie te laten doorgaan. Gisteren vond een briefing plaats van vertegenwoordigers van 54 partijen. Zij zeiden zich zorgen te maken over de veiligheid op maandag. Met uitzondering van oppositiepartij Democraten bevestigden ze dat ze aan de verkiezingen deelnemen; de Democraten beslissen daarover zaterdag. Vandaag maakt de Kiesraad bekend welke maatregelen tegen de protesten worden genomen.

Roodhemdleider Jatuporn Prompan denkt dat Suthep inderdaad van plan is de registratie te saboteren. Maar die poging zal mislukken, zegt hij, omdat de registratie ook gedaan kan worden door een partijleider. De minister van Justitie waarschuwt de demonstranten voor juridische consequenties.

(Bron: Bangkok Post, 19 december 2013)

Foto homepagina: Demonstratie gisteren van de vakbond van Thai Airways International.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website