De anti-regeringsbeweging heeft de bevolking opgeroepen de verkiezingen op 2 februari te boycotten. Ze schuift niet aan bij het forum dat de regering heeft gevormd om voorstellen te doen voor politieke hervormingen. Ook oppositiepartij Democraten doet niet mee.

Het People’s Democratic Reform Committee (PDRC) van actieleider Suthep Thaugsuban blijft vasthouden aan zijn eis dat premier Yingluck aftreedt en een Volksraad van 400 personen wordt gevormd: 100 gekozen door de PDRC en 300 door diverse (beroeps)groepen. Onduidelijk is wie die groepen selecteert.

De Volksraad zou moeten werken aan een hervormingsagenda: wijziging van de Kieswet, bestrijding van corruptie, decentralisatie van het politieapparaat en bestuur en wetgeving tegen populistische beleidsmaatregelen die volgens Suthep weinig meer zijn dan ‘kanalen voor corruptie’. Dit proces neemt tussen acht en veertien maanden in beslag. Daarna kan het land terugkeren naar democratie.

Vanmiddag heeft Suthep een afspraak met de legerleiding. Geruchten doen de ronde dat de politie hem onderweg naar de vergadering zou willen arresteren. Tegen Suthep loopt een arrestatiebevel wegens rebellie. ‘Als ze dat echt willen doen maakt dat een snel einde aan het spel tussen de regering en de demonstranten. Er zullen alleen maar meer demonstranten de straat op gaan.’

Regering: Routekaart voor hervorming

De regering gaat intussen haar eigen gang. Ze heeft honderd vertegenwoordigers van diverse groepen en organisaties uitgenodigd voor een forum dat morgen voor het eerst bijeen komt. Het forum moet een routekaart opstellen met voorstellen voor politieke hervormingen. Tonthong Chandransu, permanent secretaris van het PM’s Office, verwacht dat die eind eind deze maand klaar is.

Tongthong erkende tijdens een persconferentie gisteren dat de verkiezingen op 2 februari niet voldoende zijn om de politieke spanningen, die de straten van Bangkok beheersen, te beëindigen. Het forum zal met oplossingen voor het land moeten komen.

Volgens het Centre for the Administration of Peace and Order is het onwaarschijnlijk dat de politie aan het forum deelneemt, omdat tegen sommige protestleiders arrestatiebevelen lopen en die zouden dan aangehouden moeten worden.

Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) is in ieder geval wel van de partij. Oppositiepartij Democraten en de PDRC niet. Wanneer de PDRC zou meedoen, zou ze de indruk wekken akkoord te gaan met de verkiezingen, zegt Suthep, en dat moet tot elke prijs worden voorkomen. De krant geeft geen nadere toelichting op het besluit van de Democraten.

(Bron: Bangkok Post, 14 december 2013)

Foto: Anti-regerings demonstranten, geleid door het Network of Students and People for Thailand’s Reform, hebben een vlag van 1,4 kilometer om het Government House uitgerold.

Foto homepagina: Sudarat Phaophu naast een portret van haar zoon, die op 1 december tijdens de gevechten bij de Ramkhamhaeng universiteit werd gedood.

9 reacties op “Anti-regerings beweging roept de bevolking op de verkiezingen te boycotten”

 1. Björn zegt op

  Logisch dat ze de verkiezingen boycotten. Ze maken namelijk geen enkele kans. Bij de vorige verkiezingen bood Thaksin 600 Thb geloof ik en de democraten 400 Thb. Dus dan is de kans in het noordoosten al verkeken.

 2. chris zegt op

  In de huidige situatie zouden de verkiezingen moeten gaan over hervormingen. DAT zou getuigen van democratische verkiezingen en wellicht valt er dan ook wat te kiezen voor de Thai behalve geld aannemen. Aangezien de poiltieke patijen in Thailand zelden inhoudelijke discussies voeren moeten zij eerst zo’n hervormingsprogramma schrijven en dat in een campagne aan het volk proberen te verkopen.
  Ik ben een groot voorstander van het uitstel van de verkiezingen om dit te realiseren.

 3. Jeffrey zegt op

  Natuurlijk doen ze dat, wat anders.

  Ze gaan die verkiezingen verliezen, en dan…….weer de straat op…….en dan weer verkiezingen……weer demonstraties…
  Ze zullen moeten toegeven aan het democratisch principe, dat de meerderheid de macht krijgt.

  Bangkok is geel, maar dan houdt het op.

  • danny zegt op

   beste Jeffrey,

   Je praat over democratie ,maar een kenmerk van eerlijke verkiezen in een democratie land kan niet worden verkregen door de familie van Thaksin die als premier veroordeeld.is.
   Als je stemmen gaat kopen als leider van een land of grote bedrijven manipuleert (olie-media en telecombedrijven) om zo macht en stemmen te verkrijgen naast absolute rijkdom ,dan kun je niet meer spreken van een eerlijk verkregen meerderheid.
   Als een groot gedeelte van de Thaise bevolking van politiek niets af weet is het makkelijk om juist bij deze groep de stemmen te kopen.De meeste mensen in Thailand zijn vooral met hun eigen familieomstandigheden bezig en is Bangkok een ver weg gebeuren.
   Een land moet worden geregeerd door iemand met een goede studie en politieke ervaringen. iemand die het goed voor heeft met de bevolking en de staatsschuld als een schuld ziet die moeten worden afgelost in plaats van de staatsschuld op te laat lopen om een goede sier te maken in je eigen premier periode.
   Naast Bangkok zijn er nog een tiental provincies in het zuiden waar de democraten ook een meerderheid hebben.
   Maar de democraten beseffen , dat als de corruptie door een meerderheid wordt gedragen de verkiezingen in februari geen verbeteringen zullen brengen en alles hetzelfde blijft.
   Het is dus veel beter als de verkiezingen veel later worden gehouden om een beter en eerlijker verkiezingssysteem op te tuigen.
   Er is een lange politiek weg te gaan in dit land,misschien dat buitenlanders daar gauw genoeg van hebben want die willen rustig genieten van het zonnetje ,maar een Thai ,met verstand van zaken , denkt aan zijn toekomst en dat van zijn of haar kinderen ,en weet dat het bestrijden van al jaren ingeslopen corruptie een lange adem nodig heeft.en dat is dus wat anders dan even toegegeven aan deze verkregen meerderheid.
   Een goede groet van Danny

  • cor verhoef zegt op

   Jeffrey, je laat gemakshalve even de tientallen zuidelijke provincies achterwege die al sinds jaar en dag Democratisch zijn en niets van de PT moeten hebben, plus een aantal centrale provincies. Maar die fout maken wel meer mensen. Je kunt het ook omdraaien, het Noorden en Noordoosten zijn rood, maar dan heb je het wel gehad.

 4. monte zegt op

  Gewoon oppakken die man..is een dictator en grote oproerkraaier..hoe komt hij aan al zijn geld en land?
  de man is nog meer corrupt dan de andere.en anders blijven ze toch gewoon van de verkizingen..
  is enkel maar in hun nadeel
  er zijn 70 % rode kiezers..veel arme mensen en arme boeren die sinds taksin kliek regeert. wel hun kilo rijst van7 naar 35 cent per kilo gaan. en hij kraamt alleen maar loze kreten uit.
  hij heeft nog niet 1 zinnig voorstel gedaan. en heeft echt geen respect voor de gewone thai.
  vele hopen,in de dorpen dat hij zelfmoord pleegt.want dat zou hij doen als hij verliest en hij is nu uitgespeeld.sinds het leger geen zijde kiest en de politie vanavond duidelijk stelde dat iedereen die vernielingen heeft aangericht, vervolgd gaan worden

 5. chris zegt op

  Net als Hans ben ik een democraat in hart en nieren. Daarom kijk ik niet alleen naar de vorm (hoe vrij zijn verkiezingen) maar ook naar wat er gebeurt erna. Op basis daarvan was ik geen fan van democratisch, via verkiezingen gekozen regimes als die van Khadaffi (Libie), Mubarak (Egypte), Amin (Uganda), de Klerk (Zuid-Afrika), Sadam Hoessein (Irak), Mugabe (Zimbabwe) en zo kan ik nog wel een paar namen noemen van mensen die allemaal door verkiezingen aan de macht zijn gekomen. Hiltler trouwens ook. Verkiezingen zijn dus niet het ENIGE criterium waarin ik het democratisch gehalte van een land of regering afmeet.
  Zoals de koning al meerdere malen heeft gezegd zouden politici, rechters en alle andere Thai meer oog moeten hebben voor het landsbelang in plaats van het eigenbelang.
  De huidige politieke partijen worden beheerst door managers en het bedijfsleven. Van een partij die de emancipatie van een bepaalde bevolkingsgroep ten doel heeft is geen sprake: niet van de boeren, niet van de middenstand, niet van de vrouwen. Voordat Thaksin in de politiek ging gaf hij aan ALLE partijen donaties om er zeker van te zijn dat de partij die aan de macht kwam hem en zijn bedrijven gunstig gezind zou zijn. (bron: Siripan Nogsuan: Thai political parties in the age of reform). En hij was vast niet de enige . En hoewel het dat ieder vrij staat om te kiezen profiteren later de financiers van de partijen en van de campagne en veel minder de kiezers.
  Een tweetal opmerkingen tot slot:
  1. Thai die het land ontvluchten om hun straf te ontlopen (niet alleen Thaksin maar ook anderen) verspelen naar mijn mening het morele recht om andere Thai de maat te nemen. Maar ik weet ook dat ethiek niet het sterkste punt is van de Thai;
  2. De geschiedenis zal oordelen over de huidige volksopstand. Vergeet niet dat de hele wereld en ook Amnesty International niets deden voor Nelson Mandela toen hij in de gevangenis zat omdat hij een ‘terrorist” was en een eerlijk proces had gehad.
  3. Stemmen kopen is uit te roeien als Thai weigeren op de aanbiedingen in te gaan. Het gaat natuurlijk niet meer om 500 of 600 baht contant maar om veel meer verdekte omkoperij zoals het geven van tweedehands mobieltjes, telefoonkaarten, het betalen van de benzine van de brommer bij de pomp enz enz. De laatste verkiezingen hebben de creativeit van de partijen al blootgelegd en die zal ongetwijfeld toenemen als er verkiezingen zijn op 2 Februari.

  • LOUISE zegt op

   Chris,

   Even een aanvulling bij punt 1: “”Alsmede diegene, die dus vluchten of zich anderszins schuldig maken aan corruptie/oplichting/omkoperij, worden voor het leven geschorst om aan de politiek te mogen deelnemen.

   LOUISE

 6. monte zegt op

  Moderator: de discussie graag bij Thailand houden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website