De vraag is: heeft premier Yingluck haar taak als voorzitter van het National Rice Policy Committee verwaarloosd? Als dat het geval is, kan ze strafrechtelijk worden vervolgd en komt er een einde aan haar politieke loopbaan.

Na 1 jaar onderzoek, 100 getuigen en meer dan 10.000 bladzijden aan bewijsmateriaal heeft de National Anti-Corruption Commission (NACC) besloten 15 personen te gaan vervolgen wegens corruptie bij rijstdeals en een grondig onderzoek te doen naar de rol van Yingluck. De verdachten zijn onder meer voormalig minister Boonsong Teriyapirom (Handel) en zijn staatssecretaris Poom Sarapol.

NACC-commissaris Vichai Mahakhun ontkent dat de NACC haar onderzoek naar de zaak heeft versneld om een eind te maken aan de huidige politieke impasse. Het besluit om te gaan vervolgen is genomen op advies van een sub-commissie die beweringen over de welig tierende corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst heeft onderzocht.

Over de rol van Yingluck zegt Vichai dat de commissie aanwijzingen heeft dat ze wist van de onregelmatigheden, maar verzuimd heeft in te grijpen. Dezelfde commissie die de corruptie beschuldigingen heeft onderzocht, gaat het onderzoek naar Yingluck doen. Naar verwachting kan de commissie binnen een week al met een conclusie komen. Yingluck krijgt dan de gelegenheid zich te verweren, waarna de NACC kan besluiten haar formeel in staat van beschuldiging te stellen. Die gehele procedure duurt een maand.

De 15 verdachten zijn betrokken bij een rijstdeal met twee Chinese staatsbedrijven. Vrij ingewikkelde zaak, waarbij twee dingen in het oog springen: die rijst is nooit geëxporteerd naar China en het zou ook niet gaan om een zogeheten G-to-G deal (government to government). (Bron: Bangkok Post, 17 januari 2014)

Foto: Rijstboeren uit Bang Sai (Ayutthaya) tonen documenten met de namen van boeren die nog steeds geen geld hebben ontvangen voor hun paddy.

Nog meer rijstnieuws

De boeren die al sinds begin oktober op geld voor hun ingeleverde rijst wachten, gaan de regering aanklagen. Ze eisen de beloofde garantieprijs plus rente, daar de meeste boeren geld hebben moeten lenen voor hun dagelijkse levensbehoeftes. Naar schatting gaat het in totaal om een bedrag van 80 miljard baht.

Intussen probeert de regering de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC), die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert,  te bewegen de boeren uit eigen liquiditeit te betalen. Maar de raad van bestuur weigert dat. Over een paar dagen heeft de bank geen geld meer om boeren uit te betalen.

Sinds het begin van het huidige rijstseizoen hebben boeren 9,97 miljoen ton paddy ingeleverd, waarvoor ze 100 miljard baht dienen te ontvangen. De BAAC heeft tot nu toe 50 miljard baht uitgekeerd aan boeren die in totaal 3,5 miljoen ton hebben ingeleverd.

De bank wacht met smart op geld van het ministerie van Handel, maar het ministerie lukt het nauwelijks om de in de vorige twee seizoenen opgekochte rijst te verkopen. Als target hanteert het een maandelijkse verkoop van 1 miljoen ton ter waarde van 12 miljard baht, maar in sommige maanden stokten de verkopen bij 3 miljard baht.

De situatie is verergerd omdat het ministerie de veiling van 150.000 ton via de Agricultural Futures Exchange of Thailand een week heeft uitgesteld tot woensdag. De rally’s zouden daaraan schuld hebben.

De Thai Agriculturist Association zegt dat grote aantallen boeren in Pichit, Nakhon Sawan, Sukothai, Ayutthaya en Kamphaeng Phet en bijna alle provincies in het Noorden klagen over de late betalingen. Ze overleggen nu met advocaten over een rechtsgang en velen dreigen zich aan te sluiten bij de protesten van de anti-regerings beweging. (Bron: Bangkok Post, 16 januari 2014)

Toelichting

Het rijsthypotheeksysteem, dat door de regering Yingluck is heringevoerd, werd in 1981 gelanceerd door het ministerie van Handel als maatregel om het overaanbod van rijst in de markt te verlichten. Het leverde de boeren op korte termijn inkomsten op, waardoor ze de verkoop van hun rijst konden uitstellen.

Het is een systeem waarbij boeren een vaste prijs voor hun paddy (ongedopte rijst) krijgen. Beter gezegd: met de rijst als onderpand nemen ze een hypotheek bij de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives.

De regering Yingluck heeft de prijs voor een ton witte rijst vastgesteld op 15.000 baht en Hom Mali 20.000 baht, afhankelijk van kwaliteit en vochtigheidsgraad. In de praktijk krijgen de boeren vaak minder.

Omdat de door de regering betaalde prijzen 40 procent boven de marktprijzen liggen, kan beter gesproken worden van een subsidiesysteem, want geen enkele boer lost de hypotheek af en verkoopt de rijst op de open markt.

Het verhaal van Wandee Bualek (25)

Wandee in tambon Phai Phra (Ayutthaya) wacht al zes maanden op betaling, maar ze heeft de hoop nog niet opgegeven dat de regering uiteindelijk met geld over de brug komt. ‘Wij boeren hebben nooit iemand bedrogen, dus waarom liegt de regering?’

Van de regering moet ze nog 300.000 baht krijgen. Daarvan moeten schulden worden afbetaald die ze heeft gemaakt voor werktuigen, rijstsoorten en kunstmest. Ze heeft daarvoor de farmer credit card gebruikt, die een kredietlijn van elk 50.000 baht biedt.

Van een geldwoekeraar (rente: 3 procent) en familie heeft ze 100.000 baht geleend om te overleven en arbeiders te huren voor de nieuwe oogst. Die moet ze 300 baht per dag betalen; de huur van een rijstveld kost 2.000 tot 3.000 baht per rai (1600 vierkante meter).

Om het hoofd boven water te houden doen Wandee en haar echtgenoot nu extra klusjes om toch maar aan een maandinkomen van 3.000 baht te komen, zodat de monden van de twee jonge kinderen gevuld kunnen worden.

2 reacties op “Anti-corruptie commissie richt haar pijlen op premier Yingluck”

 1. piet zegt op

  Helaas klopt dit verhaal ,nu maar kijken wat er gebeurt.
  Ook in Udon zit men te wachten op geld voor de rijst,
  De arme boertjes weer de klos en maar wachten op hun bahtjes

  • rebell zegt op

   Als de regering de mensen iets beloofd moet je dat ook doen. Daar ben ik het met je eens. Maar de boeren hadden al lang een keer wakker kunen worden en eindelijk begrijpen, dat rijs teelt in Thailand een verloren zaak voor hun is.
   De armste boer (of de buur) heeft TV, maar wat daar gezegd en gezien wordt willen ze niet begrijpen. Er zijn alternatieven, maar daar will niemand iets mee te maken hebben. En hier spreek ik uit eigen ervaring binnen mijn Thaise familie kring. Voor alternatieve bestaat geen regerings garantie (Geld) en daarom will de Thai er niet aan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website