Niet 45 maar 15 dagen krijgen premier Yingluck en haar advocatenteam de gelegenheid om haar verdediging tegen de beschuldiging van nalatigheid en plichtverzuim voor te bereiden. De National Anti-Commission Commission (NACC) is streng, ze heeft geen zin lang te wachten.

Yingluck wordt er door de NACC van verdacht als voorzitter van het National Rice Policy Committee niets te hebben gedaan aan de enorme verliezen die met het hypotheeksysteem voor rijst worden gemaakt, en aan de corruptie. De commissie gaat voor fraude al vijftien personen, waaronder twee voormalige bewindslieden, vervolgen.

Wanneer Yingluck schuldig wordt bevonden, begint de commissie een zogeheten impeachment procedure, die tot haar gedwongen vertrek kan leiden. Ze moet dan wel met onmiddellijke ingang haar werk staken.

Gisteren kreeg Yingluck een steuntje in de rug van zo’n honderd pro-regerings demonstranten. Die kwamen bijeen voor het kantoor van de NACC en [leve de goede smaak] gooiden zakken met uitwerpselen naar de afbeelding van NACC-commissaris Vicha Mahakhun, die de gebeten hond is. Ze verbrandden ook een neplijkkist, bestemd voor Vicha. Volgens de demonstranten is de commissie erop uit de regering Yingluck ten val te brengen.

Yingluck had vorige maand al moeten verschijnen bij de NACC , maar ze liet verstek gaan. Ze is ook voor vandaag opgeroepen. De advocaten hadden om een uitstel van 45 dagen gevraagd, de commissie maakte er 15 dagen van, te rekenen vanaf vandaag.

Woensdag blokkeerden boeren het ministerie van Handel en sneden de elektriciteit af. Daardoor kon de veiling van 250.000 ton ter waarde van 3 miljard baht rijst via de Agricultural Futures Exchange of Thailand niet doorgaan.

Kittisak Ratanawaraha, een boerenleider uit Pichit en andere provincies in het Noorden, verdedigt die actie. De veiling zou de boeren geen enkel voordeel opleveren, want de rijst zou weggaan tegen een verliesgevende prijs van 6.000 baht per ton.

‘De regering probeert alleen maar tijd te rekken. De meeste boeren willen niet dat de regering aanblijft en doorgaat hen te duperen. We zullen er alles aan doen haar over te halen om af te treden en ruimte te maken voor een nieuwe regering, die de rijsttelers kan compenseren voor de schade.’

Intussen wringt de regering zich in alle bochten om geld te vinden voor de boeren van wie velen al sinds oktober wachten op geld voor de rijst die ze hebben ingeleverd. Er moet nog iets van 130 miljard baht worden uitbetaald. Maandag wordt een aantal boeren gelukkig gemaakt. Die worden betaald uit een bedrag van 20 miljard baht dat de regering leent uit de post noodvoorzieningen van de begroting.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij zegt dat deze noodgreep wel eens problemen kan gaan opleveren omdat de Kiesraad (die toestemming moest geven) er als voorwaarde aan heeft verbonden dat het geld uiterlijk eind mei moet zijn teruggestort.

Hypotheeksysteem is nu subsidiesysteem

Het rijsthypotheeksysteem, dat door de regering Yingluck is heringevoerd, werd in 1981 gelanceerd door het ministerie van Handel als maatregel om het overaanbod van rijst in de markt te verlichten. Het leverde de boeren op korte termijn inkomsten op, waardoor ze de verkoop van hun rijst konden uitstellen.

Omdat de door de regering betaalde prijzen 40 procent boven de marktprijzen liggen, kan beter gesproken worden van een subsidiesysteem, want geen enkele boer lost de hypotheek af en verkoopt de rijst op de open markt.

De betalingsproblemen zijn ontstaan doordat de rijst, die de afgelopen twee rijstseizoenen is opgekocht, moeilijk verkoopbaar is. Rijst uit Vietnam en India is goedkoper. Die landen hebben Thailand dan ook in 2012 ingehaald als grootste rijstexporteur ter wereld.

Op de foto hebben politieagenten hun uniform uitgetrokken om voor het ministerie van Financiën de rijst weg te halen die boeren er hadden gestort uit protest tegen de uitblijvende betalingen.

(Bron: Bangkok Post, 14 maart 2014)

4 reacties op “Anti-corruptie commissie draait premier Yingluck de duimschroeven aan”

 1. Tino Kuis zegt op

  Veroorloof me een aanvulling te geven op bovenstaand bericht.
  Bij de Nationale Anti-Corruptie Commissie, de NACC, liggen duizenden dossiers stof te verzamelen. Een aantal van die dossiers gaan over rijst. Sommige aanklachten gaan terug tot het prijsgarantiesysteem voor rijst, een onderdeel van de populistische politiek van Abhisit; die dossiers liggen er nu 1500 dagen zonder enige conclusie. De geruchten, speculaties en aanklachten bij de NACC over corruptie in het rijsthypotheeksysteem van Yingluck gaan terug tot 2012. Voor zover ik weet is geen van deze aanklachten tot op de dag van vandaag afgerond. Als er mensen zijn die weten of dat wel het geval is dan hoor ik het graag. Concrete gevallen graag.
  Een paar weken gelden was er op de televisie een discussie met 6 boeren. Hen werd de vraag gesteld of er veel corruptie was rond het rijsthypotheeksysteem. Mogelijk zeiden ze, maar waarschijnlijk niet. ‘We zijn niet dom’, voegde één er nog aan toe. De meeste problemen hadden ze met de molenaars, geknoei met weegschalen en vochtigheidsmeters. (Paddy moet een vochtigheidsgraad hebben van 15 procent, daarboven of daarbeneden heeft inloed op de prijs). ‘Die lossen we zelf wel op’. zeiden ze.
  Mijn conclusie is dan ook dat de NACC vervolgd moet worden wegens het verzaken van hun plicht aanklachten wegens corruptie binnen redelijke tijd af te ronden.

 2. chris zegt op

  beste Tino,

  De subsidie op rijst is niet uitgevonden door Abhisit en zijn regering mar door de voorgaande red shirt gelieerde regeringen. Abhisit heeft het systeem gewijzigd.
  Over de corruptie in de rijst is nu zoveel geschreven (in de binnenlandse en de buitenlands pers) en gepraat dat het voor mij (enj ik denk voor de overgrote meedergeid van de Thai bevolking, inclusief de beoern blijkens recnte opiniepeilingen) als een paal boven water staat dat er zaken grondig mis zijn. Wie daarvoor verantwoordelijk is zal hopelijk in de nabije toekomst blijken.
  De boeren zijn inderdaad niet dom. Als er geen subsidie op de rijst zou zitten zouden zij veel minder voor hun rijst krijgen. In dat geval zeg je natuurlijk op tv dat er geen corruptie is, bang als je bent dat het hele systeem wordt afgeschaft (waarop vele vele nationale en internationale instanties vele malen hebben aangedrongen).
  Slechts 1 buitenlandse bron:
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/thailand/10618134/Burmese-smugglers-get-rich-on-Yingluck-Shinawatras-13-billion-Thai-rice-subsidies.html

 3. Farang tingtong zegt op

  Het is ook van belang dat in dit geval de NACC onpartijdig is, anders zal mijn nooit tot een eerlijke en rechtvaardige uitslag komen.
  Je kunt het met veel reacties hier op het blog vergelijken als het over een onderwerp zoals deze of andere politiek gerelateerde onderwerpen gaat.
  Wat op dat moment hun waarheid is blijkt het later toch net even anders te zijn.
  Misschien komt het wel omdat binnen het NACC mensen rondlopen met rode en gele brillen en is men daardoor niet meer objectief en is dit wel de reden dat sommige dossiers zo lang blijven liggen.

 4. Eugenio zegt op

  Herinnert zich nog iemand van ons zich de dappere Khun Supa Piyajitti?
  Yingluck (“show me the corruption”) blies wel heel erg hoog van de toren in september vorig jaar, toen Supa opperde, dat het rijstsysteem zeer gevoelig was voor corruptie.

  Ik vind het helemaal niet zo onlogisch dat de handel en wandel van Yingluck nu eens door een instantie als de NACC (wie anders?) bekeken gaat worden. Voor velen is dit al een half jaar te laat.
  Laten we eerst maar eens rustig afwachten met welke feiten en bewijzen de NACC in de nabije toekomst gaat komen.

  http://thaiintelligentnews.wordpress.com/2013/07/03/corruption-focus-2-yingluck-says-show-me-corruption-not-just-talk-i-will-prosecute-all/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website