Sudarat Keyuraphan van de Pheu Thai Partij (Sek Samyan / Shutterstock.com)

Het laatste nieuws is dat morgen (woensdag) om 10.00 uur in het Lancaster Hotel in Bangkok de vijf grootste anti-junta partijen (Pheu Thai, Future Forward, Seri Ruam Thai, Prachachat en Pheu Chat) bij elkaar komen om te praten vorming van een nieuwe regering.

De partijen hebben samen 251 van de 500 parlementszetels in handen en hebben daardoor een nipte meerderheid.

De bron van dit bericht is het dagblad Matichon.

(met dank aan Tino Kuis)

https://www.matichon.co.th/politics/news_1425384

20 reacties op “Anti Prayut coalitie in de maak”

 1. Rob V. zegt op

  Knip & plak:
  Pheu Thai, Future Forward en tenminste nog 4 partijen gaan proberen een coalitie te vormen. Met of zonder Bhumjaithai of de Democraten (die laatste zijn per definitie al tegen Phue Thai blijkt nu, zie eerdere commentaren). Ze zouden dan mogelijk 251 zetels hebben. Een meerderheid van 1 zetel in het 500 koppig parlement. Maar niet genoeg voor een premier, want als die senaat mee stemt dan zal kan praktisch alleen Prayut premier worden. En de kans dat de junta/senaat niet haar macht zal gebruiken lijkt nihil.

  Zie:
  https://m.bangkokpost.com/news/politics/1651424/pheu-thai-to-announce-coalition

  Een Phue Thai kabinet met premier Prayut gaat niet werken. Dat is volkomen stilstand. Dus Phalang (Prayut zijn partij) zal er samen met de Democraten ook alles aan doen een machtsblok te vormen. Een minderheidskabinet misschien? Of is de definitieve uitslag straks dat de 6 democratie partijen net geen meerderheid aan zetels hebben?

  • conimex zegt op

   Dat de Democraten gaan samen werken met de Junta, dat gaat hun, hun kop kosten, ze zijn nu al naar de slachtbank gebracht, wanneer ze deze keuze maken, worden ze werkelijk geslacht.

 2. Tino Kuis zegt op

  Matichon noemde de zesde partij niet die ook mee gaat doen namelijk Sethakid Mai ofwel de Nieuwe Economie Partij. Samen zouden ze dan 252 zetels van de 500 hebben, een kleine meerderheid. Nog niet helemaal zeker want de echt officiële uitslag is er nog niet. De vraag is dan wat gaat Prayut doen? Spannende tijden.

  Ook de Bangkok Post bericht hier over

  https://www.bangkokpost.com/news/politics/1651424/pheu-thai-to-announce-coalition

 3. Rens zegt op

  Ach, er is nog de tijd tot mei (officiële uitslag) om er achter te komen dat de zetelverdeling toch net even anders ligt dan wat er nu dus voorlopig bekend gemaakt is. Het voordeel ligt dan niet bij de 5 a 6 partijen die nu samen willen gaan. Met een beetje creatief tellen lukt dat wel. Het mag duidelijk zijn dat ik deze verkiezingen niet als eerlijk beschouw.

 4. Petervz zegt op

  Het lijkt erop dat Thailand een onduidelijke politieke tijd tegemoet gaat.
  De Palang Pracharat partij heeft praktisch geen mogelijkheid een coalitie regering te vormen met een 2e kamer meerderheid (maar kan met de 1e kamer stemmen wel de Premier kiezen) en de PhuaThai partij kan weliswaar een coalitie meerderheid creeren, maar dan waarschijnlijk geen Premier kiezen.

  Er zijn een paar opties, die allen gaan leiden tot een hoge mate van instabiliteit.
  1. De Palang Pracharat vormt een minderheids coalitie met Prayut als premier. Een duidelijke vraag die dan gesteld moet worden is op welke wijze Prayut kan omgaan met een meerderheid in de oppositie. Als (ex) soldaat dult hij geen tegenspraak, en dat is de afgelopen 5 jaar ook zo gebleken. Daarbij zal een minderheidscoalitie niet effectief kunnen regeren.
  2. De Phua Thai vormt een meerderheidscoalitie met de BJT partij erbij. In dit scenario zouden zowel Sudarat als Anutin premier kunnen worden. De kans dat de 1e kamer het eens is met Sudarat is erg klein. Anutin is mogelijk wel acceptabel. De BJT partij van Anutin moet netuurlijk wel instemmen met deze coalitie, die dan een redelijke meerderheid zal hebben in de 2e kamer.

  Als Prayut geen premier kan worden, dan is de verwachting dat de Palang Pracharat partij uiteen zal vallen. Per slot van rekening is Prayut als premier de enige reden geweest voor het opzetten van deze partij.

  Een 3 scenario is het nietig verklaren van deze verkiezingsronde. Dit is een realistich scenario, gezien de vele fouten en onregelmatigheden die zijn geconstateerd. Op de website http://www.change.org zijn al ruim 774.000 handtekeningen binnen om de kiescommisdie te ontbinden. Stapt de kiescommissie om welke reden dan ook op voor 9 mei, dan kan voor de deadline geen definitief resultaat bekend worden gemaakt, en is deze kiesronde automatisch nietig.

  Kortom, in de situatie op dit moment hebben we een Junta coalitie met een premier maar een 2e kamer minderheid en een anti-Junta coalitie zonder premier met een 2e kamer meerderheid.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik las net de gezamenlijke verklaring van die 6 anti-junta partijen vanochtend uitgegeven. Die zegt helder en duidelijk: ‘Wij gaan samenwerken om de macht van de NCPO (de junta) te breken’. Krachtige taal…Een herhaling van 1992? Ik hoop het niet…..

 5. Mark zegt op

  Prayut kan met zo’n brede politiekesamenwerking over partijcrenzen heen toch niet anders dan geweldig gelukkig zijn.

  Vijf jaar lang heeft elke vrijdavavond op alle Thaise TV-stations gevraagd, gesmeekt, gedreigd, gewenst, gepleit voor meer eenheid en samenwerking in het belang van de natie. Zijn hoogste doel was toch de verlammende polarisatie verslaan. Nooit meer een blokkade van Bangkok, voorwaarts met het land.

  Dank zij de verkiezingen komt de fel begeerde politieke/bestuurlijke samenwerking tussen partijen eindelijk in zicht. Het hoogste doel ligt binnen handbereik. Nog één kleine moedige zelfopoffering. Eén militaire heldendaad. Hopelijk laat hij zich niet stoppen door “brother in arms” zoals dhr. Prawit. De natie schreeuwt om een held.

  Juich en jubel, alle mensen van goede wil

  • Tino Kuis zegt op

   Op zijn laatste verkiezingscampagne zei Prayut dit aan het eind:

   ‘Ik wil sterven voor Thailand’.

   • chris zegt op

    Dat zegt elke militair, in elk land ter wereld.
    En elke revolutionair, in elk land ter wereld.
    En ….het gebeurt in werkelijkheid ook.

 6. RuudB zegt op

  Volgens de laatste berichten in o.a. BangkokPost startten 7 partijen op instigatie van Pheu Thai vandaag gesprekken: men gaat proberen een coalitieregering te vormen. De 7 partijen hebben om en nabij 252 parlementszetels. Maar ze hebben er 376 nodig inclusief de Senaat, wil men een PM kunnen leveren. Of dat gaat lukken? Ondertussen meldt KhaoSodEnglish dat de pro-junta-partijen er absoluut van overtuigd zijn dat zij het recht hebben een meerderheidsregering te vormen en een PM naar voren te schuiven, want meer stemmen behaald. Zou dat gebeuren dan is de ene helft van de natie boos, gebeurt het andere dan is de andere helft boos. Er gaat een patstelling ontstaan.
  De vraag is of een meeting onder deze noemer wel zo handig is? Ware het niet beter te wachten op de formele uitslag van 9 mei as? Daarna is nog tijd zat om te kibbelen.
  De VS, de EU en het VK hebben laten weten bezorgd te zijn vanwege de berichten over vele onregelmatigheden in het gehele verkiezingsproces.

 7. Rob V. zegt op

  Phalang is niet blij, ze zeggen dat daar zij de meeste stemmen hebben (niet de meeste zetels), zij het recht hebben om als eerste een coalitie te vormen. Daar zijn ze ook mee bezig en menen voldoende steun te hebben maar ze zeggen niet wie die coalitiepartners van het pro-Prayut kamp dan zijn.

  Volgens de junta moeten de partijen wachten met het proberen te vormen van een coalitie tot en met mei (na kroning en definitieve verkiezingsuitslag).

  Bronnen:
  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/03/27/pro-junta-party-furious-at-pheu-thai-coalition-bid/
  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/03/27/phalang-pracharath-insists-on-leading-coalition-wont-name-allies/

 8. Christiaan zegt op

  Wat ik lees, zijn veelal speculaties. De anti -militairen partijen zijn wat voorbarig de buit aan het verdelen.
  De 150 restzetels, die pas in mei bekend zijn, geven de doorslag. Het is daarna heel goed mogelijk, dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Dan kan Prayut nog even doorgaan.

 9. teun zegt op

  Hoe dan ook: er gaat gedoe komen. Pheu Thai zal graag coalitie gaan vormen, maar zeker niet o.l.v. Prayuth.
  Die zal dat ook zelf niet erg zien zitten naar mijn idee.
  Als hij zelf met Palang een coalitie vormt dan zullen Pheu Thai en FFP ongelukkig zijn.

  Als er in mei uit de definitieve (al dan niet creatieve) telling zou blijken dat Pheu Thai toch niet de grootste is dan zal er ook enige onrust ontstaan.

  Hoe dan ook, zodra de kroning heeft plaatsgevonden met Prayuth op de voorste rij, zal de onrust zich verspreiden. En is ingrijpen van het leger dan niet geheel geheel denkbeeldig.

  • Mark zegt op

   Zou Prayut zichzelf liever op die eerste rij zien zitten dan een gestabiliseerd land met in ere herstelde democratische instellingen over te dragen aan Zijne (nieuwbakken) Koninklijke Hoogheid op diens inauguratie?
   Het is goch ondenkbaar dat deze man die leeft, en zelfs beweert te willen sterven, voor zijn land dergelijk prachtig wereldwijd prestisieus geschenk aan de Vorst zou ontzeggen?

 10. marcow zegt op

  Bij het openen van dit specifieke artikel verschijnt er een popup van de website van Matichon vragend om een inlognaam en paswoord. Zelfs na het verwijderen van cookies en in te loggen op VPN verschijnt deze popup nog! WTF is dat?

 11. marcow zegt op

  Julie hebben malware in dit bericht welke wordt gemaakt door een geintegreerd Iframe met de link naar http://www.matichon.co.th welke een pop-up toont en vraagt om gebruikersnaam en wachtwoord.
  Wanneer je in de broncode in de “data-gr-c-s-loaded=”true” op false zet dat kan je pas reageren (zoals ik nu doe)

  • colorwings zegt op

   Ik kreeg de pop up ook maar kon hem gewoon wegklikken.

   • theoweert zegt op

    IK had het zelfde en kon hem gewoon sluiten

 12. Tony zegt op

  Thailand gaat barre tijden tegemoet en Prayut gaat heus niet de kazerne in.
  Geen enkel dictator gaat vrijwillig opstappen om zijn macht dan af te dragen…..never…..
  Bij de officiële verkiezings uitslag komt de party van Prayut als de grote winnaar uit de bus.
  That’s Politics
  Hij heeft het ook niet zo slecht gedaan want Thailand is stabiel gebleven en de Bath doet het wat betreft stukken beter dan die Euro , maar dat is een ander verhaal.
  TonyM

 13. chris zegt op

  De sleutel van de oplossing van de huidige politieke situatie (verdeeldheid, niet alleen tussen rood en geel, arm en rijk maar ook nog eens tussen oud en jong) ligt niet bij de politieke partijen en hun leiders maar bij de individuele senatoren. Stemt de Senaat (en een deel van het parlement) voor Prayut als minister-president, zadelen zij hem op met een minderheidsregering en een vijandig parlement. Geen van de huidige 7 coalitiepartijen (samen de meerderheid in het parlement) wil met hem samenwerken. Ik denk dat zij hem zelfs het voordeel van de twijfel niet gunnen. Dit leidt zeer waarschijnlijk tot een onwerkbare en verlammende politieke situatie.
  Stemt de senaat voor een minister-president die uit een van de kampen van de 7 coalitie-partijen komt bedriegt men eigenlijk degene die hen benoemd heeft. En het resultaat is een regering die anti-junta is waardoor nieuwe botsingen tussen het parlement en de senaat in de komende tijd eerder schering dan inslag zijn. (terugdraaien van besluiten, hervorming van het leger etc)
  Zou de beste oplossing dan toch zijn dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard? En dat de partij die wellicht de meeste onregelmatigheden en ongelijke kansen op zijn geweten heeft daarbij het meeste garen spint? Zou Prayut echt denken dat hij met eerlijke verkizeingen wel democratisch aan de macht kan komen of lijdt hij dan een veel gevoeliger nederlaag?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website