De spanning loopt op rond het gewijzigde amnestievoorstel. Wanneer regeringspartij Pheu Thai het voorstel doordrukt, kunnen politieke confrontaties worden verwacht, waarschuwen advocaten en academici.

Eerst maar even de voorgeschiedenis, anders snapt niemand er iets van. Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema heeft een voorstel ingediend om amnestie te verlenen aan alle personen die sinds de militaire coup zijn aangehouden wegens politieke vergrijpen, zoals overtreding van de noodverordening. Het voorstel is in eerste lezing door het parlement goedgekeurd, maar is nu door een kamercommissie gewijzigd.

Het oorspronkelijke voorstel sloot protestleiders, autoriteiten en Thaksin uit van amnestie; het gewijzigde voorstel komt neer op blanco amnestie. Maar wat nog erger is: het verklaart de besluiten van de ASC nietig. Het Asset Scrutiny Committee werd na de coup ingesteld om onderzoek te doen naar corruptie van de regering Thaksin en op basis van dat onderzoek confisqueerde de Supreme Court 46 miljard baht van Thaksins’s vermogen. De critici vrezen nu dat Thaksin dat geld kan terugeisen. Hij zou ook zijn gevangenisstraf van 2 jaar ontlopen, die hij wegens machtsmisbruik kreeg.

‘Dit is een openlijke poging om Thaksin de dans te laten ontspringen’, zegt Phairote Pholphet, president van de Human Rights Lawyers Association. ‘Ze gebruiken de meerderheid [Pheu Thai heeft een ruime meerderheid in het parlement] om besluiten te nemen en weigeren een compromis te sluiten met degenen die het er niet mee eens zijn. De regering en Pheu Thai zijn vastbesloten hun zin door te drijven, wanneer ze iets willen. Dat leidt tot een politieke confrontatie, want tegenstanders zullen ongetwijfeld opstaan om zich ertegen te verzetten.’

Sunai Phasuk, researcher voor Human Rights Watch Thailand, wijst op een ander addertje onder het gras. De roodhemden willen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de doden en gewonden in 2010 gestraft worden [lees: toenmalig premier Abhisit, vice-premier Suthep Thaugsuban en het leger], maar de blanco amnestie vrijwaart ook hen van vervolging. Payao Akkahad, de moeder van een verpleegster die in 2010 werd doodgeschoten, zegt dat de roodhemden ‘upset’ zijn en zich verraden voelen door het blanco amnestievoorstel.

Zondag steken diverse anti-regeringsgroepen de koppen bij elkaar om hun strategie te bepalen. Ze zijn het er al over eens, aldus Suriyasai Katasila van de Green Politics Group, dat er een ‘all-out’ campagne tegen het voorstel komt. De demonstranten die sinds vorige week zijn neergestreken in Uruphong  (Bangkok), sluiten zich bij die campagne aan.

Oppositiepartij Democraten gaat een protestrally houden, wanneer het omstreden voorstel volgende maand in tweede en derde lezing door het parlement wordt behandeld. Ze denkt ‘tienduizenden’ tegenstanders op de been te kunnen brengen.

Voortvluchtig roodhemdleider Jakrajob Penkair, die in ballingschap in het buitenland woont, schrijft op zijn Facebook-pagina dat de blanco amnestie het eerste hoofdstuk wordt van een nieuwe strijd ‘waarin vrienden elkaars vijanden worden’.

(Bron: Bangkok Post, 21 oktober 2013)

Foto homepagina: De oproerpolitie tijdens een oefening in augustus; moet ze weer in actie komen?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Amnestievoorstel: Tegenstanders slijpen de messen”

 1. chris zegt op

  Het is verrassend te zien dat zowel de fanatieke red shirts als de aanhangers van de Democraten tegen dit nieuwe amnestie-voorstel zijn. Rood en geel samen de straat op (eerst op verschillende pleinen maar later samen oprukken naar het regeringsgebouw) om geheel verschillende redenen maar met hetzelfde doel. Althans zo lijkt het. De regering geheel geisoleerd in haar pogingen om de amnestiewet aan te laten nemen. Meer en meer de indruk wekkend dat het er allemaal niet toe doet als Thaksin maar wordt gepardoneerd (en zonder strafblad terug naar Thailand kan keren) en zijn miljoenen bahtjes terugkrijgt. Gevaarlijk want ongeregeldheden zouden wel eens de opmaat kunnen zijn voor de politie om te weigeren in te grijpen in de wanorde die ontstaat. En ontluisterend om te zien dat de red shirts absoluut niet de politieke achterban van de regering zijn maar een eigen agenda hebben.

 2. DIGIQUEEN zegt op

  Hi Chris,

  Even een kleine correctie in je verhaal.
  Maak van de “miljoenen bahtjes” maar even MILJARDEN BAHTJES, T.W. 46.
  Foei om zo veel geld van die arme jongen af te pakken.(*grin)

  Wat je nu al die tijd al kan lezen over dit onderwerp, sinds hij het land uit is, is hoe ze het nu kunnen wenden of keren dat deZe man terug kunnen laten komen.
  Dan buigen ze linksom en dan naar rechts om te kijken of het op die manier lukt.
  Simpel gesteld, maar iedereen weet wat ik bedoel.

  Men geeft altijd zo hoog op over “”gezichts verlies””
  In het geval van terugkomst, is dat een giga gezichtsverlies voor het hele land, met in de top de regeringsleiders”
  Thailand wordt dan toch niet meer geloofd.
  In niets!!!!!!!!!!
  LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website