De poging van de senaatsvoorzitter om het debat over het controversiële amnestievoorstel van maandag naar vandaag te verschuiven, lijkt te mislukken omdat het quorum vermoedelijk ontbreekt. Volgens de zogeheten groep van 40 [anti-regerings] senatoren heeft een ‘outside person’ op de verschuiving aangedrongen om de lont uit het kruitvat te halen. Maar de voorzitter ontkent dat: onderwijsinstellingen zouden hem gevraagd hebben het voorstel snel te behandelen.

De senaatsvoorzitter maakt nog een tweede merkwaardige draai. Eerder zei hij dat de Senaat het voorstel gaat verwerpen, nu acht hij het mogelijk dat de Senaat het voorstel wijzigt en terugbrengt naar de orginele versie, waarin leger, protestleiders en autoriteiten worden uitgesloten van amnestie. Debat en wijziging zouden in één dag geregeld kunnen zijn. Wanneer vervolgens het Huis van Afgevaardigden akkoord gaat, kan het voorstel naar de koning ter ondertekening.

Maar ook deze move krijgt niet de handen op elkaar van de groep van 40. De whips in de Senaat hebben besloten het voorstel af te stemmen. Rosana Tositrakul, een van de veertig, noemt het idee ‘politieke zelfmoord’, omdat de demonstranten veel meer willen dan alleen een tekstwijziging. De groep van 40 vindt dat het Huis van Afgevaardigden ontbonden moet worden om de politieke spanningen te beëindigen.

Andere amnestienieuws:

 • Premier Yingluck heeft een beroep gedaan op de demonstranten te stoppen met hun demonstratie. Ze wijst erop dat de zes andere amnestievoorstellen zijn ingetrokken. Eerder liet ze weten dat de regering zich neerlegt bij wat de Senaat gaat besluiten. Als de Senaat het voorstel afwijst, wordt het niet opnieuw ingebracht.
 • Zo’n tweeduizend demonstranten uit Uruphong zijn verhuisd naar de Makkawan Rangsan brug dichtbij het Government House. Ze gingen eerst naar de Jor Por intersection op de Ratchadamnoen Nok Avenue, maar stuitten daar op een politiecordon. De politie weigerde hen door te laten.
 • Iets later kregen ze gezelschap van vijfduizend studenten, oud-studenten en docenten van de Thammasat universiteit (TU). Die wilden naar het parlement marcheren om de senaatsvoorzitter een petitie te overhandigen. Om een lang verhaal kort te maken: het lukte hen één kant van de Makkawan Rangsan brug in bezit te nemen. Verder kwamen ze niet vanwege betonnen barrières en prikkeldraad. De TU-demonstranten verspreidden zich nadat de de tweede senaatsvoorzitter de petitie in ontvangst had genomen.
 • De regering en dissidente roodhemdleiders hebben gisteren een hartig woordje met elkaar gesproken. Aanleiding was het afwijkend stemgedrag van vier roodhemd parlementsleden. Die onthielden zich vrijdag van stemming toen het Huis van Afgevaardigden het [door een kamercommissie gewijzigde] amnestievoorstel goedkeurde. De gelederen lijken weer gesloten te zijn na enkele gesprekken, waarbij onder anderen de ex-echtgenote van Thaksin, diens zoon, een zuster van Thaksin, de UDD-voorzitter (roodhemden) en een roodhemdleider aanwezig waren.
 • De Businessmen for Democracy Club, die maandag en woensdag een fluitconcert op de Silom Road organiseerde, krijgt blijkbaar niet genoeg van fluitconcerten, want gisteren belegde ze een lunchconcert op de kruising Asok-Sukhumvit.
 • Een tweede fluitconcert vond om 5 uur plaats op de Ratchaprasong intersection. Dat was georganiseerd door de Anti-Corruption Organisation of Thailand. Zo’n vierduizend demonstranten gingen er tekeer.
 • De Council of Muslim Organsations of Thailand en de Medical Council of Thailand (CMOT) hebben gisteren verklaringen uitgegeven met een protest tegen het amnestievoorstel. ‘In plaats van verzoening brengen, veroorzaakt het voorstel diepere kloven in de samenleving en die zouden kunnen escaleren tot chaos’, aldus de CMOT-verklaring.

(Bron: Bangkok Post, 8 november 2013)

Ter verduidelijking: Er zijn zeven amnestievoorstellen, waarvan één vorige week vrijdag is goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. De andere zes zijn nog nooit behandeld en zijn dus nu ingetrokken.

Het omstreden voorstel verleende oorspronkelijk geen amnestie aan leger, protestleiders en autoriteiten van destijds, maar een kamercommissie heeft die uitzondering geschrapt.

De roodhemden zijn tegen omdat toenmalig premier Abhisit en zijn rechterhand Suthep vrijuit gaan, en de anti-regeringsgroepen zijn tegen omdat oud-premier Thaksin zijn gevangenisstraf van 2 jaar ontloopt, terug kan keren naar Thailand en de 46 miljard baht die van hem in beslag is genomen, kan terugeisen.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Amnestievoorstel: Maandag of vandaag wordt de knoop doorgehakt”

 1. GerrieQ8 zegt op

  Gisteren in de Telegraaf gelezen dat de HEMA snoepfluitjes heeft terug geroepen, omdat ze gevaar kunnen opleveren. Ik weet een afzetgebied waar ze nog wat geld opleveren.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  @ Attente lezers De fout met Abhisit-Thaksin is inmiddels gecorrigeerd. Dank voor jullie reactie. Hoe gemakkelijk is het om over een eigen fout heen te lezen.

 3. LOUISE zegt op

  Hallo Dick,

  Bij die zes ingetrokken amnestievoorstellen, zit daar ook het voorstel bij, dat haar broertje uitgesloten wordt van het gebruiken van een van deze voorstellen??????

  LOUISE

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Louise Over de vraag of Thaksin had kunnen profiteren van een amnestievoorstel lopen de meningen uiteen. Thailandkenner Tino Kuis zegt dat dit niet het geval is. Daarentegen hebben Thaise juristen van de Lawyers Society of Thailand gezegd dat Thaksin zijn straf ontloopt, wanneer het laatst overgebleven voorstel wordt aangenomen en dat hij mogelijk ook de 46 miljard baht die van hem in beslag is genomen, kan terugeisen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website