De teerling is geworpen. Na een debat van 19 uur keurde het Huis van Afgevaardigden gisteren om 4.25 uur het controversiële amnestievoorstel goed. Oppositiepartij Democraten vestigt haar hoop op de Senaat, die het voorstel nog kan afwijzen.

De Democraten die bij station Samsen tienduizend tegenstanders op de been hebben gebracht, breiden hun protest niet uit omdat er nog kanalen zijn om het voorstel te torpederen. Anti-Thaksin groepen hebben hun supporters in het land opgeroepen naar Bangkok te komen en zich aan te sluiten bij de rally in Uruphong of Lumpini park.

Lumpini park is de protestlocatie van de People’s Force for Democracy to Overthrow Thaksinism (Pefot), een groep die eerder protesteerde tegenover het Government House.

In Uruphong demonstreert het Network of Students and People for Reform of Thailand. Deze groep heeft zich afgesplitst van Pefot, toen het protest bij het Government House werd afgeblazen.

Het amnestievoorstel biedt een blanco amnestie aan allen die tussen 1 januari 2004 en 8 augustus 2013 wegens politieke vergrijpen zijn aangehouden c.q. gevangen gezet. De tegenstanders zeggen dat ook oud-premier Thaksin, in 2008 wegens machtsmisbruik veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, van de amnestie profiteert.

De tegenstanders verzetten zich tegen de wijzigingen die door een kamercommissie in het oorspronkelijke voorstel van Pheu Thai-kamerlid Worachai Hema zijn aangebracht. De amnestie geldt nu ook voor het leger, de protestleiders van destijds en de autoriteiten. Als gevolg daarvan zijn beide politieke kampen tegen het voorstel: roodhemden en anti-regeringsgroepen.

De roodhemden omdat voormalig premier Abhisit (nu oppositieleider), zijn rechterhand Suthep en het leger, die ze verantwoordelijk houden voor de doden en gewonden in 2010, vrijuit gaan. De anti-regeringsgroepen omdat Thaksin (tegen wie nog veel meer zaken op de plank liggen, zie ‘Wiping the slate’) de dans ontspringt.

Bangkok Post is vandaag bijna geheel gewijd aan de zaak. Op de voorpagina staat een foto van premier Yingluck die de visjes voert in het Pasak Jolasid stuwmeer in Lop Buri, waar het kabinet twee dagen vergadert. Zij houdt zich erbuiten onder het motto: het is een zaak van het parlement, niet van de regering. ‘Er is niets wat de regering of de demonstranten eraan kunnen doen.’ Later vandaag meer in Nieuws uit Thailand over wat wel eens vreselijk uit de hand zou kunnen lopen.

(Bron: Bangkok Post, 2 november 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Amnestievoorstel: De teerling is geworpen”

  1. dokter tim zegt op

    Vertoning is hier het juiste woord. Uiteindelijk komt het voorstel erdoor. Dat hebben de bakkeleiende politici al lang met elkaar afgesproken. Vr.gr. Tim.

  2. Adje zegt op

    Ik hoop dat het niet gaat escaleren tussen de geel en roodhemden. We zitten niet te wachten op een situatie die weer uit de hand gaat lopen zoals in 2010.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website