Tien gratis condooms per maand voor alle seksueel actieve mannen. Dat voorstel doet de Aids Access Foundation om de verspreiding van het HIV virus en andere SOA’s tegen te gaan.

De stichting vindt dat hoognodig omdat er vorig jaar 9.000 gevallen van HIV zijn bijgekomen en het aantal SOA’s tussen 2007 en 2011 is verdubbeld.

Het ministerie van Volksgezondheid deelt jaarlijks 40 miljoen condooms gratis uit aan risicogroepen, zoals mannen die seks met mannen hebben, sekswerksters en jongeren. Vorige week maakte het bekend dat het naast de condooms van 49 en 52 mm ook condooms van 54 mm gaat verspreiden. Gebleken is dat voor mannen jonger dan 30 jaar de twee kleinere condoommaten te klein zijn en dat ze onbeschermd vrijen. Volgens het Department of Disease Control gebruikt 46,9 procent van de Thais een condoom.

De Aids Access Foundation (AAF) en de Foundation for Aids Rights vinden het aantal van 40 miljoen condooms onvoldoende. Ze pleiten er ook voor de gratis condooms ruimer te verspreiden en de winkelprijs van condooms te verlagen. Nimit Tian-udom van de AAF zegt dat condooms niet overal verkrijgbaar zijn.

Jaarlijks worden 270 miljoen condooms verkocht. Een pakje van 3 condooms kost doorgaans 30 baht, wat volgens mevrouw Supatra Nakapew van de Foundation for Aids Rights 10 procent van het minimumdagloon van 300 baht is. De meeste condooms worden in Thailand gemaakt, dus die moeten goedkoper kunnen, vindt ze.

Supatra wijst erop dat over de prijs van condooms overeenstemming is bereikt met voormalig directeur Witit Artavatkun van de Government Pharmaceutical Organisation. De GPO zou condooms kunnen produceren en verkopen voor 2 baht per stuk. Witit werd echter in mei ontslagen [niet vanwege deze afspraak]. Of dat goedkopere condoom er komt, hangt af van de nieuwe directeur, maar een benoeming kan wel even duren omdat Witit tegen zijn ontslag in beroep is gegaan bij de bestuursrechter.

(Bron: Bangkok Post, 24 juli 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Aids stichting: 10 gratis condooms per maand voor alle seksueel actieve mannen”

  1. Khun Martin zegt op

    Aspirientjes zijn toch veel goedkoper? Als de dames die maar stevig genoeg tussen de knieen geklemd houden kan er ook weinig aan stuk!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website