De bekende Karen-activist Por Cha Lee Rakcharoen (Billy) is sinds donderdag spoorloos. Human Rights Watch eist een onmiddellijke reactie van de regering. ‘De Thaise autoriteiten moeten uitleggen wat er met hem is gebeurd’, zegt Azië-directeur Brad Adams.

Volgens de Cross Cultural Foundation heeft het hoofd van nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi) toegegeven dat Billy vrijdag aangehouden is omdat hij wilde honingraten en zes flessen wilde honing bij zich had. Chaiwat Limlikitaksorn zou dit bevestigd hebben en gezegd dat hij na een waarschuwing was vrijgelaten.

Por Chor Lee zet zich in voor het lot van de Karen die in het nationaal park wonen. In 2011 klaagden bewoners van het dorp Bangkloybon de autoriteiten aan die hutten van twintig Karenbewoners in brand hadden gestoken. Chaiwat leidde die operatie. Volgens hem stonden de hutten in een beschermd bosgebied. Por Cha Lee verzamelde bewijsmateriaal en zocht getuigen.

Volgende maand dient de zaak voor de Administrative Court. Por Cha Lee is zowel getuige als tolk , omdat hij goed Thais spreekt. ‘Zijn afwezigheid zal de zaak beïnvloeden’, zegt Surapong Kongchantuk, voorzitter van een subcommissie van de Lawyers Council of Thailand, die de bewoners bijstaat. ‘Ik zie geen andere reden voor zijn afwezigheid dan zijn activisme.’

De zorgen over Por Cha Lee zijn niet overdreven, want in 2011 werd een mensenrechtenverdediger voor Por Cha Lee’s netwerk [?] doodgeschoten toen hij in zijn pickup truck in de stad Phetchaburi reed. Chaiwat wordt daarvan verdacht, maar die zaak is nog niet voor geweest.

Por Cha Lee werd voor het laatst gezien in het park dat het enige toegangspunt tot Bangkloybon is. Hij was op zijn motorfiets op weg naar etnische Karen dorpelingen om de rechtszaak tegen de betrokken autoriteiten bij de brandstichting voor te bereiden. Toen hij werd aangehouden door een functionaris van het nationaal park had hij dossiers over de zaak bij zich.

(Bron: Bangkok Post, 22 april 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website