Actieleider Suthep Thaugsuban is teleurgesteld over de informele senaatsvergadering van vrijdag, die niet – zoals door hem geëist – tot de benoeming van een interim-premier leidde. Hij verwijt de Senaat ‘geen ruggengraat’ te hebben. De protestbeweging gaat nu proberen zelf een interim-premier aan te stellen.

Het enige besluit dat de Senaat vrijdag nam, was dat een speciale vergadering wordt uitgeschreven om te beraadslagen over de meningen en suggesties die de afgelopen week zijn verzameld door een coördinatiecommissie van de Senaat. Die commissie heeft gesproken met vertegenwoordigers van het leger, regeringsfunctionarissen en maatschappelijke sectoren over de vraag hoe de politieke impasse te doorbreken.

De Senaat wil ook dat de waarnemend premier, de regering en politieke partijen een bijdrage leveren, zegt senaatsvoorzitter Surachai Liangboonlertchai. Surachai vraagt de bevolking om er vertrouwen in te hebben dat de Senaat de politieke problemen van het land oplost. ‘De Senaat zal zijn best doen om zo snel mogelijk de vrede en harmonie in het land te herstellen.’

Volgens senator Jate Siratharanont was een meerderheid van de informele vergadering van vrijdag het erover eens dat de grondwet de mogelijkheid biedt een interim-premier en –regering te vormen. Maar dit was alleen een suggestie en niet bindend, en niemand is nog benoemd.

Waarnemend premier Niwattumrong Boonsongpaisan ontkent het bericht dat hij vandaag een gesprek zou hebben met de coördinatiecommissie, zoals een lid van die commissie heeft beweerd. Hij is niet eens uitgenodigd voor zo’n gesprek; bovendien heeft hij dit weekend andere verplichtingen in het Noorden.

Het begint vervelend te worden, maar Chusak Sirinil, lid van het juridisch team van voormalig regeringspartij Pheu Thai, herhaalt het nog maar eens: de wet geeft de Senaat niet de bevoegdheid een interim-premier aan te stellen. Volgens de grondwet is het huidige demissionaire kabinet verplicht op de winkel te passen totdat na de verkiezingen een nieuwe regering wordt gevormd.

(Bron: Website Bangkok Post, 17 mei 2014)

Foto: Demonstranten van de  PDRC trokken vrijdag naar het parlementsgebouw, waar ze een koude douche kregen. Geen interim-premier nog.

4 reacties op “Actieleider Suthep: Senaat heeft geen ruggengraat”

 1. David H. zegt op

  ja , ik heb Suthep diezelfde avond gezien …., gespannen gelaat …;niet de brede panorama “smile ” de nijdigheid en chagrijn droop er af , ik denk dat hij beseft dat het bergaf gaat vanaf nu , tenzij hij een coup kan forceren (duister nachtelijke acties op eigen rangen bvb om coup uit te lokken ) .Gelukkig blijven de roden nog kalm wat niet in zijn plan past volgens mijn persoonlijke bescheiden mening .
  Senaat zal uiteindelijk ook wel beseffen dat het met praten met alle partijen zal moeten , men heeft de PDRC podium genoeg gegeven , zonder beetje tegemoetkoming denk ik dat hij aan het kortste eind zal trekken .
  zag zowaar bijna een iewat oorlogdansje dat hij uitvoerde on stage om de “massas ” op tezwepen voor …..een volgende “final push” in rij ! (?)

 2. jos dyna zegt op

  ik denk dat de pheu thai juridische adviseur gewoon gelijk heeft . zo gaat het in alle landen een demissionair kabinet schrijft verkiezingen uit en dan komen er nieuwe poppetjes.
  De beslissing van het supreme court om Mevr Yinglcuk Shinawatra te ontheffen van haar taak en met haar 9 anderen was zeer discutabel !

 3. rebell zegt op

  Mag ik toch wel vragen wie daar van wakker ligt, nl. wat Suthep bevalt of niet. Ik lig wakker van het feit dat tegen die kerel een arrestatie bevel bestaat en niemand reageerd. Ik vraag mij eigelijk langzaam af, wat de Thaise politie eigelijk voor funktie heeft ? Bonnetjes schrijven en uitdelen aan farangs ?

 4. Sir Charles zegt op

  Suthep begrijpt er niets van want in een informele vergadering wordt er een en ander aftastend met elkaar besproken, er worden dan inhoudelijk nog geen beslissingen genomen, informeel dus vooralsnog vrijblijvend en niet bindend wordt er overlegd of er een interim-premier benoemd zal worden.
  Bovendien eist(!) hij een benoeming, tsja democratie heeft nog een lange weg te gaan in ons geliefde Thailand…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website