Partijleider Abhisit (Democraten) geeft de hoop niet op dat het moet lukken de politieke impasse te doorbreken. Maar actieleider Suthep Thaugsuban van de anti-regerings beweging lijkt niet in de stemming voor gesprekken.

‘Benoem jezelf niet tot tussenpersoon. Het maakt niet uit of ik ze [meervoud] ken, of ik met ze werk of dat ik dicht bij hen sta. Probeer het niet’, reageert hij op het initiatief van Abhisit om met alle partijen te praten over hervormingen.

Alhoewel over Abhisit’s plan niet veel meer bekend is dan dat hij gesprekken voert over hervormingen, is dat voor Suthep blijkbaar al genoeg om diens plan af te schieten. ‘De Suthep die 30 jaar aan politiek heeft gedaan, bestaat niet meer. Ik ben nu een kamnan (dorpshoofd), die alleen luistert naar de wensen van de mensen. Ik luister naar niemand anders dan de mensen. De mensen willen hervormingen voorafgaand aan verkiezingen, dus we moeten de regering zien kwijt te raken om die hervormingen door te voeren.’

Abhisit (foto homepagina) sprak gisteren met Kittipong Kittayarak, permanent secretaris van het ministerie van Justitie en leider van het Reform Now Network. Ze zijn het eens geworden dat hervormingen de sleutel vormen om de politieke crisis op te lossen, waarbij verkiezingen een integraal onderdeel vormen van het hervormingsproces

Volgende week spreekt Abhisit met de opperbevelhebber van de strijdmachten, de Kiesraad, de protestbeweging (PDRC) en de regering. Hij verwacht binnen tien dagen resultaat te kunnen boeken.

Kittipong is een voorstander van de gesprekken. Het vaststellen van een datum voor nieuwe verkiezingen is volgens hem niet urgent. ‘Verschillende partijen willen hervormingen, maar hervormingen te midden van conflicten en verdeeldheid zijn een verspilling en hinderen het proces.’

Premier Yingluck zei gisteren het initiatief van Abhisit om de politieke impasse te doorbreken, toe te juichen. ‘Zijn steun voor verkiezingen is een positief teken en zijn benadering blijft binnen het framework van de grondwet.’ Yingluck vindt dat Abhisit met Suthep moet gaan praten om hun verschillen weg te werken. Ook zij is bereid met Abhisit te praten, maar die heeft haar nog niet benaderd.

(Bron: Bangkok Post, 26 april 2014)

Foto: Gisteren bracht de protestbeweging een bezoek aan het kantoor van Thai Airways International. De demonstranten werden er enthousiast ontvangen.

2 reacties op “Actieleider Suthep moet niets hebben van tussenpersonen”

  1. Dwayn zegt op

    Hehe… heeft even geduurd maar gaan we dan straks eindelijk praten? Ach… dorpshoofd Suthep die zich zo langzamerhand als een dictator opwerpt moet gewoon gewipt worden anders blijf je in een impasse. Hij vergeet maar wat graag dat hij destijds als minister menigmaal voor de rechter moest verschijnen omdat hij vrienden had geholpen met dubieuze grond aankopen.

  2. Franske zegt op

    Ik vrees inderdaad dat onze vriend Suthep, na een half jaar actie voeren, een beetje de weg kwijt is, en door de bomen het bos niet meer ziet. Het enige dat nog schijnt te tellen is het “vernietigen van de S-familie”. Maar waar er winnaars zijn, zijn er uiteraard ook verliezers, en zal de onvrede bij bepaalde bevolkingsgroepen niet ophouden te bestaan.

    Ik hoop dat hij inziet dat gesprekken met alle partijen de enige mogelijke uitweg uit deze impasse is…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website