Toen minister Chaikasem Nitisiri (Justitie) ‘nee’ antwoordde op de vraag van legerbevelhebber Prayuth of het kabinet bereid was af te treden, tekende hij het vonnis voor de regering. Prayuth kondigde toen resoluut aan dat hij had besloten de macht over te nemen en het kabinet naar huis te sturen.

Dat gebeurde donderdagmiddag tijdens de door Prayuth belegde bijeenkomst van legerleiding en negen partijen die bij het politiek conflict betrokken zijn. Prayuth stuurde de vertegenwoordigers van de Kiesraad en de Senaat naar huis en nam de overigen in hechtenis: twintig vertegenwoordigers van het UDD (roodhemden), PDRC (protestbeweging), voormalig regeringspartij Pheu Thai en oppositiepartij Democraten. Zij werden naar de barakken van de Eerste Divisie, King’s Guard, gebracht.

De bijeenkomst van donderdag was de tweede. Het belangrijkste agendapunt was het aftreden van het demissionaire kabinet. Het aftreden zou de weg effenen naar een interim-regering en interim-premier, die zich kan bezighouden met hervormingen en de nieuwe verkiezingen voorbereiden. Een ander belangrijk discussiepunt was de datum van de verkiezingen. Tijdens de vergadering werd geen enkele vordering geboekt.

Premier Niwattumrong maakte eerder op het ministerie van Handel bekend dat hij vasthield aan zijn opstelling om aan de macht te blijven. Om 4 uur ’s middags vertrok hij naar het hoofdkantoor van Pheu Thai. Nadat de staatsgreep was aangekondigd, ging hij naar een onbekende bestemming.

(Bron: Website Bangkok Post)

Foto: Legerbevelhebber verlaat de Army Club waar hij had vergaderd en het besluit viel een staatsgreep af te kondigen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Achter de schermen: ‘Nee’ van regering was doorslaggevend”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het is duidelijk dat generaal Prayuth al veel eerder heeft besloten dat er een coup zou moeten komen. De snelheid en efficientie waarmee alles gebeurde (binnen een paar uur werden er mensen gearresteerd overal in het land, ook Abhisit bv) wijst op een lange voorbereiding, misschien al maanden. Dat goldt ook voor de coup van 2006. Het vonnis voor de regering was al veel eerder getekend. Het was slechts wachten op een gemakkelijk verkoopbare aanleiding.

  • danny zegt op

   beste Tino ,
   Als partijen keer op keer vergaderen om te vergaderen ,maar geen beslissingen willen nemen ten goede van het land wat hollend in de financiële problemen komt ,dan moet een partij ingrijpen ,in dit geval het leger.
   Er zullen eerst hervormingen moeten worden doorgevoerd voor er verkiezingen kunnen worden gehouden om uit de impasse te komen.
   Volgens mij moet een leger altijd goede voorbereidingen doen om in te grijpen als er landsbelangen op het spel staan,die het land doen laten afglijden .
   ik heb er vertrouwen in dan de eerlijkheid het zal winnen van macht en geld,maar het vergt zijn tijd wat ondergeschikt is aan het belang van het toeristme ,die zich vooral om hun persoonlijke belangen bekommeren ,hun koude pilsje, hun hotelbereikbaarheid , en hun bijvoorbeeld Pattaya- bezigheden.
   een goede groet van Danny

   • Jan van Velthoven zegt op

    Merkwaardige redenering. De impasse van de afgelopen maanden is (net zoals het de afgelopen jaren het geval was) veroorzaakt doordat de minderheid niet het gezag van de gekozen meerderheid wil accepteren. Dat kon de minderheid zich permitteren doordat zij achter de schermen zich gesteund wist door … het leger (en dat is al jarenlang zo, zie de geschiedenis van de coups).
    De interimregering kreeg zoal nu is gebleken geen enkele keus van het leger, ze mochten alleen maar opstappen uit eigen beweging (en dan zou Prayuth, zogenaamd zonder coup premier worden). Afgezien van wat ik van ze vind moet ik de leden van de interimregering prijzen voor hun weigering om in deze opzet mee te gaan: “Als wij op moeten stappen om plaats te maken voor jullie, noem het dan maar echt zoals het in feite is: een coup.” Niet de interimregering heeft zelf haar vonnis getekend, zij had geen echte keus, het leger heeft dat vonnis voorbereid, getekend en opgelegd.
    En gaat nu eerlijkheid het winnen van macht en geld? Integendeel. Het ingrijpen van het leger berust juist echt maar op één ding: macht. Ongekozen, buiten de wet, met beperking van talloze vrijheden en maatschappelijke regels. En is geld geen factor bij het leger? Heeft het leger geen financiële belangen? Steunt het geen bepaalde financieel-economische kringen? Zijn de grote vermogens van hogere militairen opgebouwd uit hun relatief lage salarissen?
    Kortom, het leger is onderdeel van het probleem omdat het niet eenvoudigweg loyaal is aan de gekozen meerderheidsregering en zich verder afzijdig houdt van de landspolitiek, zoals dat in een democratisch systeem hoort. Mede daardoor glijdt het land af. Het leger heeft de voorbije jaren die glijbaan alleen maar gladder gemaakt, niet omwille van het landsbelang, maar omwille van welbegrepen deelbelangen. Waaronder niet het belang van het volk, laat staan dat van de democratie.

    • noel castille zegt op

     Al meer dan eens er is nog nooit een democratisch regering gekozen in Thailand en als ze
     niet eerst hervormingen gaat doen over het kiessysteem zal altijd de partij met de grootste
     oorlogskas winnen ? Corruptie is daar een onderdeel van en dat zou ook eerst aangepakt
     moeten worden maar als 60% van de thaien dat normaal vind gaat er niet veel veranderen is
     eigenlijk als in Europa veel beloven veel doen met het geld van de genen die altijd
     belastingen moeten betalen ?
     Wie gaat dat gat van de huizenpremie en de aankoop nieuwe wagen,hoge snelheidstrein
     moeten betalen zijn zeker niet de mensen in de isaan(woon zelf in Udon Thani) niet veel
     betaald belastingen . De mensen uit betere regios zullen dat moeten ophoesten .
     Ken twee families hier en die hebben nog altijd geen bath voor de rijst van verleden jaar
     gekregen moeten nu leningen aangaan om verder te kunnen doen opbrengst zal dus nul
     worden door de interest op het geleende bedrag die mensen zullen nooit meer op de rode
     partij stemmen? Daarom dat de roden zo snel mogelijk verkiezingen willen anders word dat
     een grote ramp voor deze mooie weerpraters?

     • ton donders zegt op

      @ “Al meer dan eens er is nog nooit een democratisch regering gekozen in Thailand”

      Ik heb altijd wel gedacht dat Thailand een speciaal land was. Er is nog nooit een democratische regering gekozen in Thailand. Nou dat is me effe wat. Maar nee het is zelfs nog erger: Dat is zelfs al meer dan eens gebeurd.

    • Dirk Haster zegt op

     Morgen een week geleden werd Thailand een dictatuur.
     Het mooie land van al die lieve, lachende mensen werd in één week tot een heuse dictatuur. Maar de dictator wil nog niet uit zijn schulp kruipen en zoekt een stroman die in zijn plaats de democatie hersteld.
     Een nieuw sprookje speciaal uit de Thaise keuken: de dictator die de demokratie hersteld en de noodzakelijke hervormingen toepast.
     Alsof het uit een pakje komt.

   • Dirk Haster zegt op

    Beste Danny,
    Wat je stelt is natuurlijk waar: de economie holt achteruit. Maar dat mag geen argument
    zijn voor het leger om in te grijpen.
    Is het bij je opgekomen dat één van de partijen de vergaderingen saboteert, door alleen maar nee te zeggen. En daardoor het leger beweegt in te grijpen, omdat die partij weet dat ze iedere nieuwe verkiezing zullen gaan verliezen.
    Ik vertel geen sprookjes, dit is voortdurend gebeurd de afgelopen 10 jaar.
    Het leger kan geen ‘verantwoordelijkheid in het landsbelang’ maken.
    Als Thai dat niet hebben, wacht ze een lange leerschool.
    Met vriendelijke groet,
    Dirk

    NB>
    Lees de volgende schrijver, die heeft goed inzicht in wat Thailand mankeert.

 2. David H. zegt op

  Het spijt me te moeten zeggen dat die coup maar tijdelijk kalmte zal brengen , protesteerders van beide kleuren huiswaarts gestuurd , maar dat is in het geval van de redshirts naar hun bruggehoofd(en) , indien de militairen hun een interim premier opdringen ..en zéker indien het er één is van de goedkeuring yellow shirts is het hek wel van de dam , de groep red shirts van de protest site is niet de gevaarlijkste , ik denk dat de roden ook wel hun backup plan klaar hebben …en niet te vergeten dat wapens geen probleem zullen zijn met T als vriend van Hun Sen van Cambodia …….ik denk dat de militairen ditmaal op eieren zullen moeten lopen . … kruidvat in de maak !

  hoop dat ik totaal de bal mis sla ….maar..(?!)

 3. Rob V. zegt op

  Is de vraag wat Prayuth had gedaan als het kabinet “ja” had gezegd…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website