Voormalig premier Abhisit en zijn rechterhand Suthep gaan vervolgd worden voor moord. Het tweetal wordt verantwoordelijk gehouden voor de roodhemden en burgers, die in 2010 door het leger werden doodgeschoten tijdens de roodhemd ongeregeldheden.

Vrijdag heeft de procureur-generaal zijn handtekening gezet onder de tenlastelegging. De PG volgt het advies van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), dat onderzoek naar de slachtoffers doet.

Volgens OM-woordvoerder Watcharin Panurat is het OM bevoegd beiden strafrechtelijk te vervolgen en is het geen zaak van de National Anti-Corruption Commission. Het betreft namelijk buitengerechtelijke misdrijven en geen misdrijven die beschouwd kunnen worden als machtsmisbruik door autoriteiten. Verder is uit onderzoek gebleken dat beiden bevel hebben gegeven een eind te maken aan de ongeregeldheden, waarbij het gebruik van wapens was toegestaan.

De Democraten beschouwen het besluit van de PG als een poging [van de regering] de partij onder druk te zetten om akkoord te gaan met het (gewijzigde) amnestievoorstel van Pheu Thai parlementslid Worachai Hema. Een kamercommissie heeft besloten ook het leger, protestleiders en autoriteiten amnestie te verlenen. In het oorspronkelijk voorstel kregen ze dat niet. Tevens is de periode waarvoor amnestie geldt, verlengd.

Volgens de Democraten kan nu ook oud-premier Thaksin van het voorstel profiteren. Hij ontloopt zijn gevangenisstraf van 2 jaar en kan de 46 miljard baht, die van hem in beslag is genomen, terugeisen. Ook andere corruptiezaken uit de tijd toen Thaksin aan de macht was, en die nog niet voor de rechter zijn gebracht, zouden vervallen.

Abhisit verklaarde gisteren bereid te zijn de zaak voor de rechter uit te vechten. Hij noemt het onderzoek van de DSI ‘gebrekkig’ en in vergelijking met wat nu dreigt te gebeuren als gevolg van het amnestievoorstel ‘triviaal’. Ook Suthep maakt zich geen zorgen. Suthep was destijds directeur van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation (CRES), het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand. Het CRES gaf het leger toestemming om met scherp te schieten, wanneer het werd aangevallen.

‘De mensen praten alleen over soldaten die schoten’, zegt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha, ‘en niemand durft te zeggen wat er feitelijk is gebeurd. Ik begrijp niet waarom ze niet zeggen dat ook op soldaten werd gevuurd.’ Prayuth doelt op de zogeheten ‘men in black’,  een zwaar bewapende militie die zich tussen de roodhemddemonstranten bevond. Die bestookte het leger met kogels en granaten, waardoor ook soldaten zijn gedood en gewond.

Prayuth vindt het niet nodig dat het leger profiteert van het amnestievoorstel. Ook van zijn manschappen hoeft dat niet. ‘Het leger was geen partij in het politieke conflict. Soldaten zijn overheidsdienaren die hun taak conform de wet verrichten. Ik heb ook geen behoefte aan amnestie. Ik ben geen boef en kan mij in de rechtbank verweren.’

Volgende maand debatteert het parlement in tweede en derde lezing over het amnestievoorstel. Zowel anti-regeringsgroepen als roodhemden hebben rally’s aangekondigd. De roodhemden zeggen zich verraden te voelen door Pheu Thai omdat Abhisit en Suthep de dans ontspringen. De anti-regeringsgroepen zijn tegen blanco amnestie vanwege Thaksin. Kortom: het belooft nog een hete novembermaand te worden, zoals Thailandblog gisteren al signaleerde.

(Bron: Bangkok Post, 29 oktober 2013)

Foto: Toenmalig premier Abhisit (rechts) en vice-minister-president Suthep in mei 2010 op weg naar een vergadering van het CRES.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


5 reacties op “Roodhemdprotest 2010: Abhisit en Suthep worden vervolgd voor moord”

 1. chris zegt op

  Ik heb de stellige indruk dat hier een machtsstrijd gaande is op het scherp van de snede. Thaksin riskeert zelfs een (vertrouwens)breuk in zijn achterban om te laten zien dat er maar 1 man de baas is in dit land en dat is hij. Hij vertrouwt er op dat de meerderheid hem zal volgen (al dan niet met een in het vooruitzicht gestelde beloning; hij had waarschijnlijk nooit gedacht zijn miljarden Bahts nog ooit terug te krijgen dus die kan hij mooi uitdelen aan zijn volgelingen) en dat hij de kiezers bij de volgende verkiezingen weer kan paaien met nieuwe populistische maatregelen.
  Zoals wel vaker gebeurt met mensen die lang buiten hun eigen land verblijven onderschat hij de interne situatie, naar mijn mening. Het doorzetten van de nieuwe versie van de amnestiewet (ik moet overigens nog zien dat de Koning die wet tekent) is de arrogantie ten top. Vele nabestaanden houden er een vieze smaak van in de mond over. Bij een groeiend aantal Thai gaan de ogen langzamerhand open. Zij worden nauwelijks beter van de maatregelen van deze regering, de corruptie tiert welig, men luistert absoluut niet naar andere meningen maar drijft de eigen mening ‘democratisch’ door (men degradeert ministers die het niet met de Thaksin-lijn eens zijn), het wemelt van de incompetente ministers, men grossiert in ondoordachte ideen (die vervolgens moeten worden afgezwakt of teruggenomen), men misinformeert de bevolking (bv over de kansen om de rechtzaak in Den Haag te winnen van Cambodja) en het ontbreekt aan leiderschap. Kortom: het is – naar mijn mening – chaos.
  De woorden van Prayuth dient men zich terdege in de oren te knopen. Als al die anonieme schutters (men in black) die vanaf het rode gebied op het leger schoten amnestie krijgen is het hek van de dam.

 2. Rob V. zegt op

  Hier trapt toch geen normaal verstandig mens in? Komt wel heel toevallig uit die timing van de vervolging en het amnestie voorstel. Het is te hopen dat beide heren en hun achterban zich inderdaad niet gek laten maken en desnoods maar voor het gerechtshof komen. Lijkt me sowieso vreemd dat daar een veroordeling uit zal komen tenzij gedurende het onderzoek men echt bewijs zou vinden dat de heren hebben gezegt “schiet even een paar rood hemden dood want ik wil bloed zien”. Ik betwijfel dat de heren opdracht tot moord hebben gegeven, mocht dat bizar genoeg toch echt onomstotelijk zo zijn dan behoor je als elke crimineel de bak in te draaien. Die vlieger gaat helaas niet altijd op (waar is die leuke jongeman die met zijn bezopen kop in zijn Porche een agent dood reed trouwens?).

  Hopelijk overspeeld Thaksin zijn hand en verliest hij de steun van de roodhemden. En mocht het toch tot die amnestie wet komen dan is inderdaad zoals Chris schrijft te hopen dat de koning dit verwerpelijke voorstel niet zal tekenen uit belang van het volk en gerechtigdheid.

  Op de lange termijn, maar dan ben je tientallen jaren verder als het ooit al zover komt, zou het mooi zijn als een echte democratie met coalitie meerderheden komt. Maarja dat lukt zelfs in de VS niet, krijg je ook van die rare zwart wit regeringen die daardoor over de andere partij(en) heen walsen of de boel vastloopt. Partijbelangen en persoonelijke belangen boven landsbelang (wat wil de meerderheid van het volk nu echt en wat is goed voor de meeste inwoners op lange termijn?).

  Het lont zit nu echt in het kruidvat (en het vuur is niet ver weg), hopelijk laat men het niet tot een explosief en potentieel dodelijk einde komen!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rob V Het was een Ferrari, maar dit terzijde. De Porsche was van sportschutter Jakkrit die vermoord is. Volgens mij hebben Abhisit en Suthep destijds het leger toestemming gegeven met scherp te schieten wanneer het werd aangevallen. Zoals Chris de Boer al eerder in een reactie heeft betoogd is de enige vraag, die relevant is: Hebben ze zorgvuldig gehandeld? En: was het geweld proportioneel? In elk land heeft de overheid het geweldsmonopolie. Lees trouwens vandaag de column van Atiya Achakulwisut in Bangkok Post over de vraag waarom regeringspartij Pheu Thai en Thaksin juist nu het amnestievoorstel doordrukken. Morgen in Nieuws uit Thailand.

   • Rob V. zegt op

    Bedankt voor je toelichting Dick. Ik kijk vast uit naar het nieuws van morgen. Het lijkt mij evident dat de overheid het geweldmonopolie heeft en er dus geen spraken is van moord als bij proportieel optreden er toch slachtoffers zijn te betreuren, waarbij mij de kans groter lijkt dat een indiviuele wetshandhaver (politieman, soldaat, …) de fout in gaat door ofwel groffe nalatigheid (dom, onverantwoord gedrag) of zelfs moord, boven dat de premier persoonlijk opdracht zou geven om als het even kan dodelijke slachtoffers te maken op zijn persoonlijk aandringen. Een beetje rechter prikt daar ook zo door heen en zo de berichten volgend is destijds de orde handhaving stapsgewijs opgeschroeft, dus lijkt er ook geen spraken van buitenproportioneel neerslaan van anti-regerings demonstranten. Met zo’n rechtzaak moet het dus wel goed komen?

    Of dient dit alles als (domme) bliksemafleider voor andere zaken zoals het er door heen proberen te jassen van die vreemde grondswetwijziging (ook die lijkt niet in landsbelang en al helemaal niet zittende senatoren ten goede komen). Of denk ik dan te ver door en is het simpelweg “Thaksin moet amnestie krijgen ten kosten van alles” dat kan natuurlijk ook het geval zijn.

   • TAK zegt op

    Het was inderdaad geen Porsche maar een Ferrari.
    Echter de auto werd bestuurd door de erfgenaam van het Red Bull imperium.
    Deze kerel is meer dan 10 keer niet komen opdagen in de rechtbank als’
    hij moet voorkomen. Hij heeft het te druk. Vervolgens wordt er een nieuwe datum
    geprikt. Het zogenaamde bij verstek veroordelen wordt hier iedere keer nagelaten.

    Het bovengeschreven verhaal van Dick is werkelijk walgelijk.
    Thailand dreigt een grote corrupte bende te worden of misschien is dit al een feit.
    Thaksin zou niet profiteren maar ontloopt straks zijn straf en krijgt zn gestolen geld terug.
    Ik begrijp werkelijk niet al die kiezers ( Isaan and Noord Thailand) die als maar op
    die rood hemden cq Thaksin stemmen. Misschien omdat ze denken dat hun kinderen
    een gratis tablet krijgen op school. Of omdat ze 500 baht krijgen als ze gaan demonstreren
    en een gratis maaltijd.

    Het is werkelijk ongelofelijk hoe hard Thailand achteruit holt en in hun eigen leugens geloven. Corruptie is zo diep geworteld en algemeen geaccepteerd dat er nauwelijks een goed uitkomst te bedenken is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website