Partijleider Abhisit verbindt zijn eigen politieke toekomst aan zijn initiatief de politieke impasse te doorbreken middels gesprekken over hervormingen. Wanneer zijn voorstellen worden aangenomen, stelt hij zich niet herkiesbaar. Daarmee wil hij duidelijk maken dat hij geen verborgen agenda heeft of er een slaatje uit wil slaan.

Abhisit’s aanbod leverde hem een terechtwijzing van premier Yingluck op. ‘Abhisit moet geen voorwaarden stellen om anderen zijn voorstellen te laten accepteren.’ Yingluck zegt nog steeds bereid te zijn naar zijn voorstellen te luisteren. Ze denkt dat iedereen het wel er mee eens zal zijn en ideeën die praktisch zijn, zal naleven.

Het steekspel gaat nog even door, want nu zet Abhisit vraagtekens achter het vaststellen van de verkiezingsdatum. Kiesraad en regering werden het woensdag eens over 20 juli.

Abhisit noemt het een wanhopige poging van de regering om zich aan de macht vast te klampen. ‘Naar de stembus gaan als de condities niet goed zijn, lost de problemen waardoor het land wordt geplaagd, niet op en kunnen potentieel tot bloedvergieten leiden.’

Inmiddels lijkt Abhisit zich ook te distantiëren van de protestbeweging, want wat zegt hij volgens Bangkok Post? ‘De opties van de PDRC kunnen tot dodelijke confrontaties leiden. Ik ben van mening dat al die opties riskant zijn en niet het antwoord voor Thailand vormen.’

De keuze van 20 juli op woensdag leidde tot een reactie van zowel anti- als pro-regerings beweging. Het UDD (roodhemden) heeft een rally gepland op maandag, dezelfde dag dat de anti-regerings beweging aan een serie marsen door Bangkok begint die op 14 mei moet eindigen met de ‘final battle’.

Nog steeds laat Abhisit weinig los over zijn voorstellen. Hij geeft er de voorkeur aan ze geheim te houden totdat een akkoord is bereikt. Maar hij belooft ze binnen enkele dagen bekend te maken. Met Yingluck en actieleider Suthep heeft Abhisit nog niet gesproken.

(Bron: Bangkok Post, 2 mei 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website