Leuke uitdrukking in het Engels: to face the music. Klinkt in het Nederlands minder beeldend: de gevolgen onder ogen zien. En dat is wat degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanschaf van superdure microfoons voor het Government House, zullen moeten doen.

De Rekenkamer gaat een diepgaand onderzoek doen naar de aanbesteding, want de begrote prijs is veel te hoog. Het c-woord ontbreekt in het openingsartikel van vandaag van Bangkok Post; er wordt alleen nog maar gesproken over overpricing van de Bosch microfoon, model DCNM-MMD.

Op de website van het Public Works and Town and Country Planning wordt een bedrag van 145.000 baht per stuk genoemd, maar directeur-generaal Monthon Sudprasert zegt dat dit een schatting is.

Over de uiteindelijke prijs moet nog onderhandeld worden. De leverancier is inmiddels al gezakt naar 94.250 baht, nadat er vorige week gedoe over was ontstaan; de krant nam een kijkje op de website van Bosch en zag dat ze 55.000 baht kosten.

Monthon hield gisteren een persconferentie om zich te verdedigen tegen de beschuldiging van overbeprijzing. Hij werd vergezeld van de installateur en de dealer. Zijn verdediging, zoals weergegeven door de krant, kan ik niet volgen, maar ik ben geneigd die als ‘rookgordijn’ af te doen. Monthon zegt dat het gewenste model ook gebruikt is tijdens de topconferentie over kernenergie in Nederland.

De microfoons zijn bestemd voor de grote vergaderzaal in het Bancharnkarn 1 gebouw, een van de gebouwen op het terrein van het Government House. Volgens de krant van gisteren is een aantal op proef geplaatst; de krant schrijft vandaag (op haar website) dat ze allemaal al in gebruik zijn.

Plasmaschermen en klokken

Behalve aan de microfoons besteedt de krant ook aandacht aan de aanschaf van 28 plasmaschermen voor twee vergaderzalen (kosten 15,37 miljoen baht). De krant schrijft dat het aan te schaffen model verouderde technologie gebruikt; moderner modellen zouden bovendien goedkoper zijn.

In een tweede artikel gaat het over de aanschaf van digitale klokken voor het parlementsgebouw. Elf ambtenaren zouden wel eens voor de rechter moeten verschijnen. De 200 klokken werden vorig jaar voor een bedrag van 14,8 miljoen baht aangeschaft.

Het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden heeft zijn advocaten opgedragen aangifte doen, nadat het door de Rekenkamer was geïnformeerd over de controversiële aanschaf. Ook een commissie van de NCPO (junta) is in de zaak gedoken. Die heeft ontdekt dat er twintig ambtenaren bij betrokken zijn.

(Bron: Bangkok Post, 11 september 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Aanschaf van dure mics voor Government House omstreden”

  1. Rob Piers zegt op

    Wel ‘grappig’: iets kopen, laten installeren en dan gaan praten over de prijs. Ondertussen heeft de leverancier (uit zichzelf) al de prijs (flink?) verlaagd. Zo gaat zaken doen of niet (ik ben geen zakenman).
    Overigens als je iets begroot dan lijkt het mij gewoon om even rond te kijken wat de gemiddelde prijs is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website