Uit een pakhuis in Pathum Thani zijn 91.000 zakken rijst ter waarde van 69 miljoen baht verdwenen. Het leger deed gisteren na een tip een inval in het pakhuis waar rijst wordt bewaard die door de regering in het kader van het hypotheeksysteem is gekocht.

In het pakhuis hadden 130.000 zakken moeten liggen, maar die lagen er dus niet. Om de diefstal te maskeren, was in de lege ruimte in het midden van de berg rijstzakken een stelling geplaatst. Er was trouwens nog meer mis met de rijst; de meeste rijst was verontreinigd met korenworm (foto homepagina).

Het pakhuis is eigendom van Phoenix Agritec (Thailand). De gepelde rijst was geleverd door de Marketing Organisation For Farmers, een van de twee organisaties die de gehypothekeerde rijst in Thailand in ontvangst nemen. Phoenix is een van de vier bedrijven die de rijst in het district Muang mogen opslaan. Het mocht de rijst van 1 maart vorig jaar tot februari 2016 in bewaring houden.

De autoriteiten hadden in juli en november vorig jaar ook al eens informatie ontvangen dat rijst ontbrak. Toen ging het om 10.000 zakken rijst uit de oogst van 2012 en 2013. De krant schrijft niet hoe die zaak is afgelopen.

Soldaten zijn nu bij het pakhuis gestationeerd om het dag en nacht te bewaken. Bij de politie wordt aangifte gedaan, zodat ze een onderzoek kan doen naar de booswichten die de rijst verdonkeremaand hebben.

Zoals bekend heeft de junta aangekondigd alle 1.800 pakhuizen en silo’s in het land, waar gehypothekeerde rijst ligt opgeslagen, te gaan inspecteren om kwantiteit en kwaliteit vast te stellen. Daartoe zijn 100 teams gevormd. De inspectieteams vergelijken de opgeslagen hoeveelheid en kwaliteit met de gegevens van het ministerie van Handel.

Corruptie in het hypotheeksysteem bracht de National Anti-Corruption Commission ertoe toenmalig premier Yingluck te beschuldigen van plichtsverzuim. Ze zou als voorzitter van het National Rice Policy Committee de zaken op hun beloop hebben gelaten en ook niets gedaan hebben aan de uit de hand gelopen kosten. De NACC heeft Yingluck al wel verhoord, maar voor zover ik weet nog geen eindconclusie getrokken.

(Bron: Bangkok Post, 28 juni 2014)

Foto: Zo doe je dat dus: rijst verdonkeremanen. In de toelichting staat dat de verwijderde rijst door rijst van mindere kwaliteit wordt vervangen; in Pathum Thani is de lege ruimte opgevuld met een stelling.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “91.000 zakken rijst (t.w.v. 69 mln baht) gestolen uit pakhuis”

 1. erik zegt op

  91.000 Zakken, die laad je niet even op een bakfiets. Dat houdt de bakfiets niet en jouw benen ook niet. Daar zijn karrenvrachten voor nodig geweest en dus ook kennis bij een van de bazen daar.

  Er heeft iemand goed de kontzak gevuld over de rug van de 80% armen in die land, de dagloners en de kleine rijstboeren die geen rijst verkocht hebben aan het ‘systeem’ om de simpele reden dat hun paar ngaan al te weinig opbracht om het eigen gezin te voeden.

  Daders gevlogen ! Verlies nemen, uithuilen en zeker niet opnieuw beginnen met dit onzalige systeem.;

 2. ruud zegt op

  Als je die zakken niet naar binnen rijdt, hoef je ze later ook niet naar buiten te rijden.
  Die zakken zijn er gewoon nooit geweest.

  • l.lagemaat zegt op

   Er zijn andere zakken gevuld!

   groet,
   Lodewijk

   • ruud zegt op

    Alleen niet met rijst.

 3. Gerrie Q8 zegt op

  Dit zal niet de eerste en laatste keer zijn dat bewezen wordt hoeveel er is gestolen, of onterecht subsidies zijn binnen gehaald. En dat allemaal ten koste van a) de kleine boertjes en b) de belastingbetaler. Hoop dat de dader(s) snel gevonden en berecht worden.

 4. CorVerkerk zegt op

  Hoeveel kilo zit (of beter gezegd had moeten zitten) er in een zak??

  En iemand enig idee hoeveel vrachtwagens er geladen moeten worden voor deze 91.000 zakken?

  Ben benieuwd

  Cor Verkerk

  • Gerrie Q8 zegt op

   Beste Cor, in 1 zak zit 35 kilo Paddy, ongepelde rijst, dus hoogstwaarschijnlijk zit er 50 kilo in een zak gepelde rijst. 91.000 zakken a 50 kilo is 4.550 ton. Normaal gaat er 25 ton op een vrachtwagen, maar hier in Thailand wordt alles overladen, dus zeg maar 30 ton. Dat betekent dat er ongeveer 150 vrachtwagens nodig zijn om dit volume te transporteren.

   • Cor Verkerk zegt op

    Dank je Gerrie Q8

    Nu is het allemaal een stuk duidelijker.
    150 vrachtwagenladingen dat kun je ook niet opmerken.
    Dit is geen corruptie, maar gewoon een verkeerde telling geweest. Ben blij dat dit opgelost is want vond het al vreemd dat Thaise mensen van corruptie beticht werden

    Cor Verkerk

 5. van wemmel Edgard zegt op

  Als men weet dat de meeste Thai werkers niet eens 300 bath per dag verdienen is dit niet te verwonderen.Sommigen hebben hun eigen bediend om hun familie te voederen,want het is niet zoals bijons,Wat gaan we eten vandaag?Daar eet men wat er is.Dikwijls alleen rijst met een beetje saus en meestel sticky rijst want dat is goedkoper.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website