Archieffoto (niet Thailand).

De acceptatie van corruptie door grote delen van de bevolking belemmert de bestrijding van corruptie bij overheidswerken.

Dit zegt Poontharee Issarangkul Na Ayutthaya naar aanleiding van de jongste opiniepeiling van Abac. Daarin gaf 65 procent van de respondenten aan geen probleem te hebben met corruptie, mits ze er zelf beter van wordt.

Poontharee, adjunct-directeur van Abac, vindt dat de regering een helder en controleerbaar auditsysteem voor overheidsbudgetten dient te hebben.

Ze moet in detail informatie geven over hoe het geld wordt uitgegeven. De regering moet whisle-blowers (klokkenluiders) beschermen in plaats van onderzoek naar ze te doen, zoals thans het geval met Supa Piyajitti, die een boekje heeft open gedaan over corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst (zie Nieuws uit Thailand van gisteren).

Chaiyan Chaiyaporn, lector politicologie aan de Chulalongkorn universiteit, vindt dat de resultaten van de peiling een ‘gevaarlijke publieke houding’ bloogleggen. Die houding lijkt te zijn ontstaan, omdat mensen zich erbij neerleggen dat corruptie niet kan worden uitgebannen.

‘Ze accepteren het nu onder de voorwaarde dat ze er zelf van profiteren. Dat idee is verkeerd. Wat ze zich niet realiseren is dat corruptie hen geld kost via de belastingen. Wat ze denken te winnen is feitelijk een leugen omdat wat ze verliezen veel meer is.’ Chaiyan vindt dat de bevolking bewust moet worden gemaakt van de schade die corruptie aanricht, niet alleen aan het land maar ook aan toekomstige generaties.

De Abac-peiling, waarbij tussen maandag en vrijdag 2.107 personen van 18 jaar en ouder in Bangkok en 16 provincies werden ondergevraagd, leverde hetzelfde percentage op als een peiling in maart. Gesplitst naar sekse vindt 67,7 procent van de mannen corruptie oké en 60,5 procent van de vrouwen. De grootste tolerantie werd gevonden in de leeftijdscategorie 30-39 jaar, gevolgd door 20-29 jaar.

Gesplitst naar beroepen zijn witteboordenwerkers en boeren het meest tolerant (78,9 pct), gevolgd door leerlingen en studenten (73,3 pct), werknemers (67,1 pct), huisvrouwen en pensionado’s (63,5 pct), handelaren en ondernemers (62,8 pct) en ambtenaren (54 pct).

(Bron: Bangkok Post, 7 juli 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “65 pct in peiling vindt corruptie acceptabel”

 1. Jogchum zegt op

  Als zo vele toeristen reed ik enkele jaren geleden zonder rij-bewijs op een moter.
  Buiten Pattaya werd ik aangehouden door de politie. Na het betalen van honderd bath mocht
  ik mijn weg vervolgen.
  Weet wel zeker dat de politie-man het in eigen zak heeft gestoken. Maar wat maakte mij dat uit?
  Helemaal niks! Integen deel vond het wel makkelijk dat het in Thailand zo geregeld kan worden.
  Corruptie…..nou ik moet de eerste mens nog tegen komen die in zijn hart niet ”Corrupt is”.
  Alleen niet iedereen heeft de kans of de gelegenheid daar voor.

  • Theetje uit Huissen zegt op

   Mooi is dat zonder motorrijbewijs rijden, en als er wat gebeurt dan de vermoorde onschuld spelen,, de mensen moeten zich de ogen uit de kop schamen, als er door die stommigheden ernstige ongevallen voordoen dan weten ze van niets.
   Ben blij dat ik daar niet aan meedoe.

   • Theo zegt op

    Ik rijd al zo’n 30 jr motor zonder rijbewijs,mijn zoon van 15 jr rijd ook,zonder rijbewijs,mijn vrouw en dochter ook,wat moet je met zo’n ding?De politie kwam op zijn school,om goede raad te geven of iets dergelijks,en weet je wat?Hij en de andere studenten konden rustig op de motor naar school komen,over een rijbewijs hoefden ze zich niet druk te maken,maar wel een helm op hebben want anders kregen ze een bekeuring.Man,I love it here!

    • louise zegt op

     Goedenmorgen heer Theo,

     Een familie om trots op te zijn hoor.
     Maar wat gebeurt er nu wanneer iemand in uw familie een ongeluk veroorzaakt???
     Verzekering betaalt niets uit, dus u zou zelf de aangewezen persoon zijn om het slachtoffer de schade te vergoeden.
     Om maar niet te praten als er een dodelijk ongeluk wordt veroorzaakt.

     Louise

     • peter zegt op

      Corruptie, komt in alle lagen van de bevolking voor en het maakt verder niet of je weinig neemt, zoals die agent die 100 thb neemt of een minister die miljoenen in zijn zak steekt ze zijn allebei fout. Je kan niet een beetje dief zijn!

      Maar we hebben het er in ander topic al eens over gehad, natuurlijk doe ik er net zo hard aan mee. Als ik voor de keuze word gesteld door een agent (na een door hem geziene overtreding) , mee komen naar het bureau en daar 1000 bath betalen, of ter plekke 300 betalen en dan praten we nergens meer over, dan is die keuze snel gemaakt!! Dit is mij daadwerkelijk gebeurd op de auto snelweg.

      Louise, ik denk dat 95% van alle toeristen zonder rijbewijs op die scootertjes rond rijd! Misschien hebben sommige in hun thuisland een motorrijbewijs, maar dat is niet genoeg in Thailand mag je niet motorrijden met alleen maar een Nederlands motorrijbewijs, dit word hier niet geaccepteerd als er stront aan de knikker is, je zal je de moeite moeten nemen om een internationaal rijbewijs te regelen!!

      Scootertjes zijn 125cc MOTORFIETSEN!!!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jogchum, Theetje uit Huissen Beste Jogchum, Dit artikel gaat niet over de zogeheten ‘kleine’ corruptie van agenten die doorgaans 200 baht vragen. Dat geld steken ze trouwens niet altijd in eigen zak. Het wordt ook besteed ook hun politiebureau. Het artikel gaat over de steekpenningen die betaald moeten worden bij overheidsopdrachten. Die bedragen iets van 30 procent van een budget. Dat geld verdwijnt in de zakken van politici en ambtenaren. Zoals Chaiyan in het artikel zegt: Het is de belastingbetaler die hiervoor opdraait.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Tjamuk Dat politici en ambtenaren steekpenningen incasseren heb ik zelf niet bedacht, maar ontleen ik aan Bangkok Post. Hoor je het eens van Thais zelf.

 2. Harry N zegt op

  Er is dus totaal niets veranderd sinds Augustus 2011. Er hadden ook toen al 64% in de peiling van datzelfde Abac geen moeite met corruptie en 70% van de jongeren onder de 20 hadden daar helemaal geen moeite mee. Bron Bangkok Post 23/09/2011

  • jm zegt op

   Zoals je ziet onder jongeren is het percentage hoog dat corruptie goedkeurt met andere woorden het is onderdeel van de cultuur , de jongere generatie keurt het goed, dus het zal ook deze generatie nog een normaal iets blijven . Als’ westerling ” kennen wij dat niet maar naarmate je hier langer woont stel je er op in en laat het over je heen komen. Maar zoveel hebben wij er niet mee te maken als expat zijnde afgezien dat de politie of immigratie een penninkje in hun zak willen stken.

 3. Rob Piers zegt op

  De bevolking bewust maken dat corruptie de belastingbetaler geld kost heeft niet zoveel zin omdat de grootste masse niet eens belasting betaald! Dus zullen dat zeker niet in hun portemonnee voelen. Dat de hoger opgeleiden en studenten ‘instemmen’ met corruptie is niet zo vreemd omdat ze zelf van (gaan) profiteren.
  Het lijkt me beter de grootste deel van het volk te laten weten dat wanneer er geen (overheids) corruptie is de overheid meer geld kan besteden voor sociale doeleinden en dat merkt de bevolking wel degelijk en (afhankelijk van de uitvoering) in hun portemonnee.
  Overigens heb ik begrepen dat de politie de geine boetes binnen hun eigen ‘afdeling’ kunnen behouden en ermee doen wat ze zelf goed vindt.
  Tot slot: het is inderdaad een onderdeel van de cultuur geworden, maar zal op termijn ( wel veranderen daar Thailand nogal afhankelijk is van de rest van de wereld en de intenationals hebben het niet zo met corruptie of smeergelden en hoe je het ook noemt. Bedrijven die zich daar ‘schuldig’ aan maken, lopen mogelijk orders in de rest van de wereld mis en dat gaat geld kosten!

  • BA zegt op

   Hahaha. Die grote internationals hebben tegenwoordig allemaal een zogenaamd anti corruptiebeleid op hun site staan maar als puntje bij paaltje komt dan doen ze er allemaal aan mee. Het word alleen slim weggewerkt in de boekhouding en diegenen die er over gaan houden doorgaans hun mond wel.

   Persoonlijk denk ik dat het net is wat je aangeeft, het grootste deel van de bevolking maakt zich niet druk omdat ze geen belasting betalen. Daar schuilt ook een deel van de oorzaak, bijna alle belasting, met name IB dan word in Thailand door een klein select groepje betaald. Dat zijn ook degenen die de vruchten van curruptie plukken. Zolang een klein groepje het gevoel heeft verantwoordelijk te zijn voor het inkomen van het land zullen die zelfden er ook van willen profiteren en dat ban je juist niet zo 123 uit.

   Het ‘sociale gevoel’ zoals wij dat ook in het westen kennen krijg je alleen voor elkaar als je meer inkomensgelijkheid hebt en de belastingdruk dus ook gelijker verdeeld is over de bevolking. Als de rest van Thailand ook op het niveau zou zijn dat ze IB betalen dan zal er veel meer geprotesteerd worden tegen geldverkwsiting en corruptie.

   Persoonlijk denk ik dat er wel een tijd komt dat corruptie deels uitsterft maar dan zal de inkomensgelijkheid eerst gelijk moeten zijn. Helemaal uitbannen doe je het nooit, dat is ook in het westen zo. In Nederland word een bekeuring afkopen bij een agent niet gewaardeerd maar ook daar worden in het bedrijfsleven geld of goederen onder de tafel doorgeschoven.

 4. Aart v. Klaveren zegt op

  Moderator: Graag de discussie bij Thailand houden.

 5. louise zegt op

  Morgen Tjamuk,

  Maar tot hoe hoog mag die ladder dan gaan?????
  Zoals de persoon (en) die n.a.v. een buitenlands regeringsbezoek een kamer voor souveniers mocht inrichten en hier ONLY 3.5 miljoen baht voor vroeg.
  Waar wordt hier het eindstreepje geplaatst dat men niet verder mag?????

  Louise

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tjamuk en Louise 65 procent van de Thais zou corruptie acceptabel vinden, mits ze er zelf voordeel van hebben. Je moet wel het hele verhaal vertellen, Tjamuk. Dit percentage zegt me echter niets, omdat het op 1 vraag is gebaseerd. Mijn stelling is dat Thais heel wat genuanceerder over corruptie denken.

   Dat kun je te weten komen door hen bijvoorbeeld de vraag te stellen: Vindt u het acceptabel dat een agent u 200 baht vraagt als u door hem wordt gestopt? Hoeveel Thais zullen daarop antwoorden: ja hoor, die 200 baht betaal ik graag.

   Een andere situatie: U wilt een project uitvoeren. De opdrachtgever vraagt steekpenningen. Vindt u dat acceptabel? Hoeveel Thais zullen daarop antwoorden: ja hoor, ik betaal met alle genoegen steekpenningen. Nee, ze antwoorden: ik zal wel moeten, anders krijg ik die opdracht niet.

   Je zou ook kunnen vragen: Wat doet u liever: steekpenningen betalen of niet, wanneer dit geen verschil maakt voor het in de wacht slepen van de opdracht.

   Bij opiniepeilingen geldt de eis: als kwesties om een weidsere interpretatie vragen, stel er dan meer dan meer dan één vraag over.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website