Een konvooi van 700 tractoren en andere landbouwwerktuigen met 5.000 rijstboeren strijkt vanmiddag neer op het parkeerterrein voor langparkeerders van luchthaven Suvarnabhumi. De boeren eisen nu eindelijk eens betaling voor de rijst die ze hebben ingeleverd – sommigen al in oktober.

De partijtop van voormalig regeringspartij Pheu Thai heeft gisteravond geprobeerd het konvooi te stoppen, maar de boeren laten zich niet meer met een kluitje in het riet sturen.

Woensdag vertrokken de boeren uit Uthai Thani, Chai Nat en Nakhon Sawan. Het konvooi vorderde maar langzaam. Woensdag overnachtten ze in Sing Buri, gisteren in Bang Pa-in (Ayutthaya, foto boven). Onderweg  voegden boeren uit Ang Thong en Ayutthaya zich bij hen. Vanmiddag worden ze op Suvarnabhumi verwacht.

Airports of Thailand (AoT) heeft het parkeerterrein aan de oostkant van de luchthaven ter beschikking gesteld en zorgt ook voor drinkwater. Het parkeerterrein biedt ruimte aan 1000 voertuigen. De luchthavenbeheerder vraagt de boeren Suvarnabhumi niet in het conflict te betrekken en het luchtverkeer ongemoeid te laten.

Kamnan Manus Chamnanketkorn, tambonhoofd van Pradoo Yeun (Uthai Thani), hoopt dat de stemmen van de boeren nu eens eindelijk door de regering worden gehoord. Hij benadrukt dat de boeren niet van plan zijn het vliegveld te bezetten (zoals de geelhemden in 2008), maar passagiers kunnen wel moeite hebben de luchthaven te bereiken, omdat sommige boeren wellicht de wegen ernaar toe blokkeren.

‘We zijn niet van plan passagiers lastig te vallen, de runway te blokkeren of ’s lands image te schaden. Maar ons probleem is te groot om te dragen.’ Manus kan niet zeggen hoe lang de actie gaat duren. Waarschijnlijk blijven ze er zolang de regering niet precies kan vertellen, wanneer ze betaald worden.

Het konvooi staat onder leiding van Chada Thaiseth, voormalig (coalitiepartij) Chartthaipattana parlementslid voor Uthai Thani. Chada zegt zijn belofte aan de boeren te moeten inlossen, dat hij ze naar Bangkok zou leiden, wanneer ze niet uiterlijk eind januari betaald werden voor de rijst die ze hebben ingeleverd.

Hij, evenals andere bestuursleden van Chartthaipattana, is gebeld door de partijtop van Pheu Thai met het verzoek de rally te beëindigen. ‘De regering zal de boeren elke satang betalen, maar de betalingen kunnen een beetje laat afkomen’, kreeg hij te horen. Maar die mededeling maakte geen indruk. Volgens een bron is Chada pissig omdat zijn parlementszetel tijdens de verkiezingen is afgesnoept door een Pheu Thai-kandidaat.

Ubonsak Bualuangngam, voorzitter van het centrale comité van rijstboeren in Thailand, benadrukt dat de actie van de boeren niets te maken heeft met politiek.

Wat de boeren die sinds donderdag bij het ministerie van Handel in Nonthaburi bivakkeren, van plan zijn vermeldt het artikel niet. Eerder trokken zij naar het tijdelijk kantoor van premier Yingluck in een gebouw van Defensie, maar de premier vertoonde zich niet. Wel minister Kittiratt Na-Ranong die met flessen water en voedsel werd bekogeld. Yingluck hield dinsdag een televisietoespraak waarin ze het hypotheeksysteem verdedigde. Iedereen heeft schuld aan het rijstfiasco, behalve de regering : dat was zo’n beetje de teneur van haar verhaal.

(Bron: Bangkok Post, 21 februari 2014)

NB De andere Engelstalige krant The Nation noemt op haar website een aantal van ‘tienduizenden’ boeren en duizend tractoren.

Zie ook eerdere postings:
Phitsanulok: Boeren collecteren voor hongerende boeren
Bankrun gaat door; premier beschuldigd van nalatigheid
Minister door boze boeren bekogeld met flessen water en eten
Bankrun van 30 miljard baht; lening ijlings ingetrokken
Vakbond tegen interbancaire lening; boerenprotest gaat door
Nieuws uit Thailand – 16 februari 2014

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “5000 boeren onderweg naar luchthaven Suvarnabhumi”

 1. Anneke zegt op

  Waar gaat dit heen. Nu is het nog het parkeerterrein, maar dat zal vast niet lang duren, nu de rechter de noodtoestand niet wettig heeft verklaard.
  Ik geloof er in elk geval niks van dat ze de luchthaven niet zullen bezetten.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Anneke U bent abuis. De noodtoestand is nog steeds van kracht. De rechtbank heeft alleen een aantal maatregelen geschrapt, zoals het verbod op samenscholing.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De boeren die onderweg waren naar Suvarnabhumi, hebben in Bang Pa-In (Ayutthaya) rechtsomkeert gemaakt. Premier Yingluck heeft hen beloofd dat ze volgende week betaald worden. Dat heeft rallyleider Chada Thaiset in een persoonlijk gesprek met de premier te horen gekregen. Sommige boeren wilden doorrijden omdat ze betwijfelden of de regering deze keer haar woord zou houden. Maar uiteindelijk sloten de gelederen zich en was het terug naar huis. Wanneer ze volgende week niet betaald krijgen komen ze alsnog terug naar Suvarnabhumi, waar ze op het parkeerterrein voor langparkeerders mochten neerstrijken.

  • Gerrie Q8 zegt op

   Wie durft de weddenschap aan dat ze volgende week weer geen geld ontvangen? “Veel beloven en weinig geven, doet een zot in vreugde leven” Jammer, echt jammer voor deze mensen.

 3. Serena zegt op

  Ik hoop dat mijn vlucht dit weekend nog doorgaat :((

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Serena Zie Breaking News. De boeren hebben rechtsomkeert gemaakt.

 4. Daniel zegt op

  Eigenlijk is elke commentaar hier overbodig. Hoe zoi men zelf zijn als men iets verkoopt en steeds moet wachten op het beloofde geld. Men moet in Nederland of Belgie ook niet wachten met het betalen van belastingen. We zullen wel zien wat er nu weer gebeurd met de beloftes???

  • rebell zegt op

   Moeilijk te begrijpen wat jij nou bedoeld Daniel, met het belasting betalen in Nederland in verhouding tot het eindelijk betalen van de Thaise boeren hun rekening aan de regering ? Verklaar U nader, . . a.u.b ?

   Misschien kan ik U helpen door te zeggen dat bekend is, dat de Thaise regering overal geld aan het lenen is (zie D.v.d Lugt informatie hier in T.L. blog). Maar in Thailand draaien alle regering molens langzamer, sommige helemaal niet meer. Klopt: de boeren zijn nu de klos. Maar dat heb je ook op de renbaan als je daar op het verkeerde paard zet. Dat mag dan wel allemaal onder de dekmantel van . .demokratie vallen, Maar als iemand jouw stem koopt, heeft hij duidelijk te wenig argumenten. Anders had jij jouw stem hem vrijwillig gegeven ?. En precies daar ligt de Thaise haas in de nuchtere peper. Ik hoop dat de Thais nu langzaam wakker worden, ook al hebben ze weinig alternative.

   Ik geef toe, dat wij nu allemaal beter weten en goed praten hebben, . . achteraf. Maar de Thai had het kunnen weten. Dat is nl. de normale weg in Thailand; beloftes maken en niet na komen. Probeer maar eens het woord: -belofte- (beloven), in het Thais te vertalen. En dan vraag je een Thai of hij/zij weet wat dat woord voor een beduiding heeft. Veel sucses.

 5. Thailand John zegt op

  Het is gewoon bar en boos .Deze mensen hebben heel hard gewerkt en geld geinvesteerd,daarna de geoogste rijst aan de regering afgeleverd. En tot nu toe hebben de meeste nog geen cent, sorry Bath mogen ontvangen. En worden gewoon aan het lijntje gehouden. Terwijl bij de meeste mensen het water aan de lippen staat en aan het eind van hun financiele mogelijkheden zijn. In en in triest.Van mij mogen ze de boel afsluiten. Misschien krijgen ze dan eindelijk hun zuur verdiende geld.Ik hoop dat ze nu eindelijk hun geld mogen krijgen.

  • top martin zegt op

   De woede is begrijpelijk en het mee leven van verschillende bloggers ook. Maar de boel afsluiten ? Waar en wat afsluiten ? De luchthaven misschien ?. Dan worden mensen (touristen-zaken lieden-week end reizigers) de dupe van iets waar ze geen schuld aan hebben. Dat zie ik echt niet als de fantastiese oplossing. Integendeel
   Als de regering geld heeft en betalen wil (en daarom gaat het), doet ze dat ook zonder afsluiten. Omgedraait: met een afsluiting dwing je deze regering tot niets. Dat zien we nu dus in Bangkok. Want de zeepbel -Bangkok shutdown- heeft ook niets te weeg gebracht in het voordeel van Thailand.

   Integendeel. De prijzen van de duurdere hotels in Bangkok zijn met tot ca. 30% verlaagd, omdat mensen Bangkok/Thailand uit de weg gaan. Vele hotel kamers staan leeg. (Bron: Asiarooms)

   Onbegrijpelijk voor mij is, dat de boeren geen geld hebben, maar toch nog genoeg om met een traktor door het halve land te rijden ?. Ik zou wel eens willen weten, wat dat aan Diesel brandstof kost. Te meer ook, omdat een traktor niet 1 op 20 loopt.

   Afsluitend wil ik zeggen, dat de boeren al lang hun geld hadden moeten krijgen. Hier zie je dus ook, dat de veel plaatselijk leiders, gebiedsleiders en provincie gouveneurs geen macht hebben ? Of het intereszeerd hun niet ?. Er is voor hun ook niets te halen bij die toch al arme boeren.

   • Paul zegt op

    Men kan zich ook afvragen hoe het mogelijk is dat zo vele van die “arme” boeren met een mooie, nette rode Kubota-tractor rijden. Kostprijs: 400.000 baht.

    • Marco zegt op

     Inderdaad Paul en ze eten ook nog wat kost dat niet,dus tractor verkopen en weer met de buffel het rijstveld in toch ?.
     Ook al rijden ze in een Ferrari deze mensen moeten gewoon betaald worden door die zakenkliek en zakkenvullers in Bangkok.

 6. Anneke zegt op

  Zijn de boeren echt terug?

 7. jean-pierre de groot zegt op

  op donderdag vertrek aankomst vrijdag 28 02 2014 om 6h smorgens zou er dan een probleem zijn op luchthaven bangkok! om nadien verder te reisen naar het noorden mijn thaise vrouw wenst haar kinderen te bezoeken iets buiten de stad na een lange vlucht vanuit belgie hoop ze wel geen problemen te ondervinden

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ jean-pierre de groot Sinds de protesten twee maanden geleden zijn begonnen, zijn de luchthavens door de protestbeweging ongemoeid gelaten. De boeren waren van plan neer te strijken op het parkeerterrein voor langparkeerders. Ze hebben inmiddels rechtsomkeert gemaakt. Niets aan het handje dus. Mogelijk keren ze terug, maar dan bent u al in Thailand.

 8. Elly zegt op

  Ik vind het een beetje kort door de bocht van Martin en Paul.
  Ze hebben die tractoren niet eergisteren gekocht neem ik aan, de diesel kost hier weinig en mss heeft de hele familie wel botje bij botje gelegd om deze trip mogelijk te maken.
  Het blijft een trieste toestand. Er zijn al drie boeren die zelfmoord hebben gepleegd vanwege deze kwestie dus dat zegt toch al genoeg.
  De Thai is een zeer vredelievend volk maar als je niks meer te eten hebt kan dat wel eens een negatieve wending krijgen.
  Het feit dat je gewoon de historische gebouwen kan blijven bezoeken, tempels enz. is toch al positief en waar je als toerist toch voor komt in Thailand.
  Ik heb vandaag nog gewoon mijn boodschappen kunnen doen midden in de stad, het is alleen wat rustiger en met skytrain, metro is alles prima te doen.
  Voor Jean-Piere; als je aankomt neem dan de skytrain en dat lukt ook prima als je een vliegtuig moet halen. Gewoon een beetje eerder vertrekken.
  grts Elly

 9. greet zegt op

  Persoonlijk vind ik het een goed idee vn de protestmensen om de internationale luchthaven te betrekken. Iedereen schiet opeens op alert. Het is voor die mensen een plausibel wapen om zich te laten horen.

  Maar zelf begin ik daardoor te twijfelen of we op de normale timing zullen thuis geraken.
  Wij zitten nu op phuket, hier is helemaal niks te merken van betogingen.
  We hebben donderdag 27 feb een vlucht naar bangkok, we zouden nog 4 nachten verblijven op ko sichang, 35 km boven pattaya, om dan 2 maart vanuit bangkok richting huis te vliegen.
  Zou dit realiseerbaar zijn? Of moeten we extra geld ophoesten en een vlucht vanuit phuket richting huis boeken?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Greet Er is geen sprake van bezetting van de luchthaven. Het luchtverkeer ondervindt geen enkele last van de protesten. De boeren zouden neerstrijken op het parkeerterrein voor langparkeerders van Suvarnabhumi, dat is alles.

  • rebell zegt op

   Gewoon lezen wat hier al lang staat beschreven beste Greet. Maar misschien willen de boeren gaan kamperen op de luchthaven van Phuket ?. Misschien hebben ze nog wel een verrassing in petto ? Dan kun jij niet starten en is jouw probleem met de luchtahven van Bangkok voltooid verleden tijd ? De boeren hebben hun volgende stap nl. nog niet bekend gemaakt.

 10. Sylvia zegt op

  IK wil graag, vrouw van 57 en dochter van 23 samen vanuit BK met openbaar vervoer 3 weken door THailand reizen, ZOu ik dit veilig kunnen doen. Er in inmiddels toch al wat doden gevallen?

  Syl

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Sylvia Zie het reisadvies van BuZa en de ambassade: vermijd de protestlocaties in Bangkok. U kunt verder ongestoord door Thailand reizen als u niet in een file terecht komt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website