‘The decision of the Constitutional Court shall be deemed final and binding on the National Assembly, Council of Ministers, Courts and other State organs’, zegt artikel 216 van de grondwet. Maar 312 parlementsleden en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden hebben daar geen boodschap aan. De uitspraak van het Constitutionele Hof vandaag wordt bij voorbaat afgewezen.

Nog erger: het Hof had de verzoekschriften over de senaatsverkiezing niet eens in behandeling mogen nemen, vinden ze. Want het Hof bemoeit zich met het wetgevend proces en dat is in strijd met het principe van de trias politica.

Dinsdag hielden de Huis-voorzitter en dertig Pheu Thai-kamerleden een persconferentie over de zaak. Waar gaat het om? Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben een wijzigingsvoorstel goedgekeurd, dat voorziet in uitbreiding van de Senaat van 150 naar 200 zetels. Alle senatoren worden voortaan gekozen; de helft van de Senaat wordt niet meer benoemd. Het verbod op kandidering van familieleden vervalt.

Uiteraard lukte het oppositiepartij Democraten niet het voorstel tegen te houden, dus stapten vier Democraten naar het Constitutionele Hof met het verzoek te beoordelen of het voorstel al dan niet in strijd is met de grondwet. Zij menen van wel. Het voorstel ondermijnt de constitutionele monarchie en is middels een verkeerde procedure goedgekeurd. Bovendien is een Pheu Thai-parlementslid betrapt toen hij voor partijgenoten stemde en dat mag al helemaal niet.

Gistermiddag begon het Rajamangala stadion vol te stromen met roodhemden (foto), waar ze hun leiders zullen horen zeggen dat de inmenging van het Hof ongehoord is. Tida Tawornseth, voorzitter van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden), en de recalcitrante roodhemdleider Jatuporn Prompan hebben dat al eerder gezegd: het Hof heeft geen recht om het wijzigingsvoorstel te beoordelen. Om acht uur gisteravond werd het aantal roodhemden geschat op 60.000 (foto homepagina).

Premier Yingluck heeft het voorstel op 1 oktober bij de koning ingeleverd, die 90 dagen de tijd heeft om zijn handtekening te zetten. Het voorstel ligt momenteel bij de Privy Council, een adviesorgaan van de koning, maar die wacht op de uitspraak van het Hof.

Volgens Ukrit Mongkolnavin, voorzitter van de Independent Nationale Rule of Law Commission, doorkruist de uitspraak van het Hof het koninklijk gezag. ‘Het Hof kan verantwoordelijk zijn voor doden wanneer partijen in botsing komen’, zei hij gisteren op een seminar.

Prinya Tevanaruemitrkul, docent recht aan de Thammasat universiteit, noemt de afwijzing van het vonnis door de parlementsleden irrelevant omdat het wijzigingsvoorstel nu bij de koning ligt. ‘Het is net als bij een voetbalwedstrijd. Het is onmogelijk voor de spelers om beslissingen van de scheidsrechter af te wijzen. De enige vraag is of de beslissing van de scheidsrechter gegrond en fair is.’

(Bron: Website Bangkok Post, 19 november 2013, en krant van 20 november 2013)

In Nieuws uit Thailand later vandaag meer nieuws over het grondwetgedoe. De mogelijke uitspraken van het Hof staan vermeld in Nieuws uit Thailand van maandag. In het ergste geval wordt regeringspartij Pheu Thai ontbonden.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website