Vindt vandaag de eindafrekening plaats met het ‘Thaksin regime’, zoals de anti-regeringsgroepen de huidige regering noemen? De drie groepen, die tot nu toe gescheiden rally’s op de Ratchadamnoen Avenue hielden, hebben hun krachten gebundeld, en hopen 1 miljoen mensen op de been te kunnen brengen.

Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) geeft vandaag tegengas, ook weer in het Rajamangala stadion. Voorzitter Tida Tawornseth noemt de rally een ‘major show of strength’ en een steuntje in de rug voor de regering die ‘politiek geëxecuteerd’ is door het Constitutionele Hof, een verwijzing naar het vonnis van woensdag.

De rally gaat ook na vandaag door. Roodhemdleider Jatuporn Prompan geeft toe dat het aantal roodhemden kleiner zal zijn dan de gecombineerde anti-regerings rally’s, maar groter dan het aantal demonstranten dat volgende week dinsdag en woensdag de straat op gaat, wanneer het parlement een zogeheten censure debate houdt met moties van wantrouwen tegen premier Yingluck en de minister van Binnenlandse Zaken.

Op het podium van de rally van de Democraten op de Ratchadamnoen Avenue stonden gisteren vertegenwoordigers van tal van groepen gebroederlijk bij elkaar. ‘Ons gevecht vandaag gaat niet over politiek’, zei Nitithorn Lamluea van het Network of Students and People for Thailand’s Reform. ‘Het gaat tussen democratie en tyrannie. We vechten niet om politieke macht te verwerven maar om deugden te herstellen. Het Thaksin regime is de wortel van alle corruptie. Het zijn termieten die het Huis [van Afgevaardigden] onveilig maken. Die dienen verwijderd te worden.’

Suriyasai Katisala (Green Politics) hekelde regeringspartij Pheu Thai, omdat ze de uitspraak van het Constitutionele Hof verwerpt. Het Hof oordeelde dat het voorstel om de Senaat in haar geheel te laten kiezen en niet meer voor de helft te benoemen in strijd met de grondwet is. ‘Onze missie is om samen met de bevolking de kabot [rebellen] te bevechten. Wat verbeeldt de Pheu Thai partij zich wel dat ze denkt boven het Hof te staan?’

De politie staat paraat om vandaag waar nodig in te grijpen. Zogeheten rapid deployment police units worden opgesteld op plaatsen, die het vermoedelijk doelwit van demonstranten zijn. Elke eenheid bestaat uit veertig man. Ze kunnen snel in actie komen. Overigens verwacht de politie dat de demonstratie hooguit 70.000 mensen trekt, voornamelijk bewoners uit Bangkok.

En wie weet, valt het allemaal reuze mee en heeft het gebed van 2.500 monniken effect. Gisteren hielden ze op de Royal Plaza een ceremonie en baden voor nationale vrede en eenheid.

(Bron: Bangkok Post, 24 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “2500 monniken bidden op de Royal Plaza voor vrede en eenheid”

 1. Tino Kuis zegt op

  In februari 2010 noemde Thepthai Senpong, destijds woordvoerder van de Democraten, de roodhemden die Bangkok toen binnentrokken, ‘honden’. En nu zijn de mensen van het zogenaamde Thaksin-regime ‘termieten, die verwijderd moeten worden’ (Nitihorn van het Netwerk van Studenten). Dat de Democraten in zee gaan met de drie bovengenoemde absoluut ondemoctatische groepen (ik slik een ander woord maar in) als de Pefot, Netwerk van Studenten en Green Politics voorspelt niet veel goeds, vooral niet voor de Democraten. Laat de Democraten eerst maar eens een verkiezing winnen.

  • chris zegt op

   beste Tino,
   In het heetst van de strijd zeggen mensen dingen die ze niet zo letterlijk bedoelen. In de tijden dat Rachaprasong bezet werden er door de roodhemden ook vreselijke dingen gezegd over Abhisit en Suthep. En werd menselijk bloed gegooid tegen het hek van het huis van Abhisit. En nog steeds worden zij uitgemaakt voor moordenaars terwijl dat toch nog maar bewezen moet worden.
   De verkiezingen winnen is in Thailand is een mix van populariteit, populistische leuzen en het in de watten leggen van zoveel mogelijk potentiele kiezers. Helaas hebben de verkiezingen weinig te maken met een verschil in ideeen hoe dit land het best bestuurd kan worden. In die zin maakt het weinig uit welke partij(en) er regeert. Het maakt alleen verschil in de geldstromen naar de verschillende clans die de partijen ondersteunen.

 2. cor verhoef zegt op

  Je kunt schrijven wat je wilt Tino, maar deze protesten zijn vreedzaam en legitiem, wat je niet kan zeggen van de protesten van April 2010, waar de stad twee maanden lang in gijzeling werd gehouden en die gepaard gingen met intimidatie, brandstichting, granaatschoten, molotov cocktails die geworpen werden richting de Thai Stock Exchange, bezetting van een ziekenhuis waar de patienten de stuipen op het lijf werden gejaagd door met honkbalknupel zwaaiende Red Shirts, een tankauto gevuld met propaangas die de roodhemden dreigden tot ontploffing te brengen, en ga zo maar door.
  Jij zegt laat de Democraten eerst maar eens verkiezingen winnen. Ik zeg laat de Thaksin clique eerst het land maar eens goed besturen.

 3. Peter Yai zegt op

  geachte lezer

  Als je de boeren 40 procent meer baht geef dan de prijs op de wereldmarkt koop je de stemmen.
  En Thailand telt vele boeren en familie leden dus tel uit je winst.
  Dit systeem is afgekeken uit Japan.

  Vrolijke dag Peter Yai

 4. Hemelsoet Roger zegt op

  Zonet gebeld naar mijn vrouw, ze is nu in Bangkok en volgens haar zouden er amper 50.000 betogers zijn. Dus nogal wat minder dan de 1 milj. die ze gezegd hebben.

 5. Adje zegt op

  Het Thaksin regime heeft alleen maar de verkiezingen gewonnen door corruptie en stemmen te kopen in het Noorden en Noordoosten. Zeker weten dat de Democraten winnen als er gewoon eerlijke verkiezingen waren. Peter Yai heeft helemaal gelijk.

 6. Hemelsoet Roger zegt op

  Correctie op mijn vorig commentaar. Zonet op kanaal 7 naar het nieuws gekeken en zo te zien zijn er veel meer betogers, vooral in dat stadion. Maar de 1 milj. zullen allicht wel niet gehaald worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website