Het was deze week weer raak op de Thaise wegen. Twee bussen waren betrokken bij een ongeval. Bij het ongeluk woensdagavond in Nakhon Ratchasima zijn 18 passagiers om het leven gekomen en 32 gewond geraakt. De bestuurder is positief getest op het gebruik van methamphetamine (speed).

Zelf gaf hij aan dat het ongeluk aan falende remmen, maar hij reed 80 km op de bochtige weg zo bleek uit het GPS-systeem, wat te snel is tijdens de afdaling in een heuvelachtig terrein.

Premier Prayut eist strengere controles van bussen en bestuurders. “Ze moeten vervangen worden als ze ongeschikt zijn om de weg op te gaan”, zei de premier gisteren tijdens zijn bezoek aan Nong Bua Lam Phu.

Gisterochtend vroeg ging het wederom mis in Ayutthaya met een dubbeldekker bus die vijftig leerlingen en leraren vervoerde. Er raakte 39 passagiers gewond, waaronder de bestuurder. De politie vermoedt dat de bus slipte omdat het wegdek glad was.

Dubbeldekker bussen zijn vaak betrokken bij ongelukken, vooral in bergachtig gebied. Dat komt omdat ze instabiel zijn. Een aantal jaren geleden maakte minister Arkhom van transport bekend dat de premier een verbod had uitgevaardigd op de registratie van nieuwe dubbeldekkers, maar er reden er toen al 20.000 in Thailand.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


6 reacties op “18 doden en 39 gewonden bij twee busongelukken”

 1. Jan Bisschop zegt op

  Er wordt een nieuwe bovenbouw gemonteerd op een oud chassis.
  Er is ook geen verplichte keuring om de 6 maand.
  Dit vraagt om problemen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 2. emel zegt op

  Er is een groot misverstand telkens over dubbeldekkers. Het probleem ligt bij de chauffeur, de bus gaat “hellen” bij te hoge snelheid. Dit kan vergeleken worden met vrachtwagen die hangend vlees vervoerd. Hier moet je echt mee leren rijden. Touringcar is niet instabiel hij is een moment Topzwaar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. teun zegt op

  Ik moest opens denken aan de “oplossing” die gevonden werd met de mini-bussen (ca 10 personen), waarmee regelmatig ongelukken plaatsvonden/-vinden. Ze waren ….instabiel?
  Dus moesten er “midi-bussen” ter vervanging komen. Daar konden ook meer mensen in.

  Men ging ook toe voorbij aan het echte problem: de figuren die achter het stuur zitten. Vaak zitten die = zoals ook nu weer – aan de stimulerende (?) middelen. En als het dan fout gaat vallen er natuurlijk meer slachtoffers. Dus midi-bussen, dubbeldekkers of minibussen: het hangt in meeste gevallen toch echt van chauffeur af of de rit goed verloopt. Want ook rijden met regen is een kunst.

  Overigens: die chauffeur die speed gebruikte en dus 18 doden en groot aantal (zwaar) gewonden maakte, zou naar mijn gevoel levenslang moeten krijgen. Ook het bedrijf zou een sanctie moeten krijgen.
  Ben benieuwd of we daar ooit nog iets over horen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. theoS zegt op

  Die dubbeldekkers zijn ook totaal ongeschikt voor gebruik in Thailand. Bochtige, hellende en nauwe wegen. Gisteren reed ik nog achter zo’n gloed nieuwe bus die op een nauwe kruising rechtsaf moest slaan.Kijk goed zei ik nog tegen mijn vrouw. Hij kreeg het voor elkaar maar het ging met hangen en wurgen. Wij dachten eerst dat de bus om zou kieperen maar het ging dan goed.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Marc zegt op

  Niet helemaal eens met Emel. Een dubbeldekker is gewoon minder stabiel. Dat weet toch iedereen en dat zegt Emel ook wel. Hoe meer stabiliteit hoe eenvoudiger het is voor de chauffeur om de zaak te beheersen. Door dubbeldekkers te verbieden wordt het dus veiliger. Chauffeurs zijn natuurlijk ook roekeloos in Thailand en rijden veel te hard, en daar moet ook wat aan gebeuren, maar naast een goede chauffeur opleiding is deugdelijk materiaal toch een van de eerste eisen.
  Daarnaast wordt er gezopen bij de vleet en blijkbaar dus ook nog stimuli gebruikt. Zware straffen in het vooruitzicht stellen en natuurlijk ook (snelrecht) toepassen bij grove overtredingen. Dit brengt me bij het grootste probleem in Thailand……de politie is absoluut helemaal niets waard, Politie moet handhaven en dus boetes uitdelen. Het is een management probleem hier in Thailand en Prayut en consorten zijn in feite de grote zondaars, want die roepen wel hard maar krijgen helemaal niets voor elkaar. Hele grote sukkels in een “third world country”.
  Wat het verkeer betreft moet de snelheid er uit, dus drempels, stoplichten, camera’s die ook gebruikt worden voor boetes, voertuig controles, deugdelijke opleiding, etc. etc. Niet duur en allemaal zeer effectief.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. emel zegt op

  Even bij de les blijven, dubbeldekkers zijn ontworpen voor lange afstanden om van a naar b te gaan. En bovendek wordt gebruikt voor passagiers. Beneden deks is ingericht voor ” ontspanning”. Veelal zijn steden niet ingericht om deze touringcars te ontvangen. Maar, helaas is geld (lees omzet) een factor welke prioriteit heeft.

  In Europa zijn er aanzienlijk minder ongevallen reden: goede opleiding.

  @theoS misschien begrijpt u nu meer ” even bij de les blijven, dubbeldekkers zijn ontworpen voor lange afstanden om van a naar b te gaan”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website