De dader krijgt handboeien om (Photo: Central Investigation Bureau Facebook)

Op dinsdag 3 oktober pleegde een 14-jarige jongen met lang haar, gekleed in een strak zwart shirt en camouflagebroek, een aanval in het centrum van Bangkok. Met een 9 mm Glock 19-pistool opende hij het vuur in het Paragon warenhuis in de wijk Siam Square. Hierbij kwamen twee mensen om het leven en raakten vijf anderen gewond.

De twee dodelijke slachtoffers waren buitenlandse vrouwen: een Chinese vrouw werd dodelijk getroffen op de parkeerplaats op het G-niveau en een vrouw uit Myanmar werd tweemaal in de rug geschoten en overleed later in het ziekenhuis.

Het incident gebeurde rond 16:40 uur toen het winkelcentrum vol was met toeristen en winkelende mensen. Na de schietpartij werden de bezoekers van het winkelcentrum geëvacueerd. Uit voorzorg werd de deur van de Royal Paragon Hall op de vijfde verdieping gesloten. Mensen werden later stapsgewijs geëvacueerd toen bekend werd dat de schutter naar het Kempinski Hotel was gevlucht.

De situatie eindigde om 17:09 uur toen de schutter zijn wapen neerlegde en zich overgaf. Hij werd gearresteerd door de politie op de derde verdieping van het Kempinski Hotel. Aan de politie verklaarde hij dat iemand hem had opgedragen te schieten.

Misdaden waarbij vuurwapens betrokken zijn, zijn niet zeldzaam in Thailand, voornamelijk vanwege het hoge aantal burgers dat toegang heeft tot vuurwapens. Volgens de Small Arms Survey waren er in 2022 ongeveer 10,3 miljoen vuurwapens in Thailand, het hoogste aantal in de ASEAN-regio, wat Thailand op de 13e plaats wereldwijd zet. Daarnaast registreerde Thailand in 2022, 2.804 sterfgevallen gerelateerd aan vuurwapens, wat neerkomt op een sterftecijfer van 3,91 per 100.000 inwoners en het land op de 15e plaats wereldwijd plaatst.

Hoewel schietpartijen vaak voorkomen, zijn massaschietincidenten zeldzaam in Thailand. Het meest tragische incident vond plaats op 6 oktober 2022, toen een 34-jarige politieagent 38 mensen doodschoot in een kinderopvang, waarvan de meerderheid kinderen waren. Het dodelijkste schietincident in een winkelcentrum gebeurde op 8 februari 2020 in het Terminal 21 winkelcentrum in de provincie Nakhon Ratchasima, waarbij een soldaat 30 mensen doodde.

Bron: Khaosod English

 

16 reacties op “14-jarige opent vuur in winkelcentrum Siam Paragon in Bangkok: twee doden en 5 gewonden”

 1. Philippe zegt op

  Wat bezielt een kind van 14 jaar om zoiets te doen ? Onbegrijpelijk … hopelijk komen we een dezer dagen méér te weten, maar dan nog, droevig !
  Zou niet mogen en toch zal dit morgen en overmorgen terug gebeuren, in de naam van Allah en/of in de naam van Cocaïne en/of in de naam van bepaalde games …. noem maar op.
  Men zou kunnen zeggen dat onze maatschappij faalt, maar men kan geen 8 miljard mensen controleren en zeker niet zolang men zomaar wapens en/of drugs kan verkrijgen en men fanatieke indoctrinatie toelaat.
  Stel je voor dat je zoon, je kind lief zoiets doet … ik mag er niet aan denken …
  Heb medelijden met de slachtoffers maar ook met de ouders en ja ook met het kind zelf al keur ik zijn daden uiteraard niet goed .. jongen, jongen, jongen toch .. wat heb je gedaan / wie of wat heeft je hiertoe geleid ?

 2. martin zegt op

  Maar…. vooral doorgaan me het tonen van schietende soap acteurs op TV overdag zodat kinderen goed kunnen zien hoe het moet…

  • Erik Kuijpers zegt op

   Martin, wat jij schrijft dat hoor ik al vanaf de 50-er jaren toen de TV opkwam. Zo werkt het echt niet; haal dat geweld van de TV af en ze kijken op hun mobieltje of gaan naar de bios.

   Het is de taak van opvoeders om kinderen het verschil te laten zien; helaas faalt in veel gezinnen de opvoeding want ouders hebben het te druk of zitten zelf verknipt in elkaar. En ik heb de indruk dat er steeds meer mensen komen waar een draad bij los zit in de bovenkamer… Een gek hou je niet tegen.

   Ik lees dat deze knaap zich heeft laten opstoken door een gek. Ik kan me niet voorstellen dat een Thais jochie dat zelf verzint; dit is geen USA waar kinderen na de borst een wapen krijgen… Maar helaas, het kwaad is geschied; de moorden kun je niet terugdraaien…

  • Marcel zegt op

   draagt ongetwijfeld daaraan bij, evenals Playstation / computer schiet spelletjes 🙁

   • Rob V. zegt op

    In allerlei onderzoeken is al vastgesteld dat gewelddadige spelletjes iemand niet gewelddadiger maken. Het kan bijvoorbeeld juist een goed middel zijn om frustraties kwijt te raken. Bij TV zal vermoedelijk ook zo iets op gaan. Zo mij ook niets verbazen bij (vecht) sport of schietsport. Een normaal mens krijgt daar niet de neiging van een ander wat aan te doen.

    Maar iemand die in de bovenkamer niet helemaal lekker is, ja die kan een spelletje, film, nieuwsbericht of zien/deelnemen aan iets met geweld er als inspiratie zien… Kort door de weg: kopieergedrag. Daar kun je denk ik alleen wat aan doen door de maatschappij als geheel te verbeteren (toegang tot zorg, alertheid door derden, toekomstperspectief etc.) en zelfs dan…

    • Marcel zegt op

     Beste Rob,

     Je schrijft dat in allerlei onderzoeken al is vastgesteld dat gewelddadige spelletjes iemand niet gewelddadiger maken, maar heb je je al eens verdiept in wie die onderzoeken financiert?

     De lobby van deze spelen-producerende-industrie, waarin Milliarden worden verdiend, is enorm, en dus voeren zij graag zulke onderzoeken in eigen beheer uit (zoals dat in vrijwel alle industrieën gebeurd). De slager die zijn eigen vlees mag keuren 😉

     De conclusie dat het bijvoorbeeld juist een goed middel kan zijn om frustraties kwijt te raken, komt van dezelfde instellingen, en is een legitimatie voor de verkoop van dit soort spelletjes.

     • Sacri zegt op

      Beste Marcel,

      Dit zijn onderzoeken die reproduceerbaar en verifieerbaar zijn door anderen. En dat is ook gedaan door meerdere onafhankelijke instanties. Zo werken daadwerkelijk wetenschappelijke onderzoeken.

      Gefinancierde onderzoeken die beginnen met een conclusie zijn vrijwel nooit reproduceerbaar en verifieerbaar en daarom ook niet veel waard. Ik zeg niet dat dit in dit geval nooit gedaan is, maar er zijn meer dan genoeg onafhankelijke onderzoeken die exact hetzelfde aantonen.

      Als je zo’n claim wilt maken dat al deze onderzoeken onder het mom van ‘Wij van WC-eend…’ zijn gedaan, dien je dat ook te bewijzen met meer dan je eigen onderbuikgevoelens.

      Dat allemaal gezegd te hebben, hoop ik oprecht dat dit soort verschrikkelijke gebeurtenissen niet meer voor zullen komen.

 3. Chris zegt op

  Moderator: te veel schrijffouten in de tekst.

 4. PEER zegt op

  Wat mij positief stemt over dit gruwelijke voorval, dat er geen meningen, oordelen en veroordelen op dit blog gedeeld worden.

 5. Rob V. zegt op

  Verschrikkelijk natuurlijk, een oplossing zal er zo 1-2-3 niet komen. Nadat een paar jaar geleden een soldaat zo’n 20 mensen dood schoot is er ook weinig tot niets veranderd. Deels natuurlijk omdat er gewoon nog veel wapens in omloop zijn die al voor de strikte regelgeving gekocht waren.

  Wat me opvalt: de premier en TAT zijn er snel bij om hun medeleven te betuigen en zeggen dat dit het toerisme (anders) zou kunnen beïnvloeden. Zelf denk ik niet dat iemand die een vakantie overweegt zich laat beïnvloeden daar enkele trieste incidenten, mogelijk wel als het land de reputatie krijgt gevaarlijk te zien door schietincidenten (denk aan diverse landen in Zuid en Noord Amerika), maar zelfs daar willen toch veel mensen heen. Wellicht dat een klein deel potentiële toeristen wegblijft uit landen met de reputatie dat er vaak schietincidenten zijn. Maar iemand die denk “ik ga eens op vakantie naar.. hmm… Thailand? Ja.. Oh nee, daar is afgelopen jaar een schietincident geweest, .. dan maar naar elders”. Ik betwijfel dat…

  De regering/premier, TAT etc zijn natuurlijk slimme mensen dus die weten het wellicht beter dan een simpele ziel als ik. Of zou het vooral voor binnenlandse consumptie zijn? Een praatje houden dat men dit echt gaat aanpakken en dat dit het land niet mag schaden enzovoort, dus wees niet ongerust Thais burger en wees niet boos op ons, we gaan dit oplossen zoals we altijd beloven…

  Chris, dit raakt een beetje jouw vakgebied, wat denk jij?

 6. FrankyR zegt op

  Een verschrikkelijk gebeurtenis.
  Deze jongeman heeft zijn toekomst compleet vergooid door in het rond te schieten.
  Naar mijn mening een copycat (petje met de Amerikaanse vlag).
  En hoe komt een 14-jarige aan een vuurwapen?!

  Heel veel sterkte voor alle slachtoffers.

 7. Soi zegt op

  Dat de PM en TAT zo snel gereageerd hebben heeft ook met veel andere zaken te maken, immers over het algemeen, en niet enkel om toeristisch-financieel-economische redenen, is men zich rot geschrokken dat in het hart van Bangkok nota een 14-jarige onder invloed van gehoorshallucinaties om zich heen is gaan schieten. Ga maar na: een kind nog, met psychiatrische problemen, met afwezige ouders, in bezit van wapens en grote hoeveelheden munitie, in gevechtskledij, door de security-poortjes van een groot winkelcentrum, etc.etc. Zie https://www.thaienquirer.com/ waar indringende analyses te lezen vallen over hoe het nog steeds met Thailand mentaal het geval is.

  Opmerkingen over de negatieve invloed van games en soaps verwijs ik naar het land der fabelen. Dat is allemaal al lang achterhaald. De bewering dat de de spel-industrie wetenschappelijk onderzoeken manipuleert lijkt nergens op en is veel te primitief. https://www.ggznieuws.nl/effect-gewelddadige-games-op-sociale-vaardigheden-adolescenten/

  Veel relevanter is nadenken over de echte redenen en achtergronden waarom in Thailand nog immer miljoenen wapens voorhanden zijn, hoe het toch komt dat het in in Thailand gewone zaak is conflicten met wapengeweld te beslechten, en hoezo in Thailand een aan onverschillig- grenzende onnadenkendheid heerst. Kost wat intellect maar op den duur bestendiger dan maar wat in eerste aanleg poneren. Bedenk ook dat naar aanleiding van de shooting op de kinderopvang te Nong Bua verleden jaar oktober een wetsvoorstel werd ingediend om niet-geregistreerde wapens in te zamelen. Dat voorstel is nooit ter stemming gebracht. Zegt toch wel iets over welk tekort aan noodzaak wordt gevoeld in politiek Thailand.

 8. sjaak zegt op

  In Thailand zijn heel veel wapens. in omloop,dus niet zo moeilijk om er aan te komen,dus misschien wel vergelijkbaar met USA,in thailand worden er ook veel moorden gepleegd,het is verschrikkelijk wat dit ventje op zijn geweten heeft,zal zich niet bewust zijn van zijn daad,ik denk dat deze misdaad wereldwijd voorkomt,niet alleen in de USA.
  Het grote probleem is dat het snel wordt vergeten,en dat er gewoon geen oplossingen zijn.

 9. Chris zegt op

  Nou Rob. Ik ben geen psycholoog of psychiater dus het fijne weet ik er niet van.
  Tegen aanvallen door mensen die geestelijk gestoord zijn is heel weinig te doen tenzij ze op te sluiten in inrichtingen waar deskundige medewerkers met dit soort uitbarstingen hebben geleerd om te gaan. (en waar ook geen vuurwapens zijn)

  Laten we naar de gewone wereld kijken en naar de gewone mensen. Volgens mij spelen er dan twee zaken: het individule aspect (opvliegerig karakter, eenzaamheid, aandacht vragen) en een situationele component. Daarmee bedoel ik de (veranderde en soms snel veranderende) omstandigheden in de samenleving.
  Ik denk niet dat het spelen van oorlogsspelletjes op de computer een reden zijn voor meer waardering van geweld en agressie van de speler. Als dat het geval was zouden er veel meer schietpartijen plaatsvinden en zou er veel meer animo moeten zijn om een baan in het leger te krijgen. Wel denk ik dat al die oologsspelletjes ertoe leiden dat de spelers geweld meer normaal zijn gaan vinden.
  Een andere situationele component is de bereikbaarheid van wapens en met name vuurwapens. Het is niet zo vreemd dat er zoveel schietpartijen met dodelijke afloop zijn in de USA. Dat heeft veel minder te maken met het karakter van de gemiddelde Amerikaan maar alles met het gemak waarmee daar vuurwapens kunnen worden aangeschaft. In Thailand hebben velen een illegaal wapen en er wordt niet tegen opgetreden. Kortom: de Thais denken dat het wordt getolereerd. En vervolgens wordt het wapen gebruikt en dan loopt men tegen de lamp. Tussen haakjes; op bijna alle markten in dit land zijn geweldig scherpe (kap)messen te koop waarmee je gemakkelijk iemand kunt vermoorden, maar dat terzijde. Maar een Nederlander met een kort lontje moet in eigen land veel meer moeite doen om aan een vuurwapen te komen dan een Amerikaan.

  Ik denk dat alle goed woorden ten spijt, de Thaise overheid niet de wil heeft om het vuurwapenbezit echt aan te pakken. Als men echt wil, zijn er echt maatregelen te bedenken (die in andere landen hebben gewerkt en die dan ook gecontroleerd moeten worden) om het vuurwapenbezit terug te dringen. Het is erg triest maar men gaat na de begrafenissen weer gewoon over tot de orde van de dag.

  • Rob V. zegt op

   Beste Chris, kan me goed in je reactie vinden maar ik doelde eigenlijk op de hotemetoten die over elkaar heen struikelen dat dit vooral het toerisme niet mag beïnvloeden. Zelf betwijfel ik dat dit het toerisme raakt, maar wie ben ik? Toerisme was/is jouw ding, vandaar. Denk jij dat dit het toerisme raakt? En dat die hotemetoten die excuses maken aan ambassadeurs en op sociale media, wat dan miraculeus zou moeten helpen die schade te beperken…

 10. bkk fan zegt op

  Wat niet meehelpt: viel me vorige maand op dat er GEEN bemanning meer is bij de securitychecks van Siam Center, Siam Paragon en Central World. De detectiepoortjes stonden soms nog wel aan. Maar goed: iedereen die een beetje research doet, kan eventuele beveiliging überhaupt wel omzeilen. Ter illustratie, bij Central World waren vroeger sowieso niet elke in/uitgang bemant met beveiligers en poortjes. Hoe dan ook, je kan m.i. de samenleving niet honderd procent veilig maken. We moeten (leren) leven met de risico’s die wij als mensheid zelf hebben gecreëerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website