Nieuws uit Thailand – 1 februari 2015

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
1 februari 2015

Op deze pagina staat een selectie uit het Thaise nieuws. Wij vermelden de headlines van de belangrijkste nieuwsbronnen waaronder: Bangkok Post, The Nation, ThaiPBS, MCOT, etc.

Achter de nieuwsberichten staat een weblink. Wanneer je daar op klikt kan je het volledige artikel lezen bij de Engelstalige bron.


Nieuws uit Thailand – 1 februari 2015

The Nation opent vandaag met het artikel dat de Amerikaanse zaakgelastigde Patrick Murphy door de Thaise parlementscommissie voor buitenlandse Zaken is uitgenodigd, om een toelichting te geven op de opmerking van onderminister Daniel Russel dat de afzetting van Yingluck ‘politiek gemotiveerd’ was. Deze uitspraak van Russel is de junta in het verkeerde keelgat geschoten. Tevens dient Murphy uitleg te geven of het gerucht klopt dat ambassademedewerkers roodhemdleiders wilden spreken of hebben gesproken. Kitti Wasinont, vice-voorzitter van de commissie denkt dat een dergelijke ontmoeting schadelijk is voor de huidige politieke situatie in Thailand. Wel voegt ze eraan toe dat de bestaande relatie tussen Thailand en de VS niet onder druk staat: http://goo.gl/HO8AR6

– In The Nation verder aandacht voor een Thaise film die een prijs won op het Rotterdamse filmfestival. De Thaise filmmaker Jakrawal Nilthamrong heeft met de film ‘Vanishing Point’ een Tiger Award gewonnen plus een geldbedrag van € 15.000 euro. De Tiger Award is een aanmoedigingsprijs voor beginnende filmmakers. De film van Jakrawal gaat over twee totaal verschillende mannen die ieder op de eigen manier hun leven veranderen: http://goo.gl/0Re1KM

– Bij een ongeluk met een pick-up truck zijn drie doden en twee gewonden gevallen. De pick-up raakte zaterdagmiddag van de weg toen de inzittende op weg waren naar Doi Inthanon in Chiang Mai: http://t.co/Fj9qmrhLQf

– Een depressieve Chinese toeriste (46) heeft op Phuket getracht zelfmoord te plegen daar haar eigen keel met een keukenmes door te snijden: http://t.co/aBAmngDnus

– Inbrekers op Phuket hebben het voorzien op woningen van expats. Op 10 januari werden al drie huizen van expats bezocht door inbrekers, nu was het weer raak bij een Britse expat (54). Er werd geld, een paspoort, credit card en een iPhone gestolen: http://t.co/2GDbafjz3t

– Een Amerikaan die beschuldigd wordt van ontvoering en afpersing vecht zijn uitlevering naar Thailand aan. De verdachte zou een zakelijk conflict hebben met een andere Amerikaan die op Phuket woont en banden heeft met hooggeplaatste Thai: http://t.co/AOSdOZwvED

– Er is gisteren brand uitgebroken in een locomotief van de luxe Eastern Oriental Express (zie foto). De trein had 200 toeristen aan boord, maar er is niemand gewond geraakt. De brand ontstond kort nadat de trein het station van Kanchanaburi had verlaten: http://t.co/9OGm2keVyW

– Meer actueel nieuws lees je op de Twitterfeed van Thailandblog.nl: twitter.com/thailand_blog

9 reacties op “Nieuws uit Thailand – 1 februari 2015”

 1. Frans Nico zegt op

  De Amerikaanse zaakgelastigde Patrick Murphy is door de Thaise parlementscommissie voor buitenlandse Zaken “uitgenodigd” (politieke uitspraak voor “op het matje roepen”) om een “toelichting” te geven op de opmerking van onderminister Daniel Russel (van de VS) dat de afzetting van Yingluck ‘politiek gemotiveerd’ is.

  Natuurlijk is de afzetting van Yingluck politiek gemotiveerd. Immers, voor politieke besluiten kan een politicus niet strafrechtelijk vervolgd worden. Yingluck is via “democratische” verkiezingen aan de macht gekomen. Deze macht is ondemocratisch door de militairen van haar afgenomen. Zonder een formele afzetting kan zij niet berecht worden en zonder berechting kan zij niet van politiek en/of verkiezingen uitgesloten worden. Voor de militairen is het een verdeel en heers politiek, dus moet Yingluck worden afgezet zodat ze kan worden berecht (door junta-gewillige rechters) en door uitsluiting van politieke activiteiten zij geen direct gevaar voor de junta is. Maar dat zal de onvrede onder de bevolking niet wegnemen. Het is een illusie van de junta dat met het monddood maken van Yingluck de oppositie het zwijgen kan worden opgelegd. AMAZING THAILAND!

 2. henry zegt op

  In Thailand is het een publiek geheim, waarop de Amerikanen de Shinawatra kaart trekken. Er zijn namelijk gelijklopende belangen.
  Trouwens wat de Amerikanen doen is een inmenging in de binnenlandse politiek van een ander land. Is trouwens (en terecht) bij de Junta leider in het verkeerde keelgat geschoten. De Amerikanen beseffen nog niet dat hun politieke en economische invloed in Azie, niet veel belang meer heeft. Voor Thailand zijn trouwens hun banden met de Asean partners veel belangrijker, en van die partners heeft niemand negatieve geuit op de Coup.
  Ook China; Z. Korea en Japan deden dat ook niet . Trouwens deze week vertrekt Prayuth naar Japan, waar hij erg welkom is.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Henry,

   Wat is dan het publieke geheim waarop de Amerikanen de Shinawatrakaart trekken?
   Wat zijn dan die gelijklopende belangen?
   Dergelijke uitlatingen moeten wel deugdelijk onderbouwd zijn.

   Hoe zo “inmengen in de binnenlandse politiek van een ander land?
   Mijns inziens valt de opmerking van Daniel Russel in een democratische rechtstaat onder de vrije meningsuiting. Ik ben het met u eens dat politieke inmenging van een ander land in het algemeen niet behoort te gebeuren. Algemeen, maar er zijn vele, vele uitzonderingen.

   Kennelijk bent u erg junta-minded dat u van mening bent dat de gewraakte uitspraak terecht bij de junta in het verkeerde keelgat is geschoten. Ook is het onzinnig ongemotiveerd te stellen dat de Amerikanen hun politieke en economische invloed in Azië niet veel belang meer heeft. Wat daar ook van waar mag zijn, hetgeen ik ontken, heeft dat niets met de juistheid van de uitspraak te maken. Mag een Amerikaans regeringslid geen mening geven? Wij (u en ik) geven onze mening toch ook?

   Dat een regering in een van de ASEAN-landen niet negatief op de militaire coup heeft gereageerd is niet alleen onjuist maar bovendien zegt dat niets over de rechtmatigheid van de coup.

  • Jan Beute zegt op

   Beste Henry .
   Om het nog eenmaal te mogen uitleggen .
   Thailand is geen democratie , en de meeste omliggende landsen incl China ook niet .
   Maar mochten de betrekkingen tussen de USA en TH zouden afkoelen tot het vriespunt .
   Dan wordt de relatie tussen Myanmar en de USA alleen maar beter .
   En waar ligt de toekomst geld zeker ook voor het toerisme in Thailand of Myanmar .
   Over enkele jaren weten we het , maar ik zet mijn kaarten op Myanmar .
   En waarom trekken de Amerikanen de Shinawatra kaart ???
   Waarom is Shinawatra nog steeds populair in vele delen delen van Thailand en niet alleen in het noorden .
   Heb je daar wel eens je gedachte over gelaten .
   En waarom zit die nu zogenaamde monnink Suthep niet in jail .
   Laten ze gewoon lopen .
   Thailand bestaat uit twee groepen die elkaar niet kunnen luchten of zien .
   De gele groep van de heersende elite , en de rode groep van het zeg maar plat gewone volk .
   Eens komt de geest daadwerkelijk uit de fles , of misschien beter gezegt een maal wordt het zo heet in de ketel dat het deksel er afvliegt .
   We zijn er nog lang niet , de echte strijd moet nog gestreden worden .

   Jan Beute .

  • Cornelis zegt op

   Dat er vanuit de ASEAN-partners geen negatieve reacties zouden zijn geweest is niet zo verbazingwekkend, Henry. Met leden als Vietnam, Laos, Cambodja, Brunei, Myanmar en Singapore – alle met een volstrekt autoritair bewind – is er eigenlijk ook geen recht van spreken………

 3. J.Jordaan zegt op

  Je laat je toch niet als Amerikaanse zaakgelastigde op het matje roepen door iemand die op ondemocratiese wijze aan de macht is gekomen Dat China daar geen problemen mee heeft verbaast mij niet. Dat is al jaren een dictatuur. Misschien de volgende Noord Korea en daarna Poetin.
  Kunnen het allemaal goed met elkaar vinden.
  J Jordaan.

  • Frans Nico zegt op

   Beste J. Jordaan,

   In het diplomatieke verkeer is het gebruikelijk dat een ambassadeur wordt ontboden om uitleg te geven over bepaalde gebeurtenissen tussen twee landen/regeringen. Dat is volstrekt normaal en ook gewenst. Het geeft beide landen gelegenheid hun visie kenbaar te maken. Het heeft ook niets te maken met de politieke “voorkeur” van een regering.

 4. henry zegt op

  De gelijklopende belangen zij vooal Geo politiek en militair , onder andere de Olie en gasvelden in de Golf of Siam, de verkoop van U-Tapao airbase. de geheime CIA operaties en gevangenissen. en er zijn er nog een paar waarover ik gezien de wetgeving niet kan over uitweiden.

  Nu Ik heb nooit beweerd dat Thailand een democratie is. Maar dat is een land waar een president kan verkozen worden door 12 % van de stemgerechtenden ook niet.

  verder wil een meer dan duizend jaar oud gezegde parafraseren

  Van de Amerikanen, bespaar ons Heer.

  Want ik ken geen enkel land ter wereld met zo’n bemoeizucht, dat zoveel miserie heeft veroorzaakt. Dus de Amerikanen zouden beter zwijgen, en eerst de door hen veroorzaakte mesthopen opruimen.

  • Frans Nico zegt op

   Als de door u genoemde gelijklopende belangen voor de VS zo belangrijk zijn, dan weerhoudt dat de VS kennelijk niet van het geven van kritiek op de junta. Dat kan dus geen rol gespeeld hebben.

   Democratie heeft vele vormen, maar een ding hebben ze gemeen: “vrije meningsuiting.” Dat bestaat niet onder dictaturen.

   Ik ben niet VS-minded. Ook ik zie dat de VS onder sommige presidenten (zoals Johnson, Nixon en Bush jr.) domme ondoordachte militaire acties ondernamen waarvan de reikwijdte van de gevolgen zijn onderschat. Kijk maar naar Irak als grote voorbeeld. De eerste Golfoorlog (naar aanleiding van de bezetting van Koeweit) was terecht, maar dat was toch de aanleiding voor mijn nicht’s Amerikaanse echtgenoot het leger van de VS te verlaten. Maar dat neemt niet weg dat in sommige gevallen de militaire kracht van de VS nodig is, ook voor Europa en Azië. Kijk maar naar het voormalige Joegoslavië. Dat China nooit daadwerkelijk Taiwan militair heeft aangevallen is te danken aan de militaire kracht van de VS. Vaak is “bemoeienis” van de VS voldoende om bepaalde machthebbers tot inkeer te brengen. Dat is de realiteit.

   Thailand is onder de junta bezig van het prille democratische pas af te dwalen. Al vanaf de dag van de coup heeft de VS daar kritiek op gehad. De junta heeft mooie voornemens geopperd, maar de feiten pleiten tegen. Alles wat de junta niet zint wordt monddood gemaakt. De staat van beleg bestaat nog steeds. De grondwet is buiten werking gesteld, maar wetten die gebruikt kunnen worden om tegenstanders de mond te snoeren zijn intact gelaten. Majesteitsschennis wordt te pas en te onpas tegen opposanten gebruikt. Feitelijk gaat Thailand gebukt onder dictatoriale censuur. En dan moeten regeringen van democratische landen hun mond houden? Het gaat niet om Taksin, ook niet om Yingluck, het gaat om de macht, om het verdeel en heers. In Thailand ligt de macht bij de militaire wapens, niet bij het woord.

   Ik heb de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. In mijn jonge jaren zei het mij niet zoveel. Maar naar de jaren verstreken werd ik steeds meer bewust van het feit dat zonder de VS ik niet in een democratie had kunnen leven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website