Ouderen maken steeds vaker gebruik van sociale media. Vooral onder 65- tot 75-jarigen heeft het socialemediagebruik de laatste jaren een vlucht genomen. In 2017 zei 64 procent van de ondervraagden in deze leeftijdscategorie actief te zijn geweest op sociale media in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek. Vijf jaar eerder was dat nog 24 procent. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS over online activiteiten van Nederlanders.

Ook het socialemediagebruik van 75-plussers is gegroeid, vooral in 2017. Toen gaf 35 procent aan gebruik te hebben gemaakt van sociale media, in 2016 was dat nog 22 procent en in 2012 nog maar 5 procent. In de jongste leeftijdsgroepen maakt vrijwel iedereen gebruik van sociale media. Van alle Nederlanders van 12 jaar of ouder samen is dat 85 procent.

Ook steeds meer op sociale netwerken

Inmiddels gebruikt 34 procent van de 65- tot 75-jarigen sociale netwerken, zoals Facebook. Dat was vijf jaar eerder nog 12 procent. Bij de oudste leeftijdsgroep (75 plus) nam het aandeel dat actief is op sociale netwerken toe van 2 procent in 2012 tot 17,3 procent in 2017. Gemiddeld was 63 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder in de drie maanden voor het onderzoek actief op sociale netwerken.

Ouderen ook steeds vaker onderweg online

Steeds meer oudere internetgebruikers gaan ook buitenshuis online: 61 procent van de 65- tot 75-jarige internetgebruikers en 33 procent van de 75-plussers deed dat in 2017. Vijf jaar eerder was dat nog achtereenvolgens 16 en 4 procent.
Iets meer dan de helft van 65- tot 75-jarigen gebruikte daarvoor de mobiele telefoon of smartphone. Onder ouderen van 75 jaar en ouder lag dat met iets meer dan 20 procent lager. Na de mobiele telefoon of smartphone is de tablet met 32 procent (65 tot 75 jaar) en 19 procent (75+) het populairst voor het internetgebruik. In totaal maakt ruim 82 procent van alle Nederlanders van 12 jaar of ouder gebruik van mobiel internet.

65-plussers lezen graag een krant online

Van de 65- tot 75-jarigen zegt 75 procent het internet te gebruiken voor het zoeken van informatie over goederen en diensten, gevolgd door het ‘zoeken naar informatie over gezondheid’(60 procent) en het lezen van de krant (58 procent).
Mensen van 75 jaar en ouder laten dezelfde voorkeur zien maar in deze leeftijdscategorie liggen die percentages met 46 procent (informatie over goederen en diensten), 37 procent (informatie over gezondheid) en 34 procent (kranten) iets lager.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Steeds meer ouderen gebruiken sociale media”

 1. Kevin zegt op

  Das logisch er komt niemand meer op bezoek zoals de kinderen/kleinkinderen te druk bezig met allerlei schermen dus zoeken ze het ook maar op de social media blijven ze toch nog een beetje in gesprek met de medemens ik ook trouwens als er hier 2 of 3 X iemand op bezoek komt is het veel terwijl andersom ik vaak naar anderen ga in dit geval geen familie maar hier gemaakte vrienden en ja als je daar dan komt kunnen ze toch ook niet van hun smartphone cq andere app. afblijven

 2. Sjaak S zegt op

  Sorry dat ik het zeg, maar dit is een van de meest domme dingen die ik gelezen heb. Natuurlijk is het aantal 65 plussers dat internet gebruikt gegroeid. WE WORDEN ALLEMAAL OUDER!
  Ik gebruik al bijna 30 jaar internet, mijn halve leven. Nog niet de allereerste beginner, maar ik had al een computer vóór het internet en was een van de eersten die compuserve gebruikte. Mijn eerste internetbrowser was Netscape en ik heb de hele ontwikkeling meegemaakt.
  En niet alleen ik, miljoenen andere leeftijdgenoten. Het aantal gebruikers zal alleen maar toenemen en over tien jaar zal vrijwel 100% van de 65 plussers internet gebruiken… hoe raar is dat?

  Straks komt er nog een onderzoek dat aantoont dat steeds meer mensen digitale camera’s gebruiken…

  • Sjaak S zegt op

   Aanvullend wil ik nog erbij schrijven, dat ik met internetgebruik ook sociale media bedoel. Dat loopt gewoonweg parallel met het gebruik van internet. Punt is dat het toch niet vreemd is dat er steeds meer 65 plussers dit gebruiken, omdat deze al een stuk jonger waren en langer met computers en internet in aanraking kwamen dan mensen die over de 75 of ouder zijn.

  • Paul schiphol zegt op

   Klop jonge mensen worden oud. En….. een vos verliest wel z’n haren, niet zijn streken. Hier dus te lezen als gewoonten.

 3. chris zegt op

  Daarentegen verlaten steeds meer jongeren Facebook omdat hun vader en/of moeder ook een FB account hebben. En die wil je niet als vriend hebben omdat ze dan alles van je kunnen zien.

  • Sjaak S zegt op

   Heb ik ook gelezen…jongeren zitten steeds meer op instagram en daar kan ik nu (nog) niet mee omgaan. Ik ben er ook wel op, maar heb er eigenlijk weinig interesse in… mijn voorkeur gaat eerder uit naar Pinterest, waar je mooie foto’s kunt zien, landschappen, recepten, plaatsen, van alles wat. Het is niet zozeer een sociaal media, als meer een bron van goede foto’s.
   Wat hebben we dan nog meer? Line, Whatsapp, Messenger (behoort bij facebook) die ik niet heb. Skype behoort waarschijnlijk ook daartoe.
   Op mijn telefoon heb ik Facebook vervangen door een app die friendly heet. Deze heeft de messenger nog ingebouwd. Verder staan alle meldingen uit. Ik heb er een hekel aan, dat wanneer ik leuk een film zit te kijken, de telefoonl telkens meldingen laat horen.
   Ik gebruik Facebook op het ogenblik meer om contact met andere digitale nomaden te krijgen. De nieuwste is FutureNet.club, waar vrijwel alleen mensen op zitten die daar een platform voor hun zaken hebben.
   Dan ken ik nog Linkedin en Xing, allebei weer sociale media om op zakelijk gebied contacten te knopen. Daar doe ik persoonlijk weinig mee. Hoewel ik daar wel een paar goede contacten mee gevonden heb.

   In principe gebruik ik ze allemaal, maar heb ze verdeeld over mijn apparaten staan. Skype alleen op mijn tablet en PC’s, Whatsapp op mijn telefoon en PC’s en Facebook op allen.

   Maar goed, dat is mijn persoonlijke situatie. Die staat los van het thema waarover dat stuk ging…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website